Ryba w marynowanych warzywach z selerem naciowym

Porcje:

2

Czas przygotowania:

10 minut + odstawić na godzinę do zamarynowania

 

Czas gotowania:

15-20 minut

Będziesz potrzebował:

  • 1 kg filetów z ryby
  • 2 cebule czerwone
  • Mix papryki (czerwona, żółta i zielona)
  • 3 łodygi selera naciowego
  • Marchew
  • Mały Kalafior
  • Przecier pomidorowy
  • Sok z cytryny (3 łyżki)
  • Jajko
  • Szklanka mleka
  • Mąka
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Olej
  • Sól i pieprz do smaku
  • Ocet owocowy (niekoniecznie)

Jak przyrządzić:

  • Filety z ryby myjemy, osuszamy, przyprawiamy solą i pieprzem, według własnego smaku i upodobań, skrapiamy cytryną i odstawiamy na 15 minut.
  • Robimy ciasto naleśnikowe (o konsystencji gęstej śmietany) obtaczamy filety w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju.
  • Międzyczasie w garnku z osoloną wodą gotujemy umyte, obrane i pokrojone warzywa (około 10 minut). Przemywamy warzywa zimną wodą i marynujemy w occie owocowym z odrobiną soli i pieprzu, opcjonalnie można dodać odrobinę cukru. Odstawiamy warzywa na około godzinę do zamarynowania.
  • Do żaroodpornego naczynia wykładamy filety pokrojone w drobniejsze kawałki,  gotujemy umyte, marynowane warzywa, trzy łyżki przecieru pomidorowego, doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy półtorej lub dwie szklanki przygotowanej wody.
  • Delikatnie mieszamy i pieczemy w piekarniku przez 15-20 minut w temperaturze ok. 150 stopni.

Można podawać na ciepło i na zimno – najlepiej smakuje na drugi dzień.

Zobacz więcej przepisów

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close