Chcecie zrzucić zbędne kilogramy? Poczuć się lepiej we własnym ciele? Zadbać o zdrowie, kondycję i samopoczucie? Dzisiaj podpowiemy wam, jak skutecznie rozpocząć odchudzanie, na co zwrócić uwagę i dlaczego warto planować codzienny jadłospis. Dzięki naszym sprawdzonym przepisom z selerem naciowym pokochacie zdrowe odżywianie i zupełnie inaczej spojrzycie na dietę. Gotowi? Zaczynamy!

ZMIANA MYŚLENIA

Poczucie winy, kompleksy, brak wiary w siebie, zniechęcenie – często właśnie z takim bagażem negatywnych emocji wchodzimy w dietę. Traktujemy odchudzanie jak karę. W efekcie szybko się zniechęcamy, wracamy do złych nawyków żywieniowych i zamiast tracić zbędne kilogramy, zyskujemy dodatkowe. Chcielibyśmy zaproponować wam coś zupełnie innego – zmianę myślenia. Dieta nie musi przecież być jednym wielkim wyrzeczeniem. To nowe smaki, kulinarne poszukiwania i większa świadomość tego, co jemy. Żeby schudnąć, naprawdę nie musicie się głodzić. O wiele lepszym rozwiązaniem będzie… zdrowe odżywianie.

Zdrowe – czyli jakie? Przede wszystkim oparte na warzywach i owocach, które według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) powinny stanowić podstawę naszego menu. Im więcej ich jemy, tym lepiej. Badania potwierdzają, że już pięć porcji dziennie zmniejsza ryzyko między innymi chorób nowotworowych oraz układu krążenia. Warzywa i owoce są źródłem cennych składników odżywczych, w większości mają też niewiele kalorii, świetnie więc sprawdzą się w diecie. Do tych najzdrowszych i najbardziej polecanych przy odchudzaniu zaliczamy na przykład: jabłka, grejpfruty, owoce jagodowe, kalafior, cukinię, ogórki, marchew, a także nasze warzywo do zadań specjalnych – seler naciowy, który pomoże wam nie tylko zadbać o zgrabną sylwetkę, ale też o zdrowie i dobre samopoczucie.

SELER NACIOWY POMAGA W DIECIE

Dlaczego właśnie seler naciowy? Znajdziecie w nim moc witamin, minerałów, makro- i mikroelementów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dzięki wysokiej zawartości błonnika, wody i olejków eterycznych seler ułatwia trawienie, pobudza przemianę materii, odkwasza organizm oraz likwiduje obrzęki. Wspomaga działanie naszego serca i układu nerwowego. Jest też ujemny kalorycznie – w praktyce oznacza to, że jedząc go, spalamy więcej kalorii, niż sobie dostarczamy!

Jakby tego było mało, seler naciowy po prostu smakuje wyśmienicie – chrupki, lekko pikantny, wyrazisty, nadaje niepowtarzalnego charakteru każdej potrawie. W tym artykule zebraliśmy dla was kilka takich smakowitych przepisów do wypróbowania.

SIŁA DETOKSU

Na dobry początek odchudzania mamy dla was detoksykujące koktajle. Skondensowana dawka witamin oraz minerałów w płynie pozwoli efektywnie oczyścić organizm, i przywrócić jego równowagę kwasowo-zasadową. Jeżeli do tej pory jedliście dużo śmieciowego jedzenia, fast foodów i niezdrowych przekąsek, detoks jest właśnie dla was. Jak go przeprowadzić? Zacznijcie od ograniczenia kawy, słodkich napojów oraz wysoko przetworzonej żywności. Zamiast tego sięgajcie po wodę w dużych ilościach oraz różnego rodzaju warzywne soki, koktajle i smoothie.

Sok wyciśnięty z łodyg i liści selera naciowego wspiera pracę nerek, działanie układu pokarmowego oraz proces spalania tkanek tłuszczowych. Możemy go pić samodzielnie albo z dodatkami, na przykład zmiksowany z ogórkiem, jabłkiem, kiwi i cytryną. Ogórek pozwala pozbyć się opuchlizny i nadmiaru wody. Jabłko zawiera polifenole, czyli naturalne przeciwutleniacze. Kiwi jest źródłem witamin i błonnika, tak ważnego dla skutecznego odchudzania. Z kolei cytryna wzmacnia układ odpornościowy, przyspiesza metabolizm i obniża poziom złego cholesterolu. W połączeniu z selerem naciowym tworzy prawdziwą witaminową bombę. Przepis na ten pyszny koktajl znajdziecie na naszym Facebooku.

Polecamy również zielone smoothie z selerem naciowym, szpinakiem i bananem żółty detoks z ananasem i brzoskwinią oraz różowy miks z truskawkami.

NIE ZAPOMNIJ O ŚNIADANIU

Skoro detoks mamy już za sobą, warto bliżej przyjrzeć się naszemu codziennemu jadłospisowi. Czy jemy regularnie, w ściśle określonych godzinach? Planujemy każdy posiłek? Jak wygląda nasze śniadanie? To ostatnie pytanie jest szczególnie ważne. Wiele osób rezygnuje ze śniadania. Powody bywają różne: spieszymy się do pracy, wolimy dłużej pospać, rano nie odczuwamy głodu albo uważamy, że dzięki temu schudniemy. Nic bardziej mylnego. Śniadanie nie bez powodu często nazwa się najważniejszym posiłkiem dnia. Bez niego szybko zabraknie nam energii i prawdopodobnie zaczniemy podjadać, a to przy odchudzaniu jest niewskazane.

Co więc zjeść na lekkie, ale przy tym pożywne i pełnowartościowe śniadanie? Dobrym pomysłem będą jajka, czyli doskonałe źródło fosfolipidów, tłuszczów nasyconych, antyoksydantów oraz witamin i minerałów. W połączeniu z selerem naciowym stworzą zgrany, pełen zdrowia duet na przykład w  puszystym omlecie. Jego przygotowanie jest bajecznie proste. Wystarczy umyć i pokroić ulubione warzywa, zeszklić je na patelni, a następnie zalać doprawioną do smaku masą jajeczną. Omlet podsmażamy do ścięcia, przekładamy na talerz i serwujemy posypany świeżą zieleniną.

Koniecznie spróbujcie też zielonej frittaty  albo sadzonych jaj z selerem naciowym, suszonymi pomidorami i ciastem francuskim.

PIĘĆ POSIŁKÓW DZIENNIE

Wyżej wspomnieliśmy o planowaniu jadłospisu. Dlaczego ta sprawa jest tak istotna? Już tłumaczymy! Lekarze i dietetycy zalecają jedzenie około pięciu posiłków dziennie, zawsze o tej samej porze. Dzięki temu zapewniamy organizmowi ciągły dopływ energii, a przy tym ograniczamy napady wilczego głodu i niezdrowe podjadanie.

Na selerowym Facebooku znajdziecie wiele ciekawych, a przy tym prostych w wykonaniu potraw, z których ułożycie dietetyczne menu na cały dzień. Na przykład:

To oczywiście tylko kilka pomysłów. Mamy nadzieję, że w naszej bazie przepisów na różne okazje każdy z was znajdzie dla siebie coś pysznego!

POLUB SWOJĄ DIETĘ, POLUB SIEBIE

Pełna smaków, aromatu, zaskakujących połączeń – właśnie taka może być wasza dieta. Nie musicie się zadręczać, głodzić, obwiniać, cały czas czegoś sobie odmawiać. Spójrzcie na odchudzanie się z innej perspektywy. Dobrze bawcie się w kuchni, szukajcie inspiracji, próbujcie nowych rzeczy – po prostu zdrowo się odżywiajcie.

W ten sposób nie tylko zrzucicie zbędne kilogramy, ale też zadbacie o zdrowie, a przecież to właśnie ono jest najważniejsze.

Powodzenia!

Wiosenne przywitanie z brokułem Bimi®

Wiosna jest doskonałym momentem na wprowadzenie do naszej diety nowych elementów - doskonałą propozycją jest zielony znajomy selera naciowego - brokuł Bimi® Powszechnie wiadomo, że brokuł jest jednym z najzdrowszych warzyw, które można dodać do swojej diety. Brokuł...

Co sztuczna inteligencja mówi nam o Selerze Naciowym?

Sztuczna Inteligencja (AI) ma ogromny wpływ na nasze życie, zarówno w dziedzinach prywatnych, jak i zawodowych.  Rozwój nowych technologii.AI jest jednym z głównych motorów napędowych rozwoju nowych technologii, takich jak autonomiczne pojazdy czy robotyka. Dzięki...

Zielony kolega Selera Naciowego – Brokuł Bimi®

Zacznij ten rok od czegoś nietuzinkowego! Spróbuj wyjątkowego dania w którym występuje nasz bliski znajomy i członek warzywnej rodziny - brokuł Bimi® Czym brokuły Bimi® różnią się od tych tradycyjnych? Na pierwszy rzut oka pierwszą z nich jest kształt – podłużny z...

Klopsiki w kremowym sosie z selera naciowego

Klopsiki w kremowym sosie selerowym 2 45 minut Czego potrzebujesz? 375 g mięsa mielonego 1 łyżka bułki tartej 2 ząbki czosnku ½ cebuli 1 łyżka tartego parmezanu ½ szkl. śmietany kremówki 1 jajko 1 mała szalotka 2 łodygi selera naciowego 1...

Burger z kurczaka i salsa z selera naciowego

Burger z kurczaka z salsą z selera 3 35 minut Czego potrzebujesz? ½ kg mielonego mięsa drobiowego 2 łyżki ostrego sosu chilli 1/4 szkl. drobno posiekanej cebuli 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 jajko 1/2 szkl. bułki tartej 3...

Zielony wrap z selerem naciowym

Zielony wrap z selerem naciowym Zieleń to kolor życia i witalności ?  Wartości te zamknęliśmy w szybkim przepisie na pysznego wrapa. Nie zabrakło w nim selera naciowego ? S K Ł A D N I K I:   WRAP ✅ 2 jajka ✅ łyżka dowolnej mąki (może być...
Sycący dip z kawałkami selera naciowego

Sycący dip z selera naciowego

Sycący dip z kawałkami selera naciowego 4 10 minut plus czas namaczania brak Będziesz potrzebował: 2 selery naciowe (serca), opłukane 50 g wiórków kokosowych 240 ml gorącej wody 5 łyżek chrupiącego masła orzechowego 1 łyżka jasnego sosu...

Wolnogotowane Chow Mein z selerem naciowym

Wolnogotowane Chow mein 2 10 minut 60 minut Czego potrzebujesz? 1 łyżeczkę oleju Filet z kurczaka 4 marchewki 4 cebulki dymki 3 łodygi selera naciowego 1 szklankę bulionu 1 łyżeczkę cukru 1/3 szkl. sosu sojowego 1/4 płatków chilli 1/4 łyżeczki...
Steki z tuńczyka ze słodko-kwaśnym selerem naciowym

Steki z tuńczyka z selerem naciowym w sosie słodko-kwaśnym

Steki z tuńczyka ze słodko-kwaśnym selerem naciowym 4 - brak Będziesz potrzebował: 4 świeże steki z tuńczyka 2 selery (serca), opłukane i posiekane 1 średnia cebula, drobno posiekana 2 łyżki oliwy z oliwek 3 posiekane pomidory, bez skórki i...

Ryba w marynowanych warzywach z selerem naciowym

Ryba w marynowanych warzywach z selerem naciowym 2 10 minut + odstawić na godzinę do zamarynowania   15-20 minut Będziesz potrzebował: 1 kg filetów z ryby 2 cebule czerwone Mix papryki (czerwona, żółta i zielona) 3 łodygi selera naciowego...
Salsa pomidorowo-selerowa

Salsa pomidorowo-selerowa

Salsa pomidorowo-selerowa Seler jest idealnym warzywem do przygotowywania różnego rodzaju dipów, a dzięki swoim naturalnym wyżłobieniom świetnie sprawdzają się do nabierania sosów,  Przed podaniem dzieciom: zmniejsz ilość lub całkowicie zrezygnuj z chili....

Nadziewany seler naciowy na 3 sposoby

Seler nadziewany na 3 sposoby Aby przyrządzić te pyszne i szybkie przekąski potrzebujesz przede wszystkim pęczek selera naciowego. Poniżej znajdziesz trzy warianty smakowe.   *To danie można modyfikować wedle tego co masz akurat w swojej...

Spring rolls z selerem naciowym z sosem z masła orzechowego

Spring rolls z sosem z masła orzechowego 1 20 minut Czego potrzebujesz? 4 arkusze papieru ryżowego 1/2 marchewki 2 łodygi selera naciowego szczypiorek 1/2 ogórka Garść liści sałaty i szpinaku 1/2 papryki Sos: 2 łyżeczki miodu 4 łyżeczki masła...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close