Chrupiąca sałatka z selerem naciowym i jabłkiem

Porcje:

4

Czas przygotowania:

10 minut

Czego potrzebujesz?

  • 4 szklanki posiekanego selera naciowego
  • 1 średnie jabłko pokrojone w kostkę
  • 2 szkl. rzodkiewek pokrojonych w cienkie plasterki
  • 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
  • ½ szkl. suszonej żurawiny
  • 1 szkl. posiekanej natki pietruszki
  • 1 szkl. posiekanej mięty
  • 1/4 szkl. soku z cytryny
  • 1/4 szkl. oliwy z oliwek
  • ¼ łyżeczki soli
  • ⅛ łyżeczki pieprzu
  • ⅓ szkl. uprażonego słonecznika

Jak przyrządzić:

  • W dużej misce wymieszać seler, jabłka, rzodkiewki, cebulę, żurawinę, miętę i pietruszkę.
  • W szklance wymieszać oliwę z oliwek z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Polać sałatkę i wymieszać.
  • Na wierzchu posypać słonecznikiem.

Zobacz więcej przepisów

z cyklu wege: Pomysł na seler naciowy: wegeburgery i kotlety z warzyw

Roślinne kotlety to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych obiadów. Podawane „po miejsku” w bułce, klasycznie z ziemniaczkami i ulubionymi surówkami, doskonałe do pracy, na piknik oraz dla małych niejadków – burgery i kotlety z warzyw stają się coraz...

Czas na dietę! Przepisy z selerem naciowym na dobry początek odchudzania

Chcecie zrzucić zbędne kilogramy? Poczuć się lepiej we własnym ciele? Zadbać o zdrowie, kondycję i samopoczucie? Dzisiaj podpowiemy wam, jak skutecznie rozpocząć odchudzanie, na co zwrócić uwagę i dlaczego warto planować codzienny jadłospis. Dzięki naszym...

Kuchnie świata: potrawy jednogarnkowe z selerem naciowym. Pomysł na rozgrzewający obiad

Gęsty gulasz, pożywny ragoût, aromatyczny khoresh –  potrawy jednogarnkowe świetnie sprawdzą się na zdrowy, a przy tym bardzo sycący obiad. Możemy je przyrządzać na wiele różnych sposobów, z mięsem, warzywami, roślinami strączkowymi, w wersji łagodnej lub...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close