Duszony kurczak z szafranem, groszkiem, migdałami i czosnkiem
Seler tworzy świetną bazę smaku dla wielu różnych zapiekanek, a w szczególności dla tego smacznego, letniego dania, gdzie ugotowany jest z szalotkami i czosnkiem.
Porcje:
4
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
45 minut
Będziesz potrzebował:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 4 udka kurczaka z wolnego wybiegu, przecięte na pół
- 4 posiekane szalotki
- 2 posiekane pałeczki selera
- 4 ząbki czosnku w plasterkach
- 1 łyżka mąki
- 200 ml wytrawnego sherry
- 500 ml bulionu z kurczaka
- 2 liście laurowe
- sól i pieprz
- 150 g łuskanego świeżego groszku (ok. 500 g niełuskanego)
- mały, posiekany pęczek pietruszki
- 100 g grubo posiekanych prażonych migdałów
Jak przyrządzić:
- W dużym, żaroodpornym naczyniu, smaż kurczaka na oliwie oliwek przez 2 – 3 minuty z obu stron lub do momentu, aż osiągną złocisty kolor. Następnie wyjmij z naczynia i odłóż na bok.
- Dodaj szalotkę, seler i czosnek, i gotuj do momentu aż się zeszklą i przyrumienią, czyli przez około 6 – 8 minut.
- Dodaj mąkę, sherry, szafran i bulion, mieszając cały czas, aż sos zacznie się gotować. Dodaj liście laurowe, a następnie dopraw solą i pieprzem.
- Przełóż kurczaka z powrotem do naczynia. Umieść pokrywkę i gotuj na małym ogniu przez pół godziny lub do momentu, aż mięso zacznie odchodzić od kości.
- Kiedy kurczak jest już prawie ugotowany, dodaj groszek i gotuj jeszcze przez kilka minut, odstaw z ognia i dodaj pietruszkę.
- Wlej do 4 ciepłych misek i posyp migdałami.
Zobacz więcej przepisów