Drugie śniadanie w szkole to podstawa. Powinno być zdrowe, pożywne, łatwe do zapakowania do lunchowego pudełka i przede wszystkim pyszne, żeby nawet największy niejadek sięgał po nie z apetytem. Myślisz, że to niemożliwe? W takim razie koniecznie sprawdź nasze pomysły na dania dla najmłodszych z selerem naciowym w roli główniej. Twoje dziecko będzie zachwycone!

SUPERMOC SELERA NACIOWEGO

Dlaczego właśnie seler naciowy? Ponieważ to warzywo do zadań specjalnych, prawdziwa witaminowa bomba, źródło ponad osiemdziesięciu cennych składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania, wzrostu i rozwoju twojego dziecka. W selerze naciowym znajdziesz między innymi witaminy A, C, E, witaminy z grupy B oraz minerały – wapń, żelazo, magnez.

W jaki sposób działają i czemu nie powinno ich zabraknąć w jadłospisie małego, rosnącego człowieka? Już tłumaczymy! Witamina A poprawia ogólną odporność organizmu, zapobiega zakażeniom i stanom zapalnym. Witamina C stymuluje powstawanie nowych komórek. Poprawne działanie mięśni zapewnia witamina E. Z kolei witaminy z grupy B odpowiadają za rozwój układu nerwowego, serca, mózgu oraz płuc. Nie mniej ważną rolę odgrywają mikro- i makroelementy. Wapń wzmacnia kości, żelazo bierze udział w produkcji czerwonych krwinek, magnez dodaje energii, poprawa koncentrację i zapobiega osteoporozie.

CZAS NA ROZWÓJ

Wszystkie te witaminy i minerały są dziecku szczególnie potrzebne w wieku szkolnym – to czas wzmożonego rozwoju, nauki nowych rzeczy, poznawania świata. Mózg i ciało twojej pociechy rozwijają się w zawrotnym tempie i potrzebują do tego rozwoju dobrej jakości paliwa – czyli zdrowego jedzenia.

Według specjalistów ze Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) podstawę diety dzieci – tak jak podstawę diety dorosłych – powinny stanowić warzywa oraz owoce, z przewagą tych pierwszych. Szczególnie poleca się warzywa sezonowe, lokalne, z ekologicznych upraw. Poza selerem naciowym do jadłospisu dziecka warto wprowadzić na przykład: nowalijki (rzodkiewki, pomidory, ogórek, szczypiorek), warzywa liściaste (szpinak, botwinkę, jarmuż, kapustę), korzeniowe (marchew, pietruszkę, burki) i strączkowe (bób, ciecierzycę, soczewicę).

W codziennym menu malucha nie powinno też zabraknąć nabiału, który jest świetnym źródłem wapnia, pełnoziarnistych produktów zbożowych i zdrowych tłuszczy. Warto natomiast ograniczyć słodycze, cukier, wysoko przetworzoną żywność oraz słone przekąski.

SPOSÓB NA WARZYWA

Tyle teorii, przejdźmy do praktyki. Jak podawać dziecku warzywa tak, żeby jadło je chętnie i z apetytem? Przede wszystkim postawmy na różnorodność, nie zamęczajmy malucha w kółko jedną potrawą, próbujmy nowych rzeczy i w to próbowanie zaangażujmy dziecko. Niech smakuje, decyduje, wybiera, pomaga w przygotowaniach, zobaczy, że gotowanie i zdrowe odżywianie może być świetną zabawą.

Na początek zacznijcie od czegoś prostego – pokrójcie w słupki wasze ulubione warzywa, na przykład seler naciowy, marchewkę, ogórki czy paprykę. Taka przekąska świetnie sprawdzi się  zamiast chipsów albo paluszków. Warzywne słupki łatwo zapakować do lunchowego pudełka, a potem równie łatwo je zjeść, nawet na krótkiej przerwie, na przykład z dodatkiem domowego ketchupu z truskawkami albo hummusu z selerem naciowym i szczypiorkiem.

Maluchom na pewno zasmakują też różnego rodzaju koktajle i miksy owocowo-warzywne. Koniecznie wypróbujcie nasz przepis na optymistycznie żółty shake z ananasem i bananem albo zielone, energetyczne smoothie z selerem, jabłkiem i szpinakiem. Do miksu możesz dodać odrobinę miodu, syropu klonowego albo syropu z agawy. Efekt? Zdrowy, smaczny, słodki koktajl, któremu nie nie oprze się żadne dziecko.

CIEKAWA KANAPKA

Na drugie śniadanie do szkoły bardzo dobrze sprawdzi się też… kanapka. Ważne tylko, żeby nie była nudna! Sami przyznacie, że jedzenie dzień w dzień bułki z serem to żadna frajda – nawet dla dorosłego człowieka, a co dopiero dla dziecka, które właśnie w tym wieku rozwija swój smak i kulinarny gust.

Jak więc zrobić ciekawą kanapkę? Eksperymentujcie z pieczywem (może być żytnie, razowe, pełnoziarniste, domowej roboty albo ze sprawdzonej piekarni) i bawcie się dodatkami. Sięgajcie po różne rodzaje sałat, sery dobrej jakości, ale też tofu czy tempeh. Bardzo fajnie w kanapkach sprawdzają się pasty – na przykład z jajkiem albo groszkiem i selerem naciowym. Ich przygotowanie jest bajecznie proste i szybkie, to dosłownie kilka minut, nie spędzisz więc w kuchni zbyt wiele czasu, a do pomocy możesz zaangażować dziecko. Maluch na pewno z chęcią będzie mieszać składniki i smarować kanapki własnoręcznie wykonaną pastą.

Kolejnym łatwym, a przy tym efektownym sposobem na ciekawe kanapki jest zamienienie chleba na przykład na tortillę albo zielone naleśniki z selerem naciowym z naszego przepisu. Takie naleśniki smarujemy serkiem twarogowym, dodajemy posiekane w kosteczkę świeże warzywa i inne ulubione składniki, następnie zawijamy w rulonik, kroimy w wygodne kawałki w sam raz na „jeden kęs” i pakujemy do pudełeczka. Będzie zdrowo – ale też estetycznie, a to dla małych niejadków duży plus. Wszyscy przecież lubimy ładnie podane, kolorowe posiłki.

DRUGIE ŚNIADANIE INACZEJ

Oczywiście drugie śniadanie to nie tylko kanapki – choćby i najciekawsze! Do plecaka swojej pociechy możesz też zapakować super zdrowe warzywne kotleciki z bobem albo kaszą jęczmienną i selerem naciowym. Smakują świetnie, są bardzo energetyczne i pożywne, na długo zapewniają energię do działania i nauki. Po takim lunchu dziecko będzie miało siły rozwiązywać nawet najbardziej skomplikowane zadania z matematyki.

Na koniec – parę słów o deserze. Co powiecie na… zdrowe pączki? Słodkie, wyraziste, odrobinę pikantne pączki z selerem naciowym, śliwkami węgierkami oraz twarogiem to pomysł na nieszablonową przekąskę dla malucha. Na deser polecamy też owoce (na przykład jabłka, gruszki, sezonowe owoce jagodowe), bakalie oraz orzechy. Nie zapomnijmy o wrzuceniu do plecaka naszego malucha butelki z wodą niegazowaną. Może to na przykład być przefiltrowana woda z kranu w butelce wielokrotnego użytku – dzięki temu wspólnie z dzieckiem zadbasz o naturę i ograniczysz zużycie plastiku.

CZYM SKORUPKA ZA MŁODU NASIĄKNIE…

Na pewno nie raz i nie dwa słyszeliście to stare przysłowie. Jest w nim wiele prawdy – także w kontekście smaków i przyzwyczajeń kulinarnych. To właśnie podczas kilkunastu pierwszych lat życia kształtują się nasze nawyki żywieniowe. Dlatego tak ważne jest, żeby już od małego uczyć dzieci zdrowego komponowania jadłospisu – pokazywać im ciekawe smaki, nieszablonowe połączenia, zachęcać do eksperymentowania i kulinarnej otwartości. Uczyć najlepiej w praktyce i na przykładach, wiadomo przecież nie od dziś, że maluchy chętnie robią to, co ich rodzice. Dbając więc o zdrowie dzieci, nie zapomnij o własnym – równie ważnym.

Razem zasmakujcie w zdrowej kuchni!

Smaczna dieta z selerem naciowym. Co zrobić, żeby odchudzanie nie było nudne?

Czy dieta może być smaczna? Zwykle kojarzy nam się z wyrzeczeniami, restrykcjami, odmawianiem sobie przyjemności, jedzeniem nieciekawych i nudnych potraw. Dzisiaj chcielibyśmy wam pokazać, że zdrowe odżywienie nie tylko może, ale wręcz powinno być smaczne...

Kuchnia pięciu przemian z selerem naciowym w roli głównej – dla zdrowia i równowagi

Na czym polega kuchnia pięciu przemian? Dlaczego zyskuje coraz większą popularność? Czy stosowanie się do jej zasad jest trudne i czasochłonne? Dzisiaj odpowiemy na te i inne pytania. Dzięki pysznym przepisom z selerem naciowym pokażemy wam w praktyce, jak...

10 powodów dla których warto wprowadzić selera naciowego do swojej diety już dziś !

Wpis powstał dzięki uprzejmości Pani Sylwii prowadzącej bloga kulinarnego Ostra na słodko. Pani Sylwia jest uczestniczką V edycji MasterChef Polska, autorką kilkuset publikacji w czasopismach kobiecych. Kilkukrotnie wystąpiła w telewizji, m.in. w programie...

Orkiszowe naleśniki z selerem naciowym

Orkiszowe naleśniki z serem 2 20 minut Będziesz potrzebował NALEŚNIKI 0,5 szklanki mąki orkiszowej 1 łyżeczka suszonej papryki 1 jajko ½ szklanki wody szczypta soli olej do smażenia NADZIENIE ½ czerwonej cebuli 1 marchewka ½ pora 1 pietruszka 2...

Mojito z selerem naciowym

Selerowe mojito Czego potrzebujesz? 1 łodygę selera naciowego 1/3 ogórka Łyżeczkę brązowego cukru Garść liści świeżej mięty 250 ml wody gazowanej Jak przyrządzić: Selera i ogórka kroimy w plasterki i wrzucamy do wysokiej szklanki. Dodajemy...

Chrupiąca sałatka z selerem naciowym i jabłkiem

Chrupiąca sałatka z selerem naciowym i jabłkiem 4 10 minut Czego potrzebujesz? 4 szklanki posiekanego selera naciowego 1 średnie jabłko pokrojone w kostkę 2 szkl. rzodkiewek pokrojonych w cienkie plasterki 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w...
Rzodkiewkowa Krwawa Mary

Rzodkiewkowa Krwawa Mary z selerem naciowym

Rzodkiewkowa Krwawa Mary Przepyszny przepis na Krwawą Mary z pałeczkami selera. Przepis można modyfikować według uznania. Dodatek w postaci rzodkiewki, zanurzonej w soku z limonki, stanowi naprawdę ciekawą alternatywę dla klasycznego drinka. 4 5 minut brak...
Wrapy z selera naciowego i szynki parmeńskiej

Wrapy z selera naciowego i szynki parmeńskiej

Wrapy z selera naciowego i szynki parmeńskiej 4 - 6 (tworzy 12 pałeczek) 10 minut 20 minut Będziesz potrzebował: 200 g twarożku z ziołami 12 plastrów szynki parmeńskiej seler naciowy Jak przyrządzić: Rozgrzej piekarnik do 190°C Nafaszeruj seler...

Warzywa w ajvarze z selerem i kaszą

Warzywa w ajvarze z selerem i kaszą 1 30 15 Będziesz potrzebował: Oliwa z oliwek 4g Cukinia 112g Papryka czerwona 75g Seler naciowy 90 Ajvar 175 Kasza orkiszowa 50 Jak przyrządzić: Kasze ugotuj wg przepisu na opakowaniu Warzywa wyszoruj, nie...

Kotlety kapuściane z selerem naciowym

Kotlety kapuściane z selerem naciowym 2 30 minut Czego potrzebujesz? 0,5 kg kapusty 3 łodygi selera naciowego 1/2 szklanki kaszy manny 1 cebula 3 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku przecier pomidorowy bułka tarta sól i pieprz do smaku przyprawa do...

Ryba w marynowanych warzywach z selerem naciowym

Ryba w marynowanych warzywach z selerem naciowym 2 10 minut + odstawić na godzinę do zamarynowania   15-20 minut Będziesz potrzebował: 1 kg filetów z ryby 2 cebule czerwone Mix papryki (czerwona, żółta i zielona) 3 łodygi selera naciowego...

Zielona frittata z selerem naciowym

Zielona FRITTATA z selerem 2 20 minut Czego potrzebujesz? 3-4 łodygi selera Cebula dymka Garść szpinaku Pół zielonej papryki Łyżka posiekanej natki pietruszki Pół małej cukinii 2 jajka 2 łyżki prawdziwej fety Sól, pieprz, gałka muszkatołowa...
Sałatka z selera naciowego, rzodkiewki, jabłka i sera pleśniowego

Sałatka z selera naciowego, rzodkiewki, jabłka i sera pleśniowego

Sałatka z selera naciowego, rzodkiewki, jabłka i sera pleśniowego 2 10 minut brak Będziesz potrzebował: 3 pałeczki selera 1 jabłko odmiana Pink Lady 4 rzodkiewki 150 g sera Dolcelatte 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka oliwy z oliwek...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close