Grzybowo-selerowy Bourguignon
Porcje: 4
Czas przygotowania: 60 minut
SKŁADNIKI:
250 g szalotek lub małych cebulek
250 g mini marchewek
1 łyżka oleju
850 g małych pieczarek
4 łodygi selera naciowego
4 ząbki czosnku, przetarte
3/4 szklanki czerwonego wina
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 mały pęczek świeżego tymianku
2 liście laurowe
250 ml bulionu warzywnego
Sól/ pieprz
PRZYGOTOWANIE
Rozgrzej olej na dużej patelni, dodaj obrane pieczarki, marchewki i cebulkę (w całości) oraz seler naciowy pokrojony w plasterki.
Podsmaż na średnim ogniu przez 5-10 minut, pod koniec dodaj czosnek. Wlej czerwone wino i zwiększ ogień.
Duś przez kilka minut i dodaj pozostałe składniki. Dobrze wymieszaj.
Przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego, przykryj pokrywką lub folią aluminiową i piecz w 190°C przez około 40 minut lub do momentu, gdy marchewka i cebula będą miękkie.
Dopraw do smaku solą i pieprzem i podawaj z puree ziemniaczanym.