Madame de Pompadour, faworyta króla Ludwika XV, jedna z najpiękniejszych i najbardziej pożądanych kobiet swojej epoki, jako afrodyzjak wysoko ceniła seler. Casanova co rano zjadał pięćdziesiąt ostryg, polanych jedynie sokiem z cytryny. Napoleon z kolei raczył się truflami. Afrodyzjaki od wieków rozpalają nasze ciała i umysły – czas przyjrzeć się bliżej ich działaniu.

WARZYWO MIŁOŚCI – SELER NACIOWY

W starożytności wierzono, że seler naciowy przynosi szczęście i nazywano go „warzywem miłości”. Uważa się go za jeden z najbardziej skutecznych naturalnych afrodyzjaków. Zawiera olejki eteryczne, szereg ważnych składników mineralnych (żelazo, wapń, magnez, siarkę, fosfor) oraz argininę – aminokwas, który rozszerzając naczynia krwionośne, zwiększa naszą wrażliwość na bodźce dotykowe i intensywność doznań. W swoim składzie seler ma także pobudzające feromony. Spożywany regularnie, najlepiej na surowo, w sałatkach i sokach, albo po prostu chrupany między posiłkami, zwiększy libido i korzystnie wpłynie na ogólny stan zdrowia twojego organizmu.

AWOKADO I SZPARAGI

Sięgając do historii dla Azteków najlepszym afrodyzjakiem było awokado. Bogate w witaminy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe owoce awokado z pewnością dobrze wpływają na ogólną kondycję naszego organizmu, pomagają walczyć z cholesterolem i regulować ciśnienie krwi. Są też źródłem kwasu pantotenowego, który bierze udział w produkcji hormonów, regulujących prawidłową pracę organizmu. W codziennej diecie awokado świetnie sprawdzi się jako dodatek do smoothie, sałatek oraz farszu do spring rollsów czy tortilli. Możesz z niego także przygotować guacamole i podawać z pokrojonymi w słupki surowymi warzywami – na przykład selerem naciowym, papryką, ogórkiem.

Kolejnym takim afrodyzjakiem są szparagi. Tak jak awokado, pobudzają produkcję hormonów, zawierają witaminy K, B i C oraz żelazo, fosfor, potas i cynk. Przygotujesz z nich prosty, a przy tym efektowny i kuszący posiłek – wystarczy, że doprawione solą i pieprzem szparagi obtoczysz w oliwie, obwiniesz je szynką parmeńską oraz ciastem francuskim, a następnie zapieczesz do zarumienienia. To przepis na udaną randkę!

PIKANTERIA – PRZYPRAWY I ZIOŁA

Jeżeli chcesz przygotować romantyczną kolację, która rozpali zmysły, koniecznie sięgnij po takie przyprawy, jak czarny pieprz (rozszerza naczynia krwionośne i przyspiesza przemianę materii), cynamon i goździki (uwodzą zapachem, usuwają zmęczenie), kardamon (wzmacnia witalność organizmu), imbir (pobudza krążenie krwi), a także papryczkę chili (zawiera pikantną, rozgrzewającą kapsaicynę). Właśnie tak miłosne dania i napoje doprawia się w Indiach – kręgu kulturowym, który dał nam „Kamasutrę”.

CASANOVA MIAŁ RACJĘ – OWOCE MORZA

Ostrygi, małże, krewetki, ośmiornice i homary zawierają mnóstwo protein, witamin oraz składników mineralnych, w tym szczególnie ważny dla poziomu libido cynk, dlatego często trafiają na nasze stoły jako główny składnik romantycznych, sensualnych posiłków.

Miłośnikom owoców morza z pewnością zasmakuje spaghetti z małżami i winnym sosem, łosoś na puree z selera czy makaron z krewetkami. To ostatnie danie możesz przygotować na wiele sposobów, w zależności od swoich upodobań – na przykład w wersji z selerem naciowym albo czarnym makaronem. Przepis jest bardzo prosty: rozmróź i dokładnie osusz krewetki, na oliwie podsmaż pokrojony w plasterki czosnek, posiekaną papryczkę chili oraz doprawione solą i pieprzem krewetki, następnie wymieszaj wszystkie składniki z czarnym makaronem. Danie podawaj posypane natką pietruszki i skropione sokiem z cytryny, najlepiej w towarzystwie lampki czerwonego, dobrego wina. Niezwykłe doznania gwarantowane!

ORZEŹWIAJĄCO – TRUSKAWKI

Po daniu głównym czas na deser. W tej roli idealnie sprawdzą się truskawki – słodkie i orzeźwiające, rozpalą zmysły i zwiększą libido. Najlepiej smakują podane same lub… z czekoladą. Podpowiadamy, jak przygotować taki szybki, a przy tym niezwykle spektakularny deser: najpierw połam czekoladę na kawałki i roztop ją z dodatkiem masła w miseczce zawieszonej nad garnkiem z gotującą się wodą, później maczaj w płynnej czekoladzie umyte i osuszone truskawki.

NA SŁODKO – CZEKOLADA I WANILIA

Truskawki maczane w czekoladzie są podwójnie pobudzającym deserem – a to dlatego, że czekoladę również uznaje się za bardzo silny afrodyzjak. Wszystko przez wysoką zawartość kofeiny oraz fenyloetyloaminy, czyli związków chemicznych, które sprawiają, że ludzki mózg pracuje szybciej, odbiera więcej bodźców zewnętrznych i jest na nie bardziej podatny. Czekolada wpływa też na produkcję endorfin, czyli… czyni nas bardziej szczęśliwymi oraz otwartymi na nowe doznania. Ziarna kakaowca, z których produkuje się czekoladę, trafiły do Europy z Ameryki Południowej, tak samo jak inny afrodyzjak – aromatyczna wanilia. Możesz z niej przygotować pyszny i lekki mus waniliowy, słodką panna cottę z białą czekoladą albo przyjemnie schłodzone malinowe semifreddo.

AFRODYZJAK – CZYLI CO?

Naukowcy i lekarze wciąż spierają się o afrodyzjaki. Czy w ogóle istnieją? Czy dają wymierne efekty? Czy jakiś produkt może nam zapewnić stuprocentową skuteczność? W tym temacie nie ma jasnych odpowiedzi – działanie afrodyzjaków zdaje się wykraczać poza sam skład chemiczny. Dlatego warto pamiętać o dwóch sprawach.

Po pierwsze: zarówno na co dzień, jak i na wyjątkowe okazje wybierajmy przede wszystkim takie produkty, które dostarczą nam witamin i minerałów. Dzięki temu będziemy w pełni odczuwać przyjemność życia! Po drugie: afrodyzjaki to nie tylko jedzenie, ale też sposób podania, zapachy i nastrój. Ostatecznie najważniejsze są przecież właśnie uczucia i bycie razem. Nie ma nic lepszego i cenniejszego.

Jednogarnkowe dania z selerem naciowym – pomysł na szybki i zdrowy obiad

W tym roku wiosna nas nie rozpieszcza. Ciągłe zmiany pogody, skoki ciśnienia, duże różnice temperatur – wszystko to sprawia, że jesteśmy bardziej podatni na infekcje, łatwiej się męczymy i dekoncentrujemy. Pomóc może dieta bogata w sezonowe warzywa....

Pasty, sosy, dipy z selerem naciowym i nie tylko

Pomaga dbać o linię, przyspiesza metabolizm, dodaje skórze blasku, zmniejsza stres, zapobiega osteoporozie, a na dodatek jest afrodyzjakiem! Nic dziwnego, że to jedno z ulubionych warzyw osób prowadzących zdrowy styl życia. Co jeszcze kryje w sobie seler...

Bohaterowie drugiego planu – czyli zdrowe dodatki do dań z selerem naciowym

Garść nasion, łyżeczka pikantnej pasty, miarka wyrazistego sosu, dobrej jakości olej, nietypowy ocet albo szczypta zielonego proszku z alg – tyle wystarczy, żeby w prosty sposób odmienić oblicze każdej potrawy, urozmaicić jej smak i aromat, a przy tym naładować...

Sałatka z selerem naciowym i buraczkami

Sałatka z selerem naciowym i buraczkami 2 25 minut Czego potrzebujesz? 3 łodygi selera naciowego 2 buraczki (nieduże) łosoś wędzony na zimno jajko gotowane kiwi pieprz i sól do smaku sok z cytryny oliwa Jak przyrządzić: Buraczki myjemy,...

Zielony wrap z selerem naciowym

Zielony wrap z selerem naciowym Zieleń to kolor życia i witalności ?  Wartości te zamknęliśmy w szybkim przepisie na pysznego wrapa. Nie zabrakło w nim selera naciowego ? S K Ł A D N I K I:   WRAP ✅ 2 jajka ✅ łyżka dowolnej mąki (może być...

Kluski z selerem naciowym z piekarnika

Kluski z selerem naciowym z piekarnika Prezentujemy prosty i tani przepis 🙂 Wystarczy trochę ziemniaków, pieczarek, cebule i oczywiście seler naciowym. Do tego dodaj trochę ziół i masz gotowy przepis na Kluski z selerem naciowym z piekarnika....
Steki z tuńczyka ze słodko-kwaśnym selerem naciowym

Steki z tuńczyka z selerem naciowym w sosie słodko-kwaśnym

Steki z tuńczyka ze słodko-kwaśnym selerem naciowym 4 - brak Będziesz potrzebował: 4 świeże steki z tuńczyka 2 selery (serca), opłukane i posiekane 1 średnia cebula, drobno posiekana 2 łyżki oliwy z oliwek 3 posiekane pomidory, bez skórki i...
Sycący dip z kawałkami selera naciowego

Sycący dip z selera naciowego

Sycący dip z kawałkami selera naciowego 4 10 minut plus czas namaczania brak Będziesz potrzebował: 2 selery naciowe (serca), opłukane 50 g wiórków kokosowych 240 ml gorącej wody 5 łyżek chrupiącego masła orzechowego 1 łyżka jasnego sosu...

Wegański perski gulasz z selerem naciowym Khoreshte Karafs

Wegański gulasz perski Khoreshte Karafs 4 55 minut Czego potrzebujesz? 2 łyżeczki oliwy z oliwek 1 cebula 1/2 pęczka selera naciowego 1/2 pęczka świeżej mięty 1 pęczek zielonej pietruszki 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2...

Zupa krem z selera naciowego

Zupa krem z selera naciowego 4 20 minut Czego potrzebujesz? 2 duże pory 1 pęczek selera naciowego 3 ząbki czosnku 4 łyżki masła klarowanego 2-3 szkl. Wody Do dekoracji: Śmietanka 30% Oliwa z oliwek Usmażony na chrupko bekon lub grzanki...

Śledzie w śmietanie z selerem naciowym

Śledzie w śmietanie z selerem naciowym 2 25 minut Czego potrzebujesz? 500 ml kwaśnej śmietany 8 filetów śledziowych matias 2 łodygi selera naciowego 3 jabłka 2 cebule 2 łyżki cukru 1 łyżeczka chrzanu sok z cytryny sól i pieprz do smaku Jak...

Kurczak z selerem naciowym w sosie pieprzowym

Kurczak w sosie pieprzowym z selerem 4 35 minut Czego potrzebujesz? 1 kg mięsa kurczaka bez kości (np. Mięso z udek) ½ łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej 2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu Sól Cebula 2 szklanki posiekanego selera...

Hamburgerowa zupa z selerem naciowym / Selerlove

Zupa hamburgerowa z selerem naciowym 4 1 godzina Czego potrzebujesz? 1 kg mielonej wołowiny 1 drobno posiekana cebula 4 marchewki pokrojone w kostkę 3 łodygi selera naciowego pokrojonego w cienkie plasterki 1 puszka pomidorów bez skórek 6...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close