Tempo życia nie sprzyja przygotowywaniu codziennych posiłków z odpowiednią uwagą i zaangażowaniem, dlatego pewnie nie raz zamówiliście na obiad pizzę czy hamburgera. To prostsze, szybkie i łatwe – ale czy na pewno? Dzisiaj pokażemy wam, że wartościowy posiłek można przygotować bez większych problemów i wielu godzin spędzonych w kuchni. Zasmakujcie w zdrowych fast foodach z selerem naciowym!
ZDROWY FAST FOOD? CZY TO MOŻLIWE?
Burgery, frytki, pizza to przykłady posiłków pełnych kalorii, ale niekoniecznie wartości odżywczych. Sięgamy po nie, ponieważ nie mamy czasu na długie przygotowywanie zbilansowanych posiłków. Jemy w biegu i na szybko. Jak to zmienić? Dobrym pomysłem jest spróbowanie… zdrowych fast foodów. Zdrowych, czyli bazujących na warzywach, bogatych w witaminy, odżywczych, a przy tym równie pysznych i szybkich w przygotowaniu jak klasyczne fast foody.
Nie wierzycie? Koniecznie wypróbujcie naszych pomysłów na zdrowe „szybkie jedzenie” z selerem naciowym. Bogaty w wapń seler naciowy jest świetnym źródłem potasu, który pomaga w budowaniu zdrowych kości, utrzymaniu odpowiedniego ciśnienia krwi oraz funkcjonowania układu nerwowego. Dostarcza również przeciwutleniaczy, witaminy C oraz kwasu foliowego. Dodatkowo to jedno z warzyw najbardziej przyjaznych osobom dbającym o linię. Seler ma bowiem ujemny indeks kaloryczny. Dzięki temu jest niezastąpionym składnikiem naszych fit przepisów.
KOLOROWE I AROMATYCZNE FRYTKI
Frytki ze zwykłych ziemniaków powoli stają się passe. Obecnie w modzie są kolorowe, warzywne przekąski. Na pewno wielu z was próbowało już frytek z batatów, równie aromatyczne będą te przygotowane z marchewki, pietruszki czy selera naciowego. Warzywa wystarczy pociąć w paski wielkości frytek, obtoczyć w ulubionych przyprawach, skropić dobrej jakości oliwą z oliwek, a następnie ułożyć na blasze i zapiekać, aż skóra przybierze apetyczny, rumiany kolor.
Dzięki przyprawom frytki będą nie tylko smaczne, lecz także zdrowsze. Do frytek z marchwi idealnie pasuje na przykład imbir, który wspomoże waszą odporność. Do pietruszki – odrobina kurkumy, dbającej o wątrobę, serce i układ krążenia. Naszym faworytem jest jednak seler naciowy w towarzystwie ziół prowansalskich, pokrojony w cienkie paski i obtoczony w panierce z naszego przepisu idealnie komponuje się z aromatycznym dipem śliwkowym. Palce lizać!
BURGER W WERSJI FIT
Hamburgery należą do jednych z najbardziej lubianych, a przy tym niezdrowych posiłków. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że ich trawienie stanowi olbrzymie obciążenie dla naszego układu pokarmowego. Wszystko za sprawą tłuszczy trans, które występują w fast foodach w dużej ilości. To właśnie one mogą przyczyniać się do rozwoju chorób serca, otyłości oraz cukrzycy.
Lepszym wyborem jest burger „domowej roboty”, przy którym to my decydujemy o jakości i wartość składników. Przygotowanie takiego dania, wbrew pozorom, nie wymaga wiele czasu. Smakiem fit burgera możemy się cieszyć już po niespełna pół godziny w kuchni. Żeby był zdrowszy, zamiast czerwonego mięsa wybierzcie drób, który zawiera zdecydowanie mniej tłuszczu. Burger z kurczaka będzie świetnie smakował z pikantną salsą z selera naciowego. Do pełnoziarnistej bułki, warzyw i ulubionego sosu możemy też włożyć kotleciki z selerem naciowym i tuńczykiem. Mięso ryb jest bardzo zdrowe – zawarte w nim kwasy tłuszczowe omega poprawia pracę mózgu, zmniejszają ryzyko zawału i choroby niedokrwiennej, chronią też przed miażdżycą.
Alternatywną dla klasycznych burgerów mogą być burgery warzywne. Można je przyrządzić z różnego rodzaju kasz (które są jednym z najlepszych źródeł błonnika), roślin strączkowych (dostarczających naszemu organizmowi wysokowartościowego białka) oraz takich warzyw, jak seler naciowy, jarmuż, szpinak, kalafior, brokuł czy marchew i pietruszka. Dodatkowo dla zdrowia warto upiec je w piekarniku bez tłuszczu.
ZDROWA PIZZA?
Nie ma chyba osoby, która nie lubiłaby pizzy. To jeden ze zdrowszych fast foodów – o ile wśród składników będą dominować warzywa! Warto również zamiast mąki pszennej do ciasta wykorzystać mąkę razową lub pełnoziarnistą. Rolę spodu do pizzy świetnie spełni też tortilla. Możecie ją w szybki i prosty sposób przygotować w domu: na początek należy wymieszać mąkę z gorącą wodą, solą i odrobiną oliwy, wyrobić ciasto, następnie rozwałkować je na okrągłe placki i usmażyć. Na tak przygotowanym spodzie możecie ułożyć ulubione dodatki. My polecamy oczywiście seler naciowy w towarzystwie innych warzyw oraz białego mięsa
SZYBKIE PRZEKĄSKI NA WIĘKSZY I MNIEJSZY GŁÓD
Domowa tortilla przyda się również do wegetariańskiego kebaba, z kotlecikami z cieciorki lub falafelem, mieszanką warzyw i pysznym serowym dipem z selerem naciowym. Kebab to wyjątkowo wdzięczna i szybka przekąska – wystarczy posmarować domową tortillę dipem z naszego przepisu, na to położyć ulubioną sałatę, trochę szpinaku, pomidory, ogórki, seler naciowy, małe kotleciki albo kawałki pokrojonego sera, marynowanego tofu lub smażonego kurczaka. Na koniec zawinąć – i jeść ze smakiem zdrowy fast food!
Ciekawą alternatywą dla fast foodów są też kanapki… bez chleba. To kusząca opcja, ponieważ przygotowanie takiej przekąski jest naprawdę szybkie. Jako bazę można wykorzystać bataty. To one będą pełnić funkcję pieczywa. W związku z tym musicie je pokroić w kawałki o odpowiedniej grubości. Na tak przygotowaną bazę wystarczy nałożyć ulubione dodatki, najlepiej i najzdrowiej – warzywne. Podpowiadamy, że w tej roli dobrze sprawdzą się cukinia, pomidor, cebula oraz seler naciowy. Smacznym dodatkiem będzie też tofu. Kanapki skomponujcie według uznania, a potem pieczcie przez około pół godziny. Jemy je trochę nietypowo – nożem i widelcem. Gdybyście wybrali jednak klasyczne pieczywo, polecamy wam pyszną bagietkę z selerem naciowym, również w wersji zapiekanej.
WARZYWA NIE MUSZĄ BYĆ NUDNE
Bogate w witaminy i minerały warzywa to naprawdę idealny zamiennik fast foodów. Dzięki bogactwu smaków i zastosowań możecie zadbać nie tylko o swoje zdrowie, ale również doznania smakowe. Dzięki temu łatwiej jest wyrobić w sobie nowe, zdrowe nawyki żywieniowe, które z pewnością przełożą się na wasze samopoczucie. Naprawdę warto