Jesienna chrupiąca sałatka z selerem, jabłkiem i żurawiną

Czego potrzebujesz?

  • Paczka świeżego szpinaku
  • łodygi selera naciowego
  • 3/4 szkl. żurawiny
  • zielony grejpfrut lub 2 mandarynki
  • 1 duże chrupiące jabłko
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/3 szkl. orzechów włoskich
  • ser feta (opcjonalnie)

Dressing:

  •  4 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta słodkiej papryki
  • szczypta suszonej cebuli
  • szczypta soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżki maku

Jak przyrządzić:

  • Szpinak dobrze wyczyścić, wysuszyć i wsypać do dużej miski.
  • Seler pokroić w cienkie plasterki i dodać do liści razem z żurawiną i orzechami. Jabłko pokroić w cienkie półplasterki i skropić sokiem z cytryny. Dodać do reszty składników.
  • Grejpfruta obrać ze skórki i białych błonek. Pokroić w kostkę i dodać do szpinaku.
  • W słoiku wymieszać składniki sosu.

* Polać dressingiem tuż przed podaniem.

Zobacz więcej przepisów

Wiosenne surówki i sałatki z selerem naciowym

Wiosna już w pełni – a wraz z nią bogactwo warzyw sezonowych. My najbardziej lubimy komponować z nich kolorowe, pełne witamin, niesamowicie odżywcze sałatki i surówki. To smaczny sposób na odzyskanie sił i zregenerowanie organizmu po zimie. Nie wierzycie?...

Pasty, sosy, dipy z selerem naciowym i nie tylko

Pomaga dbać o linię, przyspiesza metabolizm, dodaje skórze blasku, zmniejsza stres, zapobiega osteoporozie, a na dodatek jest afrodyzjakiem! Nic dziwnego, że to jedno z ulubionych warzyw osób prowadzących zdrowy styl życia. Co jeszcze kryje w sobie seler...

z cyklu wege: Grillowanie po wegeteriańsku: seler naciowy i inne warzywa na grilla

KOLOROWY GRILL Podstawą wegetariańskiego grilla są oczywiście warzywa. Dzięki nim nasze menu będzie nie tylko kolorowe, ale przede wszystkim znacznie zdrowsze oraz lżejsze. Zamiast kiełbasek i karkówki warto wrzucić na ruszt bakłażana pokrojonego na grube...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close