Burger z kurczaka z salsą z selera

Porcje:

3

Czas przygotowania:

35 minut

Czego potrzebujesz?

  • ½ kg mielonego mięsa drobiowego
  • 2 łyżki ostrego sosu chilli
  • 1/4 szkl. drobno posiekanej cebuli
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl. bułki tartej
  • 3 pełnoziarniste bułki lub 6 kromek ciemnego chleba
  • liście sałaty

Salsa:

  • 3 łyżki pokruszonego niebieskiego sera
  • ¼ szkl. jogurtu greckiego
  • 4 łodygi selera naciowego pokrojonego w drobną kostkę (razem z liśćmi)
  • Sól i pieprz do smaku

Jak przyrządzić:

Burgery

Mięso mielone przełożyć do dużej miski i dokładnie wymieszać z ostrym sosem, cebulą, czosnkiem, jajkiem i bułką tartą. Podzielić na 3 części i uformować płaskie kotlety. Smażyć na rozgrzanej patelni grillowej po 4 minuty z każdej strony.

Salsa

W misce wymieszać ser, seler i jogurt. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

* Bułkę przekroić na pół. Na spodzie ułożyć liście sałaty. Na to położyć kotlet i 2 łyżki salsy. Przykryć pozostałą częścią bułki.

Zobacz więcej przepisów

Makaron z selerem naciowym – pomysł na zdrowy obiad

Świderki, kokardki, muszelki, czasem podawane wytrawnie, innym razem z nutą słodyczy – makaron możemy jeść na wiele sposobów. Wbrew pozorom nie jest bardzo kaloryczny. Ważne tylko żeby łączyć go z lekkimi sosami. Jak to robić? Z czym będzie się najlepiej...

Najsłynniejsze zupy świata – proste i zdrowe przepisy na zupy z selerem naciowym

Miso ramen w Japonii, harira w Maroku, włoskie minestrone i ożywcze hiszpańskie gazpacho – to tylko niektóre z najsłynniejszych zup świata. Więcej poznacie podczas naszej dzisiejszej podróży kulinarnej. Wspólnie przemierzymy kilka kontynentów, odwiedzimy bliższe i...

Naukowe podejście do gotowania czyli foodpairing – wywiad z Martą Szumiatą

„Nauka na talerzu” to projekt Marty Szumiaty - zajmuje się naukowym podejściem do gotowania i nowatorską techniką foodpairingu Seler naciowy mimo swoich niezliczonych zalet i cennych właściwości odżywczych ma dosyć specyficzny smak – nie wszystkim przypada do gustu i...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close