Dorsz po śródziemnomorsku
SKŁADNIKI:
500 g filetów z dorsza
1 mała czerwona cebula pokrojona w plastry
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
450 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki
¼ szklanki czarnych oliwek
2 łodygi selera naciowego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka włoskich ziół (oregano, bazylia)
sól i pieprz do smaku
¼ szklanki białego wina lub wody
4 łyżki miękkiego masła
PRZYGOTOWANIE
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Naczynie żaroodporne nasmaruj masłem i ułóż w nim rybę.
Dodaj warzywa: posyp cebula, selerem, czosnkiem, pomidorami i oliwkami.
Skrop oliwą z oliwek i posyp mieszanką włoskich ziół. Dopraw solą i pieprzem. Zalej winem lub wodą.
Na wierzchu ułóż wiórki masła.
Piecz przez 15-20 minut.