Wolnogotowane Chow mein

Porcje:

2

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

60 minut

Czego potrzebujesz?

  • 1 łyżeczkę oleju
  • Filet z kurczaka
  • 4 marchewki
  • 4 cebulki dymki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 szklankę bulionu
  • 1 łyżeczkę cukru
  • 1/3 szkl. sosu sojowego
  • 1/4 płatków chilli
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1 ząbek czosku
  • 1 puszkę kiełków fasoli mung
  • 2 łyżeczki skrobii
  • 1/2 szklanki wody

Jak przyrządzić:

  • Kurczaka kroimy w cienkie paski i podsmażamy na rozgrzanym oleju (najlepiej ryżowym lub kokosowym).
  • Przekładamy do wolnowaru lub dużego garnka. Marchewki i seler kroimy w słupki.
  • Cebulę dymkę w cienkie plasterki.
  • Wszystkie warzywa (poza kiełkami) i przyprawy umieszczamy w wolnowarze lub garnku.
  • Zalewamy bulionem, dodajemy sos sojowy i cukier. Wolnowar ustawiamy na 6h a jeśli gotujemy w garnku, dusimy na bardzo małym ogniu ok. godzinę.
  • Pod koniec gotowania dodajemy kiełki fasoli i zagęszczamy sos wodą wymieszaną ze skrobią.

*Podajemy z chińskim makaronem, ryżem lub w wersji niskokalorycznej z zoodles czyli makaronem z cukinii.

Zobacz więcej przepisów

15 pomysłów na seler naciowy na ciepło. Przepisy na śniadanie, obiad i kolację

Seler naciowy coraz częściej gości w naszych kuchniach. Nic dziwnego, to prawdziwa witaminowa bomba. Często seler naciowy chrupie się na surowo, ale fantastycznie sprawdzi się też na ciepło. Wypróbujcie nasze przepisy i przekonajcie się sami! SELER NACIOWY...

Lekkie i zdrowe potrawy na Wielkanoc z selerem naciowym

Czy potrawy wielkanocne mogą być zdrowe? Jak najbardziej. Dzisiaj podpowiemy wam, jak w nowy sposób spojrzeć na tradycyjne świąteczne potrawy i wprowadzić na stół całą masę kolorów oraz wiosny. Gotowi? W takim razie zaczynamy. Jedzcie i świętujcie na...

Zakochani w selerze naciowym – najlepsze przepisy na Walentynki

W tym roku zapewne spędzacie Walentynki w domu – we dwoje, kameralnie, nastrojowo. To wspaniała okazja, żeby wypróbować nowe przepisy, poeksperymentować, przyrządzić dla siebie i bliskiej osoby coś wyjątkowego i niecodziennego. Najlepiej – z selerem...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close