Zaczyna się nowy rok – wraz z nim karnawał, bale maskowe, imprezy i dyskoteki. Szampańskiej zabawie najczęściej towarzyszą wysokokaloryczne, tuczące przekąski. Czy tak musi być? Odpowiadamy: nie! Dzisiaj podzielimy się z wami pomysłami na to, jak przygotować zdrowe, lekkie, a do tego smaczne jedzenie na karnawałowe przyjęcie.
Domowe chipsy
Podczas imprez na stołach najczęściej królują różnego rodzaju chipsy, paluszki, solone i prażone orzeszki. Lubimy ich intensywny smak, zdarza się więc nam zapomnieć o tym, jak wiele konserwantów oraz niedobrej chemii zawierają. Warto z nich zrezygnować i spróbować… samodzielnie zrobionych, naturalnych chipsów, na przykład z warzyw korzeniowych – ziemniaków, batatów, selera, buraka, marchewki albo pietruszki. To świetna alternatywa dla wszystkich miłośników chrupania.
Domowe chipsy są zdrowe, smaczne, kolorowe oraz łatwe w przygotowaniu. Warzywa wystarczy dokładnie umyć, osuszyć i pokroić na cieniutkie plasterki. Możesz do tego użyć szatkownicy, malaksera lub tarki do warzyw. Później wystarczy ułożyć plasterki na blasze, dodać trochę oliwy z oliwek i ulubione przyprawy – sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, słodką papryką, chili. Chipsy możesz też przygotować z jarmużu, liści selera naciowego albo cukinii – to delikatniejsze warzywa, skróć więc czas ich pieczenia.
Do chrupania
Zamiast paluszków i orzeszków zaserwuj gościom własnej roboty chlebowe grissini, prażoną ciecierzycę i soję, a do tego ożywcze, chrupkie warzywa pokrojone w słupki – seler naciowy, marchewkę, ogórki, paprykę, kalarepę. Najlepiej będą smakowały z różnego rodzaju dipami, na przykład czosnkowym, ziołowym, koperkowym czy miętowym. Bazujące na jogurcie dipy są lekkie i proste w przygotowaniu, nie spędzisz więc całego dnia w kuchni, a różnorodność ich smaków sprawi, że każdy gość znajdzie coś dla siebie.
Słupki z warzyw dobrze komponują się także z hummusem, pikantną pastą z czarnej fasoli czy guacamole, czyli meksykańską pastą na bazie awokado. Niektórzy mówią, że historia guacamole sięga czasów azteckich. W tradycyjnej i najbardziej klasycznej formie pastę przygotowuje się z roztartego miąższu awokado z dodatkiem limonki i soli. Inne warianty uwzględniają paprykę, pomidory, czosnek, kolendrę, ostry sos tabasco, a nawet… seler naciowy. Guacamole z dodatkiem drobno posiekanej łodygi tego warzywa jest bardziej aromatyczne i wyraziste.
Faszerowane warzywa
Na imprezie nie może oczywiście zabraknąć małych kanapeczek – to przekąska w sam raz na krótką przerwę pomiędzy szaleństwami na parkiecie. Najlepsze będą te przygotowane na ciemnym chlebie oraz z dużą ilością kolorowych warzyw – sałaty, rzodkiewki, pomidorków cherry, papryki.
Jeżeli chcesz zaskoczyć gości zdrowymi i nietypowymi przekąskami, poza kanapeczkami przygotuj faszerowany seler naciowy. Umytą, pozbawioną włókien i pociętą na kawałki łodygę możesz wypełnić różnego rodzaju nadzieniami. Słonym i wyrazistym farszem z sera roquefort z dodatkiem drobno posiekanych orzechów włoskich. Chrupiącym z pokruszonych krakersów, twarożku i szczypiorku. Pikantnym z pomidorową salsą i mozzarellą. Kremowym na bazie mascarpone. Słodkim nadzieniem z masła orzechowego i migdałów. Faszerowany seler naciowy to przekąska, która nie tylko jest zdrowa i smaczna, ale także pięknie prezentuje się na stole – warto jej spróbować i dać się zaskoczyć.
Na większy głód
W środku nocy, gdy opadniemy z sił, przyda się pożywne, wartościowe danie, dzięki któremu będziemy się bawić do białego rana. W tej roli najlepiej sprawdzą się sałatki z kaszami. Bez względu na to, czy wybierzemy pęczak, kaszę jaglaną, kuksus, bulgur, grykę czy komosę ryżową (quinoa), możemy być pewni, że dostarczymy naszemu organizmowi całą masę dobrych, odżywczych składników. Kasze są między innymi bogate w błonnik, który reguluje przemianę materii, lecytynę wpływającą pozytywnie na pracę mózgu i układu nerwowego, potas, magnez, żelazo i cynk, odpowiedzialny na przykład za kondycję naszych włosów, skóry oraz paznokci.
Wykorzystując kaszę jako podstawę sałatki, możemy wyczarować pożywne, zdrowe i efektowne danie. Do kaszy bulgur dodajmy fetę, ogórki, granat i posiekaną łodygę selera naciowego, do kaszy pęczak – pieczoną dynię i orzechy włoskie, do kaszy jęczmiennej – figi i zblanszowany szpinak, a do gryki – jarmuż, kurczaka i smażone bataty. Miłośnikom klasyki z kolei powinna zasmakować sałatka waldorf z jabłkiem, selerem naciowym i orzechami, czyli prawdziwa arystokracja wśród sałatek.
Miseczki pełne smaku
Sałatka to także dobre i zdrowe rozwiązanie, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego – to jedna z tych potraw, które są rozchwytywane i bardzo szybko znikają ze stołu! Wybierz do niej owoce, które nie ciemnieją i zachowują świeżość przez dłuższy czas: granat, mandarynki, pomarańcze, kiwi, winogrona, truskawki, borówki, ananas, jeżyny, melon. Całość dopraw miodem i cytryną. Zamiast podawać sałatkę w jednej, dużej misce, możesz zaprezentować ją gościom w mniejszych miseczkach lub koktajlowych szklankach. To wygodny i przyciągający uwagę sposób.
Barwny, niezwykły, pełen dobrej zabawy – taki jest karnawał i takie powinno być nasze karnawałowe menu. Nie ograniczajmy się, szukajmy ciekawych połączeń, niezwykłych smaków, dajmy się zaskoczyć. Bo zdrowe jedzenie nie musi być nudne czy monotonne. Wręcz przeciwnie!