W tym roku Wielkanoc spędzamy w specyficzny sposób – często w mniejszym gronie, z dala od rodziny. To trudna sytuacja, tym bardziej warto zadbać, żeby świąteczne śniadanie było wyjątkowe, pyszne i przede wszystkim zdrowe. Możemy wam w tym pomóc. Spróbujcie naszych przepisów z selerem naciowym w roli głównej i zobaczcie, jak może smakować zdrowa Wielkanoc!

ŚWIĘTA NA ZDROWIE

Zapytacie: dlaczego właśnie z selerem naciowym? To proste – nasze warzywo do zadań specjalnych jest źródłem ponad osiemdziesięciu cennych składników odżywczych, w tym między innymi witamin A, C i E, witamin z grupy B, przeciwutleniaczy, kwasu foliowego i magnezu. Dzięki temu seler naciowy działa przeciwzapalnie, poprawia odporność, wspomaga układ immunologiczny w walce z bakteriami i wirusami. Wszystko to jest szczególnie ważne teraz, gdy musimy jeszcze bardziej niż zwykle dbać o zdrowie.

W naszych wielkanocnych przepisach łączymy seler naciowy z innymi super zdrowymi warzywami i owocami – rzodkiewką, fasolką szparagową, jabłkami, chrzanem, rzeżuchą, szpinakiem, świeżą miętą. Tak powstaje prawdziwa witaminowa bomba. Rzodkiewka jest naturalnym antybiotykiem, fasolka szparagowa ma działanie przeciwnowotworowe, jabłka zmniejszą ryzyko wystąpienia chorób wieńcowych i zawału serca. Chrzan pomaga w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych. Niepozorna rzeżucha odmładza i poprawia wygląd skóry. Bogaty w żelazo szpinak wspomaga pracę mózgu. Z kolei mięta jest nie tylko składnikiem herbatki ziołowej, ale też wszechstronną przyprawą, doskonale podkreślającą smak wielkanocnych potraw. Przekonajcie się sami!

NA DOBRY POCZĄTEK – ZUPA

Trudno wyobrazić sobie bez niej wielkanocny stół – i to bez względu na to, w jakim kraju i pod jaką szerokością geograficzną mieszkamy. Przykładowo: w Grecji na święta serwuje się zupę z pastą sezamową, we Włoszech – gotowaną na wołowinie, wieprzowinie, drobiu i białym winie minestra di pasqua, w Hiszpanii – aromatyczną garbanzos z soczewicą, w Bułgarii – tarator, czyli chłodnik z jogurtem, ogórkiem, czosnkiem i koperkiem. W Polsce w zależności od regionu może to być zupa chrzanowa, biały lub czerwony barszcz z kiszoną kapustą i oczywiście żurek. Ten ostatni podaje się między innymi z utartym czosnkiem, twarogiem, grzybami, pieczonymi jabłkami, ziemniakami, kiełbasą.

My do żurku dodajemy seler naciowy, wędzone tofu i sporo chrzanu. Jest więc lekko, wiosennie i super zdrowo – w sam raz dla wegetarian, ale gwarantujemy: zasmakuje naprawdę wszystkim. Szczególnie jeśli przygotujecie domowy zakwas. Wbrew pozorom, nie jest to trudne czy bardzo czasochłonne zadanie. Wystarczy litr wody, szklanka mąki żytniej, ząbek czosnku, sześć liści laurowych i dziesięć ziarenek ziela angielskiego. Składniki mieszamy w dużym słoju, przykrywamy ściereczką, owijamy gumką recepturką i odstawiamy w zacienione, ale w miarę ciepłe miejsce. Później tylko mieszamy – raz dziennie. Po tygodniu mamy gotowy zakwas. Od tego już tylko krok do pełnoprawnego żurku.

Jeżeli jednak chcielibyście trochę poeksperymentować i w tym roku na Wielkanoc spróbować czegoś zupełnie nowego, przygotowaliśmy dla was jeszcze dwa przepisy na proste, a przy tym pełne smaku zupy. Pierwsza to inspirowana kuchnią hiszpańską gęsta zupa z soczewicą z selerem naciowym i młodą marchewką. Druga – zielony chłodnik nawiązujący do bułgarskiego taratoru. Dobrze sprawdzi się jako przystawka, pobudzi apetyt i przygotuje was na więcej wielkanocnych pyszności.

JAJKA NIE TYLKO MALOWANE

Takich jak na przykład faszerowane jaja, muffinki, pasty kanapkowe i inne smakołyki na bazie jaj. Te w tradycji wielkanocnej i ogólnie w kulturze symbolizują nowy początek, życie, zdrowie. Nic dziwnego – znajdziemy w nich bowiem całe mnóstwo składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, w tym wzorcowe białko, luteinę oraz kwasy tłuszczowe omega. Dzięki temu jajka zmniejszają ryzyko chorób serca, poprawiają pamięć, chronią wzrok.

Świetnie smakują faszerowane – najczęściej pieczarkami, ale według nas warto wypróbować też inne nadzienia, na przykład fenomenalną pastę z selera naciowego i rzeżuchy lub  soczewicy albo awokado. Jeżeli macie dzieci, koniecznie zaproście je do wspólnego faszerowania i przyozdabiania jajek – gotowanie w rodzinnym gronie zbliża, buduje świąteczny klimat i tworzy najlepsze wspomnienia.

Małym kucharzom na pewno do gustu przypadnie też pieczenie jajecznych muffinek (wystarczy do masy jajecznej dodać warzywa i przelać do kokilek), wytrawnych babeczek  albo chleba z selerem naciowym i ulubionym serem. Domowy chleb nada się zarówno do wielkanocnego koszyczka, jak i na świąteczny stół, zwłaszcza z dodatkiem klasycznej pasty jajecznej. Dla lepszego smaku tak przygotowaną kanapkę posypcie posiekanym w drobną kosteczkę selerem, szczypiorkiem i rzeżuchą.

MIĘSO I BEZ MIĘSA

Na wielkanocnym stole nie powinno też zabraknąć dań na większy głód – tradycyjnie są to raczej dość ciężkie i tłuste mięsa, na przykład pieczony schab z suszonymi śliwkami, baranina marynowana w zsiadłym mleku, nadziewana kaczka, galaretki z nóżek wieprzowych, wędzony boczek, salceson czy biała kiełbasa. My jednak chcielibyśmy was zachęcić do kuchni lżejszej, zdrowszej, a przy tym równie smacznej. Dlatego przygotowaliśmy dwa proste przepisy inspirowane wielkanocną klasyką.

Pierwszy na roladę selerową Delikatna, krucha pierś kurczaka, pikantny seler naciowy, mięciutki szpinak, ostry ser, chrupiąca panierka – czy może być coś lepszego? Chyba tylko nasz warzywny pasztet z soczewicy. Jego sekret tkwi w odpowiednim przygotowaniu warzyw – seler naciowy, marchewkę, cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, a potem podsmażamy z przyprawami na maśle, żeby nabrały aromatu. Później łączymy je z ugotowaną na miękko soczewicą, blendujemy i przekładamy do foremki. Jeżeli lubicie mocne, wyraziste smaki, do masy pasztetowej dodajcie jeszcze sos sojowy, płatki drożdżowe albo wędzone suszone śliwki.

SAŁATKA WIELKANOCNA Z CHARAKTEREM

Pasztet i roladę najlepiej podawać z sałatkami – na przykład z selerem naciowym, fasolką szparagową i młodymi ziemniaczkami. To nasza wariacja na temat popularnej i znanej chyba wszystkim sałatki jarzynowej, ale w znacznie lżejszym, wiosennym wydaniu. Nie znajdziecie tutaj wysokokalorycznego majonezu ani żadnych ciężkostrawnych składników. Tylko samą naturę.

Koniecznie wypróbujcie też przepis na pikantną sałatkę z orzechami nerkowca oraz wiosenny miks  z rzodkiewką, miętą i przepysznym, lekko orientalnym dressingiem. Będziecie do niego potrzebować pasty miso, dobrej oliwy, octu ryżowego, soku z limonki oraz prażonych nasion sezamu. Miso, seler naciowy i mięta nadają sałatce charakteru, aromatu i mnóstwa smaku.

ZDROWYCH, WESOŁYCH ŚWIĄT

Na naszym selerowym Facebooku znajdziecie więcej takich przepisów – na Wielkanoc i na co dzień, na większy i mniejszy głód, a przede wszystkim na zdrowie. Ono jest przecież najważniejsze – zwłaszcza dzisiaj, w tych specyficznych czasach. Dlatego życzymy wam prosto, najprościej jak to możliwe: zdrowych, wesołych świąt, w gronie najbliższych, z uśmiechem i pozytywnymi emocjami.

Dbajcie o siebie!

Dania z selerem naciowym dookoła świata

Macie ochotę na klasyczną kuchnię europejską? Nowatorskie przepisy prosto z Ameryki? Smaki orientu, a może egzotyczne afrykańskie potrawy? Dobrze się składa – dzisiaj bowiem chcielibyśmy was zaprosić na wyjątkową, kulinarną podróż dookoła świata z selerem naciowym w...

Dieta cukrzycowa. Zdrowe przepisy z selerem naciowym dla diabetyków

Chyba większości z nas dieta cukrzycowa kojarzy się z ograniczeniami. Wbrew pozorom nie musi być jednak nudna i nieciekawa. Jak więc jeść zdrowo, a przy tym smacznie i różnorodnie? Na co powinni zwracać uwagę diabetycy? Dlaczego warto włączyć seler naciowy...

Jak zostać wege? Porady i przepisy z selerem naciowym na dobry początek

Chcecie zrezygnować z mięsa, ale nie wiecie, jak się do tego zabrać? Na co zwrócić uwagę? Jak komponować posiłki? Wbrew pozorom to wcale nie jest trudne zadanie. Spróbujcie naszych prostych, pysznych dań z selerem naciowym i zakochajcie się w kuchni roślinnej. Gotowi?...

Kurczak z selerem naciowym w sosie pieprzowym

Kurczak w sosie pieprzowym z selerem 4 35 minut Czego potrzebujesz? 1 kg mięsa kurczaka bez kości (np. Mięso z udek) ½ łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej 2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu Sól Cebula 2 szklanki posiekanego selera...
Dip o smaku sera Cheddar z kawałkami selera naciowego

Serowy dip z selerem naciowym

Dip o smaku sera Cheddar z kawałkami selera naciowego 4 - 6 10 minut brak Będziesz potrzebował: 2 selery naciowe (serca), opłukane 75 g dojrzałego sera cheddar, drobno startego 100 g miękkiego sera 4 łyżki jogurtu greckiego 2 cebulki dymki,...

Spring rolls z selerem naciowym z sosem z masła orzechowego

Spring rolls z sosem z masła orzechowego 1 20 minut Czego potrzebujesz? 4 arkusze papieru ryżowego 1/2 marchewki 2 łodygi selera naciowego szczypiorek 1/2 ogórka Garść liści sałaty i szpinaku 1/2 papryki Sos: 2 łyżeczki miodu 4 łyżeczki masła...

Jesienna sałatka makaronowa z selerem naciowym, orzechami i winogronami

Jesienna sałatka makaronowa z selerem naciowym, orzechami i winogronami 4 20 minut Czego potrzebujesz? 1/2 opakowania makaronu kokardki 3 szkl. mięsa z pieczonego kurczaka (lub filet usmażony w ulubionych przyprawach) 1 szkl. czerwonych...

Faszerowana papryka z selerem naciowym

Faszerowana papryka 4 1 godzina Czego potrzebujesz? • 4 średnie papryki • 20g masła • 2 łodygi selera naciowego • 1 drobno posiekany por • 2 ząbki czosnku • 3 łyżeczki mielonego kuminu • 1 łyżeczka mielonej kolendry • 1 łyżeczka słodkiej...
Wrapy z selera naciowego i szynki parmeńskiej

Wrapy z selera naciowego i szynki parmeńskiej

Wrapy z selera naciowego i szynki parmeńskiej 4 - 6 (tworzy 12 pałeczek) 10 minut 20 minut Będziesz potrzebował: 200 g twarożku z ziołami 12 plastrów szynki parmeńskiej seler naciowy Jak przyrządzić: Rozgrzej piekarnik do 190°C Nafaszeruj seler...

Zupa minestrone z selerem naciowym

Zupa minestrone z selerem naciowym Zupa minestrone to nie lada gratka dla wielbicieli warzyw ? Podobno jest jednym z sekretów, czy raczej eliksirów młodości, które pozwalają cieszyć się witalnością mieszkańcom Sardynii. Tak przynajmniej twierdzi Dan...

Zielony wrap z selerem naciowym

Zielony wrap z selerem naciowym Zieleń to kolor życia i witalności ?  Wartości te zamknęliśmy w szybkim przepisie na pysznego wrapa. Nie zabrakło w nim selera naciowego ? S K Ł A D N I K I:   WRAP ✅ 2 jajka ✅ łyżka dowolnej mąki (może być...

Lemoniada z selerem naciowym

Lemoniada z selerem naciowym 10 minut Czego potrzebujesz? 2 łodygi selera naciowego 1 jabłko 1 cytryna 1 pomarańcza 1 ogórek  świeża mięta woda mineralna Jak przyrządzić: Wszystkie warzywa i owoce obieramy, wydrążamy pestki z cytryny, jabłka i pomarańczy,...

Sałatka z granatem i selerem naciowym

Sałatka z granatem i selerem naciowym 1 15 minut Czego potrzebujesz? ananas 3 łodygi selera naciowego nasiona z granatu (1/2) orzechy włoskie (około dwie garście) kwaśne jabłko sok z cytryny ząbek czosnku jogurt naturalny sól i pieprz ziołowy...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close