Zielona shakshuka

Porcje:

2

Czas przygotowania:

10 minut

Czego potrzebujesz?

  • 2 jajka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • Garść szpinaku
  • Pół mini sałaty rzymskiej
  • 1/3 cukinii
  • Kumin
  • Sól
  • Pieprz
  • Pieprz cayenne
  • 1 łyżkę masła klarowanego

Jak przyrządzić:

  • Seler kroimy w cienkie plasterki.
  • Sałatę szatkujemy.
  • Cukinie kroimy w kostkę lub za pomocą temperówki do warzyw robimy z niej makaron.
  • Na patelni rozpuszczamy masło klarowane i podsmażamy na nim warzywa ok. 2 minut, doprawiając je do smaku kuminem, solą, pieprzem i cayenne.
  • Robimy dwa wgłębienia i wbijamy w nie jajka.
  • Czekamy aż białka się zetną (można wstawić patelnię do piekarnika albo przykryć pokrywką, uważając by żółtka nadal były płynne).

Zobacz więcej przepisów

Dwanaście wigilijnych potraw z selerem naciowym – pomysły i przepisy na święta

Szukacie kulinarnych inspiracji na święta? Dobrze się składa, dzisiaj mamy bowiem dla was dwanaście (a nawet trochę więcej) najlepszych przepisów z selerem naciowym w sam raz na Wigilię. Wszystkie szybkie w przygotowaniu, przepyszne, a do tego zdrowe. Spróbujcie i...

Święta i sylwester w wersji wege – przepisy z selerem naciowym

Wigilia bez ryby? Sylwester bez mięsa? Czy to w ogóle możliwe? Jak najbardziej! Dzięki naszym praktycznym wskazówkom oraz pysznym przepisom szybko, łatwo i prosto skomponujecie menu, które przypadnie do gustu nie tylko wegetarianom i weganom. Zobaczcie, jak mogą...

Witaminy i minerały w diecie – pełne zdrowia przepisy z selerem naciowym

Witaminy, minerały, mikro- i makroelementy – zewsząd słyszymy, że są nam potrzebne, niezbędne, najważniejsze, czy jednak wiemy dlaczego? Gdzie je znaleźć? Jak skomponować pełnowartościowy posiłek? Specjalnie dla was zebraliśmy w jednym miejscu odpowiedzi...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close