Faszerowana papryka
Porcje:
4
Czas przygotowania:
1 godzina
Czego potrzebujesz?
• 4 średnie papryki
• 20g masła
• 2 łodygi selera naciowego
• 1 drobno posiekany por
• 2 ząbki czosnku
• 3 łyżeczki mielonego kuminu
• 1 łyżeczka mielonej kolendry
• 1 łyżeczka słodkiej papryki
• 1/2 łyżeczki chilli
• puszka soczewicy
• Puszka pomidorów
• 1/3 szkl. Posiekanej natki pietruszki
• 3 łyżeczki oliwy z oliwek
• Sól i pieprz do smaku
• Pół szkl. wody
Jak przyrządzić:
- Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej por, seler i czosnek. Dodać sól, pieprz i przyprawy. Podsmażyć ok. 2 minuty. Dodać soczewicę i pomidory. Dusić razem ok. 3 minut. Dodać natkę pietruszki. Sos powinien się zredukować i mieć dość gęstą konsystencję.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Z papryk odciąć czubek i wyjąć nasiona. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym i napełnić wcześniej przygotowanym farszem. Przykryć odciętą “czapeczką”. Nalać wody, przykryć folią aluminiową lub pokrywką i piec ok. 30 minut (aż będą miękkie). Pod koniec pieczenia zdjąć folię i pozwolić się papryce zarumienić.
Zobacz więcej przepisów