Włoska zupa z pulpecikami

Porcje:

4

Czas przygotowania:

35 minut

Czego potrzebujesz?

Pulpeciki

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
  • 1/2 szkl. Bułki tartej
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl. tartego parmezanu

Zupa:

  • 1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 2 duże marchewki pokrojone w kostkę
  • 2 łodygi selera pokrojonego w plasterki
  • 3 ząbki czosnku przeciśniętęgo przez praskę
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 8 szkl. bulionu
  • 1 szkl. drobnego makaronu np. orzo
  • 4 szklanki młodego szpinaku

Jak przyrządzić:

  • W dużej misce wymieszać wszystkie składniki pulpecików.
  • Z powstałej masy uformować niewielkie kulki.
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć klopsiki na złoty kolor.
  • Przełożyć do garnka.
  • Na patelnię wrzucić cebulę, marchewkę i seler.
  • Smażyć na średnim ogniu ok. 5 minut aż warzywa lekko zmiękną.
  • Dodać czosnek, pietruszkę, bazylię, oregano i smażyć jeszcze przez minutę.
  • Przełożyć do garnka i zalać bulionem.
  • Doprowadzić do wrzenia.
  • Wrzucić makaron i podsmażone pulpeciki.
  • Gotować 15 minut.
  • W ostatniej minucie gotowania dodać szpinak.

Zobacz więcej przepisów

Pierogi i naleśniki z selerem naciowym – pomysł na pyszny obiad

Największy plus naleśników i pierogów? Można je przygotowywać na setki różnych sposobów – na słodko, słono, orientalnie, nietypowo, z ulubionymi warzywami i oczywiście z selerem naciowym. To idealny pomysł na zdrowy, pełen witamin obiad, kolację we dwoje,...

Największa baza przepisów z selerem naciowym / blog Selerlove

Dlaczego seler naciowy? Seler naciowy, choć nie jest do końca znany, ma wiele zalet. W Polsce ilość fanów selera naciowego stale się zwiększa, między innymi poprzez jego całoroczną dostępność oraz specjalizację producentów krajowych. Mało kto zdaje sobie...

Orzeźwiające napoje na upały – z selera naciowego, warzyw i owoców

W upalne dni nasz organizm traci więcej wody, soli mineralnych, mikro i makroelementów. Niedobory możemy uzupełnić, sięgając po domowej roboty soki, koktajle albo wody smakowe z selerem naciowym. To świetne źródło między innymi potasu, wapnia, magnezu i...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close