Ryba w marynowanych warzywach z selerem naciowym
Porcje:
2
Czas przygotowania:
10 minut + odstawić na godzinę do zamarynowania
Czas gotowania:
15-20 minut
Będziesz potrzebował:
- 1 kg filetów z ryby
- 2 cebule czerwone
- Mix papryki (czerwona, żółta i zielona)
- 3 łodygi selera naciowego
- Marchew
- Mały Kalafior
- Przecier pomidorowy
- Sok z cytryny (3 łyżki)
- Jajko
- Szklanka mleka
- Mąka
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- Olej
- Sól i pieprz do smaku
- Ocet owocowy (niekoniecznie)
Jak przyrządzić:
- Filety z ryby myjemy, osuszamy, przyprawiamy solą i pieprzem, według własnego smaku i upodobań, skrapiamy cytryną i odstawiamy na 15 minut.
- Robimy ciasto naleśnikowe (o konsystencji gęstej śmietany) obtaczamy filety w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju.
- Międzyczasie w garnku z osoloną wodą gotujemy umyte, obrane i pokrojone warzywa (około 10 minut). Przemywamy warzywa zimną wodą i marynujemy w occie owocowym z odrobiną soli i pieprzu, opcjonalnie można dodać odrobinę cukru. Odstawiamy warzywa na około godzinę do zamarynowania.
- Do żaroodpornego naczynia wykładamy filety pokrojone w drobniejsze kawałki, gotujemy umyte, marynowane warzywa, trzy łyżki przecieru pomidorowego, doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy półtorej lub dwie szklanki przygotowanej wody.
- Delikatnie mieszamy i pieczemy w piekarniku przez 15-20 minut w temperaturze ok. 150 stopni.
Można podawać na ciepło i na zimno – najlepiej smakuje na drugi dzień.
Zobacz więcej przepisów