Chcecie zrzucić zbędne kilogramy? Poczuć się lepiej we własnym ciele? Zadbać o zdrowie, kondycję i samopoczucie? Dzisiaj podpowiemy wam, jak skutecznie rozpocząć odchudzanie, na co zwrócić uwagę i dlaczego warto planować codzienny jadłospis. Dzięki naszym sprawdzonym przepisom z selerem naciowym pokochacie zdrowe odżywianie i zupełnie inaczej spojrzycie na dietę. Gotowi? Zaczynamy!

ZMIANA MYŚLENIA

Poczucie winy, kompleksy, brak wiary w siebie, zniechęcenie – często właśnie z takim bagażem negatywnych emocji wchodzimy w dietę. Traktujemy odchudzanie jak karę. W efekcie szybko się zniechęcamy, wracamy do złych nawyków żywieniowych i zamiast tracić zbędne kilogramy, zyskujemy dodatkowe. Chcielibyśmy zaproponować wam coś zupełnie innego – zmianę myślenia. Dieta nie musi przecież być jednym wielkim wyrzeczeniem. To nowe smaki, kulinarne poszukiwania i większa świadomość tego, co jemy. Żeby schudnąć, naprawdę nie musicie się głodzić. O wiele lepszym rozwiązaniem będzie… zdrowe odżywianie.

Zdrowe – czyli jakie? Przede wszystkim oparte na warzywach i owocach, które według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) powinny stanowić podstawę naszego menu. Im więcej ich jemy, tym lepiej. Badania potwierdzają, że już pięć porcji dziennie zmniejsza ryzyko między innymi chorób nowotworowych oraz układu krążenia. Warzywa i owoce są źródłem cennych składników odżywczych, w większości mają też niewiele kalorii, świetnie więc sprawdzą się w diecie. Do tych najzdrowszych i najbardziej polecanych przy odchudzaniu zaliczamy na przykład: jabłka, grejpfruty, owoce jagodowe, kalafior, cukinię, ogórki, marchew, a także nasze warzywo do zadań specjalnych – seler naciowy, który pomoże wam nie tylko zadbać o zgrabną sylwetkę, ale też o zdrowie i dobre samopoczucie.

SELER NACIOWY POMAGA W DIECIE

Dlaczego właśnie seler naciowy? Znajdziecie w nim moc witamin, minerałów, makro- i mikroelementów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dzięki wysokiej zawartości błonnika, wody i olejków eterycznych seler ułatwia trawienie, pobudza przemianę materii, odkwasza organizm oraz likwiduje obrzęki. Wspomaga działanie naszego serca i układu nerwowego. Jest też ujemny kalorycznie – w praktyce oznacza to, że jedząc go, spalamy więcej kalorii, niż sobie dostarczamy!

Jakby tego było mało, seler naciowy po prostu smakuje wyśmienicie – chrupki, lekko pikantny, wyrazisty, nadaje niepowtarzalnego charakteru każdej potrawie. W tym artykule zebraliśmy dla was kilka takich smakowitych przepisów do wypróbowania.

SIŁA DETOKSU

Na dobry początek odchudzania mamy dla was detoksykujące koktajle. Skondensowana dawka witamin oraz minerałów w płynie pozwoli efektywnie oczyścić organizm, i przywrócić jego równowagę kwasowo-zasadową. Jeżeli do tej pory jedliście dużo śmieciowego jedzenia, fast foodów i niezdrowych przekąsek, detoks jest właśnie dla was. Jak go przeprowadzić? Zacznijcie od ograniczenia kawy, słodkich napojów oraz wysoko przetworzonej żywności. Zamiast tego sięgajcie po wodę w dużych ilościach oraz różnego rodzaju warzywne soki, koktajle i smoothie.

Sok wyciśnięty z łodyg i liści selera naciowego wspiera pracę nerek, działanie układu pokarmowego oraz proces spalania tkanek tłuszczowych. Możemy go pić samodzielnie albo z dodatkami, na przykład zmiksowany z ogórkiem, jabłkiem, kiwi i cytryną. Ogórek pozwala pozbyć się opuchlizny i nadmiaru wody. Jabłko zawiera polifenole, czyli naturalne przeciwutleniacze. Kiwi jest źródłem witamin i błonnika, tak ważnego dla skutecznego odchudzania. Z kolei cytryna wzmacnia układ odpornościowy, przyspiesza metabolizm i obniża poziom złego cholesterolu. W połączeniu z selerem naciowym tworzy prawdziwą witaminową bombę. Przepis na ten pyszny koktajl znajdziecie na naszym Facebooku.

Polecamy również zielone smoothie z selerem naciowym, szpinakiem i bananem żółty detoks z ananasem i brzoskwinią oraz różowy miks z truskawkami.

NIE ZAPOMNIJ O ŚNIADANIU

Skoro detoks mamy już za sobą, warto bliżej przyjrzeć się naszemu codziennemu jadłospisowi. Czy jemy regularnie, w ściśle określonych godzinach? Planujemy każdy posiłek? Jak wygląda nasze śniadanie? To ostatnie pytanie jest szczególnie ważne. Wiele osób rezygnuje ze śniadania. Powody bywają różne: spieszymy się do pracy, wolimy dłużej pospać, rano nie odczuwamy głodu albo uważamy, że dzięki temu schudniemy. Nic bardziej mylnego. Śniadanie nie bez powodu często nazwa się najważniejszym posiłkiem dnia. Bez niego szybko zabraknie nam energii i prawdopodobnie zaczniemy podjadać, a to przy odchudzaniu jest niewskazane.

Co więc zjeść na lekkie, ale przy tym pożywne i pełnowartościowe śniadanie? Dobrym pomysłem będą jajka, czyli doskonałe źródło fosfolipidów, tłuszczów nasyconych, antyoksydantów oraz witamin i minerałów. W połączeniu z selerem naciowym stworzą zgrany, pełen zdrowia duet na przykład w  puszystym omlecie. Jego przygotowanie jest bajecznie proste. Wystarczy umyć i pokroić ulubione warzywa, zeszklić je na patelni, a następnie zalać doprawioną do smaku masą jajeczną. Omlet podsmażamy do ścięcia, przekładamy na talerz i serwujemy posypany świeżą zieleniną.

Koniecznie spróbujcie też zielonej frittaty  albo sadzonych jaj z selerem naciowym, suszonymi pomidorami i ciastem francuskim.

PIĘĆ POSIŁKÓW DZIENNIE

Wyżej wspomnieliśmy o planowaniu jadłospisu. Dlaczego ta sprawa jest tak istotna? Już tłumaczymy! Lekarze i dietetycy zalecają jedzenie około pięciu posiłków dziennie, zawsze o tej samej porze. Dzięki temu zapewniamy organizmowi ciągły dopływ energii, a przy tym ograniczamy napady wilczego głodu i niezdrowe podjadanie.

Na selerowym Facebooku znajdziecie wiele ciekawych, a przy tym prostych w wykonaniu potraw, z których ułożycie dietetyczne menu na cały dzień. Na przykład:

To oczywiście tylko kilka pomysłów. Mamy nadzieję, że w naszej bazie przepisów na różne okazje każdy z was znajdzie dla siebie coś pysznego!

POLUB SWOJĄ DIETĘ, POLUB SIEBIE

Pełna smaków, aromatu, zaskakujących połączeń – właśnie taka może być wasza dieta. Nie musicie się zadręczać, głodzić, obwiniać, cały czas czegoś sobie odmawiać. Spójrzcie na odchudzanie się z innej perspektywy. Dobrze bawcie się w kuchni, szukajcie inspiracji, próbujcie nowych rzeczy – po prostu zdrowo się odżywiajcie.

W ten sposób nie tylko zrzucicie zbędne kilogramy, ale też zadbacie o zdrowie, a przecież to właśnie ono jest najważniejsze.

Powodzenia!

Wiosenne przywitanie z brokułem Bimi®

Wiosna jest doskonałym momentem na wprowadzenie do naszej diety nowych elementów - doskonałą propozycją jest zielony znajomy selera naciowego - brokuł Bimi® Powszechnie wiadomo, że brokuł jest jednym z najzdrowszych warzyw, które można dodać do swojej diety. Brokuł...

Co sztuczna inteligencja mówi nam o Selerze Naciowym?

Sztuczna Inteligencja (AI) ma ogromny wpływ na nasze życie, zarówno w dziedzinach prywatnych, jak i zawodowych.  Rozwój nowych technologii.AI jest jednym z głównych motorów napędowych rozwoju nowych technologii, takich jak autonomiczne pojazdy czy robotyka. Dzięki...

Zielony kolega Selera Naciowego – Brokuł Bimi®

Zacznij ten rok od czegoś nietuzinkowego! Spróbuj wyjątkowego dania w którym występuje nasz bliski znajomy i członek warzywnej rodziny - brokuł Bimi® Czym brokuły Bimi® różnią się od tych tradycyjnych? Na pierwszy rzut oka pierwszą z nich jest kształt – podłużny z...

Ryba w marynowanych warzywach z selerem naciowym

Ryba w marynowanych warzywach z selerem naciowym 2 10 minut + odstawić na godzinę do zamarynowania   15-20 minut Będziesz potrzebował: 1 kg filetów z ryby 2 cebule czerwone Mix papryki (czerwona, żółta i zielona) 3 łodygi selera naciowego...

Sałatka z tuńczyka, selera naciowego i ogórka

Sałatka z tuńczyka i ogórka 2 10 minut Czego potrzebujesz? Puszka tuńczyka w sosie własnym 2 łodygi selera 1/3 ogórka 1/2 czerwonej cebuli 1/2 limonki 1 łyżka prawdziwego majonezu sól pieprz Jak przyrządzić: Tuńczyka odsączyć z zalewy i...

Zielona shakshuka z selerem naciowym

Zielona shakshuka 2 10 minut Czego potrzebujesz? 2 jajka 2 łodygi selera naciowego Garść szpinaku Pół mini sałaty rzymskiej 1/3 cukinii Kumin Sól Pieprz Pieprz cayenne 1 łyżkę masła klarowanego Jak przyrządzić: Seler kroimy w cienkie plasterki....

Lemoniada z selerem naciowym

Lemoniada z selerem naciowym 10 minut Czego potrzebujesz? 2 łodygi selera naciowego 1 jabłko 1 cytryna 1 pomarańcza 1 ogórek  świeża mięta woda mineralna Jak przyrządzić: Wszystkie warzywa i owoce obieramy, wydrążamy pestki z cytryny, jabłka i pomarańczy,...

Surówka z selera naciowego i żurawiny z czarnuszką

Surówka z selera i żurawiny z czarnuszką 10 minut   Czego potrzebujesz? 5 łodyg selera naciowego Garść żurawiny lub rodzynek Pół łyżeczki czarnuszki Łyżkę majonezu z dobrym składem lub Łyżkę jogurtu greckiego wymieszanego z łyżeczką musztardy, solą i...

Zielona frittata z selerem naciowym

Zielona FRITTATA z selerem 2 20 minut Czego potrzebujesz? 3-4 łodygi selera Cebula dymka Garść szpinaku Pół zielonej papryki Łyżka posiekanej natki pietruszki Pół małej cukinii 2 jajka 2 łyżki prawdziwej fety Sól, pieprz, gałka muszkatołowa...

Sałatka z granatem i selerem naciowym

Sałatka z granatem i selerem naciowym 1 15 minut Czego potrzebujesz? ananas 3 łodygi selera naciowego nasiona z granatu (1/2) orzechy włoskie (około dwie garście) kwaśne jabłko sok z cytryny ząbek czosnku jogurt naturalny sól i pieprz ziołowy...

Faszerowana papryka z selerem naciowym

Faszerowana papryka 4 1 godzina Czego potrzebujesz? • 4 średnie papryki • 20g masła • 2 łodygi selera naciowego • 1 drobno posiekany por • 2 ząbki czosnku • 3 łyżeczki mielonego kuminu • 1 łyżeczka mielonej kolendry • 1 łyżeczka słodkiej...

Sałatka tajska z selerem naciowym

Sałatka tajska 1 10 minut Czego potrzebujesz? 4 łodygi selera naciowego 1 łodyga cebuli dymki lub ½ czerwonej cebuli ½ papryczki chilli Garść liści kolendry 1 mała marchewka Garść orzeszków ziemnych Sos: 1 łyżka oleju ryżowego 1 łyżka soku z...
Sałatka z selera naciowego, rzodkiewki, jabłka i sera pleśniowego

Sałatka z selera naciowego, rzodkiewki, jabłka i sera pleśniowego

Sałatka z selera naciowego, rzodkiewki, jabłka i sera pleśniowego 2 10 minut brak Będziesz potrzebował: 3 pałeczki selera 1 jabłko odmiana Pink Lady 4 rzodkiewki 150 g sera Dolcelatte 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka oliwy z oliwek...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close