Faszerowana papryka

Porcje:

4

Czas przygotowania:

1 godzina

Czego potrzebujesz?

• 4 średnie papryki
• 20g masła
• 2 łodygi selera naciowego
• 1 drobno posiekany por
• 2 ząbki czosnku
• 3 łyżeczki mielonego kuminu
• 1 łyżeczka mielonej kolendry
• 1 łyżeczka słodkiej papryki
• 1/2 łyżeczki chilli
• puszka soczewicy
• Puszka pomidorów
• 1/3 szkl. Posiekanej natki pietruszki
• 3 łyżeczki oliwy z oliwek
• Sól i pieprz do smaku
• Pół szkl. wody

Jak przyrządzić:

  • Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej por, seler i czosnek. Dodać sól, pieprz i przyprawy. Podsmażyć ok. 2 minuty. Dodać soczewicę i pomidory. Dusić razem ok. 3 minut. Dodać natkę pietruszki. Sos powinien się zredukować i mieć dość gęstą konsystencję.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  • Z papryk odciąć czubek i wyjąć nasiona. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym i napełnić wcześniej przygotowanym farszem. Przykryć odciętą “czapeczką”. Nalać wody, przykryć folią aluminiową lub pokrywką i piec ok. 30 minut (aż będą miękkie). Pod koniec pieczenia zdjąć folię i pozwolić się papryce zarumienić.

 

Zobacz więcej przepisów

z cyklu wege: Wegetarianizm i seler naciowy w kuchniach świata

Pierożki samosa, zupa miso, tofu, pakora, falafel i hummus – to tylko niektóre z przepysznych bezmięsnych potraw z różnych zakątków świata, kultur oraz tradycji kulinarnych. Dzisiaj w ramach naszego nowego cyklu wegetariańskiego zapraszamy was w niezwykłą...

Detoks na wiosnę – koktajl z selerem naciowym i nie tylko

Męczą cię objawy przesilenia wiosennego? Jeżeli po zimie czujesz zmęczenie, masz problemy z koncentracją, chcesz rozświetlić cerę i po prostu poczuć się lepiej, spróbuj koktajlowego detoksu. W ten sposób dostarczysz organizmowi cennych witamin i z...

Seler naciowy właściwości i wartości odżywcze

Pomaga dbać o linię, przyspiesza metabolizm, dodaje skórze blasku, zmniejsza stres, zapobiega osteoporozie, a na dodatek jest afrodyzjakiem! Nic dziwnego, że to jedno z ulubionych warzyw osób prowadzących zdrowy styl życia. Co jeszcze kryje w sobie seler...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close