Zielona shakshuka

Porcje:

2

Czas przygotowania:

10 minut

Czego potrzebujesz?

  • 2 jajka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • Garść szpinaku
  • Pół mini sałaty rzymskiej
  • 1/3 cukinii
  • Kumin
  • Sól
  • Pieprz
  • Pieprz cayenne
  • 1 łyżkę masła klarowanego

Jak przyrządzić:

  • Seler kroimy w cienkie plasterki.
  • Sałatę szatkujemy.
  • Cukinie kroimy w kostkę lub za pomocą temperówki do warzyw robimy z niej makaron.
  • Na patelni rozpuszczamy masło klarowane i podsmażamy na nim warzywa ok. 2 minut, doprawiając je do smaku kuminem, solą, pieprzem i cayenne.
  • Robimy dwa wgłębienia i wbijamy w nie jajka.
  • Czekamy aż białka się zetną (można wstawić patelnię do piekarnika albo przykryć pokrywką, uważając by żółtka nadal były płynne).

Zobacz więcej przepisów

Seler naciowy właściwości i wartości odżywcze

Pomaga dbać o linię, przyspiesza metabolizm, dodaje skórze blasku, zmniejsza stres, zapobiega osteoporozie, a na dodatek jest afrodyzjakiem! Nic dziwnego, że to jedno z ulubionych warzyw osób prowadzących zdrowy styl życia. Co jeszcze kryje w sobie seler...

Jak przyrządzić seler naciowy – przechowywanie, właściwości i przepisy

Seler naciowy cieszy się coraz większą popularnością. Bardzo słusznie! To najlepszy wspomagasz diety, bomba witaminowa, warzywo do zadań specjalnych. Zastanawiasz się jak przyrządzić seler naciowy? Do czego nadają się liście, a do czego łodygi selera...

Seler naciowy na dobry sen i stres – odpowiednia dieta

Kiedy doskwiera ci bezsenność, znużenie i stres, przyjrzyj się swojemu jadłospisowi. Winna może być nieodpowiednia dieta. Wszystko dlatego, że pozbawiony witamin oraz minerałów organizm jest bardziej podatny na zmęczenie i nerwy. Dzisiaj podpowiemy wam,...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close