Drugie śniadanie w szkole to podstawa. Powinno być zdrowe, pożywne, łatwe do zapakowania do lunchowego pudełka i przede wszystkim pyszne, żeby nawet największy niejadek sięgał po nie z apetytem. Myślisz, że to niemożliwe? W takim razie koniecznie sprawdź nasze pomysły na dania dla najmłodszych z selerem naciowym w roli główniej. Twoje dziecko będzie zachwycone!

SUPERMOC SELERA NACIOWEGO

Dlaczego właśnie seler naciowy? Ponieważ to warzywo do zadań specjalnych, prawdziwa witaminowa bomba, źródło ponad osiemdziesięciu cennych składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania, wzrostu i rozwoju twojego dziecka. W selerze naciowym znajdziesz między innymi witaminy A, C, E, witaminy z grupy B oraz minerały – wapń, żelazo, magnez.

W jaki sposób działają i czemu nie powinno ich zabraknąć w jadłospisie małego, rosnącego człowieka? Już tłumaczymy! Witamina A poprawia ogólną odporność organizmu, zapobiega zakażeniom i stanom zapalnym. Witamina C stymuluje powstawanie nowych komórek. Poprawne działanie mięśni zapewnia witamina E. Z kolei witaminy z grupy B odpowiadają za rozwój układu nerwowego, serca, mózgu oraz płuc. Nie mniej ważną rolę odgrywają mikro- i makroelementy. Wapń wzmacnia kości, żelazo bierze udział w produkcji czerwonych krwinek, magnez dodaje energii, poprawa koncentrację i zapobiega osteoporozie.

CZAS NA ROZWÓJ

Wszystkie te witaminy i minerały są dziecku szczególnie potrzebne w wieku szkolnym – to czas wzmożonego rozwoju, nauki nowych rzeczy, poznawania świata. Mózg i ciało twojej pociechy rozwijają się w zawrotnym tempie i potrzebują do tego rozwoju dobrej jakości paliwa – czyli zdrowego jedzenia.

Według specjalistów ze Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) podstawę diety dzieci – tak jak podstawę diety dorosłych – powinny stanowić warzywa oraz owoce, z przewagą tych pierwszych. Szczególnie poleca się warzywa sezonowe, lokalne, z ekologicznych upraw. Poza selerem naciowym do jadłospisu dziecka warto wprowadzić na przykład: nowalijki (rzodkiewki, pomidory, ogórek, szczypiorek), warzywa liściaste (szpinak, botwinkę, jarmuż, kapustę), korzeniowe (marchew, pietruszkę, burki) i strączkowe (bób, ciecierzycę, soczewicę).

W codziennym menu malucha nie powinno też zabraknąć nabiału, który jest świetnym źródłem wapnia, pełnoziarnistych produktów zbożowych i zdrowych tłuszczy. Warto natomiast ograniczyć słodycze, cukier, wysoko przetworzoną żywność oraz słone przekąski.

SPOSÓB NA WARZYWA

Tyle teorii, przejdźmy do praktyki. Jak podawać dziecku warzywa tak, żeby jadło je chętnie i z apetytem? Przede wszystkim postawmy na różnorodność, nie zamęczajmy malucha w kółko jedną potrawą, próbujmy nowych rzeczy i w to próbowanie zaangażujmy dziecko. Niech smakuje, decyduje, wybiera, pomaga w przygotowaniach, zobaczy, że gotowanie i zdrowe odżywianie może być świetną zabawą.

Na początek zacznijcie od czegoś prostego – pokrójcie w słupki wasze ulubione warzywa, na przykład seler naciowy, marchewkę, ogórki czy paprykę. Taka przekąska świetnie sprawdzi się  zamiast chipsów albo paluszków. Warzywne słupki łatwo zapakować do lunchowego pudełka, a potem równie łatwo je zjeść, nawet na krótkiej przerwie, na przykład z dodatkiem domowego ketchupu z truskawkami albo hummusu z selerem naciowym i szczypiorkiem.
Maluchom na pewno zasmakują też różnego rodzaju koktajle i miksy owocowo-warzywne. Koniecznie wypróbujcie nasz przepis na optymistycznie żółty shake z ananasem i bananem albo zielone, energetyczne smoothie z selerem, jabłkiem i szpinakiem. Do miksu możesz dodać odrobinę miodu, syropu klonowego albo syropu z agawy. Efekt? Zdrowy, smaczny, słodki koktajl, któremu nie nie oprze się żadne dziecko.
CIEKAWA KANAPKA

Na drugie śniadanie do szkoły bardzo dobrze sprawdzi się też… kanapka. Ważne tylko, żeby nie była nudna! Sami przyznacie, że jedzenie dzień w dzień bułki z serem to żadna frajda – nawet dla dorosłego człowieka, a co dopiero dla dziecka, które właśnie w tym wieku rozwija swój smak i kulinarny gust.

Jak więc zrobić ciekawą kanapkę? Eksperymentujcie z pieczywem (może być żytnie, razowe, pełnoziarniste, domowej roboty albo ze sprawdzonej piekarni) i bawcie się dodatkami. Sięgajcie po różne rodzaje sałat, sery dobrej jakości, ale też tofu czy tempeh. Bardzo fajnie w kanapkach sprawdzają się pasty – na przykład z jajkiem albo groszkiem i selerem naciowym. Ich przygotowanie jest bajecznie proste i szybkie, to dosłownie kilka minut, nie spędzisz więc w kuchni zbyt wiele czasu, a do pomocy możesz zaangażować dziecko. Maluch na pewno z chęcią będzie mieszać składniki i smarować kanapki własnoręcznie wykonaną pastą.

Kolejnym łatwym, a przy tym efektownym sposobem na ciekawe kanapki jest zamienienie chleba na przykład na tortillę albo zielone naleśniki z selerem naciowym z naszego przepisu. Takie naleśniki smarujemy serkiem twarogowym, dodajemy posiekane w kosteczkę świeże warzywa i inne ulubione składniki, następnie zawijamy w rulonik, kroimy w wygodne kawałki w sam raz na „jeden kęs” i pakujemy do pudełeczka. Będzie zdrowo – ale też estetycznie, a to dla małych niejadków duży plus. Wszyscy przecież lubimy ładnie podane, kolorowe posiłki.
DRUGIE ŚNIADANIE INACZEJ

Oczywiście drugie śniadanie to nie tylko kanapki – choćby i najciekawsze! Do plecaka swojej pociechy możesz też zapakować super zdrowe warzywne kotleciki z bobem albo kaszą jęczmienną i selerem naciowym. Smakują świetnie, są bardzo energetyczne i pożywne, na długo zapewniają energię do działania i nauki. Po takim lunchu dziecko będzie miało siły rozwiązywać nawet najbardziej skomplikowane zadania z matematyki.

Na koniec – parę słów o deserze. Co powiecie na… zdrowe pączki? Słodkie, wyraziste, odrobinę pikantne pączki z selerem naciowym, śliwkami węgierkami oraz twarogiem to pomysł na nieszablonową przekąskę dla malucha. Na deser polecamy też owoce (na przykład jabłka, gruszki, sezonowe owoce jagodowe), bakalie oraz orzechy. Nie zapomnijmy o wrzuceniu do plecaka naszego malucha butelki z wodą niegazowaną. Może to na przykład być przefiltrowana woda z kranu w butelce wielokrotnego użytku – dzięki temu wspólnie z dzieckiem zadbasz o naturę i ograniczysz zużycie plastiku.

CZYM SKORUPKA ZA MŁODU NASIĄKNIE…

Na pewno nie raz i nie dwa słyszeliście to stare przysłowie. Jest w nim wiele prawdy – także w kontekście smaków i przyzwyczajeń kulinarnych. To właśnie podczas kilkunastu pierwszych lat życia kształtują się nasze nawyki żywieniowe. Dlatego tak ważne jest, żeby już od małego uczyć dzieci zdrowego komponowania jadłospisu – pokazywać im ciekawe smaki, nieszablonowe połączenia, zachęcać do eksperymentowania i kulinarnej otwartości. Uczyć najlepiej w praktyce i na przykładach, wiadomo przecież nie od dziś, że maluchy chętnie robią to, co ich rodzice. Dbając więc o zdrowie dzieci, nie zapomnij o własnym – równie ważnym.

Razem zasmakujcie w zdrowej kuchni!

Wiosenne przywitanie z brokułem Bimi®

Wiosna jest doskonałym momentem na wprowadzenie do naszej diety nowych elementów - doskonałą propozycją jest zielony znajomy selera naciowego - brokuł Bimi® Powszechnie wiadomo, że brokuł jest jednym z najzdrowszych warzyw, które można dodać do swojej diety. Brokuł...

Co sztuczna inteligencja mówi nam o Selerze Naciowym?

Sztuczna Inteligencja (AI) ma ogromny wpływ na nasze życie, zarówno w dziedzinach prywatnych, jak i zawodowych.  Rozwój nowych technologii.AI jest jednym z głównych motorów napędowych rozwoju nowych technologii, takich jak autonomiczne pojazdy czy robotyka. Dzięki...

Zielony kolega Selera Naciowego – Brokuł Bimi®

Zacznij ten rok od czegoś nietuzinkowego! Spróbuj wyjątkowego dania w którym występuje nasz bliski znajomy i członek warzywnej rodziny - brokuł Bimi® Czym brokuły Bimi® różnią się od tych tradycyjnych? Na pierwszy rzut oka pierwszą z nich jest kształt – podłużny z...

Krewetki z selerem naciowym

Krewetki z selerem naciowym 4 30 minut Czego potrzebujesz? • 2 łyżki oleju • 1 szkl. Cebuli pokrojonej w drobną kostkę • 1 szkl. Posiekanego selera • 1 szkl. Papryki pokrojonej w kostkę • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę • 1 łyżeczka...
Dip o smaku sera Cheddar z kawałkami selera naciowego

Serowy dip z selerem naciowym

Dip o smaku sera Cheddar z kawałkami selera naciowego 4 - 6 10 minut brak Będziesz potrzebował: 2 selery naciowe (serca), opłukane 75 g dojrzałego sera cheddar, drobno startego 100 g miękkiego sera 4 łyżki jogurtu greckiego 2 cebulki dymki,...

Zupa minestrone z selerem naciowym

Zupa minestrone z selerem naciowym Zupa minestrone to nie lada gratka dla wielbicieli warzyw ? Podobno jest jednym z sekretów, czy raczej eliksirów młodości, które pozwalają cieszyć się witalnością mieszkańcom Sardynii. Tak przynajmniej twierdzi Dan...

Nadziewany seler naciowy na 3 sposoby

Seler nadziewany na 3 sposoby Aby przyrządzić te pyszne i szybkie przekąski potrzebujesz przede wszystkim pęczek selera naciowego. Poniżej znajdziesz trzy warianty smakowe.   *To danie można modyfikować wedle tego co masz akurat w swojej...

Surówka z selera naciowego i żurawiny z czarnuszką

Surówka z selera i żurawiny z czarnuszką 10 minut   Czego potrzebujesz? 5 łodyg selera naciowego Garść żurawiny lub rodzynek Pół łyżeczki czarnuszki Łyżkę majonezu z dobrym składem lub Łyżkę jogurtu greckiego wymieszanego z łyżeczką musztardy, solą i...

Selerowy detoks – koktajl z selerem naciowym / Selerlove

Selerowy detoks 1 10 minut Czego potrzebujesz? 1 szkl. świeżego ananasa 1 zielony ogórek 2 łodygi selera naciowego 1 cytryna 0,5 cm świeżego imbiru banan 1 brzoskwinia Jak przyrządzić: Owoce obieramy i kroimy na mniejsze części. Imbir ścieramy...
Sycący dip z kawałkami selera naciowego

Sycący dip z selera naciowego

Sycący dip z kawałkami selera naciowego 4 10 minut plus czas namaczania brak Będziesz potrzebował: 2 selery naciowe (serca), opłukane 50 g wiórków kokosowych 240 ml gorącej wody 5 łyżek chrupiącego masła orzechowego 1 łyżka jasnego sosu...

Makaron w kremowym sosie grzybowo-selerowym

Makaron w kremowym sosie grzybowo-selerowym Praktycznie od końca sierpnia w lasach zaczynają pojawiać się grzyby. To nie lada gratka dla amatorów leśnych aromatów. ?? Sposobów na ich przyrządzenie jest mnóstwo. My polecamy Waszej uwadze nasz...

Sałatka z selerem naciowym i buraczkami

Sałatka z selerem naciowym i buraczkami 2 25 minut Czego potrzebujesz? 3 łodygi selera naciowego 2 buraczki (nieduże) łosoś wędzony na zimno jajko gotowane kiwi pieprz i sól do smaku sok z cytryny oliwa Jak przyrządzić: Buraczki myjemy,...

Wegański perski gulasz z selerem naciowym Khoreshte Karafs

Wegański gulasz perski Khoreshte Karafs 4 55 minut Czego potrzebujesz? 2 łyżeczki oliwy z oliwek 1 cebula 1/2 pęczka selera naciowego 1/2 pęczka świeżej mięty 1 pęczek zielonej pietruszki 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close