Burger z kurczaka z salsą z selera

Porcje:

3

Czas przygotowania:

35 minut

Czego potrzebujesz?

  • ½ kg mielonego mięsa drobiowego
  • 2 łyżki ostrego sosu chilli
  • 1/4 szkl. drobno posiekanej cebuli
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl. bułki tartej
  • 3 pełnoziarniste bułki lub 6 kromek ciemnego chleba
  • liście sałaty

Salsa:

  • 3 łyżki pokruszonego niebieskiego sera
  • ¼ szkl. jogurtu greckiego
  • 4 łodygi selera naciowego pokrojonego w drobną kostkę (razem z liśćmi)
  • Sól i pieprz do smaku

Jak przyrządzić:

Burgery

Mięso mielone przełożyć do dużej miski i dokładnie wymieszać z ostrym sosem, cebulą, czosnkiem, jajkiem i bułką tartą. Podzielić na 3 części i uformować płaskie kotlety. Smażyć na rozgrzanej patelni grillowej po 4 minuty z każdej strony.

Salsa

W misce wymieszać ser, seler i jogurt. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

* Bułkę przekroić na pół. Na spodzie ułożyć liście sałaty. Na to położyć kotlet i 2 łyżki salsy. Przykryć pozostałą częścią bułki.

Zobacz więcej przepisów

z wege cyklu: Pasztet z selerem naciowym i inne wegetariańskie smarowidła

Szukasz pomysłu na nieszablonowe, a przy tym zdrowe kanapki? Zastanawiasz się, czym zastąpić masło oraz margarynę? Chcesz jeść więcej warzyw i być bardziej eko? W takim razie jesteś w dobrym miejscu. Dzisiaj podpowiemy ci, jak przyrządzać pyszne...

z cyklu wege: Wegetarianizm dla zdrowia. Zalety diety bezmięsnej

Jeszcze kilka lat temu u podstawy piramidy żywieniowej leżały zboża oraz produkty pełnoziarniste. Dzisiaj naukowcy głośno mówią, że kluczem do zdrowego życia i dobrego samopoczucia jest zwiększenie aktywności fizycznej oraz jadłospis oparty głównie na...

Kulinarne podróże – seler naciowy w kuchniach świata

Relaks w ciepłych krajach, zwiedzanie zabytków, podróż przez wydmy pustyni, zdobywanie szczytów gór albo szalona wycieczka dookoła świata – każdy z nas ma własny patent na udany odpoczynek. Jednak bez względu na to, czy właśnie sączysz drinka pod palemką,...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close