Wolnogotowane Chow mein
Porcje:
2
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
60 minut
Czego potrzebujesz?
- 1 łyżeczkę oleju
- Filet z kurczaka
- 4 marchewki
- 4 cebulki dymki
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 szklankę bulionu
- 1 łyżeczkę cukru
- 1/3 szkl. sosu sojowego
- 1/4 płatków chilli
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1 ząbek czosku
- 1 puszkę kiełków fasoli mung
- 2 łyżeczki skrobii
- 1/2 szklanki wody
Jak przyrządzić:
- Kurczaka kroimy w cienkie paski i podsmażamy na rozgrzanym oleju (najlepiej ryżowym lub kokosowym).
- Przekładamy do wolnowaru lub dużego garnka. Marchewki i seler kroimy w słupki.
- Cebulę dymkę w cienkie plasterki.
- Wszystkie warzywa (poza kiełkami) i przyprawy umieszczamy w wolnowarze lub garnku.
- Zalewamy bulionem, dodajemy sos sojowy i cukier. Wolnowar ustawiamy na 6h a jeśli gotujemy w garnku, dusimy na bardzo małym ogniu ok. godzinę.
- Pod koniec gotowania dodajemy kiełki fasoli i zagęszczamy sos wodą wymieszaną ze skrobią.
*Podajemy z chińskim makaronem, ryżem lub w wersji niskokalorycznej z zoodles czyli makaronem z cukinii.
Zobacz więcej przepisów