Salsa pomidorowo-selerowa
Seler jest idealnym warzywem do przygotowywania różnego rodzaju dipów, a dzięki swoim naturalnym wyżłobieniom świetnie sprawdzają się do nabierania sosów, Przed podaniem dzieciom: zmniejsz ilość lub całkowicie zrezygnuj z chili.
Porcje:
4
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
brak
Będziesz potrzebował:
- 1 główka selera naciowego, 4 pałeczki selera, pokrojone w drobną kostkę, a pozostały seler posłuży do maczania w dipie
- 6 dojrzałych, dużych pomidorów, przekrojonych w pół i drobno posiekanych, wcześniej pozbądź się nasion (zachowaj je i użyj do zupy lub bulionu)
- 1 mała czerwona cebula, obrana i drobno posiekana
- 1 duża czerwona papryczka chili, drobno posiekana, bez nasion
- Sok z 1 limonki
- 2 łyżki drobno posiekanej kolendry
Jak przyrządzić:
- Wymieszaj wszystkie składniki, a następnie dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Przed podaniem odstaw na co najmniej 20 min, by smaki się przegryzły. Podawaj z dużą ilością pałeczek selera naciowego, i zanurzaj je w pysznej salsie.
Zobacz więcej przepisów