Wegański gulasz perski Khoreshte Karafs

Porcje:

4

Czas przygotowania:

55 minut

Czego potrzebujesz?

  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1/2 pęczka selera naciowego
  • 1/2 pęczka świeżej mięty
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • Skórka starta z limonki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2-3 szkl. wody

Jak przyrządzić:

  • Cebule posiekać w drobna kostkę.
  • Seler pokroić w drobne plasterki.
  • Miętę i pietruszki posiekać.
  • Na patelnie wylać oliwę, dodać do niej kurkumę, pieprz i paprykę.
  • Podgrzać razem i dodać cebule.
  • Kiedy się zeszkli dodać seler, fasolę i zieleninę.
  • Przesmażyć chwilę, zalać wodą, dodać sól i skórkę z limonki.
  • Przykryć pokrywka i dusić ok. 40 minut.

 

Zobacz więcej przepisów

Dieta dla sportowców. Przepisy z selerem naciowym dla aktywnych

Prawidłowe odżywianie jest dla sportowców niemal tak samo ważne, jak wysiłek fizyczny. Każdą dietę opracowuje się indywidualnie, w zależności od dyscypliny, natężenia treningów i oczekiwanych rezultatów. Zobaczcie nasze propozycje pysznych dań dla...

Wigilia z selerem naciowym, czyli jak zjeść pysznie i zdrowo w święta

Seler naciowy to warzywo o wszechstronnym zastosowaniu. Podczas wigilijnej wieczerzy również może odgrywać niezwykle istotną rolę. Dlaczego warto zadbać o jego obecność na świątecznym stole i jakie cenne składniki znajdziecie w tym zielonym warzywie? Już...

Makaron z selerem naciowym – pomysł na zdrowy obiad

Świderki, kokardki, muszelki, czasem podawane wytrawnie, innym razem z nutą słodyczy – makaron możemy jeść na wiele sposobów. Wbrew pozorom nie jest bardzo kaloryczny. Ważne tylko żeby łączyć go z lekkimi sosami. Jak to robić? Z czym będzie się najlepiej...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close