W tym roku Wielkanoc spędzamy w specyficzny sposób – często w mniejszym gronie, z dala od rodziny. To trudna sytuacja, tym bardziej warto zadbać, żeby świąteczne śniadanie było wyjątkowe, pyszne i przede wszystkim zdrowe. Możemy wam w tym pomóc. Spróbujcie naszych przepisów z selerem naciowym w roli głównej i zobaczcie, jak może smakować zdrowa Wielkanoc!

ŚWIĘTA NA ZDROWIE

Zapytacie: dlaczego właśnie z selerem naciowym? To proste – nasze warzywo do zadań specjalnych jest źródłem ponad osiemdziesięciu cennych składników odżywczych, w tym między innymi witamin A, C i E, witamin z grupy B, przeciwutleniaczy, kwasu foliowego i magnezu. Dzięki temu seler naciowy działa przeciwzapalnie, poprawia odporność, wspomaga układ immunologiczny w walce z bakteriami i wirusami. Wszystko to jest szczególnie ważne teraz, gdy musimy jeszcze bardziej niż zwykle dbać o zdrowie.

W naszych wielkanocnych przepisach łączymy seler naciowy z innymi super zdrowymi warzywami i owocami – rzodkiewką, fasolką szparagową, jabłkami, chrzanem, rzeżuchą, szpinakiem, świeżą miętą. Tak powstaje prawdziwa witaminowa bomba. Rzodkiewka jest naturalnym antybiotykiem, fasolka szparagowa ma działanie przeciwnowotworowe, jabłka zmniejszą ryzyko wystąpienia chorób wieńcowych i zawału serca. Chrzan pomaga w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych. Niepozorna rzeżucha odmładza i poprawia wygląd skóry. Bogaty w żelazo szpinak wspomaga pracę mózgu. Z kolei mięta jest nie tylko składnikiem herbatki ziołowej, ale też wszechstronną przyprawą, doskonale podkreślającą smak wielkanocnych potraw. Przekonajcie się sami!

NA DOBRY POCZĄTEK – ZUPA

Trudno wyobrazić sobie bez niej wielkanocny stół – i to bez względu na to, w jakim kraju i pod jaką szerokością geograficzną mieszkamy. Przykładowo: w Grecji na święta serwuje się zupę z pastą sezamową, we Włoszech – gotowaną na wołowinie, wieprzowinie, drobiu i białym winie minestra di pasqua, w Hiszpanii – aromatyczną garbanzos z soczewicą, w Bułgarii – tarator, czyli chłodnik z jogurtem, ogórkiem, czosnkiem i koperkiem. W Polsce w zależności od regionu może to być zupa chrzanowa, biały lub czerwony barszcz z kiszoną kapustą i oczywiście żurek. Ten ostatni podaje się między innymi z utartym czosnkiem, twarogiem, grzybami, pieczonymi jabłkami, ziemniakami, kiełbasą.

My do żurku dodajemy seler naciowy, wędzone tofu i sporo chrzanu. Jest więc lekko, wiosennie i super zdrowo – w sam raz dla wegetarian, ale gwarantujemy: zasmakuje naprawdę wszystkim. Szczególnie jeśli przygotujecie domowy zakwas. Wbrew pozorom, nie jest to trudne czy bardzo czasochłonne zadanie. Wystarczy litr wody, szklanka mąki żytniej, ząbek czosnku, sześć liści laurowych i dziesięć ziarenek ziela angielskiego. Składniki mieszamy w dużym słoju, przykrywamy ściereczką, owijamy gumką recepturką i odstawiamy w zacienione, ale w miarę ciepłe miejsce. Później tylko mieszamy – raz dziennie. Po tygodniu mamy gotowy zakwas. Od tego już tylko krok do pełnoprawnego żurku.

Jeżeli jednak chcielibyście trochę poeksperymentować i w tym roku na Wielkanoc spróbować czegoś zupełnie nowego, przygotowaliśmy dla was jeszcze dwa przepisy na proste, a przy tym pełne smaku zupy. Pierwsza to inspirowana kuchnią hiszpańską gęsta zupa z soczewicą z selerem naciowym i młodą marchewką. Druga – zielony chłodnik nawiązujący do bułgarskiego taratoru. Dobrze sprawdzi się jako przystawka, pobudzi apetyt i przygotuje was na więcej wielkanocnych pyszności.

JAJKA NIE TYLKO MALOWANE

Takich jak na przykład faszerowane jaja, muffinki, pasty kanapkowe i inne smakołyki na bazie jaj. Te w tradycji wielkanocnej i ogólnie w kulturze symbolizują nowy początek, życie, zdrowie. Nic dziwnego – znajdziemy w nich bowiem całe mnóstwo składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, w tym wzorcowe białko, luteinę oraz kwasy tłuszczowe omega. Dzięki temu jajka zmniejszają ryzyko chorób serca, poprawiają pamięć, chronią wzrok.

Świetnie smakują faszerowane – najczęściej pieczarkami, ale według nas warto wypróbować też inne nadzienia, na przykład fenomenalną pastę z selera naciowego i rzeżuchy lub  soczewicy albo awokado. Jeżeli macie dzieci, koniecznie zaproście je do wspólnego faszerowania i przyozdabiania jajek – gotowanie w rodzinnym gronie zbliża, buduje świąteczny klimat i tworzy najlepsze wspomnienia.

Małym kucharzom na pewno do gustu przypadnie też pieczenie jajecznych muffinek (wystarczy do masy jajecznej dodać warzywa i przelać do kokilek), wytrawnych babeczek  albo chleba z selerem naciowym i ulubionym serem. Domowy chleb nada się zarówno do wielkanocnego koszyczka, jak i na świąteczny stół, zwłaszcza z dodatkiem klasycznej pasty jajecznej. Dla lepszego smaku tak przygotowaną kanapkę posypcie posiekanym w drobną kosteczkę selerem, szczypiorkiem i rzeżuchą.

MIĘSO I BEZ MIĘSA

Na wielkanocnym stole nie powinno też zabraknąć dań na większy głód – tradycyjnie są to raczej dość ciężkie i tłuste mięsa, na przykład pieczony schab z suszonymi śliwkami, baranina marynowana w zsiadłym mleku, nadziewana kaczka, galaretki z nóżek wieprzowych, wędzony boczek, salceson czy biała kiełbasa. My jednak chcielibyśmy was zachęcić do kuchni lżejszej, zdrowszej, a przy tym równie smacznej. Dlatego przygotowaliśmy dwa proste przepisy inspirowane wielkanocną klasyką.

Pierwszy na roladę selerową Delikatna, krucha pierś kurczaka, pikantny seler naciowy, mięciutki szpinak, ostry ser, chrupiąca panierka – czy może być coś lepszego? Chyba tylko nasz warzywny pasztet z soczewicy. Jego sekret tkwi w odpowiednim przygotowaniu warzyw – seler naciowy, marchewkę, cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, a potem podsmażamy z przyprawami na maśle, żeby nabrały aromatu. Później łączymy je z ugotowaną na miękko soczewicą, blendujemy i przekładamy do foremki. Jeżeli lubicie mocne, wyraziste smaki, do masy pasztetowej dodajcie jeszcze sos sojowy, płatki drożdżowe albo wędzone suszone śliwki.

SAŁATKA WIELKANOCNA Z CHARAKTEREM

Pasztet i roladę najlepiej podawać z sałatkami – na przykład z selerem naciowym, fasolką szparagową i młodymi ziemniaczkami. To nasza wariacja na temat popularnej i znanej chyba wszystkim sałatki jarzynowej, ale w znacznie lżejszym, wiosennym wydaniu. Nie znajdziecie tutaj wysokokalorycznego majonezu ani żadnych ciężkostrawnych składników. Tylko samą naturę.

Koniecznie wypróbujcie też przepis na pikantną sałatkę z orzechami nerkowca oraz wiosenny miks  z rzodkiewką, miętą i przepysznym, lekko orientalnym dressingiem. Będziecie do niego potrzebować pasty miso, dobrej oliwy, octu ryżowego, soku z limonki oraz prażonych nasion sezamu. Miso, seler naciowy i mięta nadają sałatce charakteru, aromatu i mnóstwa smaku.

ZDROWYCH, WESOŁYCH ŚWIĄT

Na naszym selerowym Facebooku znajdziecie więcej takich przepisów – na Wielkanoc i na co dzień, na większy i mniejszy głód, a przede wszystkim na zdrowie. Ono jest przecież najważniejsze – zwłaszcza dzisiaj, w tych specyficznych czasach. Dlatego życzymy wam prosto, najprościej jak to możliwe: zdrowych, wesołych świąt, w gronie najbliższych, z uśmiechem i pozytywnymi emocjami.

Dbajcie o siebie!

Pożywny seler naciowy na śniadanie – zdrowe propozycje

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Jeżeli będzie dobrze zbilansowany, doda nam energii, dostarczy niezbędnych składników odżywczych, pomoże  utrzymać koncentrację, po prostu sprawi, że poczujemy się fantastycznie. Dlatego warto wstać chwilę wcześniej...

Karnawałowe zdrowe potrawy z selerem naciowym / blog Selerlove

Zaczyna się nowy rok – wraz z nim karnawał, bale maskowe, imprezy i dyskoteki. Szampańskiej zabawie najczęściej towarzyszą wysokokaloryczne, tuczące przekąski. Czy tak musi być? Odpowiadamy: nie! Dzisiaj podzielimy się z wami pomysłami na to, jak...

Najsłynniejsze zupy świata – proste i zdrowe przepisy na zupy z selerem naciowym

Miso ramen w Japonii, harira w Maroku, włoskie minestrone i ożywcze hiszpańskie gazpacho – to tylko niektóre z najsłynniejszych zup świata. Więcej poznacie podczas naszej dzisiejszej podróży kulinarnej. Wspólnie przemierzymy kilka kontynentów, odwiedzimy bliższe i...

Orkiszowe naleśniki z selerem naciowym

Orkiszowe naleśniki z serem 2 20 minut Będziesz potrzebował NALEŚNIKI 0,5 szklanki mąki orkiszowej 1 łyżeczka suszonej papryki 1 jajko ½ szklanki wody szczypta soli olej do smażenia NADZIENIE ½ czerwonej cebuli 1 marchewka ½ pora 1 pietruszka 2...

Ryba w marynowanych warzywach z selerem naciowym

Ryba w marynowanych warzywach z selerem naciowym 2 10 minut + odstawić na godzinę do zamarynowania   15-20 minut Będziesz potrzebował: 1 kg filetów z ryby 2 cebule czerwone Mix papryki (czerwona, żółta i zielona) 3 łodygi selera naciowego...
Dip z awokado i kawałkami selera naciowego

Dip z awokado i kawałkami selera naciowego

Dip z awokado i kawałkami selera naciowego 4 10 minut brak Będziesz potrzebował: 1 awokado 3 rzodkiewki ½ cytryny Sól morska i pieprz Seler naciowy Jak przyrządzić: Rozgnieć awokado widelcem i dodaj wyciśnięty sok z cytryny. Drobno posiekaj...
Sałatka z selera naciowego, rzodkiewki, jabłka i sera pleśniowego

Sałatka z selera naciowego, rzodkiewki, jabłka i sera pleśniowego

Sałatka z selera naciowego, rzodkiewki, jabłka i sera pleśniowego 2 10 minut brak Będziesz potrzebował: 3 pałeczki selera 1 jabłko odmiana Pink Lady 4 rzodkiewki 150 g sera Dolcelatte 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka oliwy z oliwek...

Wegański perski gulasz z selerem naciowym Khoreshte Karafs

Wegański gulasz perski Khoreshte Karafs 4 55 minut Czego potrzebujesz? 2 łyżeczki oliwy z oliwek 1 cebula 1/2 pęczka selera naciowego 1/2 pęczka świeżej mięty 1 pęczek zielonej pietruszki 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2...

Ryba po tajsku z selerem naciowym

Ryba po tajsku z selerem 4 35 minut Czego potrzebujesz? 4 filety dorsza lub innej ryby o białym mięsie Garść świeżej bazylii 2 łodygi selera naciowego 3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 2 łyżki oliwy Sos: 4 łyżeczki sosu ostrygowego 4 łyżki...

Chłodnik z selera naciowego

Chłodnik selerowy 1 10 minut Czego potrzebujesz? 2 łodygi selera naciowego 1 mały kefir 4 łyżki jogurtu greckiego Garść kopru Garść szczypiorku 1/2 ogórka Ząbek czosnku Kiełki brokuła lub rzodkiewki Sól Pieprz Jak przyrządzić: Kefir, jogurt,...

Ryba w zalewie octowej z selerem naciowym

Ryba w zalewie octowej z selerem naciowym 4 55 minut Czego potrzebujesz? 1 kg fileta z białej ryby 3 łodygi selera naciowego czerwona cebula zielona papryka marchew jajko mąka szklanka mleka sól i pieprz do smaku olej 4 łyżki octu lub sok z...

Hamburgerowa zupa z selerem naciowym / Selerlove

Zupa hamburgerowa z selerem naciowym 4 1 godzina Czego potrzebujesz? 1 kg mielonej wołowiny 1 drobno posiekana cebula 4 marchewki pokrojone w kostkę 3 łodygi selera naciowego pokrojonego w cienkie plasterki 1 puszka pomidorów bez skórek 6...

Zupa minestrone z selerem naciowym

Zupa minestrone z selerem naciowym Zupa minestrone to nie lada gratka dla wielbicieli warzyw ? Podobno jest jednym z sekretów, czy raczej eliksirów młodości, które pozwalają cieszyć się witalnością mieszkańcom Sardynii. Tak przynajmniej twierdzi Dan...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close