Burger z kurczaka z salsą z selera
Porcje:
3
Czas przygotowania:
35 minut
Czego potrzebujesz?
- ½ kg mielonego mięsa drobiowego
- 2 łyżki ostrego sosu chilli
- 1/4 szkl. drobno posiekanej cebuli
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 jajko
- 1/2 szkl. bułki tartej
- 3 pełnoziarniste bułki lub 6 kromek ciemnego chleba
- liście sałaty
Salsa:
- 3 łyżki pokruszonego niebieskiego sera
- ¼ szkl. jogurtu greckiego
- 4 łodygi selera naciowego pokrojonego w drobną kostkę (razem z liśćmi)
- Sól i pieprz do smaku
Jak przyrządzić:
Burgery
Mięso mielone przełożyć do dużej miski i dokładnie wymieszać z ostrym sosem, cebulą, czosnkiem, jajkiem i bułką tartą. Podzielić na 3 części i uformować płaskie kotlety. Smażyć na rozgrzanej patelni grillowej po 4 minuty z każdej strony.
Salsa
W misce wymieszać ser, seler i jogurt. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
* Bułkę przekroić na pół. Na spodzie ułożyć liście sałaty. Na to położyć kotlet i 2 łyżki salsy. Przykryć pozostałą częścią bułki.
Zobacz więcej przepisów