Salsa pomidorowo-selerowa

Seler jest idealnym warzywem do przygotowywania różnego rodzaju dipów, a dzięki swoim naturalnym wyżłobieniom świetnie sprawdzają się do nabierania sosów,  Przed podaniem dzieciom: zmniejsz ilość lub całkowicie zrezygnuj z chili.

Porcje:

4

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

brak

Będziesz potrzebował:

  • 1 główka selera naciowego, 4 pałeczki selera, pokrojone w drobną kostkę, a pozostały seler posłuży do maczania w dipie
  • 6 dojrzałych, dużych pomidorów, przekrojonych w pół i drobno posiekanych, wcześniej pozbądź się nasion (zachowaj je i użyj do zupy lub bulionu)
  • 1 mała czerwona cebula, obrana i drobno posiekana
  • 1 duża czerwona papryczka chili, drobno posiekana, bez nasion
  • Sok z 1 limonki
  • 2 łyżki drobno posiekanej kolendry

Jak przyrządzić:

  1. Wymieszaj wszystkie składniki, a następnie dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  2. Przed podaniem odstaw na co najmniej 20 min, by smaki się przegryzły. Podawaj z dużą ilością pałeczek selera naciowego, i zanurzaj je w pysznej salsie.

Zobacz więcej przepisów

Powrót do szkoły z selerem naciowym – przepisy na przekąski i drugie śniadanie dla dziecka

Drugie śniadanie w szkole to podstawa. Powinno być zdrowe, pożywne, łatwe do zapakowania do lunchowego pudełka i przede wszystkim pyszne, żeby nawet największy niejadek sięgał po nie z apetytem. Myślisz, że to niemożliwe? W takim razie koniecznie sprawdź...

Kolory na talerzu. Jakie cenne składniki znajdziemy w zielonym selerze naciowym i innych warzywach?

Zielony seler naciowy, czerwona papryka, pomarańczowa dynia, fioletowy bakłażan – kolory warzyw mają olbrzymie znaczenie. Każdy z nich oznacza bogactwo innych składników odżywczych, przeciwutleniaczy, witamin oraz mikro - i makroelementów. Im więcej...

z wege cyklu: Pożywny seler naciowy na śniadanie – zdrowe propozycje

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Jeżeli będzie dobrze zbilansowany, doda nam energii, dostarczy niezbędnych składników odżywczych, pomoże  utrzymać koncentrację, po prostu sprawi, że poczujemy się fantastycznie. Dlatego warto wstać chwilę wcześniej...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close