Salsa pomidorowo-selerowa

Seler jest idealnym warzywem do przygotowywania różnego rodzaju dipów, a dzięki swoim naturalnym wyżłobieniom świetnie sprawdzają się do nabierania sosów,  Przed podaniem dzieciom: zmniejsz ilość lub całkowicie zrezygnuj z chili.

Porcje:

4

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

brak

Będziesz potrzebował:

  • 1 główka selera naciowego, 4 pałeczki selera, pokrojone w drobną kostkę, a pozostały seler posłuży do maczania w dipie
  • 6 dojrzałych, dużych pomidorów, przekrojonych w pół i drobno posiekanych, wcześniej pozbądź się nasion (zachowaj je i użyj do zupy lub bulionu)
  • 1 mała czerwona cebula, obrana i drobno posiekana
  • 1 duża czerwona papryczka chili, drobno posiekana, bez nasion
  • Sok z 1 limonki
  • 2 łyżki drobno posiekanej kolendry

Jak przyrządzić:

  1. Wymieszaj wszystkie składniki, a następnie dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  2. Przed podaniem odstaw na co najmniej 20 min, by smaki się przegryzły. Podawaj z dużą ilością pałeczek selera naciowego, i zanurzaj je w pysznej salsie.

Zobacz więcej przepisów

z cyklu wege: Wegetarianizm dla zdrowia. Zalety diety bezmięsnej

Jeszcze kilka lat temu u podstawy piramidy żywieniowej leżały zboża oraz produkty pełnoziarniste. Dzisiaj naukowcy głośno mówią, że kluczem do zdrowego życia i dobrego samopoczucia jest zwiększenie aktywności fizycznej oraz jadłospis oparty głównie na...

Pasty, sosy, dipy z selerem naciowym i nie tylko

Pomaga dbać o linię, przyspiesza metabolizm, dodaje skórze blasku, zmniejsza stres, zapobiega osteoporozie, a na dodatek jest afrodyzjakiem! Nic dziwnego, że to jedno z ulubionych warzyw osób prowadzących zdrowy styl życia. Co jeszcze kryje w sobie seler...

Orzeźwiające napoje na upały – z selera naciowego, warzyw i owoców

W upalne dni nasz organizm traci więcej wody, soli mineralnych, mikro i makroelementów. Niedobory możemy uzupełnić, sięgając po domowej roboty soki, koktajle albo wody smakowe z selerem naciowym. To świetne źródło między innymi potasu, wapnia, magnezu i...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close