Ratatuj z selerem naciowym (Ratatouille)
Ta efektowna, francuska potrawa to całkiem prosta w przygotowaniu zapiekanka.
SKŁADNIKI:
1 czerwona papryka
2 łodygi selera naciowego
1 żółta papryka
2 łyżki oliwy
1 cebula
200 g passaty pomidorowej
tymianek
słodka i ostra papryka do smaku
sól, pieprz
1 bakłażan
1 cukinia
2 pomidory
oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE
Papryki przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i upiecz w piekarniku, aż skórka zrobi się czarna.
Włóż do miski i przykryj szczelnie np. folią aluminiową. Kiedy ostygnie- zdejmij z niej skórkę.
Na oliwie z oliwek podsmaż drobno pokrojoną cebulę i seler.
Umieść wszystkie warzywa w blenderze i zmiksuj razem z passatą pomidorową. Dopraw do smaku papryką, solą i pieprzem.
Wlej na spód naczynia żaroodpornego. Bakłażana, cukinie i pomidory pokrój w plasterki.
Układaj naprzemiennie tworząc kolorową kompozycje. Najlepiej by warzywa miały podobną średnicę. Polej wszystko oliwą z oliwek i posyp gałązkami tymianku.
Przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz przez 1 godzinę.
Gotowy ratatouille podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa, ziemniaków lub makaronu.