Czym powinna wyróżniać się dobra dieta dla seniora? Na co zwrócić uwagę przy jej komponowaniu? Jak bez względu na wiek zachować dobre samopoczucie i energię do działania? W czasach, w których bardziej niż kiedykolwiek wcześniej powinniśmy dbać o zdrowie, przygotowaliśmy dla was zbiór praktycznych porad, pysznych przepisów z selerem naciowym oraz smakołyków dla seniorów. Spróbujcie, zakochajcie się w zdrowym odżywianiu i zostańcie z nami na dłużej!

SEKRET DŁUGOWIECZNOŚCI

Niektórzy twierdzą, że kryje się w genach, a na te przecież nie mamy wpływu. Nie możemy więc wydłużyć sobie życia albo uniknąć chorób cywilizacyjnych. Ale czy na pewno? Naukowcy dowiedli, że przedstawiciele niektórych narodów żyją znacznie dłużej od innych, rzadziej też zmagają się z nowotworami, cukrzycą czy miażdżycą. Wszystko dzięki odpowiedniej diecie. Ta oczywiście nie rozwiązuje każdego problemu, nie zastępuje lekarstw i regularnych badań, ale pozwala nam cieszyć się pełnią życia – bez względu na wiek.

Jak jednak wygląda i smakuje ta odpowiednia dla seniorów dieta? Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) powinna bazować głównie na węglowodanach, czyli warzywach i produktach pełnoziarnistych (60 proc.), a w dalszej kolejności na zdrowych tłuszczach (30 proc.) oraz białku (10 proc.). To dieta nastawiona na skoncentrowaną dawkę witamin i minerałów. Takie proporcje są konieczne, ponieważ z wiekiem zmniejsza się nasza zdolność do szybkiego, efektywnego przyswajania składników odżywczych, mikro- oraz makroelementów. Możemy jednak nadrobić te braki, komponując jadłospis w oparciu o warzywa i owoce.

SIŁA WARZYW I OWOCÓW

To najlepsze źródło węglowodanów, witamin oraz minerałów – te zaś są niezbędne każdemu seniorowi. Dlaczego? Już tłumaczymy! Witamina A chroni nasze oczy, skórę, włosy i paznokcie. Witaminy z grupy B wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a co za tym idzie – sprawność umysłową, pamięć, umiejętność kojarzenia i abstrakcyjnego myślenia. Witamina C zwalcza infekcje, z kolei witamina E opóźnia procesy starzenia się organizmu. Nie mniej ważną rolę odgrywają minerały. Dla przykładu – potas zmniejsza ryzyko wystąpienia nadciśnienia, cynk korzystnie wpływa na odporność organizmu, wapń dba o zdrowie naszych kości i zapobiega rozwojowi osteoporozy, jednej z najczęstszych chorób późnego wieku. Wszystkie te cenne składniki odżywcze znajdziecie w jednym warzywie – w selerze naciowym. To prawdziwa witaminowa bomba!

Na tym jednak nie koniec – natura ma seniorom do zaoferowania o wiele więcej. Likopen zawarty w pomidorach zmniejsza ryzyko zawału serca i chroni skórę przed szkodliwym wpływem słońca. Bakłażany są świetnym źródłem antycyjanów, czyli najlepszej broni przeciwko wolnym rodnikom, odpowiedzialnym między innymi za powstawanie nowotworów. Cukinia reguluje poziom cholesterolu i cukru we krwi. Rośliny strączkowe zmniejszają ryzyko miażdżycy i przywracają równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Korzyści płynące z częstego jedzenia warzyw i owoców można by wymieniać jeszcze długo – przejdźmy jednak do praktyki.

MNIEJ ZNACZY WIĘCEJ, CZYLI DIETA OKINAWSKA Praktykę zaś świetnie znają mieszkańcy japońskiej wyspy Okinawa – najdłużej żyjący i najzdrowsi ludzie na świecie. Tradycyjnie ich dieta jest lekkostrawna, niskokaloryczna, a przy tym odżywcza, oparta na biologicznie aktywnych składników, takich jak antyoksydanty, flawonoidy, witaminy i minerały. Dieta okinawska bazuje na warzywach zielonych i korzeniowych (dziennie co najmniej siedem różnorodnych porcji), roślinach zbożowych i strączkowych (ryż, fasola, groch), produktach na bazie soi (głównie tofu), wodorostach, a także rybach i owocach morza (spożywanych sporadycznie, do trzech razy w tygodniu).

Długowieczni mieszkańcy Okinawy ograniczają cukier oraz sól – zamiast tego sięgają po zioła oraz przyprawy o właściwościach antybakteryjnych i przeciwzapalnych. W tej roli można wykorzystać kurkumę, imbir, bylicę, pieprz, koper włoski, a także… ususzone i rozdrobnione liście selera naciowego. Lekko słone, pieprzne i aromatyczne, nadadzą niezapomnianego charakteru każdej potrawie. Nacisk na odpowiednie przyprawianie i podawanie potraw wpisuje się w inną ważną zasadę diety okinawskiej – mniej znaczy więcej. Posiłki nie muszą być duże, ale wartościowe i jakościowe.

Właśnie dlatego w jadłospisie inspirowanym dietą okinawską świetnie sprawdzi się nasze warzywo do zadań specjalnych, źródło ponad osiemdziesięciu cennych składników odżywczych – seler naciowy. Na jego bazie przygotowaliśmy dla was przykładowe całodzienne menu dla seniora. Będzie smacznie, pożywnie i bardzo, bardzo zdrowo. Gotowi? W takim razie zaczynamy od śniadaniowego wrapa z selerem naciowym, szpinakiem, cukinią i szparagami, czyli zielonymi warzywami, tak cenionymi w diecie okinawskiej.Na lunch proponujemy zupę krem z marchwi a na obiad pyszne krewetki z ryżem.

Na dobry koniec dnia serwujemy sałatkę z trzech różnych rodzajów fasoli oraz selera naciowego. Jej przygotowanie jest bajecznie proste. Wystarczy ugotować albo odcedzić fasolę z puszki (białą, czerwoną, flażoletkę lub pinto), dodać posiekany w drobną kostkę seler i paprykę, całość wymieszać z dressingiem z czosnku, oleju, miodu oraz naszych ulubionych przypraw. Do sałatki warto też dodać wędzone tofu, wodorosty albo suszoną żurawinę. Spróbujecie tego ciekawego połączenia smaków?

DIETA ŚRÓDZIEMNOMORSKA DLA ZDROWEGO SERCA

Kolejną kulinarną inspiracją dla seniorów może być dieta śródziemnomorska – czyli kuchnia między innymi Włoch, Grecji oraz Hiszpanii. Mieszkańcy tych rejonów cieszą się długowiecznością, rzadziej zapadają na choroby sercowo-naczyniowe, nawet w późnym wieku zachowują sprawność fizyczną oraz intelektualną. Jak to robią?

Według naukowców dobre zdrowie mieszkańców basenu Morza Śródziemnego wynika z ich diety. W większości składa się ona z warzyw i owoców (pomidory, bakłażany, cukinia, seler naciowy, świeże zioła), produktów pełnoziarnistych (makarony, ciemne pieczywo) oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych omega. Te ostatnie znajdziemy między innymi w oliwkach, dobrej jakości oliwie, awokado oraz rybach. Kwasy tłuszczowe wzmacniają serce i układ krwionośny, zmniejszają poziom złego cholesterolu, redukują ryzyko pojawienia się miażdżycy i incydentów wieńcowych. Innymi słowy – pozwalają nam się cieszyć zdrowym sercem przez całe życie.

Do aromatycznej, wypełnionej zapachami i smakami kuchni śródziemnomorskiej świetnie pasuje seler naciowy – wyrazisty, trochę ostry, po prostu przepyszny. Na śniadanie na jego bazie możemy przygotować zieloną frittatę, na lunch – gazpacho z papryką, szpinakiem i bazylią, na obiad – parmigianę, czyli klasyczną włoską zapiekankę z warzywami.

Na kolację w stylu śródziemnomorskim proponujemy seniorom – i nie tylko im – sycylijską caponatę To potrawka z duszonych na patelni bakłażanów, pomidorów i selera naciowego. Tradycyjnie dorzuca się do niej garść posiekanych oliwek, a przed podaniem skrapia oliwą z pierwszego tłoczenia – dzięki temu caponata obfituje w zdrowe kwasy tłuszczowe omega. Można ją jeść na ciepło lub zimno, samą, z pełnoziarnistym pieczywem, kaszą albo ryżem – tak jak lubimy najbardziej. Na naszym selerowym Facebooku znajdziecie więcej takich przepisów, dla starszych i młodszych, na różne okazje i na różne apetyty. Spróbujecie wszystkich?

STO LAT!

Na pewno nie raz i nie dwa usłyszeliście takie życzenia. Czas przekuć je w rzeczywistość. Dzięki dobrze zbilansowanemu jadłospisowi, świadomym wyborom i aktywności fizycznej możemy znacząco wydłużyć swoje życie, uniknąć niektórych chorób, a przebieg innych złagodzić. Dieta oczywiście nie zastąpi nam lekarstw i regularnych badań, ale pomoże wieść dobre, zdrowe, pełne smaków i przygód życie. Cieszyć się każdym dniem. Doceniać to, co mamy. Dlatego dbajmy o siebie nawzajem, o swoich bliskich, rodziców, dziadków – szczególnie w tym trudnym czasie. Naprawdę wiele zależy od nas i naszych wyborów.

Dużo zdrowia!

Zielony kolega Selera Naciowego – Brokuł Bimi®

Zacznij ten rok od czegoś nietuzinkowego! Spróbuj wyjątkowego dania w którym występuje nasz bliski znajomy i członek warzywnej rodziny - brokuł Bimi® Czym brokuły Bimi® różnią się od tych tradycyjnych? Na pierwszy rzut oka pierwszą z nich jest kształt – podłużny z...

Seler naciowy na odporność – smaczne i zdrowe przepisy na różne okazje

Nadeszła jesień – a wraz z nią słota, deszcz, wiatr, mniej słońca i więcej infekcji. Tylko czy rzeczywiście infekcje są nieodłączną częścią tej pory roku? Według nas nie! Dieta z selerem naciowym w roli głównej pomoże wam zbudować odporność przed zimą, doda energii,...

Dwanaście wigilijnych potraw z selerem naciowym – pomysły i przepisy na święta

Szukacie kulinarnych inspiracji na święta? Dobrze się składa, dzisiaj mamy bowiem dla was dwanaście (a nawet trochę więcej) najlepszych przepisów z selerem naciowym w sam raz na Wigilię. Wszystkie szybkie w przygotowaniu, przepyszne, a do tego zdrowe. Spróbujcie i...

Wegański perski gulasz z selerem naciowym Khoreshte Karafs

Wegański gulasz perski Khoreshte Karafs 4 55 minut Czego potrzebujesz? 2 łyżeczki oliwy z oliwek 1 cebula 1/2 pęczka selera naciowego 1/2 pęczka świeżej mięty 1 pęczek zielonej pietruszki 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2...
Dip z awokado i kawałkami selera naciowego

Dip z awokado i kawałkami selera naciowego

Dip z awokado i kawałkami selera naciowego 4 10 minut brak Będziesz potrzebował: 1 awokado 3 rzodkiewki ½ cytryny Sól morska i pieprz Seler naciowy Jak przyrządzić: Rozgnieć awokado widelcem i dodaj wyciśnięty sok z cytryny. Drobno posiekaj...
Salsa pomidorowo-selerowa

Salsa pomidorowo-selerowa

Salsa pomidorowo-selerowa Seler jest idealnym warzywem do przygotowywania różnego rodzaju dipów, a dzięki swoim naturalnym wyżłobieniom świetnie sprawdzają się do nabierania sosów,  Przed podaniem dzieciom: zmniejsz ilość lub całkowicie zrezygnuj z chili....

Sałatka tajska z selerem naciowym

Sałatka tajska 1 10 minut Czego potrzebujesz? 4 łodygi selera naciowego 1 łodyga cebuli dymki lub ½ czerwonej cebuli ½ papryczki chilli Garść liści kolendry 1 mała marchewka Garść orzeszków ziemnych Sos: 1 łyżka oleju ryżowego 1 łyżka soku z...

Łosoś na puree z selera

Łosoś na puree z selera 2 20 minut Czego potrzebujesz? 1 ziemniak  3 łodygi selera naciowego Biała część małego pora Łyżka masła klarowanego Sól Pieprz Ok. pół szkl. wody 300 g filetów z łososia Skórka z cytryny Jak przyrządzić: Pora, ziemniaka...

Sałatka z tuńczyka, selera naciowego i ogórka

Sałatka z tuńczyka i ogórka 2 10 minut Czego potrzebujesz? Puszka tuńczyka w sosie własnym 2 łodygi selera 1/3 ogórka 1/2 czerwonej cebuli 1/2 limonki 1 łyżka prawdziwego majonezu sól pieprz Jak przyrządzić: Tuńczyka odsączyć z zalewy i...

Zupa minestrone z selerem naciowym

Zupa minestrone z selerem naciowym Zupa minestrone to nie lada gratka dla wielbicieli warzyw 🥬 Podobno jest jednym z sekretów, czy raczej eliksirów młodości, które pozwalają cieszyć się witalnością mieszkańcom Sardynii. Tak przynajmniej twierdzi Dan...

Wolnogotowane Chow Mein z selerem naciowym

Wolnogotowane Chow mein 2 10 minut 60 minut Czego potrzebujesz? 1 łyżeczkę oleju Filet z kurczaka 4 marchewki 4 cebulki dymki 3 łodygi selera naciowego 1 szklankę bulionu 1 łyżeczkę cukru 1/3 szkl. sosu sojowego 1/4 płatków chilli 1/4 łyżeczki...

Kotlety kapuściane z selerem naciowym

Kotlety kapuściane z selerem naciowym 2 30 minut Czego potrzebujesz? 0,5 kg kapusty 3 łodygi selera naciowego 1/2 szklanki kaszy manny 1 cebula 3 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku przecier pomidorowy bułka tarta sól i pieprz do smaku przyprawa do...
Wrapy z selera naciowego i szynki parmeńskiej

Wrapy z selera naciowego i szynki parmeńskiej

Wrapy z selera naciowego i szynki parmeńskiej 4 - 6 (tworzy 12 pałeczek) 10 minut 20 minut Będziesz potrzebował: 200 g twarożku z ziołami 12 plastrów szynki parmeńskiej seler naciowy Jak przyrządzić: Rozgrzej piekarnik do 190°C Nafaszeruj seler...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close