Faszerowana papryka

Porcje:

4

Czas przygotowania:

1 godzina

Czego potrzebujesz?

• 4 średnie papryki
• 20g masła
• 2 łodygi selera naciowego
• 1 drobno posiekany por
• 2 ząbki czosnku
• 3 łyżeczki mielonego kuminu
• 1 łyżeczka mielonej kolendry
• 1 łyżeczka słodkiej papryki
• 1/2 łyżeczki chilli
• puszka soczewicy
• Puszka pomidorów
• 1/3 szkl. Posiekanej natki pietruszki
• 3 łyżeczki oliwy z oliwek
• Sól i pieprz do smaku
• Pół szkl. wody

Jak przyrządzić:

  • Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej por, seler i czosnek. Dodać sól, pieprz i przyprawy. Podsmażyć ok. 2 minuty. Dodać soczewicę i pomidory. Dusić razem ok. 3 minut. Dodać natkę pietruszki. Sos powinien się zredukować i mieć dość gęstą konsystencję.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  • Z papryk odciąć czubek i wyjąć nasiona. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym i napełnić wcześniej przygotowanym farszem. Przykryć odciętą “czapeczką”. Nalać wody, przykryć folią aluminiową lub pokrywką i piec ok. 30 minut (aż będą miękkie). Pod koniec pieczenia zdjąć folię i pozwolić się papryce zarumienić.

 

Zobacz więcej przepisów

Rozgrzewające zupy z selerem naciowym / blog Selerlove

Gdy za oknem mróz i śnieg, nic nie rozgrzeje cię lepiej niż aromatyczna, gęsta, smaczna zupa. Można ją zjeść na obiad, lunch, kolację, a nawet śniadanie. Jest prosta w przygotowaniu, a przy tym wyrafinowana w smaku. Po prostu idealna. DLACZEGO WARTO JEŚĆ...

12 wigilijnych potraw z selerem naciowym – poznaj smak zdrowych świąt

Choinka udekorowana, pierniczki upieczone i polukrowane, prezenty spakowane – zostaje tylko przygotować dwanaście potraw na wigilijny stół. Dzisiaj podpowiemy wam, jak zrobić to szybko, pysznie, a do tego wszystkiego bardzo, bardzo zdrowo. Sprawdźcie nasze przepisy z...

Tradycyjnie i nowocześnie – przepisy z selerem naciowym na Wielkanoc

Gustujecie w klasycznych potrawach i smakach z dzieciństwa? A może lubicie eksperymentować, próbować nowych rzeczy, zaskakiwać? Bez względu na odpowiedź – dobrze trafiliście. Dzisiaj przygotowaliśmy dla was garść inspiracji i  przepisów z selerem naciowym...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close