Burger z kurczaka z salsą z selera

Porcje:

3

Czas przygotowania:

35 minut

Czego potrzebujesz?

  • ½ kg mielonego mięsa drobiowego
  • 2 łyżki ostrego sosu chilli
  • 1/4 szkl. drobno posiekanej cebuli
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl. bułki tartej
  • 3 pełnoziarniste bułki lub 6 kromek ciemnego chleba
  • liście sałaty

Salsa:

  • 3 łyżki pokruszonego niebieskiego sera
  • ¼ szkl. jogurtu greckiego
  • 4 łodygi selera naciowego pokrojonego w drobną kostkę (razem z liśćmi)
  • Sól i pieprz do smaku

Jak przyrządzić:

Burgery

Mięso mielone przełożyć do dużej miski i dokładnie wymieszać z ostrym sosem, cebulą, czosnkiem, jajkiem i bułką tartą. Podzielić na 3 części i uformować płaskie kotlety. Smażyć na rozgrzanej patelni grillowej po 4 minuty z każdej strony.

Salsa

W misce wymieszać ser, seler i jogurt. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

* Bułkę przekroić na pół. Na spodzie ułożyć liście sałaty. Na to położyć kotlet i 2 łyżki salsy. Przykryć pozostałą częścią bułki.

Zobacz więcej przepisów

Kuchnie świata: potrawy jednogarnkowe z selerem naciowym. Pomysł na rozgrzewający obiad

Gęsty gulasz, pożywny ragoût, aromatyczny khoresh –  potrawy jednogarnkowe świetnie sprawdzą się na zdrowy, a przy tym bardzo sycący obiad. Możemy je przyrządzać na wiele różnych sposobów, z mięsem, warzywami, roślinami strączkowymi, w wersji łagodnej lub...

Zdrowe przekąski z selerem naciowym – dieta, praca i trening / blog Selerlove

Nowy rok często zaczynamy od ważnych dla nas i naszego zdrowia postanowień: chcemy zrzucić zbędne kilogramy, poprawić kondycję, zacząć regularnie trenować. Dzisiaj podpowiemy wam, co zrobić, żeby postanowienia przekuć w rzeczywistość i nie zrezygnować z...

Azjatyckie sposoby na zdrowie – proste i pyszne przepisy z selerem naciowym w roli głównej

Czy wiedzieliście, że seler naciowy jest naturalnym prebiotykiem? Chili ma właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne? Kurkuma zmniejsza ryzyko zawału i udaru? Granat walczy z komórkami nowotworowymi? Prozdrowotne właściwości warzyw, owoców i przypraw są...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close