Zaczęły się upały, a wraz z nimi sezon na chłodniki oraz lekkie zupy. To idealny sposób na pożywny, pełen witamin, a przy tym orzeźwiający obiad. Łatwe w przygotowaniu, podawane na wytrawnie, ostro lub słodko, warzywne zupy świetnie sprawdzą się wtedy, kiedy chcemy dobrze zjeść, a przy tym szybko przygotować posiłek. Zobacz nasze ulubione przepisy!

Zupy z sezonowych warzyw to najlepszy sposób na uzupełnienie codziennego menu o solidną porcję witamin oraz minerałów. Są pyszne, lekkie, aromatyczne i przede wszystkim zdrowe. W gorące dni szczególnie dobrze smakują serwowane na zimno – wtedy orzeźwiają i dodają energii do działania. W najprostszej i najszybszej wersji chłodniki przygotowujemy bez gotowania, na bazie świeżych warzyw oraz jogurtu, maślanki lub zsiadłego mleka.

SELER NACIOWY I OGÓREK NA OCHŁODĘ

Na upały szczególnie polecamy chłodnik z ogórków, awokado i selera naciowego. Ogórek składa się w większości z wody, dlatego doskonale gasi pragnienie, pomaga oczyścić organizm z toksyn i zachować równowagę kwasowo-zasadową. Drugi składnik naszej ulubionej zupy to awokado, czyli źródło dobrych kwasów tłuszczowych omega. Z kolei seler naciowy jest prawdziwą witaminową bombą. Ma mało kalorii, detoksykuje, odtruwa, dobrze działa na stawy, skórę i włosy, a do tego jest bogaty w elektrolity.

Z tych składników bardzo łatwo stworzysz dietetyczny, zdrowy i pożywny chłodnik. Wystarczy, że zmiksujesz w blenderze wszystkie warzywa z dodatkiem jogurtu greckiego, doprawisz do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki, a później całość wstawisz na kilka godzin do lodówki. Chłodnik z ogórkiem i selerem naciowym podawaj z pokruszonym żółtkiem jajka, posypany prażonymi migdałami oraz udekorowany listkami mięty.

Przepis możesz łatwo modyfikować. Z ogórka, zsiadłego mleka, oliwy z oliwek, czosnku, orzechów i octu przygotujesz tradycyjny bułgarski tarator, a z ogórka, jogurtu i przypraw – takich jak kmin rzymski, kolendra, gorczyca oraz czarnuszka – indyjską raitę.

BOTWINKA, CZYLI POLSKA SPECJALNOŚĆ

Także w kuchni polskiej znajdziemy przepis na orzeźwiającą zupę na lato. Niektórzy nazywają ją po prostu botwinką, inni chłodnikiem litewskim. Bez względu na nazwę jedno jest niezmienne – niepowtarzalny smak. Chłodnik zawdzięcza go wywarowi z młodych buraczków i ich liści. Tradycyjnie dodajemy do niego kefir lub zsiadłe mleko, ale w wersji wegańskiej możemy zastąpić je mlekiem roślinnym, na przykład z nerkowców. Botwinkę podajemy z jajkiem na twardo, koperkiem, szczypiorkiem i pokrojonymi w kosteczkę świeżymi warzywami – rzodkiewką, ogórkami oraz selerem naciowym.

Co ciekawe, w kuchni staropolskiej chłodnik litewski był znacznie bardziej kwaśny, wszystko za sprawą buraczanego zakwasu, domieszki wody z kiszonych ogórków, żuru albo kwasu ze szczawiu. Zamiast lżejszego zsiadłego mleka sięgano po kaloryczną, słodką śmietankę. Botwinka przygotowywana według współczesnych przepisów jest znacznie lżejsza!

CHŁODNIKI Z RÓŻNYCH ZAKĄTKÓW ŚWIATA

Miłośnikom pomidorów z pewnością do gustu przypadnie hiszpańskie gazpacho. Przyrządzanie tej tradycyjnej, aromatycznej, lekko słodkiej i bardzo pożywnej zupy rodem z Andaluzji rozpoczynamy od roztarcia czosnku z solą, rozdrobnionym chlebem i dobrej jakości oliwą z oliwek. Następnie parzymy pomidory w gorącej wodzie, obieramy je ze skórki, kroimy i miksujemy z pastą z chleba, ogórkiem, papryką oraz cebulą, doprawiamy do smaku, na koniec chłodzimy w lodówce. W zależności od upodobań do gazpacho możemy dodać salsę z fetą (w stylu śródziemnomorskim), chilli (dla fanów ostrzejszych smaków), selera naciowego (podbije aromat i pikantność zupy) albo ulubione owoce (truskawki, arbuz, czereśnie). To bardzo zdrowe danie. Pomidory zawierają bowiem likopen, czyli silny przeciwutleniacz, spowalniający procesy starzenia. Poza tym pomagają neutralizować szkodliwy wpływ promieni UV, wspomagają pracę serca, a dzięki wysokiej zawartości witaminy C – poprawiają odporność.

Kuchnia andaluzyjska to także wytrawne ajoblanco, nazywane czasem białym gazpacho. Ajoblanco przygotowujemy ze zmiksowanych migdałów, jasnego chleba, oliwy i octu sherry, a podajemy z winogronami, melonem albo pieczonymi ziemniakami. Pyszne chłodniki znajdziemy też we Francji (vichyssoise z ziemniaków, pora, rozmarynu i słodkiej śmietanki) oraz w Rosji (okroszka z kwasu chlebowego).

ZUPY PEŁNE SŁOŃCA

Zupy pełne słońca i sezonowych warzyw możemy również serwować na ciepło. Tak jak na przykład krem z selera naciowego albo kolorową i bardzo sycącą zupę z soczewicy. Charakterystyczny, pikantny smak selera naciowego dobrze komponuje się również z łagodną cukinią. Jeżeli macie ochotę na to smakowite połączenie, najpierw na maśle podsmażcie posiekaną młodą cebulkę, dodajcie pokrojoną cukinię i selera naciowego, duście przez kilka minut, a później zalejcie jarskim bulionem. Kiedy warzywa będą już miękkie, całość zmiksujcie, doprawcie i podawajcie oprószone serem feta.

Świetnym pomysłem na lato będzie też krem z kalafiora (podawany z chrupiącymi grzankami), zupa z bobu (najlepsze źródło białka), szczypiorku (klasyczny domowy smak) czy jarzynowe minestrone (specjał kuchni włoskiej). Bazą minestrone są świeże, młode warzywa – głównie cukinia, ziemniaczki, pierwsza kapusta, fasolka szparagowa, zielony groszek, papryka, szpinak czy seler naciowy. Minestrone podaje się na różne sposoby, na przykład z makaronem, ryżem albo grzankami. Smakuje po prostu wyśmienicie!

Spróbujcie sami i powiedzcie nam, które chłodniki i zupy na lato najbardziej przypadły wam do gustu?

Seler naciowy na dobry sen i stres – odpowiednia dieta

Kiedy doskwiera ci bezsenność, znużenie i stres, przyjrzyj się swojemu jadłospisowi. Winna może być nieodpowiednia dieta. Wszystko dlatego, że pozbawiony witamin oraz minerałów organizm jest bardziej podatny na zmęczenie i nerwy. Dzisiaj podpowiemy wam,...

Przepisy z selerem naciowym kuchni amerykańskiej

Lekkie jajeczne muffinki na śniadanie, makaron z serem na obiad, kolacja w hawajskim stylu – kuchnia amerykańska ma nam do zaoferowania całe bogactwo smaków i aromatów. Wbrew obiegowym opiniom może też być bardzo zdrowa – zwłaszcza w naszym inspirującym, selerowym...

Kuchnie świata: potrawy jednogarnkowe z selerem naciowym. Pomysł na rozgrzewający obiad

Gęsty gulasz, pożywny ragoût, aromatyczny khoresh –  potrawy jednogarnkowe świetnie sprawdzą się na zdrowy, a przy tym bardzo sycący obiad. Możemy je przyrządzać na wiele różnych sposobów, z mięsem, warzywami, roślinami strączkowymi, w wersji łagodnej lub...

Ryba w marynowanych warzywach z selerem naciowym

Ryba w marynowanych warzywach z selerem naciowym 2 10 minut + odstawić na godzinę do zamarynowania   15-20 minut Będziesz potrzebował: 1 kg filetów z ryby 2 cebule czerwone Mix papryki (czerwona, żółta i zielona) 3 łodygi selera naciowego...

Pieczony seler naciowy nadziewany kozim serem

Pieczony seler naciowy nadziewany kozim serem 4 35 minut Czego potrzebujesz? 100 g koziego sera 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki suszonej bazylii 5 łodyg selera naciowego Sól do smaku Jak przyrządzić: W miseczce wymieszać ser z czosnkiem...

Pikantny makaron z selerem naciowym i kurczakiem

Pikantny makaron z selerem i kurczakiem 2 30 minut Czego potrzebujesz? 3 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula 1/2 zielonej papryki 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej papryki 3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 kg piersi z kurczaka 1/2...

Hamburgerowa zupa z selerem naciowym / Selerlove

Zupa hamburgerowa z selerem naciowym 4 1 godzina Czego potrzebujesz? 1 kg mielonej wołowiny 1 drobno posiekana cebula 4 marchewki pokrojone w kostkę 3 łodygi selera naciowego pokrojonego w cienkie plasterki 1 puszka pomidorów bez skórek 6...
Zupa Sweetheart z szalotki, boczku i szałwi

Zupa Sweetheart z selera naciowego, szalotki, boczku i szałwi

Zupa Sweetheart z szalotki, boczku i szałwii Jest to wspaniała zupa przygotowywana z szerokiej gamy całorocznych warzyw. Idealna podawana jest na gorąco z pieczywem czosnkowym lub grzankami. Serwując to danie jako przystawkę, możesz dodać trochę ryżu do...
Salsa pomidorowo-selerowa

Salsa pomidorowo-selerowa

Salsa pomidorowo-selerowa Seler jest idealnym warzywem do przygotowywania różnego rodzaju dipów, a dzięki swoim naturalnym wyżłobieniom świetnie sprawdzają się do nabierania sosów,  Przed podaniem dzieciom: zmniejsz ilość lub całkowicie zrezygnuj z chili....

Warzywa w ajvarze z selerem i kaszą

Warzywa w ajvarze z selerem i kaszą 1 30 15 Będziesz potrzebował: Oliwa z oliwek 4g Cukinia 112g Papryka czerwona 75g Seler naciowy 90 Ajvar 175 Kasza orkiszowa 50 Jak przyrządzić: Kasze ugotuj wg przepisu na opakowaniu Warzywa wyszoruj, nie...

Pasta jajeczna z selerem naciowym

Pasta jajeczna z selerem 1 10 minut Czego potrzebujesz? 2 jajka na twardo Pół pęczka szczypiorku 2 łodygi selera naciowego 2 łyżki majonezu (lub 2 łyżki jogurtu greckiego z łyżeczką musztardy Dijon) Sól Pieprz Jak przyrządzić: Jajka, seler i...

Smoothie z selerem naciowym „Różowa Pantera”

Smoothie Różowa Pantera 1 5 minut Czego potrzebujesz? 4 łodygi selera Banan Garść truskawek Sok z limonki Jak przyrządzić: Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę. Przelać do wysokiej szklanki i ozdobić gałązką...

Zielona frittata z selerem naciowym

Zielona FRITTATA z selerem 2 20 minut Czego potrzebujesz? 3-4 łodygi selera Cebula dymka Garść szpinaku Pół zielonej papryki Łyżka posiekanej natki pietruszki Pół małej cukinii 2 jajka 2 łyżki prawdziwej fety Sól, pieprz, gałka muszkatołowa...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close