Wegańskie chilli z dyni i selera naciowego
Porcje: 6
Czas przygotowania: 45 minut
SKŁADNIKI:
1 cebula, pokrojona w koskę
4 ząbki czosnku, drobno posiekany
1 szklanka marchewki pokrojonej w kostkę
1 szklanka posiekanego selera naciowego
1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
2 łyżki chili w proszku
2 łyżeczki kuminu
2 łyżeczki soli
¼ łyżeczki przyprawy do piernika
Pieprz/ sól do smaku
Puszka pomidorów bez skórki
Puszka czarnej fasoli
Puszka fasoli pinto
1 dynia piżmowa pokrojona w kostkę
Olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę, czosnek, dynię i marchewkę do momentu aż warzywa lekko zmiękną.
Dodaj posiekany seler i paprykę i podsmaż jeszcze kilka minut. Dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.
Wlej posiekane pomidory i fasole. Doprowadź chili do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do minimum.
Gotuj pod przykryciem przez 10-20 minut. Jeśli lubisz bardziej płynne chili, możesz dodać trochę bulionu warzywnego, aby je rozcieńczyć.
Pod koniec gotowania dopraw do smaku.
Podawaj z ryżem, chrupiącym pieczywem, awokado lub/i świeżą kolendrą.