Burger z kurczaka z salsą z selera

Porcje:

3

Czas przygotowania:

35 minut

Czego potrzebujesz?

  • ½ kg mielonego mięsa drobiowego
  • 2 łyżki ostrego sosu chilli
  • 1/4 szkl. drobno posiekanej cebuli
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl. bułki tartej
  • 3 pełnoziarniste bułki lub 6 kromek ciemnego chleba
  • liście sałaty

Salsa:

  • 3 łyżki pokruszonego niebieskiego sera
  • ¼ szkl. jogurtu greckiego
  • 4 łodygi selera naciowego pokrojonego w drobną kostkę (razem z liśćmi)
  • Sól i pieprz do smaku

Jak przyrządzić:

Burgery

Mięso mielone przełożyć do dużej miski i dokładnie wymieszać z ostrym sosem, cebulą, czosnkiem, jajkiem i bułką tartą. Podzielić na 3 części i uformować płaskie kotlety. Smażyć na rozgrzanej patelni grillowej po 4 minuty z każdej strony.

Salsa

W misce wymieszać ser, seler i jogurt. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

* Bułkę przekroić na pół. Na spodzie ułożyć liście sałaty. Na to położyć kotlet i 2 łyżki salsy. Przykryć pozostałą częścią bułki.

Zobacz więcej przepisów

Roślinne burgery z selerem naciowym – proste i szybkie przepisy

Soczysty burger w bułce, frytki, shake – oto klasyczny, amerykański zestaw, któremu wprost nie sposób się oprzeć. Zwłaszcza, gdy rolę główną gra w nim roślinny kotlet z selerem naciowym. Według nas smakuje jeszcze lepiej od tradycyjnego. Nie musicie jednak wierzyć na...

Zdrowy fast food? Poznaj przepisy na „szybkie jedzenie” z selerem naciowym

Tempo życia nie sprzyja przygotowywaniu codziennych posiłków z odpowiednią uwagą i zaangażowaniem, dlatego pewnie nie raz zamówiliście na obiad pizzę czy hamburgera. To prostsze, szybkie i łatwe – ale czy na pewno? Dzisiaj pokażemy wam, że wartościowy...

Powrót do szkoły z selerem naciowym – przepisy na przekąski i drugie śniadanie dla dziecka

Drugie śniadanie w szkole to podstawa. Powinno być zdrowe, pożywne, łatwe do zapakowania do lunchowego pudełka i przede wszystkim pyszne, żeby nawet największy niejadek sięgał po nie z apetytem. Myślisz, że to niemożliwe? W takim razie koniecznie sprawdź...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close