Duszony kurczak z szafranem, groszkiem, migdałami i czosnkiem

Seler tworzy świetną bazę smaku dla wielu różnych zapiekanek, a w szczególności dla tego smacznego, letniego dania, gdzie ugotowany jest z szalotkami i czosnkiem.

Porcje:

4

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

45 minut

Będziesz potrzebował:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 udka kurczaka z wolnego wybiegu, przecięte na pół
  • 4 posiekane szalotki
  • 2 posiekane pałeczki selera
  • 4 ząbki czosnku w plasterkach
  • 1 łyżka mąki
  • 200 ml wytrawnego sherry
  • 500 ml bulionu z kurczaka
  • 2 liście laurowe
  • sól i pieprz
  • 150 g łuskanego świeżego groszku (ok. 500 g niełuskanego)
  • mały, posiekany pęczek pietruszki
  • 100 g grubo posiekanych prażonych migdałów

Jak przyrządzić:

  1. W dużym, żaroodpornym naczyniu, smaż kurczaka na oliwie oliwek przez 2 – 3 minuty z obu stron lub do momentu, aż osiągną złocisty kolor. Następnie wyjmij z naczynia i odłóż na bok.
  2. Dodaj szalotkę, seler i czosnek, i gotuj do momentu aż się zeszklą i przyrumienią, czyli przez około 6 – 8 minut.
  3. Dodaj mąkę, sherry, szafran i bulion, mieszając cały czas, aż sos zacznie się gotować. Dodaj liście laurowe, a następnie dopraw solą i pieprzem.
  4. Przełóż kurczaka z powrotem do naczynia. Umieść pokrywkę i gotuj na małym ogniu przez pół godziny lub do momentu, aż mięso zacznie odchodzić od kości.
  5. Kiedy kurczak jest już prawie ugotowany, dodaj groszek i gotuj jeszcze przez kilka minut, odstaw z ognia i dodaj pietruszkę.
  6. Wlej do 4 ciepłych misek i posyp migdałami.

Zobacz więcej przepisów

Zdrowy lunchbox z selerem naciowym, czyli pomysł na pyszne drugie śniadanie do pracy

Dobrze skomponowany, pełnowartościowy, smaczny – właśnie taki powinien być lunch w pracy. Często jednak w codziennym pędzie zapominamy o regularnych posiłkach, spieszymy się, sięgamy po słodycze albo gotowe dania z mnóstwem konserwantów. Jak temu zaradzić?...

Pierogi i naleśniki z selerem naciowym – pomysł na pyszny obiad

Największy plus naleśników i pierogów? Można je przygotowywać na setki różnych sposobów – na słodko, słono, orientalnie, nietypowo, z ulubionymi warzywami i oczywiście z selerem naciowym. To idealny pomysł na zdrowy, pełen witamin obiad, kolację we dwoje,...

Przyprawy i zioła w kuchni. Pomysły na pełne aromatu potrawy z selerem naciowym

Aromatyczne, kolorowe, smaczne, a do tego pełne witamin i minerałów – bez nich nasza kuchnia byłaby po prostu nudna. Przyprawy poprawiają odporność, dbają o układ pokarmowy, działają antybakteryjnie oraz przeciwwirusowo, a do tego pomagają w walce ze...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close