Jesienna chrupiąca sałatka z selerem, jabłkiem i żurawiną

Czego potrzebujesz?

  • Paczka świeżego szpinaku
  • łodygi selera naciowego
  • 3/4 szkl. żurawiny
  • zielony grejpfrut lub 2 mandarynki
  • 1 duże chrupiące jabłko
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/3 szkl. orzechów włoskich
  • ser feta (opcjonalnie)

Dressing:

  •  4 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta słodkiej papryki
  • szczypta suszonej cebuli
  • szczypta soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżki maku

Jak przyrządzić:

  • Szpinak dobrze wyczyścić, wysuszyć i wsypać do dużej miski.
  • Seler pokroić w cienkie plasterki i dodać do liści razem z żurawiną i orzechami. Jabłko pokroić w cienkie półplasterki i skropić sokiem z cytryny. Dodać do reszty składników.
  • Grejpfruta obrać ze skórki i białych błonek. Pokroić w kostkę i dodać do szpinaku.
  • W słoiku wymieszać składniki sosu.

* Polać dressingiem tuż przed podaniem.

Zobacz więcej przepisów

Zieleń na talerzu – dlaczego warto jeść seler naciowy i inne zielone warzywa?

Seler naciowy, brokuły, ogórki, cukinia, szpinak, jabłko, kiwi – to tylko niektóre zielone warzywa i owoce, na które warto zwrócić uwagę. Są smaczne, ożywcze, aż po skórkę wypełnione witaminami, minerałami oraz drogocennym chlorofilem. Co to oznacza w praktyce?...

Kuchnia bałkańska – czyli pyszne, domowe jedzenie z selerem naciowym w roli głównej

Wyrazisty smak, bogactwo aromatów, różnorodność – to tylko trzy najważniejsze cechy kuchni bałkańskiej. Mieszkańcy tego regionu uwielbiają wspólne gotowanie, mocne przyprawy i dobrej jakości lokalne produkty. Takie jak nasze warzywo do zadań specjalnych –...

Naturalny afrodyzjak seler naciowy / blog Selerlove

Madame de Pompadour, faworyta króla Ludwika XV, jedna z najpiękniejszych i najbardziej pożądanych kobiet swojej epoki, jako afrodyzjak wysoko ceniła seler. Casanova co rano zjadał pięćdziesiąt ostryg, polanych jedynie sokiem z cytryny. Napoleon z kolei...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close