Dorsz zapiekany pod aromatyczną kruszonką
SKŁADNIKI:
4 filety z dorsza lub mintaja
50 g bułki tartej
50 g roztopionego masła lub oliwy z oliwek
2 łodygi selera naciowego
2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki skórki z cytryny
Sól/ pieprz
PRZYGOTOWANIE
Rybę umyj i osusz. Następnie przypraw z każdej strony solą i pieprzem.
Seler naciowy posiekaj bardzo drobno w kostkę.
Bułkę tartą wsyp do miski, dodaj sok z cytryny, oliwę, skórkę z cytryny, posiekany seler, sól i pieprz.
Dobrze wymieszaj, aż do uzyskania konsystencji kruszonki. Piekarnik nagrzej do 200*C. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem i ułoży w nim filety ryby.
Posyp dokładnie kruszonką, lekko ją ubijając. Piec przez ok. 25-30 minut aż kruszonka będzie ładnie przypieczona i chrupiąca.