Jesienna chrupiąca sałatka z selerem, jabłkiem i żurawiną

Czego potrzebujesz?

  • Paczka świeżego szpinaku
  • łodygi selera naciowego
  • 3/4 szkl. żurawiny
  • zielony grejpfrut lub 2 mandarynki
  • 1 duże chrupiące jabłko
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/3 szkl. orzechów włoskich
  • ser feta (opcjonalnie)

Dressing:

  •  4 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta słodkiej papryki
  • szczypta suszonej cebuli
  • szczypta soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżki maku

Jak przyrządzić:

  • Szpinak dobrze wyczyścić, wysuszyć i wsypać do dużej miski.
  • Seler pokroić w cienkie plasterki i dodać do liści razem z żurawiną i orzechami. Jabłko pokroić w cienkie półplasterki i skropić sokiem z cytryny. Dodać do reszty składników.
  • Grejpfruta obrać ze skórki i białych błonek. Pokroić w kostkę i dodać do szpinaku.
  • W słoiku wymieszać składniki sosu.

* Polać dressingiem tuż przed podaniem.

Zobacz więcej przepisów

Pierogi i naleśniki z selerem naciowym – pomysł na pyszny obiad

Największy plus naleśników i pierogów? Można je przygotowywać na setki różnych sposobów – na słodko, słono, orientalnie, nietypowo, z ulubionymi warzywami i oczywiście z selerem naciowym. To idealny pomysł na zdrowy, pełen witamin obiad, kolację we dwoje,...

Święta i sylwester w wersji wege – przepisy z selerem naciowym

Wigilia bez ryby? Sylwester bez mięsa? Czy to w ogóle możliwe? Jak najbardziej! Dzięki naszym praktycznym wskazówkom oraz pysznym przepisom szybko, łatwo i prosto skomponujecie menu, które przypadnie do gustu nie tylko wegetarianom i weganom. Zobaczcie, jak mogą...

Jak zostać wege? Porady i przepisy z selerem naciowym na dobry początek

Chcecie zrezygnować z mięsa, ale nie wiecie, jak się do tego zabrać? Na co zwrócić uwagę? Jak komponować posiłki? Wbrew pozorom to wcale nie jest trudne zadanie. Spróbujcie naszych prostych, pysznych dań z selerem naciowym i zakochajcie się w kuchni roślinnej. Gotowi?...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close