Dynia piżmowa nadziewana selerem naciowym
SKŁADNIKI:
3 małe dynie piżmowe
Oliwa z oliwek w sprayu
1/4 łyżeczki soli
250 g mielonego mięsa drobiowego
3/4 szklanki posiekanej cebuli
3/4 szklanki posiekanego selera naciowego
100 g posiekanych grzybów leśnych lub pieczarek
1 gałązka świeżego tymianku
6 łyżek tartego parmezanu
natka pietruszki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Przekrój dynie na pół i oczyść z pestek. Spryskaj je olejem i posyp solą. Ułóż na dużej blasze do pieczenia.
Piecz do miękkości i aż będą zarumienione na brzegach, około 20- 25 minut.
W międzyczasie na dużej patelni i średnim ogniu usmaż mięso mielone, krusząc je na małe kawałki za pomocą łyżki lub łopatki.
Dodaj cebulę i seler; smaż razem do miękkości, około 8 do 10 minut.
Dodaj grzyby i tymianek, dopraw do smaku solą i pieprzem i smaż, ciągle mieszając 5 minut. Przykryj pokrywką i duś przez 2 minuty aż grzyby będą miękkie.
Nadziej dynie, posyp parmezanem i piec 10 minut.
Podawaj od razu posypane dodatkowym serem i natką pietruszki.