Jesienna chrupiąca sałatka z selerem, jabłkiem i żurawiną
Czego potrzebujesz?
- Paczka świeżego szpinaku
- łodygi selera naciowego
- 3/4 szkl. żurawiny
- zielony grejpfrut lub 2 mandarynki
- 1 duże chrupiące jabłko
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/3 szkl. orzechów włoskich
- ser feta (opcjonalnie)
Dressing:
- 4 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki miodu
- szczypta słodkiej papryki
- szczypta suszonej cebuli
- szczypta soli
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżki maku
Jak przyrządzić:
- Szpinak dobrze wyczyścić, wysuszyć i wsypać do dużej miski.
- Seler pokroić w cienkie plasterki i dodać do liści razem z żurawiną i orzechami. Jabłko pokroić w cienkie półplasterki i skropić sokiem z cytryny. Dodać do reszty składników.
- Grejpfruta obrać ze skórki i białych błonek. Pokroić w kostkę i dodać do szpinaku.
- W słoiku wymieszać składniki sosu.
* Polać dressingiem tuż przed podaniem.
Zobacz więcej przepisów