Aromatyczne, kolorowe, smaczne, a do tego pełne witamin i minerałów – bez nich nasza kuchnia byłaby po prostu nudna. Przyprawy poprawiają odporność, dbają o układ pokarmowy, działają antybakteryjnie oraz przeciwwirusowo, a do tego pomagają w walce ze zbędnymi kilogramami. Dzisiaj zapraszamy was w podróż do świata przypraw – tych bardziej i mniej znanych. Opowiemy wam o różnych rodzajach ziół, przyprawach korzennych i o tym, jak doprawiać potrawy selerem naciowym. Zasmakujcie w zdrowej kuchni!

SELER NACIOWY DO SMAKU

Wystarczy odrobina selera naciowego, żeby każda potrawa nabrała charakteru. Nasze warzywo do zadań specjalnych usprawnia pracę naczyń krwionośnych oraz przepływ krwi, zmniejsza poziom złego cholesterolu, wspomaga profilaktykę przeciwnowotworową i pobudza mechanizmy odpornościowe organizmu. To skondensowana porcja zdrowia! Jakby tego było mało, seler naciowy jest po prostu pyszny – aromatyczny, wyrazisty, lekko pikantny. Najczęściej chrupiemy go na surowo, dodajemy do koktajli, smoothie oraz smakowitych dań na każdą okazję – od śniadania przez obiad aż do kolacji i deseru .

Nie wszyscy jednak wiedzą, że z selera naciowego szybko i łatwo przygotujemy uniwersalną przyprawę. W jaki sposób? Najpierw siekamy liście selera, wysypujemy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie suszymy w ciepłym i przewiewnym miejscu lub w piekarniku z termoobiegiem. Po wysuszeniu przyprawę przechowujemy w szczelnym opakowaniu. Przyprawa z liści selera naciowego będzie świetnie komponować się z różnego rodzaju potrawami – zupami, gulaszami, pasztetami czy daniami jarskimi, na przykład z zapiekanymi warzywami.

ZIOŁA ZAMIAST SOLI

Suszone liście selera naciowego, lubczyk, rozmaryn, bazylia, estragon i tymianek ze względu na swój słonawy posmak mogą zastąpić w naszej kuchni sól – a przynajmniej pomóc w jej ograniczaniu. To bardzo ważne zadanie. Nadmiar soli w diecie jest przyczyną nadciśnienia tętniczego, miażdżycy oraz zaburzeń rytmu serca. Zwiększa też ryzyko wystąpienia udaru mózgu albo zachorowania na nowotwór żołądka. Nadmiar – czyli ile? Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dziennie powinniśmy zjadać maksymalnie pięć gram soli (jedną płaską łyżeczkę), tymczasem Polacy spożywają jej średnio aż trzy razy więcej!

Najwięcej soli znajduje się w wysoko przetworzonej żywności, na przykład fast foodach, daniach typu instant, słonych przekąskach oraz gotowych mieszankach przypraw, takich jak kostki rosołowe, vegeta czy maggi. Dlatego warto jak najczęściej samodzielnie przygotowywać swoje posiłki, wybierać dobrej jakości produkty, świeże warzywa i owoce, a potrawy doprawiać naturalnie – ziołami, selerem, czosnkiem, cebulą, szczypiorkiem czy sokiem z cytryny. Dzięki temu będziemy jeść i zdrowo, i smacznie jednocześnie. Przykładem takiego zdrowego posiłku doprawionego ziołami może być nasz pomysł na pyszne siekane kotleciki z indykiem, selerem naciowym oraz ananasem.

PROWANSJA W TWOJEJ KUCHNI

W diecie bezsolnej szczególnie polecana jest kompozycja ziół prowansalskich. Tradycyjnie we Francji w skład tej mieszanki przypraw wchodzi: bazylia, tymianek, oregano, rozmaryn oraz cząber. Każde z tych ziół to moc zdrowia i cennych dla naszego organizmu składników odżywczych. Bazylia poprawia apetyt, reguluje pracę przewodu pokarmowego, pomaga też w walce z nudnościami. Lekko gorzkawy, aromatyczny tymianek doskonale podkreśla smak ciemnych mięs, ziemniaków, zup i leczo. Oregano, czasem nazywane lebiodką, jest spokrewnione z naszym swojskim majerankiem. To świetne źródło witamin C, A, E i K, kwasu foliowego oraz błonnika. Cząber z kolei jest bogaty w potas i żelazo. Sosnowy, korzenny w smaku rozmaryn poziom cukru we krwi, łagodzi bóle żołądka i wspomaga pracę wątroby. Czasami do ziół prowansalskich dodaje się jeszcze liść laurowy, koper, trybulę, miętę albo lawendę.

Zioła prowansalskie są takie, jak cała kuchnia francuska – wyrafinowane, bogate w ciekawe połączenia smakowe, zróżnicowane i przede wszystkim uniwersalne. Będą pasować do serów, mięs, warzyw oraz potraw z grilla, idealnie też podkreślą pikantny charakter selera naciowego. W prowansalskim stylu szczególnie polecamy wam przepis na cukinię faszerowaną selerem, pomidorami, cebulą i czosnkiem, a do tego chrupiące frytki z dipem z suszonych śliwek.

PRZYPRAWY KORZENNE – ALE NIE Z KORZENI Słodkie gwiazdki anyżu, pąki goździków, niteczki szafranu, gałka muszkatołowa, nasiona kardamonu, zmielone łodygi i korzenie kurkumy, cynamon, ziele angielskie – właśnie te przyprawy nazywamy korzennymi. Słyną ze swojego niezwykłego aromatu i bogatego wachlarza smaków. Przyprawy korzenne najczęściej kojarzone są z kuchnią Bliskiego Wchodu i Azji. Pasują zarówno do dań wytrawnych, mięs, kasz, warzyw, roślin strączkowych (soczewica, różne rodzaje fasoli, groch), jak również słodkich wypieków oraz deserów. Ich nazwa pochodzi prawdopodobnie od nazwy Wysp Korzennych (obecnie Moluki), na których oryginalnie uprawiano goździki i gałkę muszkatołową, przyprawy niegdyś cenniejsze od złota. Dzisiaj na szczęście nie trzeba być krezusem, żeby korzystać z dobrodziejstw przypraw korzennych. Jeżeli lubicie selera naciowego w orientalnym wydaniu, zajrzyjcie do naszego przepisu na rozgrzewającą zupę krem z kurkumą, perski specjał khoresht karafs albo zieloną frittatę z gałką muszkatołową. W kuchni orientalnej często używa się również chili, imbiru, sumaku albo wędzonej, sproszkowanej papryki, tak jak na przykład w przepisie na gulasz z chorizo, wołowinę po seczuańsku czy tabouleh z selerem naciowym, sezamem i zatarem.

PRZYPRAWY NA ZDROWIE Tak niepozorne, a jednak tak ważne – trudno wyobrazić sobie kuchnię bez przypraw i ziół. To dzięki nim nasze posiłki fantastycznie pachną i smakują, a do tego są pełne witamin oraz minerałów, wspomagają pracę układu pokarmowego, budują odporność, działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Szczypta kolorowego proszku może całkowicie odmienić najnudniejsze nawet danie. Nie bójcie się więc eksperymentów, próbujcie różnych przypraw i bawcie się przy tym dobrze.

Seler Naciowy – wegetariański składnik doskonały

Warzywa zamiast mięsa, czyli źródła białka w kuchni roślinnej – przepisy z selerem naciowym Czy dieta wegetariańska może być bogata w białko? Pełnowartościowa? Zdrowa? Jeżeli też zadajecie sobie te pytania, dobrze trafiliście. Dzisiaj wspólnie poszukamy odpowiedzi,...

Wiosenne przywitanie z brokułem Bimi®

Wiosna jest doskonałym momentem na wprowadzenie do naszej diety nowych elementów - doskonałą propozycją jest zielony znajomy selera naciowego - brokuł Bimi® Powszechnie wiadomo, że brokuł jest jednym z najzdrowszych warzyw, które można dodać do swojej diety. Brokuł...

Co sztuczna inteligencja mówi nam o Selerze Naciowym?

Sztuczna Inteligencja (AI) ma ogromny wpływ na nasze życie, zarówno w dziedzinach prywatnych, jak i zawodowych.  Rozwój nowych technologii.AI jest jednym z głównych motorów napędowych rozwoju nowych technologii, takich jak autonomiczne pojazdy czy robotyka. Dzięki...

Roladki selerowe

Roladki selerowe 4 30 minut Czego potrzebujesz? tuńczyk w zalewie 1 opakowanie tortilli 2 łodygi selera naciowego 3 opakowania serka topionego śmietankowego 1 lub 2 ząbki czosnku oliwa do smażenia mleko (opcjonalnie) Jak przyrządzić: Na...
Sałatka z selera naciowego, rzodkiewki, jabłka i sera pleśniowego

Sałatka z selera naciowego, rzodkiewki, jabłka i sera pleśniowego

Sałatka z selera naciowego, rzodkiewki, jabłka i sera pleśniowego 2 10 minut brak Będziesz potrzebował: 3 pałeczki selera 1 jabłko odmiana Pink Lady 4 rzodkiewki 150 g sera Dolcelatte 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka oliwy z oliwek...
Rzodkiewkowa Krwawa Mary

Rzodkiewkowa Krwawa Mary z selerem naciowym

Rzodkiewkowa Krwawa Mary Przepyszny przepis na Krwawą Mary z pałeczkami selera. Przepis można modyfikować według uznania. Dodatek w postaci rzodkiewki, zanurzonej w soku z limonki, stanowi naprawdę ciekawą alternatywę dla klasycznego drinka. 4 5 minut brak...

Pieczony seler naciowy nadziewany kozim serem

Pieczony seler naciowy nadziewany kozim serem 4 35 minut Czego potrzebujesz? 100 g koziego sera 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki suszonej bazylii 5 łodyg selera naciowego Sól do smaku Jak przyrządzić: W miseczce wymieszać ser z czosnkiem...

Nadziewany seler naciowy na 3 sposoby

Seler nadziewany na 3 sposoby Aby przyrządzić te pyszne i szybkie przekąski potrzebujesz przede wszystkim pęczek selera naciowego. Poniżej znajdziesz trzy warianty smakowe.   *To danie można modyfikować wedle tego co masz akurat w swojej...

Stir Fry z selera naciowego i marchewki

Stir Fry z selera i marchewki Czego potrzebujesz? 2 selery naciowe (serca), opłukane 75 g dojrzałego sera cheddar, drobno startego 100 g miękkiego sera 4 łyżki jogurtu greckiego 2 cebulki dymki, drobno posiekane Świeżo zmielony czarny pieprz ...

Makaron w kremowym sosie grzybowo-selerowym

Makaron w kremowym sosie grzybowo-selerowym Praktycznie od końca sierpnia w lasach zaczynają pojawiać się grzyby. To nie lada gratka dla amatorów leśnych aromatów. ?? Sposobów na ich przyrządzenie jest mnóstwo. My polecamy Waszej uwadze nasz...

Kluski z selerem naciowym z piekarnika

Kluski z selerem naciowym z piekarnika Prezentujemy prosty i tani przepis 🙂 Wystarczy trochę ziemniaków, pieczarek, cebule i oczywiście seler naciowym. Do tego dodaj trochę ziół i masz gotowy przepis na Kluski z selerem naciowym z piekarnika....

Jesienna sałatka makaronowa z selerem naciowym, orzechami i winogronami

Jesienna sałatka makaronowa z selerem naciowym, orzechami i winogronami 4 20 minut Czego potrzebujesz? 1/2 opakowania makaronu kokardki 3 szkl. mięsa z pieczonego kurczaka (lub filet usmażony w ulubionych przyprawach) 1 szkl. czerwonych...

Koktajl meksykański z krewetek

Koktajl meksykański z krewetek Koktajle to świetna opcja na szybkie i pożywne przekąski. Jeśli jeszcze odwołują się one do wspomnień związanych z podróżami, otrzymujemy idealny przepis na sierpniowe danie selerowe. ? Tak jest w przypadku...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close