Wegański gulasz perski Khoreshte Karafs

Porcje:

4

Czas przygotowania:

55 minut

Czego potrzebujesz?

  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1/2 pęczka selera naciowego
  • 1/2 pęczka świeżej mięty
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • Skórka starta z limonki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2-3 szkl. wody

Jak przyrządzić:

  • Cebule posiekać w drobna kostkę.
  • Seler pokroić w drobne plasterki.
  • Miętę i pietruszki posiekać.
  • Na patelnie wylać oliwę, dodać do niej kurkumę, pieprz i paprykę.
  • Podgrzać razem i dodać cebule.
  • Kiedy się zeszkli dodać seler, fasolę i zieleninę.
  • Przesmażyć chwilę, zalać wodą, dodać sól i skórkę z limonki.
  • Przykryć pokrywka i dusić ok. 40 minut.

 

Zobacz więcej przepisów

Seler naciowy na dobre samopoczucie – kolorowe przepisy w sam raz na jesień

Kiedy za oknem deszcz, chmury, zimno, my dla kontrastu proponujemy wam mnóstwo kolorów, smaków i aromatów na talerzu. Nasza sprawdzona recepta na jesienną chandrę to garść witamin, szczypta minerałów, solidna dawka zdrowia i oczywiście seler naciowy. Dzięki takiemu...

Kuchnia zero waste i seler naciowy

Filozofia zero waste zyskuje coraz większą popularność – chcemy żyć lepiej, ekologiczniej, bardziej świadomie. Zadbać o planetę oraz siebie nawzajem. Zastanawiacie się, jak to zrobić i od czego zacząć? Spieszymy z pomocą! Dzisiaj podzielimy się z wami...

Antyoksydanty na talerzu, czyli dieta młodości z selerem naciowym w roli głównej

Działają przeciwstarzeniowo, poprawiają kondycję skóry, wspomagają układ odpornościowy, chronią przed nowotworami – to tylko niektóre z licznych właściwości prozdrowotnych antyoksydantów. Czym właściwie są? Jak włączyć je do swojego jadłospisu? I co z tym wszystkim...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close