Faszerowana papryka

Porcje:

4

Czas przygotowania:

1 godzina

Czego potrzebujesz?

• 4 średnie papryki
• 20g masła
• 2 łodygi selera naciowego
• 1 drobno posiekany por
• 2 ząbki czosnku
• 3 łyżeczki mielonego kuminu
• 1 łyżeczka mielonej kolendry
• 1 łyżeczka słodkiej papryki
• 1/2 łyżeczki chilli
• puszka soczewicy
• Puszka pomidorów
• 1/3 szkl. Posiekanej natki pietruszki
• 3 łyżeczki oliwy z oliwek
• Sól i pieprz do smaku
• Pół szkl. wody

Jak przyrządzić:

  • Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej por, seler i czosnek. Dodać sól, pieprz i przyprawy. Podsmażyć ok. 2 minuty. Dodać soczewicę i pomidory. Dusić razem ok. 3 minut. Dodać natkę pietruszki. Sos powinien się zredukować i mieć dość gęstą konsystencję.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  • Z papryk odciąć czubek i wyjąć nasiona. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym i napełnić wcześniej przygotowanym farszem. Przykryć odciętą “czapeczką”. Nalać wody, przykryć folią aluminiową lub pokrywką i piec ok. 30 minut (aż będą miękkie). Pod koniec pieczenia zdjąć folię i pozwolić się papryce zarumienić.

 

Zobacz więcej przepisów

Dieta dla sportowców. Przepisy z selerem naciowym dla aktywnych

Prawidłowe odżywianie jest dla sportowców niemal tak samo ważne, jak wysiłek fizyczny. Każdą dietę opracowuje się indywidualnie, w zależności od dyscypliny, natężenia treningów i oczekiwanych rezultatów. Zobaczcie nasze propozycje pysznych dań dla...

Tarty warzywne z selerem naciowym i nie tylko

Tarty warzywne z selerem naciowym - to prawdziwa gratka dla fanów zdrowego odżywiania, smaku natury oraz sezonowych warzyw w kuchni. Tarty są idealne na obiad, nieformalne spotkania ze znajomymi, elegancką kolację dla dwojga, na przekąskę i lunch. Świetnie...

Zdrowe grillowanie – przepis na majówkę w wersji fit

Rozpoczynanie sezonu grillowego w majówkę stało się już świecką tradycją. Jak go przetrwać nie rezygnując ze zdrowej diety? Żaden problem! Grill w wersji fit smakuje wyśmienicie, jest pełen warzyw i urzeka kolorami.  Myślisz, że skoro trenujesz i na co...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close