Duszony kurczak z szafranem, groszkiem, migdałami i czosnkiem

Seler tworzy świetną bazę smaku dla wielu różnych zapiekanek, a w szczególności dla tego smacznego, letniego dania, gdzie ugotowany jest z szalotkami i czosnkiem.

Porcje:

4

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

45 minut

Będziesz potrzebował:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 udka kurczaka z wolnego wybiegu, przecięte na pół
  • 4 posiekane szalotki
  • 2 posiekane pałeczki selera
  • 4 ząbki czosnku w plasterkach
  • 1 łyżka mąki
  • 200 ml wytrawnego sherry
  • 500 ml bulionu z kurczaka
  • 2 liście laurowe
  • sól i pieprz
  • 150 g łuskanego świeżego groszku (ok. 500 g niełuskanego)
  • mały, posiekany pęczek pietruszki
  • 100 g grubo posiekanych prażonych migdałów

Jak przyrządzić:

  1. W dużym, żaroodpornym naczyniu, smaż kurczaka na oliwie oliwek przez 2 – 3 minuty z obu stron lub do momentu, aż osiągną złocisty kolor. Następnie wyjmij z naczynia i odłóż na bok.
  2. Dodaj szalotkę, seler i czosnek, i gotuj do momentu aż się zeszklą i przyrumienią, czyli przez około 6 – 8 minut.
  3. Dodaj mąkę, sherry, szafran i bulion, mieszając cały czas, aż sos zacznie się gotować. Dodaj liście laurowe, a następnie dopraw solą i pieprzem.
  4. Przełóż kurczaka z powrotem do naczynia. Umieść pokrywkę i gotuj na małym ogniu przez pół godziny lub do momentu, aż mięso zacznie odchodzić od kości.
  5. Kiedy kurczak jest już prawie ugotowany, dodaj groszek i gotuj jeszcze przez kilka minut, odstaw z ognia i dodaj pietruszkę.
  6. Wlej do 4 ciepłych misek i posyp migdałami.

Zobacz więcej przepisów

Powrót do szkoły z selerem naciowym – przepisy na przekąski i drugie śniadanie dla dziecka

Drugie śniadanie w szkole to podstawa. Powinno być zdrowe, pożywne, łatwe do zapakowania do lunchowego pudełka i przede wszystkim pyszne, żeby nawet największy niejadek sięgał po nie z apetytem. Myślisz, że to niemożliwe? W takim razie koniecznie sprawdź...

Podróżne menu – jak jeść zdrowo w trasie

Bilety kupione, walizka spakowana, lista miejsc, które warto zwiedzić - gotowa. Zanim wyruszysz w podróż nie zapomnij o małym co nieco na ząb. Czym kierować się przyrządzając zdrowy i lekkostrawny prowiant? Wiemy doskonale, że w przedwyjazdowej gorączce...

Kuchnie świata: potrawy jednogarnkowe z selerem naciowym. Pomysł na rozgrzewający obiad

Gęsty gulasz, pożywny ragoût, aromatyczny khoresh –  potrawy jednogarnkowe świetnie sprawdzą się na zdrowy, a przy tym bardzo sycący obiad. Możemy je przyrządzać na wiele różnych sposobów, z mięsem, warzywami, roślinami strączkowymi, w wersji łagodnej lub...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close