Duszony kurczak z szafranem, groszkiem, migdałami i czosnkiem

Seler tworzy świetną bazę smaku dla wielu różnych zapiekanek, a w szczególności dla tego smacznego, letniego dania, gdzie ugotowany jest z szalotkami i czosnkiem.

Porcje:

4

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

45 minut

Będziesz potrzebował:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 udka kurczaka z wolnego wybiegu, przecięte na pół
  • 4 posiekane szalotki
  • 2 posiekane pałeczki selera
  • 4 ząbki czosnku w plasterkach
  • 1 łyżka mąki
  • 200 ml wytrawnego sherry
  • 500 ml bulionu z kurczaka
  • 2 liście laurowe
  • sól i pieprz
  • 150 g łuskanego świeżego groszku (ok. 500 g niełuskanego)
  • mały, posiekany pęczek pietruszki
  • 100 g grubo posiekanych prażonych migdałów

Jak przyrządzić:

  1. W dużym, żaroodpornym naczyniu, smaż kurczaka na oliwie oliwek przez 2 – 3 minuty z obu stron lub do momentu, aż osiągną złocisty kolor. Następnie wyjmij z naczynia i odłóż na bok.
  2. Dodaj szalotkę, seler i czosnek, i gotuj do momentu aż się zeszklą i przyrumienią, czyli przez około 6 – 8 minut.
  3. Dodaj mąkę, sherry, szafran i bulion, mieszając cały czas, aż sos zacznie się gotować. Dodaj liście laurowe, a następnie dopraw solą i pieprzem.
  4. Przełóż kurczaka z powrotem do naczynia. Umieść pokrywkę i gotuj na małym ogniu przez pół godziny lub do momentu, aż mięso zacznie odchodzić od kości.
  5. Kiedy kurczak jest już prawie ugotowany, dodaj groszek i gotuj jeszcze przez kilka minut, odstaw z ognia i dodaj pietruszkę.
  6. Wlej do 4 ciepłych misek i posyp migdałami.

Zobacz więcej przepisów

25 pomysłów na seler naciowy / przepisy

25 pomysłów na seler naciowy   Często pytacie, co zrobić z selera naciowego? Do jakich potraw będzie pasował? Jak go przyrządzać? Postanowiliśmy zebrać w jednym miejscu nasze najlepsze przepisy i pokazać wam, że seler naciowy jest bardzo wszechstronnym...

Dieta dla urody – zalety selera naciowego

Słońce, opalanie, wiatr, morska woda – wszystko to, choć dla nas wiąże się z wypoczynkiem, dla naszej skóry i włosów może być męczące! Po wakacjach koniecznie więc przyjrzyj się swojemu jadłospisowi i uzupełnij go o produkty, które odżywią Cię od wewnątrz....

Kuchnia zero waste i seler naciowy

Filozofia zero waste zyskuje coraz większą popularność – chcemy żyć lepiej, ekologiczniej, bardziej świadomie. Zadbać o planetę oraz siebie nawzajem. Zastanawiacie się, jak to zrobić i od czego zacząć? Spieszymy z pomocą! Dzisiaj podzielimy się z wami...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close