Zielona lasagne 4 sery w stylu zero waste
SKŁADNIKI:
9 płatów lasagne
400 g mieszanki różnych lekko zwiędłych sałat i liści (szpinak, botwinka, rukola, roszponka etc)
2 ząbki czosnku
Szczypa gałki muszkatałowej
Sól/ pieprz do smaku
1 czubata łyżka mascarpone
2 surowe żółtka
2 łodygi selera naciowego
200 g resztek różnych serów (camembert, brie, lazur, cheddar, parmezan, gouda itp.)
oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE
Płaty lasagne przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Sery zetrzeć na tarce lub drobno posiekać.
Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Seler pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie przez 5 minut. Dodać mieszankę sałat i podgrzewać aż lekko zwiędnie.
Zestawić z ognia, dodać mascarpone i dokładnie wymieszać. Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i gałką muszkatałową.
Połączyć z żółtkami. W naczyniu układać kolejno warstwami: makaron, ser, sos, aż do wykończenia składników.
Posypać na wierzchu resztą sera i zapiec przez ok. 15- 20 minut aż potrawa będzie złocista.