Włoska zupa z pulpecikami
Porcje:
4
Czas przygotowania:
35 minut
Czego potrzebujesz?
Pulpeciki
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
- 1/2 szkl. Bułki tartej
- 1 łyżeczka suszonej pietruszki
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 jajko
- 1/2 szkl. tartego parmezanu
Zupa:
- 1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę
- 2 duże marchewki pokrojone w kostkę
- 2 łodygi selera pokrojonego w plasterki
- 3 ząbki czosnku przeciśniętęgo przez praskę
- 1 łyżeczka suszonej pietruszki
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 8 szkl. bulionu
- 1 szkl. drobnego makaronu np. orzo
- 4 szklanki młodego szpinaku
Jak przyrządzić:
- W dużej misce wymieszać wszystkie składniki pulpecików.
- Z powstałej masy uformować niewielkie kulki.
- Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć klopsiki na złoty kolor.
- Przełożyć do garnka.
- Na patelnię wrzucić cebulę, marchewkę i seler.
- Smażyć na średnim ogniu ok. 5 minut aż warzywa lekko zmiękną.
- Dodać czosnek, pietruszkę, bazylię, oregano i smażyć jeszcze przez minutę.
- Przełożyć do garnka i zalać bulionem.
- Doprowadzić do wrzenia.
- Wrzucić makaron i podsmażone pulpeciki.
- Gotować 15 minut.
- W ostatniej minucie gotowania dodać szpinak.
Zobacz więcej przepisów