Aromatyczne, kolorowe, smaczne, a do tego pełne witamin i minerałów – bez nich nasza kuchnia byłaby po prostu nudna. Przyprawy poprawiają odporność, dbają o układ pokarmowy, działają antybakteryjnie oraz przeciwwirusowo, a do tego pomagają w walce ze zbędnymi kilogramami. Dzisiaj zapraszamy was w podróż do świata przypraw – tych bardziej i mniej znanych. Opowiemy wam o różnych rodzajach ziół, przyprawach korzennych i o tym, jak doprawiać potrawy selerem naciowym. Zasmakujcie w zdrowej kuchni!

SELER NACIOWY DO SMAKU

Wystarczy odrobina selera naciowego, żeby każda potrawa nabrała charakteru. Nasze warzywo do zadań specjalnych usprawnia pracę naczyń krwionośnych oraz przepływ krwi, zmniejsza poziom złego cholesterolu, wspomaga profilaktykę przeciwnowotworową i pobudza mechanizmy odpornościowe organizmu. To skondensowana porcja zdrowia! Jakby tego było mało, seler naciowy jest po prostu pyszny – aromatyczny, wyrazisty, lekko pikantny. Najczęściej chrupiemy go na surowo, dodajemy do koktajli, smoothie oraz smakowitych dań na każdą okazję – od śniadania przez obiad aż do kolacji i deseru .

Nie wszyscy jednak wiedzą, że z selera naciowego szybko i łatwo przygotujemy uniwersalną przyprawę. W jaki sposób? Najpierw siekamy liście selera, wysypujemy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie suszymy w ciepłym i przewiewnym miejscu lub w piekarniku z termoobiegiem. Po wysuszeniu przyprawę przechowujemy w szczelnym opakowaniu. Przyprawa z liści selera naciowego będzie świetnie komponować się z różnego rodzaju potrawami – zupami, gulaszami, pasztetami czy daniami jarskimi, na przykład z zapiekanymi warzywami.

ZIOŁA ZAMIAST SOLI

Suszone liście selera naciowego, lubczyk, rozmaryn, bazylia, estragon i tymianek ze względu na swój słonawy posmak mogą zastąpić w naszej kuchni sól – a przynajmniej pomóc w jej ograniczaniu. To bardzo ważne zadanie. Nadmiar soli w diecie jest przyczyną nadciśnienia tętniczego, miażdżycy oraz zaburzeń rytmu serca. Zwiększa też ryzyko wystąpienia udaru mózgu albo zachorowania na nowotwór żołądka. Nadmiar – czyli ile? Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dziennie powinniśmy zjadać maksymalnie pięć gram soli (jedną płaską łyżeczkę), tymczasem Polacy spożywają jej średnio aż trzy razy więcej!

Najwięcej soli znajduje się w wysoko przetworzonej żywności, na przykład fast foodach, daniach typu instant, słonych przekąskach oraz gotowych mieszankach przypraw, takich jak kostki rosołowe, vegeta czy maggi. Dlatego warto jak najczęściej samodzielnie przygotowywać swoje posiłki, wybierać dobrej jakości produkty, świeże warzywa i owoce, a potrawy doprawiać naturalnie – ziołami, selerem, czosnkiem, cebulą, szczypiorkiem czy sokiem z cytryny. Dzięki temu będziemy jeść i zdrowo, i smacznie jednocześnie. Przykładem takiego zdrowego posiłku doprawionego ziołami może być nasz pomysł na pyszne siekane kotleciki z indykiem, selerem naciowym oraz ananasem.

PROWANSJA W TWOJEJ KUCHNI

W diecie bezsolnej szczególnie polecana jest kompozycja ziół prowansalskich. Tradycyjnie we Francji w skład tej mieszanki przypraw wchodzi: bazylia, tymianek, oregano, rozmaryn oraz cząber. Każde z tych ziół to moc zdrowia i cennych dla naszego organizmu składników odżywczych. Bazylia poprawia apetyt, reguluje pracę przewodu pokarmowego, pomaga też w walce z nudnościami. Lekko gorzkawy, aromatyczny tymianek doskonale podkreśla smak ciemnych mięs, ziemniaków, zup i leczo. Oregano, czasem nazywane lebiodką, jest spokrewnione z naszym swojskim majerankiem. To świetne źródło witamin C, A, E i K, kwasu foliowego oraz błonnika. Cząber z kolei jest bogaty w potas i żelazo. Sosnowy, korzenny w smaku rozmaryn poziom cukru we krwi, łagodzi bóle żołądka i wspomaga pracę wątroby. Czasami do ziół prowansalskich dodaje się jeszcze liść laurowy, koper, trybulę, miętę albo lawendę.

Zioła prowansalskie są takie, jak cała kuchnia francuska – wyrafinowane, bogate w ciekawe połączenia smakowe, zróżnicowane i przede wszystkim uniwersalne. Będą pasować do serów, mięs, warzyw oraz potraw z grilla, idealnie też podkreślą pikantny charakter selera naciowego. W prowansalskim stylu szczególnie polecamy wam przepis na cukinię faszerowaną selerem, pomidorami, cebulą i czosnkiem, a do tego chrupiące frytki z dipem z suszonych śliwek.

PRZYPRAWY KORZENNE – ALE NIE Z KORZENI Słodkie gwiazdki anyżu, pąki goździków, niteczki szafranu, gałka muszkatołowa, nasiona kardamonu, zmielone łodygi i korzenie kurkumy, cynamon, ziele angielskie – właśnie te przyprawy nazywamy korzennymi. Słyną ze swojego niezwykłego aromatu i bogatego wachlarza smaków. Przyprawy korzenne najczęściej kojarzone są z kuchnią Bliskiego Wchodu i Azji. Pasują zarówno do dań wytrawnych, mięs, kasz, warzyw, roślin strączkowych (soczewica, różne rodzaje fasoli, groch), jak również słodkich wypieków oraz deserów. Ich nazwa pochodzi prawdopodobnie od nazwy Wysp Korzennych (obecnie Moluki), na których oryginalnie uprawiano goździki i gałkę muszkatołową, przyprawy niegdyś cenniejsze od złota. Dzisiaj na szczęście nie trzeba być krezusem, żeby korzystać z dobrodziejstw przypraw korzennych. Jeżeli lubicie selera naciowego w orientalnym wydaniu, zajrzyjcie do naszego przepisu na rozgrzewającą zupę krem z kurkumą, perski specjał khoresht karafs albo zieloną frittatę z gałką muszkatołową. W kuchni orientalnej często używa się również chili, imbiru, sumaku albo wędzonej, sproszkowanej papryki, tak jak na przykład w przepisie na gulasz z chorizo, wołowinę po seczuańsku czy tabouleh z selerem naciowym, sezamem i zatarem.

PRZYPRAWY NA ZDROWIE Tak niepozorne, a jednak tak ważne – trudno wyobrazić sobie kuchnię bez przypraw i ziół. To dzięki nim nasze posiłki fantastycznie pachną i smakują, a do tego są pełne witamin oraz minerałów, wspomagają pracę układu pokarmowego, budują odporność, działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Szczypta kolorowego proszku może całkowicie odmienić najnudniejsze nawet danie. Nie bójcie się więc eksperymentów, próbujcie różnych przypraw i bawcie się przy tym dobrze.

Wiosenne przywitanie z brokułem Bimi®

Wiosna jest doskonałym momentem na wprowadzenie do naszej diety nowych elementów - doskonałą propozycją jest zielony znajomy selera naciowego - brokuł Bimi® Powszechnie wiadomo, że brokuł jest jednym z najzdrowszych warzyw, które można dodać do swojej diety. Brokuł...

Co sztuczna inteligencja mówi nam o Selerze Naciowym?

Sztuczna Inteligencja (AI) ma ogromny wpływ na nasze życie, zarówno w dziedzinach prywatnych, jak i zawodowych.  Rozwój nowych technologii.AI jest jednym z głównych motorów napędowych rozwoju nowych technologii, takich jak autonomiczne pojazdy czy robotyka. Dzięki...

Zielony kolega Selera Naciowego – Brokuł Bimi®

Zacznij ten rok od czegoś nietuzinkowego! Spróbuj wyjątkowego dania w którym występuje nasz bliski znajomy i członek warzywnej rodziny - brokuł Bimi® Czym brokuły Bimi® różnią się od tych tradycyjnych? Na pierwszy rzut oka pierwszą z nich jest kształt – podłużny z...

Sałatka tajska z selerem naciowym

Sałatka tajska 1 10 minut Czego potrzebujesz? 4 łodygi selera naciowego 1 łodyga cebuli dymki lub ½ czerwonej cebuli ½ papryczki chilli Garść liści kolendry 1 mała marchewka Garść orzeszków ziemnych Sos: 1 łyżka oleju ryżowego 1 łyżka soku z...

Wegański perski gulasz z selerem naciowym Khoreshte Karafs

Wegański gulasz perski Khoreshte Karafs 4 55 minut Czego potrzebujesz? 2 łyżeczki oliwy z oliwek 1 cebula 1/2 pęczka selera naciowego 1/2 pęczka świeżej mięty 1 pęczek zielonej pietruszki 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2...
Sałatka z selera naciowego, rzodkiewki, jabłka i sera pleśniowego

Sałatka z selera naciowego, rzodkiewki, jabłka i sera pleśniowego

Sałatka z selera naciowego, rzodkiewki, jabłka i sera pleśniowego 2 10 minut brak Będziesz potrzebował: 3 pałeczki selera 1 jabłko odmiana Pink Lady 4 rzodkiewki 150 g sera Dolcelatte 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka oliwy z oliwek...

Selerowy detoks – koktajl z selerem naciowym / Selerlove

Selerowy detoks 1 10 minut Czego potrzebujesz? 1 szkl. świeżego ananasa 1 zielony ogórek 2 łodygi selera naciowego 1 cytryna 0,5 cm świeżego imbiru banan 1 brzoskwinia Jak przyrządzić: Owoce obieramy i kroimy na mniejsze części. Imbir ścieramy...
Zupa Sweetheart z szalotki, boczku i szałwi

Zupa Sweetheart z selera naciowego, szalotki, boczku i szałwi

Zupa Sweetheart z szalotki, boczku i szałwii Jest to wspaniała zupa przygotowywana z szerokiej gamy całorocznych warzyw. Idealna podawana jest na gorąco z pieczywem czosnkowym lub grzankami. Serwując to danie jako przystawkę, możesz dodać trochę ryżu do...

Burger z kurczaka i salsa z selera naciowego

Burger z kurczaka z salsą z selera 3 35 minut Czego potrzebujesz? ½ kg mielonego mięsa drobiowego 2 łyżki ostrego sosu chilli 1/4 szkl. drobno posiekanej cebuli 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 jajko 1/2 szkl. bułki tartej 3...

Lemoniada z selerem naciowym

Lemoniada z selerem naciowym 10 minut Czego potrzebujesz? 2 łodygi selera naciowego 1 jabłko 1 cytryna 1 pomarańcza 1 ogórek  świeża mięta woda mineralna Jak przyrządzić: Wszystkie warzywa i owoce obieramy, wydrążamy pestki z cytryny, jabłka i pomarańczy,...

Surówka z selera naciowego i żurawiny z czarnuszką

Surówka z selera i żurawiny z czarnuszką 10 minut   Czego potrzebujesz? 5 łodyg selera naciowego Garść żurawiny lub rodzynek Pół łyżeczki czarnuszki Łyżkę majonezu z dobrym składem lub Łyżkę jogurtu greckiego wymieszanego z łyżeczką musztardy, solą i...

Makaron w kremowym sosie grzybowo-selerowym

Makaron w kremowym sosie grzybowo-selerowym Praktycznie od końca sierpnia w lasach zaczynają pojawiać się grzyby. To nie lada gratka dla amatorów leśnych aromatów. ?? Sposobów na ich przyrządzenie jest mnóstwo. My polecamy Waszej uwadze nasz...

Ryba w marynowanych warzywach z selerem naciowym

Ryba w marynowanych warzywach z selerem naciowym 2 10 minut + odstawić na godzinę do zamarynowania   15-20 minut Będziesz potrzebował: 1 kg filetów z ryby 2 cebule czerwone Mix papryki (czerwona, żółta i zielona) 3 łodygi selera naciowego...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close