Kaszotto z selerem naciowym, jarmużem i burakiem
SKŁADNIKI:
2 średnie piersi z kurczaka
3 łodygi selera naciowego
½ cebuli
½ pora
¼ szkl. suchej kaszy pęczak
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
500 ml bulionu
1 duży ugotowany lub upieczony burak
3 garści jarmużu
Łyżeczka tymianku
Sól/ pieprz
PRZYGOTOWANIE
Kurczaka pokrój w małą kostkę. Posyp solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż kurczaka na lekko zloty kolor. Dodaj cebulkę i pora. Smaż na małym ogniu aż ładnie się zeszklą.
Dodaj seler i podsmaż razem przez kolejną minutę.
Wsyp kaszę i smaż ciągle mieszając aż zmieni kolor na złoty.
Wlej odrobinę bulionu (by zakryć całość) i gotuj mieszając aż wchłonie cały płyn.
Powtarzaj procedurę kilka razy- kasza zacznie mięknąć i zwiększać swoją objętość. Kiedy stanie się al dente, dodaj starte buraki i tymianek.
Pod sam koniec gotowania dodaj drobno posiekany jarmuż (same liście bez gałązek). Duś razem jeszcze ok. 2 minuty.
Do dania użyć można również odrobiny białego wina w miejsce bulionu.