Wegański gulasz perski Khoreshte Karafs
Porcje:
4
Czas przygotowania:
55 minut
Czego potrzebujesz?
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1/2 pęczka selera naciowego
- 1/2 pęczka świeżej mięty
- 1 pęczek zielonej pietruszki
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- Skórka starta z limonki
- 1 łyżeczka soli
- 2-3 szkl. wody
Jak przyrządzić:
- Cebule posiekać w drobna kostkę.
- Seler pokroić w drobne plasterki.
- Miętę i pietruszki posiekać.
- Na patelnie wylać oliwę, dodać do niej kurkumę, pieprz i paprykę.
- Podgrzać razem i dodać cebule.
- Kiedy się zeszkli dodać seler, fasolę i zieleninę.
- Przesmażyć chwilę, zalać wodą, dodać sól i skórkę z limonki.
- Przykryć pokrywka i dusić ok. 40 minut.
Zobacz więcej przepisów