Rozpoczynanie sezonu grillowego w majówkę stało się już świecką tradycją. Jak go przetrwać nie rezygnując ze zdrowej diety? Żaden problem! Grill w wersji fit smakuje wyśmienicie, jest pełen warzyw i urzeka kolorami. 

Myślisz, że skoro trenujesz i na co dzień dbasz, aby zdrowo jeść, to wieczór spędzony ze znajomymi przy grillu nie jest dla ciebie. Uspokajamy – absolutnie nie musisz rezygnować z tej przyjemności. Wystarczy trzymać się kilku prostych zasad.

Produkty najlepszej jakości

Niby każdy z nas wie, że jesteśmy tym, co jemy, ale… Gdy za oknem robi się ciepło i promienie słońca uwodzicielsko wyciągają nas do ogrodu czy na działkę, często idziemy na kulinarną łatwiznę. Zdrowe jedzenie schodzi na drugi plan. Odruchowo sięgamy po ogromną paczkę kiełbasek na grilla, która kusi ceną w marketowej lodówce czy zamarynowaną już karkówkę, gdzie lista użytych konserwantów ledwie mieści się na naklejce. To pierwszy błąd.

Jeśli chcemy, aby nasze dania z grilla były zdrowe nie musimy całkowicie rezygnować z mięsa, ale wybierzmy te dobrej jakości. Wołowinę i wieprzowinę zastąpmy drobiem i rybami od sprawdzonych producentów. Nie kupujmy „gotowców”, które wystarczy wrzucić na ruszt. Mięso marynujmy sami. Tylko w ten sposób będziemy mieć pewność, że nie karmimy siebie i najbliższych sztucznymi dodatkami i konserwantami.

Warzywa i jeszcze raz warzywa

Podstawą zdrowego grillowania są warzywa. Mogą być one dodatkiem do chudego mięsa – kolorowy miks sałat z kawałkami chrupiącego selera naciowego i ostrą papryczką będzie hitem imprezy.

Ale warzywa świetnie sprawdzają się także jako dania główne. Przyrządzane na ruszcie cukinia, papryka faszerowana cieciorką i serem, łodygi selera naciowego w mieszance ziół czy warzywne szaszłyki to potrawy sycące, pełne kolorów i witamin. Na dodatek mają one cechę, której grillowe mięsne klasyki nigdy mieć nie będą. Mowa o lekkostrawności. Decydując się na zdrowe grillowanie, decydujemy się na wieczór bez wzdęć, uczucia ciężkości na żołądku czy zgagi.

Jak grillować?

Bez wątpienia na każdej imprezie znajdzie się specjalista od grillowania, z wiedzą tajemną, której nie wolno podważać. Jest jednak jedna zasada, której przestrzegać musi nawet mistrz: bez znaczenia czy grillujemy mięso, czy warzywa – nie wolno kłaść ich bezpośrednio na ruszt.

Zawsze używajmy specjalnych tacek lub folii aluminiowej. Dlaczego? Podczas grillowania wytwarzają się związki rakotwórcze. Gdy wytopione tłuszcz, soki czy marynata trafiają na węgiel dochodzi do ich spalenia i wydzielania się toksycznych oparów. Tacka lub folia w pewnym stopniu zabezpieczy nasze danie przed ich działaniem.

Czym popijasz?

Musimy mieć świadomość, że wspomniane dolegliwości są efektem nie tylko tego, co grillujemy, ale i napojów, które przy okazji wypijamy. Duet tłustego mięsa i alkoholu to ogromne obciążenie dla układu pokarmowego. Nie łączmy tych dwóch składników.

Czym więc popijać dania z grilla? Doskonale sprawdzi się woda z sokiem z cytryny, która orzeźwia, a na dodatek pobudza trawienie. Inną propozycją są soki warzywne. To istna bomba witaminowa. Zawierają zdecydowanie mniej cukru niż soki owocowe, co jest istotne, jeśli dbamy o linię. Świetnym wyborem będzie wyrazisty w smaku sok z selera naciowego, połączony ze słodyczą jabłka i świeżością ogórka.

Sałata z selerem naciowym i chilli

 

składniki:

miks sałat (1 opakowanie)

1 papryczka chilli

2 łodygi selera naciowego

1 młoda marchew

sos:

– 2 łyżki oliwy

– 1 łyżeczka płynnego miodu

– 1 łyżeczka soku z cytryny

– sól i świeżo zmielony pieprz

– ziarna sezamu do posypana

Papryczkę kroimy w drobne plasterki (jeśli nie chcemy, aby sałata była zbyt pikantna usuwany nasionka). Łodygę selera przekrawany wzdłuż, a następnie kroimy w poprzek, aby uzyskać kosteczkę. Marchew obieramy i trzemy na tarce na dużych oczkach. Wszystkie warzywa mieszamy z sałatą, polewamy sosem (wcześniej łączymy jego wszystkie składniki i doprawiamy). Na koniec posypujemy sałatę ziarnami sezamu.

 

Smacznego!

Jak seler naciowy wspomaga odchudzanie / blog Selerlove

Marzy ci się zrzucanie zbędnych kilogramów? Chcesz czuć się lżej, zdrowiej, po prostu lepiej? Jedz seler naciowy! To prawdziwa bomba witaminowa, warzywo do zadań specjalnych, któremu niestraszne najtrudniejsze nawet wyzwania. Z nim twoje życie będzie...

Rozgrzewające zupy z selerem naciowym / blog Selerlove

Gdy za oknem mróz i śnieg, nic nie rozgrzeje cię lepiej niż aromatyczna, gęsta, smaczna zupa. Można ją zjeść na obiad, lunch, kolację, a nawet śniadanie. Jest prosta w przygotowaniu, a przy tym wyrafinowana w smaku. Po prostu idealna. DLACZEGO WARTO JEŚĆ...

Dieta dla serca – pyszne i zdrowe przepisy z selerem naciowym

Czy wiecie, że w ciągu dnia serce kurczy się prawie sto tysięcy razy i pompuje siedem tysięcy litrów krwi? To najbardziej zapracowany mięsień w całym ciele. Dosłownie napędza organizm, dostarcza paliwa, działa bez przerw i odpoczynku. Możemy mu w tym pomóc...

Sałatka z granatem i selerem naciowym

Sałatka z granatem i selerem naciowym 1 15 minut Czego potrzebujesz? ananas 3 łodygi selera naciowego nasiona z granatu (1/2) orzechy włoskie (około dwie garście) kwaśne jabłko sok z cytryny ząbek czosnku jogurt naturalny sól i pieprz ziołowy...

Zielony wrap z selerem naciowym

Zielony wrap z selerem naciowym Zieleń to kolor życia i witalności ?  Wartości te zamknęliśmy w szybkim przepisie na pysznego wrapa. Nie zabrakło w nim selera naciowego ? S K Ł A D N I K I:   WRAP ✅ 2 jajka ✅ łyżka dowolnej mąki (może być...

Sałatka z tuńczyka, selera naciowego i ogórka

Sałatka z tuńczyka i ogórka 2 10 minut Czego potrzebujesz? Puszka tuńczyka w sosie własnym 2 łodygi selera 1/3 ogórka 1/2 czerwonej cebuli 1/2 limonki 1 łyżka prawdziwego majonezu sól pieprz Jak przyrządzić: Tuńczyka odsączyć z zalewy i...

Pieczony seler naciowy nadziewany kozim serem

Pieczony seler naciowy nadziewany kozim serem 4 35 minut Czego potrzebujesz? 100 g koziego sera 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki suszonej bazylii 5 łodyg selera naciowego Sól do smaku Jak przyrządzić: W miseczce wymieszać ser z czosnkiem...
Hummus z buraka i fasolki w towarzystwie kawałków selera naciowego

Hummus z buraka i fasolki do selera naciowego

Hummus z buraka i fasolki w towarzystwie kawałków selera naciowego Połączenie wspaniałego smaku buraka wraz z fasolką w tym pysznym dipie, idealnie komponuje się z chrupiącymi warzywami, takimi jak seler naciowy, marchew czy ogórek. 4 - 6 10 minut brak...

Zupa minestrone z selerem naciowym

Zupa minestrone z selerem naciowym Zupa minestrone to nie lada gratka dla wielbicieli warzyw ? Podobno jest jednym z sekretów, czy raczej eliksirów młodości, które pozwalają cieszyć się witalnością mieszkańcom Sardynii. Tak przynajmniej twierdzi Dan...

Dip z selera naciowego

Dip z selera naciowego 2 15 minut Będziesz potrzebował: 2 porcje 3 łodygi selera naciowego kawałek zielonego ogórka sól, pieprz małe opakowanie jogurtu greckiego Jak przyrządzić: Seler naciowy oraz ogórka oczyszczamy. Kroimy na mniejsze...
Zupa Sweetheart z szalotki, boczku i szałwi

Zupa Sweetheart z selera naciowego, szalotki, boczku i szałwi

Zupa Sweetheart z szalotki, boczku i szałwii Jest to wspaniała zupa przygotowywana z szerokiej gamy całorocznych warzyw. Idealna podawana jest na gorąco z pieczywem czosnkowym lub grzankami. Serwując to danie jako przystawkę, możesz dodać trochę ryżu do...

Kurczak z selerem naciowym w sosie pieprzowym

Kurczak w sosie pieprzowym z selerem 4 35 minut Czego potrzebujesz? 1 kg mięsa kurczaka bez kości (np. Mięso z udek) ½ łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej 2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu Sól Cebula 2 szklanki posiekanego selera...

Stir Fry z selera naciowego i marchewki

Stir Fry z selera i marchewki Czego potrzebujesz? 2 selery naciowe (serca), opłukane 75 g dojrzałego sera cheddar, drobno startego 100 g miękkiego sera 4 łyżki jogurtu greckiego 2 cebulki dymki, drobno posiekane Świeżo zmielony czarny pieprz ...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close