Wolnogotowane Chow mein

Porcje:

2

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

60 minut

Czego potrzebujesz?

  • 1 łyżeczkę oleju
  • Filet z kurczaka
  • 4 marchewki
  • 4 cebulki dymki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 szklankę bulionu
  • 1 łyżeczkę cukru
  • 1/3 szkl. sosu sojowego
  • 1/4 płatków chilli
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1 ząbek czosku
  • 1 puszkę kiełków fasoli mung
  • 2 łyżeczki skrobii
  • 1/2 szklanki wody

Jak przyrządzić:

  • Kurczaka kroimy w cienkie paski i podsmażamy na rozgrzanym oleju (najlepiej ryżowym lub kokosowym).
  • Przekładamy do wolnowaru lub dużego garnka. Marchewki i seler kroimy w słupki.
  • Cebulę dymkę w cienkie plasterki.
  • Wszystkie warzywa (poza kiełkami) i przyprawy umieszczamy w wolnowarze lub garnku.
  • Zalewamy bulionem, dodajemy sos sojowy i cukier. Wolnowar ustawiamy na 6h a jeśli gotujemy w garnku, dusimy na bardzo małym ogniu ok. godzinę.
  • Pod koniec gotowania dodajemy kiełki fasoli i zagęszczamy sos wodą wymieszaną ze skrobią.

*Podajemy z chińskim makaronem, ryżem lub w wersji niskokalorycznej z zoodles czyli makaronem z cukinii.

Zobacz więcej przepisów

Tarty warzywne z selerem naciowym i nie tylko

Tarty warzywne z selerem naciowym - to prawdziwa gratka dla fanów zdrowego odżywiania, smaku natury oraz sezonowych warzyw w kuchni. Tarty są idealne na obiad, nieformalne spotkania ze znajomymi, elegancką kolację dla dwojga, na przekąskę i lunch. Świetnie...

Jak seler naciowy wspomaga odchudzanie / blog Selerlove

Marzy ci się zrzucanie zbędnych kilogramów? Chcesz czuć się lżej, zdrowiej, po prostu lepiej? Jedz seler naciowy! To prawdziwa bomba witaminowa, warzywo do zadań specjalnych, któremu niestraszne najtrudniejsze nawet wyzwania. Z nim twoje życie będzie...

z cyklu wege: Pomysł na seler naciowy: wegeburgery i kotlety z warzyw

Roślinne kotlety to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych obiadów. Podawane „po miejsku” w bułce, klasycznie z ziemniaczkami i ulubionymi surówkami, doskonałe do pracy, na piknik oraz dla małych niejadków – burgery i kotlety z warzyw stają się coraz...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close