Salsa pomidorowo-selerowa

Seler jest idealnym warzywem do przygotowywania różnego rodzaju dipów, a dzięki swoim naturalnym wyżłobieniom świetnie sprawdzają się do nabierania sosów,  Przed podaniem dzieciom: zmniejsz ilość lub całkowicie zrezygnuj z chili.

Porcje:

4

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

brak

Będziesz potrzebował:

  • 1 główka selera naciowego, 4 pałeczki selera, pokrojone w drobną kostkę, a pozostały seler posłuży do maczania w dipie
  • 6 dojrzałych, dużych pomidorów, przekrojonych w pół i drobno posiekanych, wcześniej pozbądź się nasion (zachowaj je i użyj do zupy lub bulionu)
  • 1 mała czerwona cebula, obrana i drobno posiekana
  • 1 duża czerwona papryczka chili, drobno posiekana, bez nasion
  • Sok z 1 limonki
  • 2 łyżki drobno posiekanej kolendry

Jak przyrządzić:

  1. Wymieszaj wszystkie składniki, a następnie dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  2. Przed podaniem odstaw na co najmniej 20 min, by smaki się przegryzły. Podawaj z dużą ilością pałeczek selera naciowego, i zanurzaj je w pysznej salsie.

Zobacz więcej przepisów

Kulinarne podróże – seler naciowy w kuchniach świata

Relaks w ciepłych krajach, zwiedzanie zabytków, podróż przez wydmy pustyni, zdobywanie szczytów gór albo szalona wycieczka dookoła świata – każdy z nas ma własny patent na udany odpoczynek. Jednak bez względu na to, czy właśnie sączysz drinka pod palemką,...

Smaczna dieta z selerem naciowym. Co zrobić, żeby odchudzanie nie było nudne?

Czy dieta może być smaczna? Zwykle kojarzy nam się z wyrzeczeniami, restrykcjami, odmawianiem sobie przyjemności, jedzeniem nieciekawych i nudnych potraw. Dzisiaj chcielibyśmy wam pokazać, że zdrowe odżywienie nie tylko może, ale wręcz powinno być smaczne...

Wegetariańskie posiłki z selerem naciowym dla sportowców (i nie tylko) – przepisy

Jesteście wegetarianami i lubicie uprawiać sport? Szukacie inspiracji na roślinne posiłki po treningu? A może dopiero rozważacie zmianę diety i zastanawiacie się, jak to wpłynie na wasze zdrowie oraz kondycję? W takim razie dobrze trafiliście. Dzisiaj przyjrzymy się...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close