Chcecie zrzucić zbędne kilogramy? Poczuć się lepiej we własnym ciele? Zadbać o zdrowie, kondycję i samopoczucie? Dzisiaj podpowiemy wam, jak skutecznie rozpocząć odchudzanie, na co zwrócić uwagę i dlaczego warto planować codzienny jadłospis. Dzięki naszym sprawdzonym przepisom z selerem naciowym pokochacie zdrowe odżywianie i zupełnie inaczej spojrzycie na dietę. Gotowi? Zaczynamy!

ZMIANA MYŚLENIA

Poczucie winy, kompleksy, brak wiary w siebie, zniechęcenie – często właśnie z takim bagażem negatywnych emocji wchodzimy w dietę. Traktujemy odchudzanie jak karę. W efekcie szybko się zniechęcamy, wracamy do złych nawyków żywieniowych i zamiast tracić zbędne kilogramy, zyskujemy dodatkowe. Chcielibyśmy zaproponować wam coś zupełnie innego – zmianę myślenia. Dieta nie musi przecież być jednym wielkim wyrzeczeniem. To nowe smaki, kulinarne poszukiwania i większa świadomość tego, co jemy. Żeby schudnąć, naprawdę nie musicie się głodzić. O wiele lepszym rozwiązaniem będzie… zdrowe odżywianie.

Zdrowe – czyli jakie? Przede wszystkim oparte na warzywach i owocach, które według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) powinny stanowić podstawę naszego menu. Im więcej ich jemy, tym lepiej. Badania potwierdzają, że już pięć porcji dziennie zmniejsza ryzyko między innymi chorób nowotworowych oraz układu krążenia. Warzywa i owoce są źródłem cennych składników odżywczych, w większości mają też niewiele kalorii, świetnie więc sprawdzą się w diecie. Do tych najzdrowszych i najbardziej polecanych przy odchudzaniu zaliczamy na przykład: jabłka, grejpfruty, owoce jagodowe, kalafior, cukinię, ogórki, marchew, a także nasze warzywo do zadań specjalnych – seler naciowy, który pomoże wam nie tylko zadbać o zgrabną sylwetkę, ale też o zdrowie i dobre samopoczucie.

SELER NACIOWY POMAGA W DIECIE

Dlaczego właśnie seler naciowy? Znajdziecie w nim moc witamin, minerałów, makro- i mikroelementów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dzięki wysokiej zawartości błonnika, wody i olejków eterycznych seler ułatwia trawienie, pobudza przemianę materii, odkwasza organizm oraz likwiduje obrzęki. Wspomaga działanie naszego serca i układu nerwowego. Jest też ujemny kalorycznie – w praktyce oznacza to, że jedząc go, spalamy więcej kalorii, niż sobie dostarczamy!

Jakby tego było mało, seler naciowy po prostu smakuje wyśmienicie – chrupki, lekko pikantny, wyrazisty, nadaje niepowtarzalnego charakteru każdej potrawie. W tym artykule zebraliśmy dla was kilka takich smakowitych przepisów do wypróbowania.

SIŁA DETOKSU

Na dobry początek odchudzania mamy dla was detoksykujące koktajle. Skondensowana dawka witamin oraz minerałów w płynie pozwoli efektywnie oczyścić organizm, i przywrócić jego równowagę kwasowo-zasadową. Jeżeli do tej pory jedliście dużo śmieciowego jedzenia, fast foodów i niezdrowych przekąsek, detoks jest właśnie dla was. Jak go przeprowadzić? Zacznijcie od ograniczenia kawy, słodkich napojów oraz wysoko przetworzonej żywności. Zamiast tego sięgajcie po wodę w dużych ilościach oraz różnego rodzaju warzywne soki, koktajle i smoothie.

Sok wyciśnięty z łodyg i liści selera naciowego wspiera pracę nerek, działanie układu pokarmowego oraz proces spalania tkanek tłuszczowych. Możemy go pić samodzielnie albo z dodatkami, na przykład zmiksowany z ogórkiem, jabłkiem, kiwi i cytryną. Ogórek pozwala pozbyć się opuchlizny i nadmiaru wody. Jabłko zawiera polifenole, czyli naturalne przeciwutleniacze. Kiwi jest źródłem witamin i błonnika, tak ważnego dla skutecznego odchudzania. Z kolei cytryna wzmacnia układ odpornościowy, przyspiesza metabolizm i obniża poziom złego cholesterolu. W połączeniu z selerem naciowym tworzy prawdziwą witaminową bombę. Przepis na ten pyszny koktajl znajdziecie na naszym Facebooku.

Polecamy również zielone smoothie z selerem naciowym, szpinakiem i bananem żółty detoks z ananasem i brzoskwinią oraz różowy miks z truskawkami.

NIE ZAPOMNIJ O ŚNIADANIU

Skoro detoks mamy już za sobą, warto bliżej przyjrzeć się naszemu codziennemu jadłospisowi. Czy jemy regularnie, w ściśle określonych godzinach? Planujemy każdy posiłek? Jak wygląda nasze śniadanie? To ostatnie pytanie jest szczególnie ważne. Wiele osób rezygnuje ze śniadania. Powody bywają różne: spieszymy się do pracy, wolimy dłużej pospać, rano nie odczuwamy głodu albo uważamy, że dzięki temu schudniemy. Nic bardziej mylnego. Śniadanie nie bez powodu często nazwa się najważniejszym posiłkiem dnia. Bez niego szybko zabraknie nam energii i prawdopodobnie zaczniemy podjadać, a to przy odchudzaniu jest niewskazane.

Co więc zjeść na lekkie, ale przy tym pożywne i pełnowartościowe śniadanie? Dobrym pomysłem będą jajka, czyli doskonałe źródło fosfolipidów, tłuszczów nasyconych, antyoksydantów oraz witamin i minerałów. W połączeniu z selerem naciowym stworzą zgrany, pełen zdrowia duet na przykład w  puszystym omlecie. Jego przygotowanie jest bajecznie proste. Wystarczy umyć i pokroić ulubione warzywa, zeszklić je na patelni, a następnie zalać doprawioną do smaku masą jajeczną. Omlet podsmażamy do ścięcia, przekładamy na talerz i serwujemy posypany świeżą zieleniną.

Koniecznie spróbujcie też zielonej frittaty  albo sadzonych jaj z selerem naciowym, suszonymi pomidorami i ciastem francuskim.

PIĘĆ POSIŁKÓW DZIENNIE

Wyżej wspomnieliśmy o planowaniu jadłospisu. Dlaczego ta sprawa jest tak istotna? Już tłumaczymy! Lekarze i dietetycy zalecają jedzenie około pięciu posiłków dziennie, zawsze o tej samej porze. Dzięki temu zapewniamy organizmowi ciągły dopływ energii, a przy tym ograniczamy napady wilczego głodu i niezdrowe podjadanie.

Na selerowym Facebooku znajdziecie wiele ciekawych, a przy tym prostych w wykonaniu potraw, z których ułożycie dietetyczne menu na cały dzień. Na przykład:

To oczywiście tylko kilka pomysłów. Mamy nadzieję, że w naszej bazie przepisów na różne okazje każdy z was znajdzie dla siebie coś pysznego!

POLUB SWOJĄ DIETĘ, POLUB SIEBIE

Pełna smaków, aromatu, zaskakujących połączeń – właśnie taka może być wasza dieta. Nie musicie się zadręczać, głodzić, obwiniać, cały czas czegoś sobie odmawiać. Spójrzcie na odchudzanie się z innej perspektywy. Dobrze bawcie się w kuchni, szukajcie inspiracji, próbujcie nowych rzeczy – po prostu zdrowo się odżywiajcie.

W ten sposób nie tylko zrzucicie zbędne kilogramy, ale też zadbacie o zdrowie, a przecież to właśnie ono jest najważniejsze.

Powodzenia!

Kuchnia azjatycka – pyszne i zdrowe przepisy z selerem naciowym w roli głównej

Aromatyczne przyprawy, wyrazisty smak, dużo warzyw, mało tłuszczu, a do tego samo zdrowie – tak w skrócie można scharakteryzować kuchnię azjatycką. To nie tylko jedzenie, ale cała filozofia gotowania, w którą idealnie wpisuje się nasze warzywo do zadań...

Sylwester z selerem naciowym – proste i efektowne przekąski na domowe świętowanie

W tym roku chyba większość z nas spędza Sylwestra w domu. Nie musi to jednak oznaczać nudy – wręcz przeciwnie. Dzięki przekąskom z selerem naciowym wasze świętowanie zyska zupełnie nowy wymiar – będzie ciekawie, wytwornie, smacznie i zdrowo. Tak rozpoczęty...

12 wigilijnych potraw z selerem naciowym – poznaj smak zdrowych świąt

Choinka udekorowana, pierniczki upieczone i polukrowane, prezenty spakowane – zostaje tylko przygotować dwanaście potraw na wigilijny stół. Dzisiaj podpowiemy wam, jak zrobić to szybko, pysznie, a do tego wszystkiego bardzo, bardzo zdrowo. Sprawdźcie nasze...

Jesienna sałatka makaronowa z selerem naciowym, orzechami i winogronami

Jesienna sałatka makaronowa z selerem naciowym, orzechami i winogronami 4 20 minut Czego potrzebujesz? 1/2 opakowania makaronu kokardki 3 szkl. mięsa z pieczonego kurczaka (lub filet usmażony w ulubionych przyprawach) 1 szkl. czerwonych...

Smoothie z selerem naciowym „Różowa Pantera”

Smoothie Różowa Pantera 1 5 minut Czego potrzebujesz? 4 łodygi selera Banan Garść truskawek Sok z limonki Jak przyrządzić: Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę. Przelać do wysokiej szklanki i ozdobić gałązką...

Pikantny makaron z selerem naciowym i kurczakiem

Pikantny makaron z selerem i kurczakiem 2 30 minut Czego potrzebujesz? 3 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula 1/2 zielonej papryki 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej papryki 3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 kg piersi z kurczaka 1/2...
Rzodkiewkowa Krwawa Mary

Rzodkiewkowa Krwawa Mary z selerem naciowym

Rzodkiewkowa Krwawa Mary Przepyszny przepis na Krwawą Mary z pałeczkami selera. Przepis można modyfikować według uznania. Dodatek w postaci rzodkiewki, zanurzonej w soku z limonki, stanowi naprawdę ciekawą alternatywę dla klasycznego drinka. 4 5 minut brak...

Kurczak z selerem naciowym w sosie pieprzowym

Kurczak w sosie pieprzowym z selerem 4 35 minut Czego potrzebujesz? 1 kg mięsa kurczaka bez kości (np. Mięso z udek) ½ łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej 2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu Sól Cebula 2 szklanki posiekanego selera...

Spring rolls z selerem naciowym z sosem z masła orzechowego

Spring rolls z sosem z masła orzechowego 1 20 minut Czego potrzebujesz? 4 arkusze papieru ryżowego 1/2 marchewki 2 łodygi selera naciowego szczypiorek 1/2 ogórka Garść liści sałaty i szpinaku 1/2 papryki Sos: 2 łyżeczki miodu 4 łyżeczki masła...

Zupa krem z selera naciowego

Zupa krem z selera naciowego 4 20 minut Czego potrzebujesz? 2 duże pory 1 pęczek selera naciowego 3 ząbki czosnku 4 łyżki masła klarowanego 2-3 szkl. Wody Do dekoracji: Śmietanka 30% Oliwa z oliwek Usmażony na chrupko bekon lub grzanki...

Wolnogotowane Chow Mein z selerem naciowym

Wolnogotowane Chow mein 2 10 minut 60 minut Czego potrzebujesz? 1 łyżeczkę oleju Filet z kurczaka 4 marchewki 4 cebulki dymki 3 łodygi selera naciowego 1 szklankę bulionu 1 łyżeczkę cukru 1/3 szkl. sosu sojowego 1/4 płatków chilli 1/4 łyżeczki...
Wrapy z selera naciowego i szynki parmeńskiej

Wrapy z selera naciowego i szynki parmeńskiej

Wrapy z selera naciowego i szynki parmeńskiej 4 - 6 (tworzy 12 pałeczek) 10 minut 20 minut Będziesz potrzebował: 200 g twarożku z ziołami 12 plastrów szynki parmeńskiej seler naciowy Jak przyrządzić: Rozgrzej piekarnik do 190°C Nafaszeruj seler...

Selerowy detoks – koktajl z selerem naciowym / Selerlove

Selerowy detoks 1 10 minut Czego potrzebujesz? 1 szkl. świeżego ananasa 1 zielony ogórek 2 łodygi selera naciowego 1 cytryna 0,5 cm świeżego imbiru banan 1 brzoskwinia Jak przyrządzić: Owoce obieramy i kroimy na mniejsze części. Imbir ścieramy...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close