Dobrze skomponowany, pełnowartościowy, smaczny – właśnie taki powinien być lunch w pracy. Często jednak w codziennym pędzie zapominamy o regularnych posiłkach, spieszymy się, sięgamy po słodycze albo gotowe dania z mnóstwem konserwantów. Jak temu zaradzić? Dobrym rozwiązaniem będzie wcześniejsze przygotowanie pysznego, zdrowego lunchu z selerem naciowym i zapakowanie go do pudełeczka. Dzięki temu zawsze będziecie mieli pod ręką dawkę pozytywnej energii!
ZDROWIE ZAMKNIĘTE W PUDEŁKU
Kanapka z białego pieczywa, drożdżówka, energetyk, a może zupka chińska? To częste i szybkie, a przy tym niezbyt zdrowe wybory na drugie śniadanie w pracy. Puste kalorie oraz konserwanty lepiej zastąpić samodzielnie przygotowanym lunchem, pełnym witamin, minerałów i cennych składników odżywczych. Dobrze skomponowany lunchbox dostarczy nam energii na cały dzień i pozwoli zmierzyć się nawet z najbardziej wymagającymi zadaniami!
Dobrze skomponowany – czyli jaki? Przede wszystkim bazujący na warzywach i owocach, które według lekarzy oraz dietetyków powinny stanowić podstawę naszej diety. Do lunchowego pudełka mogą trafić na przykład pomidorki koktajlowe, rzodkiewki, pokrojona w słupki marchewka, papryka, ogórki oraz seler naciowy. Nasze warzywo do zadań specjalnych to prawdziwa energetyczna bomba, źródło między innymi witamin A, C i E oraz witamin z grupy B, przeciwutleniaczy, kwasu foliowego, magnezu oraz potasu. Seler naciowy wzmacnia nasz organizm, poprawia odporność, wspomaga pracę serca i mózgu. Dzięki olejkom eterycznym i niacynie działa kojąco oraz redukuje stres. Idealnie sprawdzi się więc w lunchboxie – na stresujący dzień w pracy. Warzywa na przykład z hummusem z naszego przepisu, dipem ze szczypiorkiem, albo pastą selerową to prosty, szybki w przygotowaniu i bardzo zdrowy pomysł na lunch do pudełka.
SAŁATKA DO LUNCHBOXA
Jeżeli szukacie czegoś na większy głód, a przy tym nie chcecie spędzać wielu godzin na przygotowaniach, polecamy zapakowanie do lunchowego pudełka pysznej sałatki. Pamiętajcie, żeby znalazły się w niej wasze ulubione warzywa (na przykład szpinak, rukola, jarmuż, pokrojone w słupki łodygi selera naciowego, upieczone lub ugotowane na parze buraki, brokuły, brukselki czy kalafior), w sałatce nie powinno też zabraknąć białka, węglowodanów i zdrowych tłuszczy nienasyconych, dzięki którym wszystkie niezbędne składniki odżywcze oraz witaminy lepiej się wchłaniają. Znajdziemy je w oliwie z oliwek albo oleju rzepakowym.
Doskonałym źródłem białka jest między innymi pokrojony w kostkę, grillowany kurczak, ryby oraz owoce morza. Koniecznie wypróbujcie nasze przepisy na pożywną, pikantną, pełną energii sałatkę makaronową z kurczakiem, selerem naciowym oraz papryką , sałatkę z wędzonym łososiem albo krewetkami i awokado. Wegetarianom i weganom polecamy z kolei sałatkę z trzema rodzajami fasoli oraz selerem naciowym .Smacznym dodatkiem do takiego lunchu będzie również tofu – zawiera komplet łatwo przyswajalnych aminokwasów, tłuszcze nienasycone, kwas linolowy i lecytynę. Wbrew pozorom tofu jest też bardzo łatwe w przygotowaniu – trzeba tylko pokroić je w kostkę, przyprawić słodką papryką, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem, odstawić na chwilę, żeby w tym czasie nabrało smaku i aromatu, a następnie podsmażyć na rozgrzanej patelni i wrzucić do ulubionej sałatki.
NA JEDEN KĘS, CZYLI LUNCHBOX W STYLU BENTO
Szukając inspiracji na pyszne i zdrowe lunchboxy, warto przyjrzeć się japońskiemu bento – posiłkowi tradycyjnie podawanemu w pudełku. Najczęściej używane składniki to ryż, makaron, mięso, ryby, owoce oraz warzywa. W bento posiłek musi być zbilansowany, pożywny, ale też… ładnie podany. Dlatego bardzo ważny jest kolor, zapach, a nawet rozmiar potraw. Często od razu przygotowuje się je w wersji mini – na przykład sushi, paluszki surimi, trójkąciki onigiri, kulki z ryżu – a potem starannie układa w pudełku.
W stylu bento możemy zapakować na lunch tortillę albo naleśniki, na przykład z tego przepisu z naszego Facebooka . Zielone naleśniki wystarczy posmarować kremowym serkiem, obsypać szczypiorkiem i drobno pokrojonymi rzodkiewkami, ogórkiem, papryką, następnie ciasno zawinąć i pokroić na mniejsze kawałki. Na koniec – spakować do lunchowego pudełka i zjeść w pracy ze smakiem.
MAŁE, ALE DOBRE
W lunchowym pudełku świetnie sprawdzą się też inne „małe” potrawy z selerem naciowym: pokrojone w kostkę kotlety z selera i placuszki, kulki z niespodzianką, „selerlove” roladki czy pełne warzyw i witamin spring rollsy. Wszystkie są w sam raz na jeden kęs, zjemy je więc bez problemu nie tylko przy biurku, ale też w drodze, pociągu, autobusie czy na ławce w parku.
Jeżeli lunch lubicie zakończyć czymś słodkim, do pudełeczka na wynos dorzućcie suszone owoce (szybki zastrzyk energii), orzechy (bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, białka, błonnik i witaminy), kilka kostek gorzkiej czekolady (najlepsze źródło magnezu) albo przepyszne pączki z twarogiem, śliwką i selerem naciowym.To wyjątkowe połączenie smaków, słodycz przełamana pikantnością selera, na pewno przypadnie wam do gustu!
LUNCHBOX – DLACZEGO WARTO?
Jak widzicie, przygotowanie lunchboxu do pracy wcale nie jest zajęciem bardzo skomplikowanym czy czasochłonnym, wręcz przeciwnie – dobre jedzenie można zrobić łatwo i szybko. Warto spróbować, bo samodzielne przyrządzanie posiłków to najlepszy sposób na urozmaicenie jadłospisu, eksperymentowanie z nowymi smakami, oszczędności, nie marnowanie jedzenia, ograniczenie zużycia plastiku oraz zadbanie o planetę. Przede wszystkim zaś – to sposób na zdrowie, dobre samopoczucie i energię.
Spróbujcie i przekonajcie się sami!