Krewetki z selerem naciowym
SKŁADNIKI:
2 łyżki oleju
1 szkl. Cebuli pokrojonej w drobną kostkę
1 szkl. Posiekanego selera
1 szkl. Papryki pokrojonej w kostkę
4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka posiekanego tymianku
1/4 kieliszka wytrawnego białego wina
1 puszka pomidorów (lub 4 świeże pomidory pokrojone w kostkę)
1 szkl. bulionu
½ łyżeczki słodkiej papryki
2 liście laurowe
1 łyżka ostrego sosu chilli
400 g krewetek
Sól, pieprz, chilli do smaku
1/2 szkl. posiekanej cebuli dymki, natki pietruszki lub kolendry do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
Na rozgrzany na patelni olej wrzucamy cebulę, seler, paprykę, sól i pieprz. Podsmażamy ok. 7-10 minut.
Dodajemy czosnek, tymianek i pozostałe przyprawy.
Wlewamy wino i gotujemy aż się zredukuje.
Dodajemy pomidory i bulion. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i dusimy wszystko razem ok. 15 minut od czasu do czasu mieszając.
Dodajemy krewetki i gotujemy ok. 2-3 minuty.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chilli.
Podajemy z ryżem lub pieczywem, posypane obficie zieleniną