Bigos z jarmużu, selera naciowego i dyni
SKŁADNIKI:
1 mała dynia hokaido
2 łodygi selera naciowego
2 garście jarmużu bez łodyg
mała cebula
2 ząbki czosnku
łyżka masła klarowanego
sól, pieprz, rozmaryn
szklanka wody
laska kiełbasy myśliwskiej (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
Dynię obieramy i kroimy na mniejsze części. Seler kroimy w plasterki Cebulę i czosnek drobno siekamy. Liście jarmużu kroimy na mniejsze części.
Jeśli używamy kiełbasę kroimy w półplasterki.
Na maśle podsmażamy kiełbasę, cebulę i czosnek. Dodajemy seler i dynię- smażymy aż zrobią się lekko rumiane.
Dodajemy jarmuż, doprawiamy przyprawami i dalej smażymy ciągle mieszając.
Podlewamy wodą, przykrywamy pokrywka i dusimy do miękkości, ok. 15 minut.
W razie potrzeby dolewamy więcej wody.