Jesienna chrupiąca sałatka z selerem, jabłkiem i żurawiną

Czego potrzebujesz?

  • Paczka świeżego szpinaku
  • łodygi selera naciowego
  • 3/4 szkl. żurawiny
  • zielony grejpfrut lub 2 mandarynki
  • 1 duże chrupiące jabłko
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/3 szkl. orzechów włoskich
  • ser feta (opcjonalnie)

Dressing:

  •  4 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta słodkiej papryki
  • szczypta suszonej cebuli
  • szczypta soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżki maku

Jak przyrządzić:

  • Szpinak dobrze wyczyścić, wysuszyć i wsypać do dużej miski.
  • Seler pokroić w cienkie plasterki i dodać do liści razem z żurawiną i orzechami. Jabłko pokroić w cienkie półplasterki i skropić sokiem z cytryny. Dodać do reszty składników.
  • Grejpfruta obrać ze skórki i białych błonek. Pokroić w kostkę i dodać do szpinaku.
  • W słoiku wymieszać składniki sosu.

* Polać dressingiem tuż przed podaniem.

Zobacz więcej przepisów

15 pomysłów na seler naciowy na ciepło. Przepisy na śniadanie, obiad i kolację

Seler naciowy coraz częściej gości w naszych kuchniach. Nic dziwnego, to prawdziwa witaminowa bomba. Często seler naciowy chrupie się na surowo, ale fantastycznie sprawdzi się też na ciepło. Wypróbujcie nasze przepisy i przekonajcie się sami! SELER NACIOWY...

Największa baza przepisów z selerem naciowym / blog Selerlove

Dlaczego seler naciowy? Seler naciowy, choć nie jest do końca znany, ma wiele zalet. W Polsce ilość fanów selera naciowego stale się zwiększa, między innymi poprzez jego całoroczną dostępność oraz specjalizację producentów krajowych. Mało kto zdaje sobie...

Zdrowy fast food? Poznaj przepisy na „szybkie jedzenie” z selerem naciowym

Tempo życia nie sprzyja przygotowywaniu codziennych posiłków z odpowiednią uwagą i zaangażowaniem, dlatego pewnie nie raz zamówiliście na obiad pizzę czy hamburgera. To prostsze, szybkie i łatwe – ale czy na pewno? Dzisiaj pokażemy wam, że wartościowy...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close