Letnia sałatka z buraków, rzodkiewki i selera naciowego z wędzonym pstrągiem

Rozpieść kubki smakowe tą pyszną sałatką, która najlepiej smakuje w połączeniu z chrupiącym selerem naciowym, ostrą rzodkiewką i łagodnym smakiem buraka.

Porcje:

4

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

brak

Będziesz potrzebował:

  • Do kremowego dressingu chrzanowego:
    • 3 łyżki śmietany 18%
    • 3 łyżki greckiego jogurtu
    • 1-2 łyżki chrzanu do smaku
    • 1 łyżka białego octu winnego
    • Drobno posikany pęczek szczypiorku
    • Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • Na sałatkę:
    • 3 obfite garście mixu liści sałaty
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 2 paczki gotowanych buraków, pokrojone w plasterki
    • Drobno posikany pęczek rzodkiewki
    • ½ główki selera, drobno pokrojonej
    • Drobno posiekany mały pęczek cebulki dymki
    • 4 filety wędzonego pstrąga

Jak przyrządzić:

  1. Przygotuj kremowy chranowy dressing, mieszając wszystko w małej misce. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Odłóż na bok.
  2. Skrop liście sałaty odrobiną oliwy z oliwek i rozdziel na cztery talerze. Rozrzuć buraki, rzodkiewki, seler i cebulkę.
  3. Na koniec ułóż filety z pstrąga i obficie polej dressingiem. Podawaj od razu po przyrządzeniu.

Zobacz więcej przepisów

Przepisy z selerem naciowym kuchni amerykańskiej

Lekkie jajeczne muffinki na śniadanie, makaron z serem na obiad, kolacja w hawajskim stylu – kuchnia amerykańska ma nam do zaoferowania całe bogactwo smaków i aromatów. Wbrew obiegowym opiniom może też być bardzo zdrowa – zwłaszcza w naszym inspirującym, selerowym...

Wiosenne przywitanie z brokułem Bimi®

Wiosna jest doskonałym momentem na wprowadzenie do naszej diety nowych elementów - doskonałą propozycją jest zielony znajomy selera naciowego - brokuł Bimi® Powszechnie wiadomo, że brokuł jest jednym z najzdrowszych warzyw, które można dodać do swojej diety. Brokuł...

Jednogarnkowe dania z selerem naciowym – pomysł na szybki i zdrowy obiad

W tym roku wiosna nas nie rozpieszcza. Ciągłe zmiany pogody, skoki ciśnienia, duże różnice temperatur – wszystko to sprawia, że jesteśmy bardziej podatni na infekcje, łatwiej się męczymy i dekoncentrujemy. Pomóc może dieta bogata w sezonowe warzywa....

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close