W tym roku Wielkanoc spędzamy w specyficzny sposób – często w mniejszym gronie, z dala od rodziny. To trudna sytuacja, tym bardziej warto zadbać, żeby świąteczne śniadanie było wyjątkowe, pyszne i przede wszystkim zdrowe. Możemy wam w tym pomóc. Spróbujcie naszych przepisów z selerem naciowym w roli głównej i zobaczcie, jak może smakować zdrowa Wielkanoc!

ŚWIĘTA NA ZDROWIE

Zapytacie: dlaczego właśnie z selerem naciowym? To proste – nasze warzywo do zadań specjalnych jest źródłem ponad osiemdziesięciu cennych składników odżywczych, w tym między innymi witamin A, C i E, witamin z grupy B, przeciwutleniaczy, kwasu foliowego i magnezu. Dzięki temu seler naciowy działa przeciwzapalnie, poprawia odporność, wspomaga układ immunologiczny w walce z bakteriami i wirusami. Wszystko to jest szczególnie ważne teraz, gdy musimy jeszcze bardziej niż zwykle dbać o zdrowie.

W naszych wielkanocnych przepisach łączymy seler naciowy z innymi super zdrowymi warzywami i owocami – rzodkiewką, fasolką szparagową, jabłkami, chrzanem, rzeżuchą, szpinakiem, świeżą miętą. Tak powstaje prawdziwa witaminowa bomba. Rzodkiewka jest naturalnym antybiotykiem, fasolka szparagowa ma działanie przeciwnowotworowe, jabłka zmniejszą ryzyko wystąpienia chorób wieńcowych i zawału serca. Chrzan pomaga w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych. Niepozorna rzeżucha odmładza i poprawia wygląd skóry. Bogaty w żelazo szpinak wspomaga pracę mózgu. Z kolei mięta jest nie tylko składnikiem herbatki ziołowej, ale też wszechstronną przyprawą, doskonale podkreślającą smak wielkanocnych potraw. Przekonajcie się sami!

NA DOBRY POCZĄTEK – ZUPA

Trudno wyobrazić sobie bez niej wielkanocny stół – i to bez względu na to, w jakim kraju i pod jaką szerokością geograficzną mieszkamy. Przykładowo: w Grecji na święta serwuje się zupę z pastą sezamową, we Włoszech – gotowaną na wołowinie, wieprzowinie, drobiu i białym winie minestra di pasqua, w Hiszpanii – aromatyczną garbanzos z soczewicą, w Bułgarii – tarator, czyli chłodnik z jogurtem, ogórkiem, czosnkiem i koperkiem. W Polsce w zależności od regionu może to być zupa chrzanowa, biały lub czerwony barszcz z kiszoną kapustą i oczywiście żurek. Ten ostatni podaje się między innymi z utartym czosnkiem, twarogiem, grzybami, pieczonymi jabłkami, ziemniakami, kiełbasą.

My do żurku dodajemy seler naciowy, wędzone tofu i sporo chrzanu. Jest więc lekko, wiosennie i super zdrowo – w sam raz dla wegetarian, ale gwarantujemy: zasmakuje naprawdę wszystkim. Szczególnie jeśli przygotujecie domowy zakwas. Wbrew pozorom, nie jest to trudne czy bardzo czasochłonne zadanie. Wystarczy litr wody, szklanka mąki żytniej, ząbek czosnku, sześć liści laurowych i dziesięć ziarenek ziela angielskiego. Składniki mieszamy w dużym słoju, przykrywamy ściereczką, owijamy gumką recepturką i odstawiamy w zacienione, ale w miarę ciepłe miejsce. Później tylko mieszamy – raz dziennie. Po tygodniu mamy gotowy zakwas. Od tego już tylko krok do pełnoprawnego żurku.

Jeżeli jednak chcielibyście trochę poeksperymentować i w tym roku na Wielkanoc spróbować czegoś zupełnie nowego, przygotowaliśmy dla was jeszcze dwa przepisy na proste, a przy tym pełne smaku zupy. Pierwsza to inspirowana kuchnią hiszpańską gęsta zupa z soczewicą z selerem naciowym i młodą marchewką. Druga – zielony chłodnik nawiązujący do bułgarskiego taratoru. Dobrze sprawdzi się jako przystawka, pobudzi apetyt i przygotuje was na więcej wielkanocnych pyszności.

JAJKA NIE TYLKO MALOWANE

Takich jak na przykład faszerowane jaja, muffinki, pasty kanapkowe i inne smakołyki na bazie jaj. Te w tradycji wielkanocnej i ogólnie w kulturze symbolizują nowy początek, życie, zdrowie. Nic dziwnego – znajdziemy w nich bowiem całe mnóstwo składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, w tym wzorcowe białko, luteinę oraz kwasy tłuszczowe omega. Dzięki temu jajka zmniejszają ryzyko chorób serca, poprawiają pamięć, chronią wzrok.

Świetnie smakują faszerowane – najczęściej pieczarkami, ale według nas warto wypróbować też inne nadzienia, na przykład fenomenalną pastę z selera naciowego i rzeżuchy lub  soczewicy albo awokado. Jeżeli macie dzieci, koniecznie zaproście je do wspólnego faszerowania i przyozdabiania jajek – gotowanie w rodzinnym gronie zbliża, buduje świąteczny klimat i tworzy najlepsze wspomnienia.

Małym kucharzom na pewno do gustu przypadnie też pieczenie jajecznych muffinek (wystarczy do masy jajecznej dodać warzywa i przelać do kokilek), wytrawnych babeczek  albo chleba z selerem naciowym i ulubionym serem. Domowy chleb nada się zarówno do wielkanocnego koszyczka, jak i na świąteczny stół, zwłaszcza z dodatkiem klasycznej pasty jajecznej. Dla lepszego smaku tak przygotowaną kanapkę posypcie posiekanym w drobną kosteczkę selerem, szczypiorkiem i rzeżuchą.

MIĘSO I BEZ MIĘSA

Na wielkanocnym stole nie powinno też zabraknąć dań na większy głód – tradycyjnie są to raczej dość ciężkie i tłuste mięsa, na przykład pieczony schab z suszonymi śliwkami, baranina marynowana w zsiadłym mleku, nadziewana kaczka, galaretki z nóżek wieprzowych, wędzony boczek, salceson czy biała kiełbasa. My jednak chcielibyśmy was zachęcić do kuchni lżejszej, zdrowszej, a przy tym równie smacznej. Dlatego przygotowaliśmy dwa proste przepisy inspirowane wielkanocną klasyką.

Pierwszy na roladę selerową Delikatna, krucha pierś kurczaka, pikantny seler naciowy, mięciutki szpinak, ostry ser, chrupiąca panierka – czy może być coś lepszego? Chyba tylko nasz warzywny pasztet z soczewicy. Jego sekret tkwi w odpowiednim przygotowaniu warzyw – seler naciowy, marchewkę, cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, a potem podsmażamy z przyprawami na maśle, żeby nabrały aromatu. Później łączymy je z ugotowaną na miękko soczewicą, blendujemy i przekładamy do foremki. Jeżeli lubicie mocne, wyraziste smaki, do masy pasztetowej dodajcie jeszcze sos sojowy, płatki drożdżowe albo wędzone suszone śliwki.

SAŁATKA WIELKANOCNA Z CHARAKTEREM

Pasztet i roladę najlepiej podawać z sałatkami – na przykład z selerem naciowym, fasolką szparagową i młodymi ziemniaczkami. To nasza wariacja na temat popularnej i znanej chyba wszystkim sałatki jarzynowej, ale w znacznie lżejszym, wiosennym wydaniu. Nie znajdziecie tutaj wysokokalorycznego majonezu ani żadnych ciężkostrawnych składników. Tylko samą naturę.

Koniecznie wypróbujcie też przepis na pikantną sałatkę z orzechami nerkowca oraz wiosenny miks  z rzodkiewką, miętą i przepysznym, lekko orientalnym dressingiem. Będziecie do niego potrzebować pasty miso, dobrej oliwy, octu ryżowego, soku z limonki oraz prażonych nasion sezamu. Miso, seler naciowy i mięta nadają sałatce charakteru, aromatu i mnóstwa smaku.

ZDROWYCH, WESOŁYCH ŚWIĄT

Na naszym selerowym Facebooku znajdziecie więcej takich przepisów – na Wielkanoc i na co dzień, na większy i mniejszy głód, a przede wszystkim na zdrowie. Ono jest przecież najważniejsze – zwłaszcza dzisiaj, w tych specyficznych czasach. Dlatego życzymy wam prosto, najprościej jak to możliwe: zdrowych, wesołych świąt, w gronie najbliższych, z uśmiechem i pozytywnymi emocjami.

Dbajcie o siebie!

Detoks na wiosnę – koktajl z selerem naciowym i nie tylko

Męczą cię objawy przesilenia wiosennego? Jeżeli po zimie czujesz zmęczenie, masz problemy z koncentracją, chcesz rozświetlić cerę i po prostu poczuć się lepiej, spróbuj koktajlowego detoksu. W ten sposób dostarczysz organizmowi cennych witamin i z...

Seler naciowy w diecie biegacza

Seler naciowy coraz częściej gości w naszej diecie. Dziś dzięki uprzejmości Pani Klaudii Czajczyńskiej dowiemy się dlaczego biegacze powinni wprowadzić nasze warzywo do zadań specjalnych do codziennego jadłospisu. Zapraszamy do przeczytania poniższego...

Kuchnia pięciu przemian z selerem naciowym w roli głównej – dla zdrowia i równowagi

Na czym polega kuchnia pięciu przemian? Dlaczego zyskuje coraz większą popularność? Czy stosowanie się do jej zasad jest trudne i czasochłonne? Dzisiaj odpowiemy na te i inne pytania. Dzięki pysznym przepisom z selerem naciowym pokażemy wam w praktyce, jak...

Łosoś na puree z selera

Łosoś na puree z selera 2 20 minut Czego potrzebujesz? 1 ziemniak  3 łodygi selera naciowego Biała część małego pora Łyżka masła klarowanego Sól Pieprz Ok. pół szkl. wody 300 g filetów z łososia Skórka z cytryny Jak przyrządzić: Pora, ziemniaka...
Sałatka z selera naciowego, rzodkiewki, jabłka i sera pleśniowego

Sałatka z selera naciowego, rzodkiewki, jabłka i sera pleśniowego

Sałatka z selera naciowego, rzodkiewki, jabłka i sera pleśniowego 2 10 minut brak Będziesz potrzebował: 3 pałeczki selera 1 jabłko odmiana Pink Lady 4 rzodkiewki 150 g sera Dolcelatte 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka oliwy z oliwek...

Sałatka z selerem naciowym i buraczkami

Sałatka z selerem naciowym i buraczkami 2 25 minut Czego potrzebujesz? 3 łodygi selera naciowego 2 buraczki (nieduże) łosoś wędzony na zimno jajko gotowane kiwi pieprz i sól do smaku sok z cytryny oliwa Jak przyrządzić: Buraczki myjemy,...

Jesienna chrupiąca sałatka z selerem naciowym, jabłkiem i żurawiną

Jesienna chrupiąca sałatka z selerem, jabłkiem i żurawiną Czego potrzebujesz? Paczka świeżego szpinaku łodygi selera naciowego 3/4 szkl. żurawiny zielony grejpfrut lub 2 mandarynki 1 duże chrupiące jabłko 1 łyżeczka soku z cytryny 1/3 szkl....

Zielona shakshuka z selerem naciowym

Zielona shakshuka 2 10 minut Czego potrzebujesz? 2 jajka 2 łodygi selera naciowego Garść szpinaku Pół mini sałaty rzymskiej 1/3 cukinii Kumin Sól Pieprz Pieprz cayenne 1 łyżkę masła klarowanego Jak przyrządzić: Seler kroimy w cienkie plasterki....

Zielony wrap z selerem naciowym

Zielony wrap z selerem naciowym Zieleń to kolor życia i witalności 💚  Wartości te zamknęliśmy w szybkim przepisie na pysznego wrapa. Nie zabrakło w nim selera naciowego 👌 S K Ł A D N I K I:   WRAP ✅ 2 jajka ✅ łyżka dowolnej mąki (może być...

Klopsiki w kremowym sosie z selera naciowego

Klopsiki w kremowym sosie selerowym 2 45 minut Czego potrzebujesz? 375 g mięsa mielonego 1 łyżka bułki tartej 2 ząbki czosnku ½ cebuli 1 łyżka tartego parmezanu ½ szkl. śmietany kremówki 1 jajko 1 mała szalotka 2 łodygi selera naciowego 1...

Wolnogotowane Chow Mein z selerem naciowym

Wolnogotowane Chow mein 2 10 minut 60 minut Czego potrzebujesz? 1 łyżeczkę oleju Filet z kurczaka 4 marchewki 4 cebulki dymki 3 łodygi selera naciowego 1 szklankę bulionu 1 łyżeczkę cukru 1/3 szkl. sosu sojowego 1/4 płatków chilli 1/4 łyżeczki...

Surówka z selera naciowego i żurawiny z czarnuszką

Surówka z selera i żurawiny z czarnuszką 10 minut   Czego potrzebujesz? 5 łodyg selera naciowego Garść żurawiny lub rodzynek Pół łyżeczki czarnuszki Łyżkę majonezu z dobrym składem lub Łyżkę jogurtu greckiego wymieszanego z łyżeczką musztardy, solą i...

Kluski z selerem naciowym z piekarnika

Kluski z selerem naciowym z piekarnika Prezentujemy prosty i tani przepis 🙂 Wystarczy trochę ziemniaków, pieczarek, cebule i oczywiście seler naciowym. Do tego dodaj trochę ziół i masz gotowy przepis na Kluski z selerem naciowym z piekarnika....

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close