Włoska zupa z pulpecikami

Porcje:

4

Czas przygotowania:

35 minut

Czego potrzebujesz?

Pulpeciki

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
  • 1/2 szkl. Bułki tartej
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl. tartego parmezanu

Zupa:

  • 1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 2 duże marchewki pokrojone w kostkę
  • 2 łodygi selera pokrojonego w plasterki
  • 3 ząbki czosnku przeciśniętęgo przez praskę
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 8 szkl. bulionu
  • 1 szkl. drobnego makaronu np. orzo
  • 4 szklanki młodego szpinaku

Jak przyrządzić:

  • W dużej misce wymieszać wszystkie składniki pulpecików.
  • Z powstałej masy uformować niewielkie kulki.
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć klopsiki na złoty kolor.
  • Przełożyć do garnka.
  • Na patelnię wrzucić cebulę, marchewkę i seler.
  • Smażyć na średnim ogniu ok. 5 minut aż warzywa lekko zmiękną.
  • Dodać czosnek, pietruszkę, bazylię, oregano i smażyć jeszcze przez minutę.
  • Przełożyć do garnka i zalać bulionem.
  • Doprowadzić do wrzenia.
  • Wrzucić makaron i podsmażone pulpeciki.
  • Gotować 15 minut.
  • W ostatniej minucie gotowania dodać szpinak.

Zobacz więcej przepisów

Dieta dla seniora – Zdrowe przepisy z selerem naciowym w roli głównej

Czym powinna wyróżniać się dobra dieta dla seniora? Na co zwrócić uwagę przy jej komponowaniu? Jak bez względu na wiek zachować dobre samopoczucie i energię do działania? W czasach, w których bardziej niż kiedykolwiek wcześniej powinniśmy dbać o zdrowie,...

25 pomysłów na seler naciowy / przepisy

25 pomysłów na seler naciowy   Często pytacie, co zrobić z selera naciowego? Do jakich potraw będzie pasował? Jak go przyrządzać? Postanowiliśmy zebrać w jednym miejscu nasze najlepsze przepisy i pokazać wam, że seler naciowy jest bardzo...

Grillowanie po wegeteriańsku: seler naciowy i inne warzywa na grilla

KOLOROWY GRILL Podstawą wegetariańskiego grilla są oczywiście warzywa. Dzięki nim nasze menu będzie nie tylko kolorowe, ale przede wszystkim znacznie zdrowsze oraz lżejsze. Zamiast kiełbasek i karkówki warto wrzucić na ruszt bakłażana pokrojonego na grube...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close