Zielona shakshuka

Porcje:

2

Czas przygotowania:

10 minut

Czego potrzebujesz?

  • 2 jajka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • Garść szpinaku
  • Pół mini sałaty rzymskiej
  • 1/3 cukinii
  • Kumin
  • Sól
  • Pieprz
  • Pieprz cayenne
  • 1 łyżkę masła klarowanego

Jak przyrządzić:

  • Seler kroimy w cienkie plasterki.
  • Sałatę szatkujemy.
  • Cukinie kroimy w kostkę lub za pomocą temperówki do warzyw robimy z niej makaron.
  • Na patelni rozpuszczamy masło klarowane i podsmażamy na nim warzywa ok. 2 minut, doprawiając je do smaku kuminem, solą, pieprzem i cayenne.
  • Robimy dwa wgłębienia i wbijamy w nie jajka.
  • Czekamy aż białka się zetną (można wstawić patelnię do piekarnika albo przykryć pokrywką, uważając by żółtka nadal były płynne).

Zobacz więcej przepisów

Pomysł na seler naciowy: wegeburgery i kotlety z warzyw

Roślinne kotlety to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych obiadów. Podawane „po miejsku” w bułce, klasycznie z ziemniaczkami i ulubionymi surówkami, doskonałe do pracy, na piknik oraz dla małych niejadków – burgery i kotlety z warzyw stają się coraz...

Kolacja z selerem naciowym – przepisy i inspiracje

Szukacie pomysłu na zdrową kolację? Co można, a czego stanowczo nie wolno? Kiedy najlepiej ją jeść? Dzisiaj obalimy kilka mitów i podzielimy się z wami pomysłami na zdrową, lekką oraz smaczną kolację z selerem naciowym. Dzięki naszym przepisom zadbacie o...

Kulinarne podróże – seler naciowy w kuchniach świata

Relaks w ciepłych krajach, zwiedzanie zabytków, podróż przez wydmy pustyni, zdobywanie szczytów gór albo szalona wycieczka dookoła świata – każdy z nas ma własny patent na udany odpoczynek. Jednak bez względu na to, czy właśnie sączysz drinka pod palemką,...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close