Kotleciki rybne z salsą z selera naciowego i rzodkiewki
Porcje: 3
Czas przygotowania: 25 minut
SKŁADNIKI:
Kotleciki:
300 g białej ryby (np. dorsz, mintaj)
1 jajko
1 łyżeczka zielonej pasty curry
2 łyżki sosu rybnego
Garść natki kolendry
½ pęczka szczypiorku
2 łyżki mąki do obtoczenia
Olej do smażenia
Salsa:
Słodkie jabłko
1 łodyga selera naciowego
4 rzodkiewki
Łyżka soku z cytryny
Łyżeczka miodu
Sól/ pieprz
PRZYGOTOWANIE
W blenderze umieść rybę, jajko, szczypiorek, pastę curry, sos rybny, kolendrę.
Zmiksuj na gładką masę. Uformuj małe kotleciki, obtocz je w mące i smaż na rozgrzanym oleju na złoto.
W tym czasie przygotuj salsę. Wszystkie składniki drobniutko posiekaj w kostkę. Cytrynę wymieszaj z miodem i polej niż całość.
Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z ciepłymi kotlecikami.