Burger z kurczaka z salsą z selera

Porcje:

3

Czas przygotowania:

35 minut

Czego potrzebujesz?

  • ½ kg mielonego mięsa drobiowego
  • 2 łyżki ostrego sosu chilli
  • 1/4 szkl. drobno posiekanej cebuli
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl. bułki tartej
  • 3 pełnoziarniste bułki lub 6 kromek ciemnego chleba
  • liście sałaty

Salsa:

  • 3 łyżki pokruszonego niebieskiego sera
  • ¼ szkl. jogurtu greckiego
  • 4 łodygi selera naciowego pokrojonego w drobną kostkę (razem z liśćmi)
  • Sól i pieprz do smaku

Jak przyrządzić:

Burgery

Mięso mielone przełożyć do dużej miski i dokładnie wymieszać z ostrym sosem, cebulą, czosnkiem, jajkiem i bułką tartą. Podzielić na 3 części i uformować płaskie kotlety. Smażyć na rozgrzanej patelni grillowej po 4 minuty z każdej strony.

Salsa

W misce wymieszać ser, seler i jogurt. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

* Bułkę przekroić na pół. Na spodzie ułożyć liście sałaty. Na to położyć kotlet i 2 łyżki salsy. Przykryć pozostałą częścią bułki.

Zobacz więcej przepisów

25 pomysłów na seler naciowy / przepisy

25 pomysłów na seler naciowy   Często pytacie, co zrobić z selera naciowego? Do jakich potraw będzie pasował? Jak go przyrządzać? Postanowiliśmy zebrać w jednym miejscu nasze najlepsze przepisy i pokazać wam, że seler naciowy jest bardzo...

Dieta ketogeniczna z selerem naciowym – zasady, zalety i proste przepisy na start

Chcecie zmienić coś w swoim jadłospisie? Szybko schudnąć? Zadbać o zdrowie? Zastanawiacie się, czy dieta ketogeniczna będzie dla was odpowiednia? W takim razie dobrze trafiliście. Dzisiaj przyjrzymy się bliżej temu wciąż zyskującemu na popularności stylowi odżywiania,...

Warzywa i owoce na surowo – zdrowe przepisy z selerem naciowym

Specjaliści są zgodni: zdrowa, zbilansowana dieta musi bazować na warzywach i owocach. Pozostaje jednak pytanie: w jakiej formie najlepiej włączać je do jadłospisu? Które można podawać na surowo, a które wymagają obróbki cieplnej? Czy gotowanie wpływa na wartość...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close