Zielona shakshuka
Porcje:
2
Czas przygotowania:
10 minut
Czego potrzebujesz?
- 2 jajka
- 2 łodygi selera naciowego
- Garść szpinaku
- Pół mini sałaty rzymskiej
- 1/3 cukinii
- Kumin
- Sól
- Pieprz
- Pieprz cayenne
- 1 łyżkę masła klarowanego
Jak przyrządzić:
- Seler kroimy w cienkie plasterki.
- Sałatę szatkujemy.
- Cukinie kroimy w kostkę lub za pomocą temperówki do warzyw robimy z niej makaron.
- Na patelni rozpuszczamy masło klarowane i podsmażamy na nim warzywa ok. 2 minut, doprawiając je do smaku kuminem, solą, pieprzem i cayenne.
- Robimy dwa wgłębienia i wbijamy w nie jajka.
- Czekamy aż białka się zetną (można wstawić patelnię do piekarnika albo przykryć pokrywką, uważając by żółtka nadal były płynne).
Zobacz więcej przepisów