Włoska zupa z pulpecikami

Porcje:

4

Czas przygotowania:

35 minut

Czego potrzebujesz?

Pulpeciki

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
  • 1/2 szkl. Bułki tartej
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl. tartego parmezanu

Zupa:

  • 1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 2 duże marchewki pokrojone w kostkę
  • 2 łodygi selera pokrojonego w plasterki
  • 3 ząbki czosnku przeciśniętęgo przez praskę
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 8 szkl. bulionu
  • 1 szkl. drobnego makaronu np. orzo
  • 4 szklanki młodego szpinaku

Jak przyrządzić:

  • W dużej misce wymieszać wszystkie składniki pulpecików.
  • Z powstałej masy uformować niewielkie kulki.
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć klopsiki na złoty kolor.
  • Przełożyć do garnka.
  • Na patelnię wrzucić cebulę, marchewkę i seler.
  • Smażyć na średnim ogniu ok. 5 minut aż warzywa lekko zmiękną.
  • Dodać czosnek, pietruszkę, bazylię, oregano i smażyć jeszcze przez minutę.
  • Przełożyć do garnka i zalać bulionem.
  • Doprowadzić do wrzenia.
  • Wrzucić makaron i podsmażone pulpeciki.
  • Gotować 15 minut.
  • W ostatniej minucie gotowania dodać szpinak.

Zobacz więcej przepisów

Dieta cukrzycowa. Zdrowe przepisy z selerem naciowym dla diabetyków

Chyba większości z nas dieta cukrzycowa kojarzy się z ograniczeniami. Wbrew pozorom nie musi być jednak nudna i nieciekawa. Jak więc jeść zdrowo, a przy tym smacznie i różnorodnie? Na co powinni zwracać uwagę diabetycy? Dlaczego warto włączyć seler naciowy...

z cyklu wege: Przekąski z selera naciowego i inne wegetariańskie propozycje na wakacje

Wędrówka górskimi szlakami, zwiedzanie zabytków, bliższe i dalsze wycieczki, odpoczynek na plaży, kąpiele słoneczne – bez względu na to, jak spędzacie urlop, z pewnością przydadzą się wam pyszne, pożywne przekąski. Dzięki nim na dłużej zachowacie siły i z...

Najlepsza domowa pizza z selerem naciowym

Jaką pizzę lubicie najbardziej? Włoską, na cieniutkim i chrupkim spodzie? Puszystą amerykańską? Z sosami czy oliwą? Możliwości jest wiele, każda równie smaczna i kusząca. Dzisiaj zdradzimy wam nasze pomysły na wspaniałą domową pizzę – z selerem naciowym i...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close