Kopytka z chorizo i selerem naciowym
SKŁADNIKI:
2 łyżki oleju
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
1 mała czerwona cebula, pokrojona w kostkę
2 szklanki pomidorów cherry, pokrojonych na pół
1/2 łyżeczki płatków chili
1 łyżeczka suszonego oregano
500 g kopytek, gnocchi lub klusek śląskich
150 g cienkich plasterków chorizo
120 g tartej mozzarelli
Świeża bazylia do ozdoby
Sól do smaku
PRZYGOTOWANIE
Wersja z patelni:
Na głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić chorizo, cebulę i paprykę. Doprawić solą, chilli i oregano.
Podsmażyć przez ok. 5 minut aż tłuszcz z chorizo się wytopi a warzywa zmiękną.
Dorzucić ugotowane wcześniej kluski i smażyć razem przez ok 2 minuty.
Dodać pokrojone pomidorki i ciągle mieszając smażyć kolejne dwie. Podawać ze świeżą bazylią.
Wersja z piekarnika.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy tłuszcz i wsypujemy warzywa.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10- 15 minut.
Kiedy warzywa będą lekko miękkie dodajemy chorizo, kluski, pomidorki, posypujemy mozzarellą i zapiekamy razem przez kolejne 20 minut.