Zaczyna się nowy rok – wraz z nim karnawał, bale maskowe, imprezy i dyskoteki. Szampańskiej zabawie najczęściej towarzyszą wysokokaloryczne, tuczące przekąski. Czy tak musi być? Odpowiadamy: nie! Dzisiaj podzielimy się z wami pomysłami na to, jak przygotować zdrowe, lekkie, a do tego smaczne jedzenie na karnawałowe przyjęcie.

Domowe chipsy

Podczas imprez na stołach najczęściej królują różnego rodzaju chipsy, paluszki, solone i prażone orzeszki. Lubimy ich intensywny smak, zdarza się więc nam zapomnieć o tym, jak wiele konserwantów oraz niedobrej chemii zawierają. Warto z nich zrezygnować i spróbować… samodzielnie zrobionych, naturalnych chipsów, na przykład z warzyw korzeniowych – ziemniaków, batatów, selera, buraka, marchewki albo pietruszki. To świetna alternatywa dla wszystkich miłośników chrupania.

Domowe chipsy są zdrowe, smaczne, kolorowe oraz łatwe w przygotowaniu. Warzywa wystarczy dokładnie umyć, osuszyć i pokroić na cieniutkie plasterki. Możesz do tego użyć szatkownicy, malaksera lub tarki do warzyw. Później wystarczy ułożyć plasterki na blasze, dodać trochę oliwy z oliwek i ulubione przyprawy – sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, słodką papryką, chili. Chipsy możesz też przygotować z jarmużu, liści selera naciowego albo cukinii – to delikatniejsze warzywa, skróć więc czas ich pieczenia.

Do chrupania

Zamiast paluszków i orzeszków zaserwuj gościom własnej roboty chlebowe grissini, prażoną ciecierzycę i soję, a do tego ożywcze, chrupkie warzywa pokrojone w słupki – seler naciowy, marchewkę, ogórki, paprykę, kalarepę. Najlepiej będą smakowały z różnego rodzaju dipami, na przykład czosnkowym, ziołowym, koperkowym czy miętowym. Bazujące na jogurcie dipy są lekkie i proste w przygotowaniu, nie spędzisz więc całego dnia w kuchni, a różnorodność ich smaków sprawi, że każdy gość znajdzie coś dla siebie.

Słupki z warzyw dobrze komponują się także z hummusem, pikantną pastą z czarnej fasoli czy guacamole, czyli meksykańską pastą na bazie awokado. Niektórzy mówią, że historia guacamole sięga czasów azteckich. W tradycyjnej i najbardziej klasycznej formie pastę przygotowuje się z roztartego miąższu awokado z dodatkiem limonki i soli. Inne warianty uwzględniają paprykę, pomidory, czosnek, kolendrę, ostry sos tabasco, a nawet… seler naciowy. Guacamole z dodatkiem drobno posiekanej łodygi tego warzywa jest bardziej aromatyczne i wyraziste.

Faszerowane warzywa

Na imprezie nie może oczywiście zabraknąć małych kanapeczek – to przekąska w sam raz na krótką przerwę pomiędzy szaleństwami na parkiecie. Najlepsze będą te przygotowane na ciemnym chlebie oraz z dużą ilością kolorowych warzyw – sałaty, rzodkiewki, pomidorków cherry, papryki.

Jeżeli chcesz zaskoczyć gości zdrowymi i nietypowymi przekąskami, poza kanapeczkami przygotuj faszerowany seler naciowy. Umytą, pozbawioną włókien i pociętą na kawałki łodygę możesz wypełnić różnego rodzaju nadzieniami. Słonym i wyrazistym farszem z sera roquefort z dodatkiem drobno posiekanych orzechów włoskich. Chrupiącym z pokruszonych krakersów, twarożku i szczypiorku. Pikantnym z pomidorową salsą i mozzarellą. Kremowym na bazie mascarpone. Słodkim nadzieniem z masła orzechowego i migdałów. Faszerowany seler naciowy to przekąska, która nie tylko jest zdrowa i smaczna, ale także pięknie prezentuje się na stole – warto jej spróbować i dać się zaskoczyć.

Na większy głód

W środku nocy, gdy opadniemy z sił, przyda się pożywne, wartościowe danie, dzięki któremu będziemy się bawić do białego rana. W tej roli najlepiej sprawdzą się sałatki z kaszami. Bez względu na to, czy wybierzemy pęczak, kaszę jaglaną, kuksus, bulgur, grykę czy komosę ryżową (quinoa), możemy być pewni, że dostarczymy naszemu organizmowi całą masę dobrych, odżywczych składników. Kasze są między innymi bogate w błonnik, który reguluje przemianę materii, lecytynę wpływającą pozytywnie na pracę mózgu i układu nerwowego, potas, magnez, żelazo i cynk, odpowiedzialny na przykład za kondycję naszych włosów, skóry oraz paznokci.

Wykorzystując kaszę jako podstawę sałatki, możemy wyczarować pożywne, zdrowe i efektowne danie. Do kaszy bulgur dodajmy fetę, ogórki, granat i posiekaną łodygę selera naciowego, do kaszy pęczak – pieczoną dynię i orzechy włoskie, do kaszy jęczmiennej – figi i zblanszowany szpinak, a do gryki – jarmuż, kurczaka i smażone bataty. Miłośnikom klasyki z kolei powinna zasmakować sałatka waldorf z jabłkiem, selerem naciowym i orzechami, czyli prawdziwa arystokracja wśród sałatek.

Miseczki pełne smaku

Sałatka to także dobre i zdrowe rozwiązanie, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego – to jedna z tych potraw, które są rozchwytywane i bardzo szybko znikają ze stołu! Wybierz do niej owoce, które nie ciemnieją i zachowują świeżość przez dłuższy czas: granat, mandarynki, pomarańcze, kiwi, winogrona, truskawki, borówki, ananas, jeżyny, melon. Całość dopraw miodem i cytryną. Zamiast podawać sałatkę w jednej, dużej misce, możesz zaprezentować ją gościom w mniejszych miseczkach lub koktajlowych szklankach. To wygodny i przyciągający uwagę sposób.

 

Barwny, niezwykły, pełen dobrej zabawy – taki jest karnawał i takie powinno być nasze karnawałowe menu. Nie ograniczajmy się, szukajmy ciekawych połączeń, niezwykłych smaków, dajmy się zaskoczyć. Bo zdrowe jedzenie nie musi być nudne czy monotonne. Wręcz przeciwnie!

Dwanaście wigilijnych potraw z selerem naciowym – pomysły i przepisy na święta

Szukacie kulinarnych inspiracji na święta? Dobrze się składa, dzisiaj mamy bowiem dla was dwanaście (a nawet trochę więcej) najlepszych przepisów z selerem naciowym w sam raz na Wigilię. Wszystkie szybkie w przygotowaniu, przepyszne, a do tego zdrowe. Spróbujcie i...

Przekąski z selera naciowego i inne wegetariańskie propozycje na wakacje

Wędrówka górskimi szlakami, zwiedzanie zabytków, bliższe i dalsze wycieczki, odpoczynek na plaży, kąpiele słoneczne – bez względu na to, jak spędzacie urlop, z pewnością przydadzą się wam pyszne, pożywne przekąski. Dzięki nim na dłużej zachowacie siły i z...

Wegetarianizm dla zdrowia. Zalety diety bezmięsnej

Jeszcze kilka lat temu u podstawy piramidy żywieniowej leżały zboża oraz produkty pełnoziarniste. Dzisiaj naukowcy głośno mówią, że kluczem do zdrowego życia i dobrego samopoczucia jest zwiększenie aktywności fizycznej oraz jadłospis oparty głównie na...
Dip o smaku sera Cheddar z kawałkami selera naciowego

Serowy dip z selerem naciowym

Dip o smaku sera Cheddar z kawałkami selera naciowego 4 - 6 10 minut brak Będziesz potrzebował: 2 selery naciowe (serca), opłukane 75 g dojrzałego sera cheddar, drobno startego 100 g miękkiego sera 4 łyżki jogurtu greckiego 2 cebulki dymki,...

Dip z selera naciowego

Dip z selera naciowego 2 15 minut Będziesz potrzebował: 2 porcje 3 łodygi selera naciowego kawałek zielonego ogórka sól, pieprz małe opakowanie jogurtu greckiego Jak przyrządzić: Seler naciowy oraz ogórka oczyszczamy. Kroimy na mniejsze...

Orkiszowe naleśniki z selerem naciowym

Orkiszowe naleśniki z serem 2 20 minut Będziesz potrzebował NALEŚNIKI 0,5 szklanki mąki orkiszowej 1 łyżeczka suszonej papryki 1 jajko ½ szklanki wody szczypta soli olej do smażenia NADZIENIE ½ czerwonej cebuli 1 marchewka ½ pora 1 pietruszka 2...

Kluski z selerem naciowym z piekarnika

Kluski z selerem naciowym z piekarnika Prezentujemy prosty i tani przepis 🙂 Wystarczy trochę ziemniaków, pieczarek, cebule i oczywiście seler naciowym. Do tego dodaj trochę ziół i masz gotowy przepis na Kluski z selerem naciowym z piekarnika....

Zupa krem z selera naciowego

Zupa krem z selera naciowego 4 20 minut Czego potrzebujesz? 2 duże pory 1 pęczek selera naciowego 3 ząbki czosnku 4 łyżki masła klarowanego 2-3 szkl. Wody Do dekoracji: Śmietanka 30% Oliwa z oliwek Usmażony na chrupko bekon lub grzanki...

Krewetki z selerem naciowym

Krewetki z selerem naciowym 4 30 minut Czego potrzebujesz? • 2 łyżki oleju • 1 szkl. Cebuli pokrojonej w drobną kostkę • 1 szkl. Posiekanego selera • 1 szkl. Papryki pokrojonej w kostkę • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę • 1 łyżeczka...

Smoothie z selerem naciowym „Różowa Pantera”

Smoothie Różowa Pantera 1 5 minut Czego potrzebujesz? 4 łodygi selera Banan Garść truskawek Sok z limonki Jak przyrządzić: Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę. Przelać do wysokiej szklanki i ozdobić gałązką...

Jesienna chrupiąca sałatka z selerem naciowym, jabłkiem i żurawiną

Jesienna chrupiąca sałatka z selerem, jabłkiem i żurawiną Czego potrzebujesz? Paczka świeżego szpinaku łodygi selera naciowego 3/4 szkl. żurawiny zielony grejpfrut lub 2 mandarynki 1 duże chrupiące jabłko 1 łyżeczka soku z cytryny 1/3 szkl....
Rzodkiewkowa Krwawa Mary

Rzodkiewkowa Krwawa Mary z selerem naciowym

Rzodkiewkowa Krwawa Mary Przepyszny przepis na Krwawą Mary z pałeczkami selera. Przepis można modyfikować według uznania. Dodatek w postaci rzodkiewki, zanurzonej w soku z limonki, stanowi naprawdę ciekawą alternatywę dla klasycznego drinka. 4 5 minut brak...

Mojito z selerem naciowym

Selerowe mojito Czego potrzebujesz? 1 łodygę selera naciowego 1/3 ogórka Łyżeczkę brązowego cukru Garść liści świeżej mięty 250 ml wody gazowanej Jak przyrządzić: Selera i ogórka kroimy w plasterki i wrzucamy do wysokiej szklanki. Dodajemy...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close