Włoska zupa z pulpecikami

Porcje:

4

Czas przygotowania:

35 minut

Czego potrzebujesz?

Pulpeciki

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
  • 1/2 szkl. Bułki tartej
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl. tartego parmezanu

Zupa:

  • 1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 2 duże marchewki pokrojone w kostkę
  • 2 łodygi selera pokrojonego w plasterki
  • 3 ząbki czosnku przeciśniętęgo przez praskę
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 8 szkl. bulionu
  • 1 szkl. drobnego makaronu np. orzo
  • 4 szklanki młodego szpinaku

Jak przyrządzić:

  • W dużej misce wymieszać wszystkie składniki pulpecików.
  • Z powstałej masy uformować niewielkie kulki.
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć klopsiki na złoty kolor.
  • Przełożyć do garnka.
  • Na patelnię wrzucić cebulę, marchewkę i seler.
  • Smażyć na średnim ogniu ok. 5 minut aż warzywa lekko zmiękną.
  • Dodać czosnek, pietruszkę, bazylię, oregano i smażyć jeszcze przez minutę.
  • Przełożyć do garnka i zalać bulionem.
  • Doprowadzić do wrzenia.
  • Wrzucić makaron i podsmażone pulpeciki.
  • Gotować 15 minut.
  • W ostatniej minucie gotowania dodać szpinak.

Zobacz więcej przepisów

Zdrowe grillowanie – przepis na majówkę w wersji fit

Rozpoczynanie sezonu grillowego w majówkę stało się już świecką tradycją. Jak go przetrwać nie rezygnując ze zdrowej diety? Żaden problem! Grill w wersji fit smakuje wyśmienicie, jest pełen warzyw i urzeka kolorami.  Myślisz, że skoro trenujesz i na co...

Jesienne warzywa na zdrowie – proste przepisy z selerem naciowym

Czujecie się przemęczeni? Brakuje wam energii? Jesteście podatni na infekcje? Pomóc może dobrze zbilansowana, kolorowa dieta, bazująca na prozdrowotnych właściwościach jesiennych warzyw. Zobaczcie, jak szybko, łatwo oraz przyjemnie przygotować w pełni wartościowy...

Wigilia z selerem naciowym, czyli jak zjeść pysznie i zdrowo w święta

Seler naciowy to warzywo o wszechstronnym zastosowaniu. Podczas wigilijnej wieczerzy również może odgrywać niezwykle istotną rolę. Dlaczego warto zadbać o jego obecność na świątecznym stole i jakie cenne składniki znajdziecie w tym zielonym warzywie? Już...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close