Wegański gulasz perski Khoreshte Karafs

Porcje:

4

Czas przygotowania:

55 minut

Czego potrzebujesz?

  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1/2 pęczka selera naciowego
  • 1/2 pęczka świeżej mięty
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • Skórka starta z limonki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2-3 szkl. wody

Jak przyrządzić:

  • Cebule posiekać w drobna kostkę.
  • Seler pokroić w drobne plasterki.
  • Miętę i pietruszki posiekać.
  • Na patelnie wylać oliwę, dodać do niej kurkumę, pieprz i paprykę.
  • Podgrzać razem i dodać cebule.
  • Kiedy się zeszkli dodać seler, fasolę i zieleninę.
  • Przesmażyć chwilę, zalać wodą, dodać sól i skórkę z limonki.
  • Przykryć pokrywka i dusić ok. 40 minut.

 

Zobacz więcej przepisów

Witaminy i minerały w diecie – pełne zdrowia przepisy z selerem naciowym

Witaminy, minerały, mikro- i makroelementy – zewsząd słyszymy, że są nam potrzebne, niezbędne, najważniejsze, czy jednak wiemy dlaczego? Gdzie je znaleźć? Jak skomponować pełnowartościowy posiłek? Specjalnie dla was zebraliśmy w jednym miejscu odpowiedzi...

Karnawałowe zdrowe potrawy z selerem naciowym / blog Selerlove

Zaczyna się nowy rok – wraz z nim karnawał, bale maskowe, imprezy i dyskoteki. Szampańskiej zabawie najczęściej towarzyszą wysokokaloryczne, tuczące przekąski. Czy tak musi być? Odpowiadamy: nie! Dzisiaj podzielimy się z wami pomysłami na to, jak...

10 pomysłów na zupy z selerem naciowym. Zdrowe przepisy na każdą okazję

Szukacie pomysłu na lekki lunch? Pyszny obiad? Zaskakującą kolację? Dobrze trafiliście. Dzisiaj mamy dla was dziesięć prostych przepisów na zupy z selerem naciowym, które świetnie sprawdzą się na mniejszy i większy głód. Będzie smacznie, czasem klasycznie,...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close