Falafele z bobu i selera naciowego
SKŁADNIKI:
0,5 kg świeżego bobu
1 średnia cebula
4 ząbki czosnku
Garść drobno posiekanych liści selera naciowego
5 łyżek drobno poszatkowanej świeżej natki kolendry
2-3 łyżki mąki z ciecierzycy lub grochu (może być też każda inna)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki kminu rzymskiego
2 łyżeczki mielonej kolendry (nasiona)
1 łyżeczka chilli w proszku
1,5 – 2 łyżeczki soli (wg swojego smaku)
PRZYGOTOWANIE
Bób obieramy i gotujemy w osolonej wodzie przez 3 minuty. Zalewamy zimną wodą i obieramy. Wrzucamy do blendera i miksujemy na grudkowatą pastę.
Dodajemy przyprawy, drobno posiekane zioła i mąkę dla zgęstnienia. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
Na dużej patelni mocno rozgrzewamy sporo oleju (ok. 2 cm).
Mokrymi rękoma formujemy niewielkie kotleciki lub klopsiki (wg uznania).
Smażymy z 2 stron na zloty kolor. Masa będzie dość kleista, dlatego nie ruszamy kotlecików dopóki spód dobrze się nie przysmaży. Najwygodniej do przewracania użyć silikonowej łopatki.
Po usmażeniu ułożyć na papierowym ręczniku, by wchłonął nadmiar tłuszczu.
Falafelki będą świetnie smakowały z sosem czosnkowym. Można je użyć również zamiast mięsa do burgera lub tortilli.