Duszony kurczak z szafranem, groszkiem, migdałami i czosnkiem

Seler tworzy świetną bazę smaku dla wielu różnych zapiekanek, a w szczególności dla tego smacznego, letniego dania, gdzie ugotowany jest z szalotkami i czosnkiem.

Porcje:

4

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

45 minut

Będziesz potrzebował:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 udka kurczaka z wolnego wybiegu, przecięte na pół
  • 4 posiekane szalotki
  • 2 posiekane pałeczki selera
  • 4 ząbki czosnku w plasterkach
  • 1 łyżka mąki
  • 200 ml wytrawnego sherry
  • 500 ml bulionu z kurczaka
  • 2 liście laurowe
  • sól i pieprz
  • 150 g łuskanego świeżego groszku (ok. 500 g niełuskanego)
  • mały, posiekany pęczek pietruszki
  • 100 g grubo posiekanych prażonych migdałów

Jak przyrządzić:

  1. W dużym, żaroodpornym naczyniu, smaż kurczaka na oliwie oliwek przez 2 – 3 minuty z obu stron lub do momentu, aż osiągną złocisty kolor. Następnie wyjmij z naczynia i odłóż na bok.
  2. Dodaj szalotkę, seler i czosnek, i gotuj do momentu aż się zeszklą i przyrumienią, czyli przez około 6 – 8 minut.
  3. Dodaj mąkę, sherry, szafran i bulion, mieszając cały czas, aż sos zacznie się gotować. Dodaj liście laurowe, a następnie dopraw solą i pieprzem.
  4. Przełóż kurczaka z powrotem do naczynia. Umieść pokrywkę i gotuj na małym ogniu przez pół godziny lub do momentu, aż mięso zacznie odchodzić od kości.
  5. Kiedy kurczak jest już prawie ugotowany, dodaj groszek i gotuj jeszcze przez kilka minut, odstaw z ognia i dodaj pietruszkę.
  6. Wlej do 4 ciepłych misek i posyp migdałami.

Zobacz więcej przepisów

Lekkie i zdrowe potrawy na Wielkanoc z selerem naciowym

Czy potrawy wielkanocne mogą być zdrowe? Jak najbardziej. Dzisiaj podpowiemy wam, jak w nowy sposób spojrzeć na tradycyjne świąteczne potrawy i wprowadzić na stół całą masę kolorów oraz wiosny. Gotowi? W takim razie zaczynamy. Jedzcie i świętujcie na...

Dieta dla sportowców. Przepisy z selerem naciowym dla aktywnych

Prawidłowe odżywianie jest dla sportowców niemal tak samo ważne, jak wysiłek fizyczny. Każdą dietę opracowuje się indywidualnie, w zależności od dyscypliny, natężenia treningów i oczekiwanych rezultatów. Zobaczcie nasze propozycje pysznych dań dla...

Warzywa zamiast mięsa, czyli źródła białka w kuchni roślinnej – przepisy z selerem naciowym

Warzywa zamiast mięsa, czyli źródła białka w kuchni roślinnej – przepisy z selerem naciowym Czy dieta wegetariańska może być bogata w białko? Pełnowartościowa? Zdrowa? Jeżeli też zadajecie sobie te pytania, dobrze trafiliście. Dzisiaj wspólnie poszukamy odpowiedzi,...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close