Filozofia zero waste zyskuje coraz większą popularność – chcemy żyć lepiej, ekologiczniej, bardziej świadomie. Zadbać o planetę oraz siebie nawzajem. Zastanawiacie się, jak to zrobić i od czego zacząć? Spieszymy z pomocą! Dzisiaj podzielimy się z wami pomysłami na odpowiedzialne, a przy tym ciekawe i zdrowe gotowanie.

ZERO WASTE ZACZYNA SIĘ OD ZAKUPÓW

Czym właściwie jest zero waste? Najprościej rzecz ujmując – to nowy styl życia. Dbanie o zasoby naturalne, przetwarzanie, recykling, po prostu troszczenie się o przyrodę, na przykład rezygnowanie z plastikowych opakowań albo lepsze planowanie zakupów. Właśnie od tego warto zacząć przygodę z kuchnią zero waste. Sporządzając wcześniej listę potrzebnych produktów i planując jadłospis, będziemy robić mądrzejsze, bardziej racjonalne zakupy, w sam raz na nasze potrzeby. W ten sposób znacząco ograniczymy marnowanie jedzenia – i zadbamy o swoje zdrowie.

 

MNIEJ ZNACZY WIĘCEJ

Kuchnia zero waste rządzi się kilkoma prostymi zasadami: nie kupujemy więcej niż potrzebujemy, zwracamy uwagę na jakość produktów, rezygnujmy z wypełniaczy, napompowanych konserwantami i szkodliwą chemią. Wybieramy za to sezonowe warzywa i owoce, najlepiej od sprawdzonych dostawców i polskich producentów. Według najnowszej piramidy żywienia oraz zaleceń dietetyków powinniśmy sięgać po nie przynajmniej pięć razy dziennie.

W naszym menu świetnie sprawdzą się na przykład: warzywa krzyżowe (wspierają nas w walce z procesami zapalnymi), czosnek i cebula (działają przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie), pomidory (źródło między innymi witaminy C i lipokenu), marchew (bogata w beta-karoten) oraz seler naciowy (który dostarczy naszemu organizmowi między innymi witamin z grupy B, przeciwutleniaczy, kwasu foliowego, magnezu, potasu i wapnia). Nasze warzywo do zadań specjalnych wspiera w odchudzaniu, pomaga w walce z cholesterolem i wysokim ciśnieniem krwi, korzystnie wpływa na kondycję skóry oraz włosów, a do tego – fantastycznie smakuje!

DOBRE PRZECHOWYWANIE

Kuchnia odpowiedzialna to mądre zakupy, ale też mądre przechowywanie. Na pewno nie raz zdarzyło się wam, że dopiero co kupione warzywa zwiędły, spleśniały albo po prostu za szybko straciły świeżość. Na szczęście można temu zapobiegać. W jaki sposób? Już podpowiadamy!

Nie wszystkie owoce i warzywa czują się dobrze w lodówce. Owoce egzotyczne (czyli ananas, mango, pomarańcza albo banan) nie lubią niskich temperatur, lepiej zatem trzymać je na przykład na kuchennym blacie. Poza lodówką przechowujemy też: cukinię, dynię, ogórki, szparagi, pomidory oraz te warzywa, które w momencie zakupu nie były jeszcze w pełni dojrzałe. Chłód przyda się za to miękkim owocom (truskawkom, malinom czy jagodom),różnym rodzajom ciętych sałat, a także warzywom korzennym (marchew, seler, pietruszka). Najlepiej wkładać je na najniższe półki w lodówce oraz do specjalnie do tego przeznaczonej szuflady.

Do lodówki może również trafić seler naciowy. Dodatkowo po wyjęciu z opakowania świeżość można przedłużyć poprzez owinięcie wilgotnym ręcznikiem papierowym. Seler naciowy jest warzywem, które wyjątkowo długo zachowuje swoją świeżość, więc nie musicie się martwić, że kupicie go za dużo i nie zdążycie w pełni wykorzystać. To z pewnością wam nie grozi, ponieważ seler naciowy ma w kuchni bardzo szerokie zastosowanie – sprawdzi się między innymi w pożywnym gulaszu, pysznej sałatce oraz zupie kremie. Koniecznie zajrzyjcie na naszego Facebooka, wypróbujcie najlepsze selerowe przepisy i dajcie znać, jakie danie zasmakowało wam najbardziej?

SELER NACIOWY W SŁOIKU

Dobrym sposobem na przechowywanie będzie też… mrożenie, suszenie albo przygotowywanie domowych przetworów, na przykład konfitur, marynat, kiszonek i przecierów. Wbrew pozorom nie jest to wcale zadanie trudne czy bardzo pracochłonne, warto więc poświęcić chwilę, żeby później, w zimowe miesiące, cieszyć się słoikami pełnymi słońca, witamin oraz smaku.

Najczęściej do przetworów wykorzystujemy kapustę, ogórki, pomidory i paprykę, choć tak naprawdę ukisić lub zamarynować możemy prawie każde warzywo: cebulę, patisony, cukinie, bakłażany, szparagi, groszek, włoszczyznę albo seler naciowy. Ten ostatni trzeba najpierw obrać z włókien, a następnie pokroić w słupki, ułożyć w słoiku i zalać gorącą marynatą z dodatkiem octu jabłkowego, pieprzu, ziela angielskiego oraz czosnku. (Przepis tutaj)

NIE WYRZUCAJ LIŚCI

Na koniec jeszcze jedna, choć nie mniej ważna zasada kuchni zero waste: korzystajmy z owoców i warzyw w stu procentach. Większość liści, łodyg oraz korzeni jest nie tylko jadalnych, ale też pełnych witamin i ważnych składników odżywczych. Nie marnujmy ich! Z liści selera naciowego możemy zrobić chociażby sałatkę, zielone smoothie albo pesto, możemy je też ususzyć i w takiej formie używać do naparów oraz przyprawiania dań – nadadzą im charakterystycznego, lekko słonego i pikantnego charakteru.

Swoje zastosowanie w kuchni znajdzie również: nać marchewki i liście rzodkiewki (pesto, sałatki, sosy do makaronów, ryżu albo kaszy), liście winogron (zamarynowane będą smacznym dodatkiem do mięs i serów), obierki ziemniaków (zrobisz z nich zdrowe domowe chipsy) oraz obierki owoców (w sam raz na kompot).

KUCHNIA KREATYWNA

Mamy nadzieję, że udało nam się zainteresować was ideą zero waste i pokazać, że stoją za nią konkretne korzyści – dla przyrody, naszego zdrowia, domowego budżetu, a przy tym również dla podniebienia. Odpowiedzialne gotowanie nie oznacza bowiem nudy. To duża różnorodność, nietypowe pomysły, bogactwo smaków i pomysłów.

Bądźcie w kuchni zero waste – i bawcie się przy tym dobrze!

Wiosenne przywitanie z brokułem Bimi®

Wiosna jest doskonałym momentem na wprowadzenie do naszej diety nowych elementów - doskonałą propozycją jest zielony znajomy selera naciowego - brokuł Bimi® Powszechnie wiadomo, że brokuł jest jednym z najzdrowszych warzyw, które można dodać do swojej diety. Brokuł...

Co sztuczna inteligencja mówi nam o Selerze Naciowym?

Sztuczna Inteligencja (AI) ma ogromny wpływ na nasze życie, zarówno w dziedzinach prywatnych, jak i zawodowych.  Rozwój nowych technologii.AI jest jednym z głównych motorów napędowych rozwoju nowych technologii, takich jak autonomiczne pojazdy czy robotyka. Dzięki...

Zielony kolega Selera Naciowego – Brokuł Bimi®

Zacznij ten rok od czegoś nietuzinkowego! Spróbuj wyjątkowego dania w którym występuje nasz bliski znajomy i członek warzywnej rodziny - brokuł Bimi® Czym brokuły Bimi® różnią się od tych tradycyjnych? Na pierwszy rzut oka pierwszą z nich jest kształt – podłużny z...

Zielona shakshuka z selerem naciowym

Zielona shakshuka 2 10 minut Czego potrzebujesz? 2 jajka 2 łodygi selera naciowego Garść szpinaku Pół mini sałaty rzymskiej 1/3 cukinii Kumin Sól Pieprz Pieprz cayenne 1 łyżkę masła klarowanego Jak przyrządzić: Seler kroimy w cienkie plasterki....

Sałatka tajska z selerem naciowym

Sałatka tajska 1 10 minut Czego potrzebujesz? 4 łodygi selera naciowego 1 łodyga cebuli dymki lub ½ czerwonej cebuli ½ papryczki chilli Garść liści kolendry 1 mała marchewka Garść orzeszków ziemnych Sos: 1 łyżka oleju ryżowego 1 łyżka soku z...

Kurczak z selerem naciowym w sosie pieprzowym

Kurczak w sosie pieprzowym z selerem 4 35 minut Czego potrzebujesz? 1 kg mięsa kurczaka bez kości (np. Mięso z udek) ½ łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej 2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu Sól Cebula 2 szklanki posiekanego selera...

Pieczony seler naciowy nadziewany kozim serem

Pieczony seler naciowy nadziewany kozim serem 4 35 minut Czego potrzebujesz? 100 g koziego sera 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki suszonej bazylii 5 łodyg selera naciowego Sól do smaku Jak przyrządzić: W miseczce wymieszać ser z czosnkiem...

Nadziewany seler naciowy na 3 sposoby

Seler nadziewany na 3 sposoby Aby przyrządzić te pyszne i szybkie przekąski potrzebujesz przede wszystkim pęczek selera naciowego. Poniżej znajdziesz trzy warianty smakowe.   *To danie można modyfikować wedle tego co masz akurat w swojej...

Warzywa w ajvarze z selerem i kaszą

Warzywa w ajvarze z selerem i kaszą 1 30 15 Będziesz potrzebował: Oliwa z oliwek 4g Cukinia 112g Papryka czerwona 75g Seler naciowy 90 Ajvar 175 Kasza orkiszowa 50 Jak przyrządzić: Kasze ugotuj wg przepisu na opakowaniu Warzywa wyszoruj, nie...

Lemoniada z selerem naciowym

Lemoniada z selerem naciowym 10 minut Czego potrzebujesz? 2 łodygi selera naciowego 1 jabłko 1 cytryna 1 pomarańcza 1 ogórek  świeża mięta woda mineralna Jak przyrządzić: Wszystkie warzywa i owoce obieramy, wydrążamy pestki z cytryny, jabłka i pomarańczy,...

Jesienna sałatka makaronowa z selerem naciowym, orzechami i winogronami

Jesienna sałatka makaronowa z selerem naciowym, orzechami i winogronami 4 20 minut Czego potrzebujesz? 1/2 opakowania makaronu kokardki 3 szkl. mięsa z pieczonego kurczaka (lub filet usmażony w ulubionych przyprawach) 1 szkl. czerwonych...
Hummus z buraka i fasolki w towarzystwie kawałków selera naciowego

Hummus z buraka i fasolki do selera naciowego

Hummus z buraka i fasolki w towarzystwie kawałków selera naciowego Połączenie wspaniałego smaku buraka wraz z fasolką w tym pysznym dipie, idealnie komponuje się z chrupiącymi warzywami, takimi jak seler naciowy, marchew czy ogórek. 4 - 6 10 minut brak...

Ryba w zalewie octowej z selerem naciowym

Ryba w zalewie octowej z selerem naciowym 4 55 minut Czego potrzebujesz? 1 kg fileta z białej ryby 3 łodygi selera naciowego czerwona cebula zielona papryka marchew jajko mąka szklanka mleka sól i pieprz do smaku olej 4 łyżki octu lub sok z...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close