Makaron w kremowym sosie z buraków i selera
Porcje: 4
Czas przygotowania: 55 minut
SKŁADNIKI:
500 g ulubionego makaronu
3-4 duże buraki
3 łodygo selera naciowego
2 główki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
Łyżeczka suszonego rozmarynu lub 2 gałązki świeżego
Sól/ pieprz
Natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE
Buraki umyć i ułożyć nieobrane na dużym kawałku papieru do pieczenia.
Główki czosnku w łupinach przekroić w najgrubszym miejscu na pół i ułożyć obok buraków. Seler pokroić na mniejsze części i dodać do reszty warzyw.
Polać wszystko oliwą, oprószyć solą i pieprzem oraz rozmarynem. Zawinąć dokładnie w papier tworząc kopertę (można użyć też folii aluminiowej). Piec przez ok. 30- 40 minut w 190 stopniach (do momentu aż buraki będą miękkie).
Pod koniec pieczenia ugotować makaron aldente, zostawiając odrobinę wody z gotowania.
Buraki obrać ze skórek i umieścić w misie blendera razem z pieczonym selerem. Dodać wyciśnięty z łupinek czosnek.
Zmiksować na gładką masę z odrobiną wody z gotowania makaronu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać z gorącym makaronem.
Podawać posypane natką pietruszki. Makaron świetnie smakował będzie również z rukolą i kozim serem.