Prawidłowe odżywianie jest dla sportowców niemal tak samo ważne, jak wysiłek fizyczny. Każdą dietę opracowuje się indywidualnie, w zależności od dyscypliny, natężenia treningów i oczekiwanych rezultatów. Zobaczcie nasze propozycje pysznych dań dla sportowców z selerem naciowym!

SPALAMY ZBĘDNE KILOGRAMY

Jednym z najczęstszych błędów osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z dietą i wysiłkiem fizycznym, jest założenie, że jeśli chcemy schudnąć, powinniśmy zintensyfikować ćwiczenia, ograniczając jednocześnie liczbę spożywanych posiłków. To jednak powoduje, że zaczyna nam brakować energii, nasz metabolizm zwalnia i możemy osiągnąć efekt wręcz przeciwny do zamierzonego. Chcąc szybciej spalać kalorie, powinniśmy zapewnić sobie przynajmniej pięć posiłków dziennie. Jedząc niewielkie porcje regularnie, nie przeciążymy układu trawiennego. Gdy ćwiczymy z myślą o utracie kilogramów, powinniśmy sięgać po produkty niskotłuszczowe bogate w białko, a także owoce i warzywa, które przyspieszają metabolizm, m.in. szparagi, szpinak i seler naciowy.

Seler naciowy nie tylko świetnie smakuje, ale przede wszystkim jest ujemny kalorycznie, co oznacza, że spożywanie go dostarcza mniej kalorii niż spalamy w trakcie jedzenia. Dzięki temu możemy go jeść bez ograniczeń i wciąż chudnąć! Tym samym świetnie sprawdza się jako przekąska przed lub po treningu, a także jako dodatek do wielu innych dań. Osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, szczególnie polecamy nasze przepisy na sałatki – z selerem, rzodkiewką i groszkiem  albo jabłkiem i żurawiną.

ĆWICZYMY DLA PRZYJEMNOŚCI

Każdy trening, bez względu na to, czy chcemy schudnąć, przybrać na masie mięśniowej, czy po prostu aktywnie spędzić czas, wiąże się z utratą energii. Jeżeli zaczęliście rekreacyjnie uprawiać sport, a wasza waga stoi w miejscu i jesteście z tego zadowoleni, prawdopodobnie nie musicie zmieniać drastycznie swojej diety, bo dostarczacie organizmowi akurat tyle kalorii, ile faktycznie potrzebuje.

Warto jednak pamiętać, że po wzmożonym wysiłku powinniśmy uzupełnić nie tylko spalone kalorie, ale też witaminy i minerały, które organizm traci wraz z potem, a których niedobór w dłuższej perspektywie zacznie odbijać się na naszym zdrowiu. W diecie osoby aktywnej fizycznie nie może zabraknąć żelaza, miedzi, cynku, sodu, wapnia, potasu i magnezu, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania serca, budowy mięśni oraz regeneracji komórek uszkodzonych w trakcie treningu. By wzbogacić naszą dietę w żelazo dobrze jeść mięso, szpinak, szczaw czy pietruszkę. W potas bogate są między innymi ziemniaki, banany i brzoskwinie, a braki magnezu możemy uzupełnić na przykład pestkami dyni. Prawdziwymi bombami witaminowymi są pomidory, cebula oraz seler naciowy. Nasze warzywo do zadań specjalnych zawiera nie tylko witaminy A, B, C i E, ale jest też bogate w magnez, potas, wapń, cynk, fosfor i żelazo.

Chcesz przywrócić równowagę w organizmie po intensywnym treningu? Wypróbuj nasze koktajle: energetyzujący shake z selerem naciowym, ananasem, imbirem, bananami i brzoskwiniami,  odbudowujący siły miks z selera, truskawek i limonki oraz pełne witamin zielone smoothie.

ROŚNIEMY W SIŁĘ

Gdy trenujemy po to, by zwiększyć masę mięśniową, powinniśmy dostarczać organizmowi od 500 do 1000 kalorii dziennie więcej, niż wynika to z naszego podstawowego zapotrzebowania na energię. Głównym źródłem „paliwa” dla organizmu są produkty węglowodanowe o niskim indeksie glikemicznym, a więc powodujące szybki wzrost stężenia glukozy we krwi. To z niej nasze mięśnie pozyskują siłę niezbędną do pracy, w tym także do ćwiczeń.

Przed treningiem dobrze jest więc sięgać po produkty bogate w węglowodany złożone, między innymi makarony, kasze, ryż, pełnoziarniste zboża, warzywa strączkowe, a także niektóre owoce – morele, śliwki, brzoskwinie i winogrona. Powinniśmy natomiast unikać słodyczy, które poza „pustą” energią nie dostarczają nam żadnych wartościowych składników. Lekką, a przy tym bogatą w „paliwo” przekąską przed treningiem może być na przykład sałatka makaronowa z selerem naciowym, orzechami i winogronami. To czysta energia!

Dieta sportowca powinna być też bogata w tłuszcze nienasycone, które zwiększają wydolność serca i mięśni oraz ułatwiają przyswajanie witamin A, D, E i K. Dlatego w naszej diecie nie powinno zabraknąć oliwy, oleju rzepakowego i lnianego, orzechów, awokado i ryb morskich, na przykład łososia, makreli, sardynek. Warto za to wyeliminować – a przynajmniej ograniczyć – spożycie tłuszczów nasyconych: margaryny, tłustych sosów i kremów, które przyczyniają się do odkładania tkanki tłuszczowej oraz zwiększają ryzyko nadciśnienia. Zamiast margaryną kanapkę możemy posmarować na przykład hummusem  albo pastą jajeczną z selerem naciowym. 

REGENERUJEMY SIĘ PO TRENINGU

O ile węglowodany dostarczają nam energii do ćwiczeń, głównym materiałem odpowiedzialnym za wzrost mięśni jest białko. Uszkodzone w trakcie ćwiczeń włókna potrzebują go do regeneracji, dlatego po treningu powinniśmy sięgać po produkty wysokobiałkowe, takie jak mięso, mleko, sery i jajka. Dużo białka znajdziemy też w produktach roślinnych, takich jak pestki dyni, orzechy ziemne, soczewica czy fasola.

Ilość spożywanego białka jest uzależniona od wielu czynników, ale szacuje się, że średnie zapotrzebowanie dla osób aktywnych fizycznie wynosi od 1,2 do 2 gram na kilogram masy ciała – w zależności od intensywności treningów. Szczególną uwagę na swoją dietę przy treningu kulturystycznym powinny zwracać kobiety. Dieta wysokobiałkowa może spowodować u nich utratę wapnia, którego niedobory zwiększają ryzyko osteoporozy. Tutaj również z pomocą przychodzi seler naciowy, który zawiera bardzo dużo wapnia i fosforu, wzmacniającego nasze kości. Dlatego po treningu warto sięgnąć na przykład po wysokobiałkową, a przy tym pełną witamin i wapnia potrawkę z kurczaka i selerem naciowego w sosie pieprzowym.

PLANY NA NOWY ROK – ZDROWE ODŻYWIANIE I AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA

Koniec starego roku i początek nowego to często okres postanowień – planujemy lepiej się odżywiać, zadbać o zdrowie, wprowadzić do swojego jadłospisu więcej warzyw, być aktywnym fizycznie. Z selerem naciowym na pewno uda się osiągnąć wszystkie te cele!

Wiosenne przywitanie z brokułem Bimi®

Wiosna jest doskonałym momentem na wprowadzenie do naszej diety nowych elementów - doskonałą propozycją jest zielony znajomy selera naciowego - brokuł Bimi® Powszechnie wiadomo, że brokuł jest jednym z najzdrowszych warzyw, które można dodać do swojej diety. Brokuł...

Co sztuczna inteligencja mówi nam o Selerze Naciowym?

Sztuczna Inteligencja (AI) ma ogromny wpływ na nasze życie, zarówno w dziedzinach prywatnych, jak i zawodowych.  Rozwój nowych technologii.AI jest jednym z głównych motorów napędowych rozwoju nowych technologii, takich jak autonomiczne pojazdy czy robotyka. Dzięki...

Zielony kolega Selera Naciowego – Brokuł Bimi®

Zacznij ten rok od czegoś nietuzinkowego! Spróbuj wyjątkowego dania w którym występuje nasz bliski znajomy i członek warzywnej rodziny - brokuł Bimi® Czym brokuły Bimi® różnią się od tych tradycyjnych? Na pierwszy rzut oka pierwszą z nich jest kształt – podłużny z...
Salsa pomidorowo-selerowa

Salsa pomidorowo-selerowa

Salsa pomidorowo-selerowa Seler jest idealnym warzywem do przygotowywania różnego rodzaju dipów, a dzięki swoim naturalnym wyżłobieniom świetnie sprawdzają się do nabierania sosów,  Przed podaniem dzieciom: zmniejsz ilość lub całkowicie zrezygnuj z chili....

Zielony wrap z selerem naciowym

Zielony wrap z selerem naciowym Zieleń to kolor życia i witalności ?  Wartości te zamknęliśmy w szybkim przepisie na pysznego wrapa. Nie zabrakło w nim selera naciowego ? S K Ł A D N I K I:   WRAP ✅ 2 jajka ✅ łyżka dowolnej mąki (może być...

Surówka z selera naciowego i żurawiny z czarnuszką

Surówka z selera i żurawiny z czarnuszką 10 minut   Czego potrzebujesz? 5 łodyg selera naciowego Garść żurawiny lub rodzynek Pół łyżeczki czarnuszki Łyżkę majonezu z dobrym składem lub Łyżkę jogurtu greckiego wymieszanego z łyżeczką musztardy, solą i...
Steki z tuńczyka ze słodko-kwaśnym selerem naciowym

Steki z tuńczyka z selerem naciowym w sosie słodko-kwaśnym

Steki z tuńczyka ze słodko-kwaśnym selerem naciowym 4 - brak Będziesz potrzebował: 4 świeże steki z tuńczyka 2 selery (serca), opłukane i posiekane 1 średnia cebula, drobno posiekana 2 łyżki oliwy z oliwek 3 posiekane pomidory, bez skórki i...

Selerowy detoks – koktajl z selerem naciowym / Selerlove

Selerowy detoks 1 10 minut Czego potrzebujesz? 1 szkl. świeżego ananasa 1 zielony ogórek 2 łodygi selera naciowego 1 cytryna 0,5 cm świeżego imbiru banan 1 brzoskwinia Jak przyrządzić: Owoce obieramy i kroimy na mniejsze części. Imbir ścieramy...

Wegański perski gulasz z selerem naciowym Khoreshte Karafs

Wegański gulasz perski Khoreshte Karafs 4 55 minut Czego potrzebujesz? 2 łyżeczki oliwy z oliwek 1 cebula 1/2 pęczka selera naciowego 1/2 pęczka świeżej mięty 1 pęczek zielonej pietruszki 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2...

Orkiszowe naleśniki z selerem naciowym

Orkiszowe naleśniki z serem 2 20 minut Będziesz potrzebował NALEŚNIKI 0,5 szklanki mąki orkiszowej 1 łyżeczka suszonej papryki 1 jajko ½ szklanki wody szczypta soli olej do smażenia NADZIENIE ½ czerwonej cebuli 1 marchewka ½ pora 1 pietruszka 2...

Burger z kurczaka i salsa z selera naciowego

Burger z kurczaka z salsą z selera 3 35 minut Czego potrzebujesz? ½ kg mielonego mięsa drobiowego 2 łyżki ostrego sosu chilli 1/4 szkl. drobno posiekanej cebuli 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 jajko 1/2 szkl. bułki tartej 3...

Zupa minestrone z selerem naciowym

Zupa minestrone z selerem naciowym Zupa minestrone to nie lada gratka dla wielbicieli warzyw ? Podobno jest jednym z sekretów, czy raczej eliksirów młodości, które pozwalają cieszyć się witalnością mieszkańcom Sardynii. Tak przynajmniej twierdzi Dan...

Nadziewany seler naciowy na 3 sposoby

Seler nadziewany na 3 sposoby Aby przyrządzić te pyszne i szybkie przekąski potrzebujesz przede wszystkim pęczek selera naciowego. Poniżej znajdziesz trzy warianty smakowe.   *To danie można modyfikować wedle tego co masz akurat w swojej...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close