


Zielona lasagne 4 sery w stylu zero waste
Porcje: 4 Czas przygotowania: 35 minut Zielona lasagne 4 sery w stylu zero waste SKŁADNIKI: 9 płatów lasagne 400 g mieszanki różnych lekko zwiędłych sałat i liści (szpinak, botwinka, rukola, roszponka etc) 2 ząbki czosnku Szczypa gałki muszkatałowej Sól/...
Stir-fry w stylu zero waste
Stir-fry w stylu zero waste Porcje: 4 Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 15-20 minut SKŁADNIKI: 4- 5 szkl. różnych resztek warzyw (seler naciowy, kapusta, por, papryka, cukinia, cebula, szczypiorek, sałata itp.) 1 opakowanie wędzonego tofu...
Dorsz zapiekany pod aromatyczną kruszonką
Porcje: 4 Czas przygotowania: 40 minut Dorsz zapiekany pod aromatyczną kruszonką SKŁADNIKI: 4 filety z dorsza lub mintaja 50 g bułki tartej 50 g roztopionego masła lub oliwy z oliwek 2 łodygi selera naciowego 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki skórki z...
Wegańskie chilli z dyni i selera naciowego
Wegańskie chilli z dyni i selera naciowego Porcje: 6 Czas przygotowania: 45 minut SKŁADNIKI: 1 cebula, pokrojona w koskę 4 ząbki czosnku, drobno posiekany 1 szklanka marchewki pokrojonej w kostkę 1 szklanka posiekanego selera naciowego 1 czerwona papryka,...
Kotleciki rybne z salsą z selera naciowego i rzodkiewki
Kotleciki rybne z salsą z selera naciowego i rzodkiewki Porcje: 3 Czas przygotowania: 25 minut SKŁADNIKI: Kotleciki: 300 g białej ryby (np. dorsz, mintaj) 1 jajko 1 łyżeczka zielonej pasty curry 2 łyżki sosu rybnego Garść natki kolendry ½ pęczka...
Wegańska musaka z selerem naciowym
Wegańska musaka z selerem naciowym Porcje: 6 Czas przygotowania: 60 minut SKŁADNIKI: 3 duże bakłażany Oliwa z oliwek Sól/ pieprz Sos: 3 szkl. ugotowanej soczewicy 2 szkl. passaty pomidorowej 2 łodygi selera naciowego 1 duża cebula pokrojona w kostkę 2...
Makaron w kremowym sosie z buraków i selera
Makaron w kremowym sosie z buraków i selera Porcje: 4 Czas przygotowania: 55 minut SKŁADNIKI: 500 g ulubionego makaronu 3-4 duże buraki 3 łodygo selera naciowego 2 główki czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek Łyżeczka suszonego rozmarynu lub 2 gałązki świeżego...
Grzybowo-selerowy Bourguignon
Grzybowo-selerowy Bourguignon Porcje: 4 Czas przygotowania: 60 minut SKŁADNIKI: 250 g szalotek lub małych cebulek 250 g mini marchewek 1 łyżka oleju 850 g małych pieczarek 4 łodygi selera naciowego 4 ząbki czosnku, przetarte 3/4 szklanki czerwonego wina 2...
Bigos z jarmużu, selera naciowego i dyni
Bigos z jarmużu, selera naciowego i dyni SKŁADNIKI: 1 mała dynia hokaido 2 łodygi selera naciowego 2 garście jarmużu bez łodyg mała cebula 2 ząbki czosnku łyżka masła klarowanego sól, pieprz, rozmaryn szklanka wody laska kiełbasy myśliwskiej (opcjonalnie)...
Dynia piżmowa nadziewana selerem naciowym
Dynia piżmowa nadziewana selerem naciowym SKŁADNIKI: 3 małe dynie piżmowe Oliwa z oliwek w sprayu 1/4 łyżeczki soli 250 g mielonego mięsa drobiowego 3/4 szklanki posiekanej cebuli 3/4 szklanki posiekanego selera naciowego 100 g posiekanych grzybów leśnych lub...
Makaron z sosem serowo- selerowym
Makaron z sosem serowo- selerowym SKŁADNIKI: 1 szkl. ugotowanego makaronu 3 łodygi selera naciowego 1 duży por Kieliszek białego wina Tymianek ½ szkl. tartego sera cheddar 2 łyżki śmietany kremówki Sól/ pieprz Oliwa PRZYGOTOWANIE Seler i por kroimy w plasterki. Na...
Leczo z selerem naciowym
Leczo z selerem naciowym SKŁADNIKI: 1 laska kiełbasy podwawelskiej 3 łodygi selera naciowego 3 duże kolorowe papryki 1 średnia cukinia 1 duża cebula 1 papryczka chilli 1 kartonik sosu pomidorowego Sól/ pieprz/ słodka papryka tłuszcz do smażenia PRZYGOTOWANIE Kiełbasę,...
Makaron w kremowym sosie grzybowo- selerowym
Makaron w kremowym sosie grzybowo- selerowym SKŁADNIKI: Opakowanie makaronu tagliatelle 1 mała pierś z kurczaka 2 łodygi selera naciowego 200 ml śmietanki 30% Sól Pieprz Garść posiekanej natki pietruszki 3 ząbki czosnku 1 mała cebula 2 duże świeże borowiki lub garść...
Kaszotto z selerem naciowym, jarmużem i burakiem
Kaszotto z selerem naciowym, jarmużem i burakiem SKŁADNIKI: 2 średnie piersi z kurczaka 3 łodygi selera naciowego ½ cebuli ½ pora ¼ szkl. suchej kaszy pęczak 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy 500 ml bulionu 1 duży ugotowany lub upieczony burak 3 garści jarmużu Łyżeczka...
Kopytka z chorizo i selerem naciowym
Kopytka z chorizo i selerem naciowym SKŁADNIKI: 2 łyżki oleju 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę 1 mała czerwona cebula, pokrojona w kostkę 2 szklanki pomidorów cherry, pokrojonych na pół 1/2 łyżeczki płatków chili 1 łyżeczka suszonego oregano 500 g kopytek,...
Falafele z bobu i selera naciowego
Falafele z bobu i selera naciowego SKŁADNIKI: 0,5 kg świeżego bobu 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku Garść drobno posiekanych liści selera naciowego 5 łyżek drobno poszatkowanej świeżej natki kolendry 2-3 łyżki mąki z ciecierzycy lub grochu (może być też każda inna) 2...
Krewetki z selerem naciowym
Porcje: 4 Czas przygotowania: 30 minut Krewetki z selerem naciowym SKŁADNIKI: 2 łyżki oleju 1 szkl. Cebuli pokrojonej w drobną kostkę 1 szkl. Posiekanego selera 1 szkl. Papryki pokrojonej w kostkę 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka...
Faszerowana papryka z selerem naciowym
Porcje: 4 Czas przygotowania: 1 godzina Faszerowana papryka z selerem naciowym SKŁADNIKI: 4 średnie papryki 20g masła 2 łodygi selera naciowego 1 drobno posiekany por 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka...