Letnia sałatka z buraków, rzodkiewki i selera naciowego z wędzonym pstrągiem

Rozpieść kubki smakowe tą pyszną sałatką, która najlepiej smakuje w połączeniu z chrupiącym selerem naciowym, ostrą rzodkiewką i łagodnym smakiem buraka.

Porcje:

4

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

brak

Będziesz potrzebował:

  • Do kremowego dressingu chrzanowego:
    • 3 łyżki śmietany 18%
    • 3 łyżki greckiego jogurtu
    • 1-2 łyżki chrzanu do smaku
    • 1 łyżka białego octu winnego
    • Drobno posikany pęczek szczypiorku
    • Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • Na sałatkę:
    • 3 obfite garście mixu liści sałaty
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 2 paczki gotowanych buraków, pokrojone w plasterki
    • Drobno posikany pęczek rzodkiewki
    • ½ główki selera, drobno pokrojonej
    • Drobno posiekany mały pęczek cebulki dymki
    • 4 filety wędzonego pstrąga

Jak przyrządzić:

  1. Przygotuj kremowy chranowy dressing, mieszając wszystko w małej misce. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Odłóż na bok.
  2. Skrop liście sałaty odrobiną oliwy z oliwek i rozdziel na cztery talerze. Rozrzuć buraki, rzodkiewki, seler i cebulkę.
  3. Na koniec ułóż filety z pstrąga i obficie polej dressingiem. Podawaj od razu po przyrządzeniu.

Zobacz więcej przepisów

Chłodnik z selerem naciowym oraz zupy warzywne na lato

Zaczęły się upały, a wraz z nimi sezon na chłodniki oraz lekkie zupy. To idealny sposób na pożywny, pełen witamin, a przy tym orzeźwiający obiad. Łatwe w przygotowaniu, podawane na wytrawnie, ostro lub słodko, warzywne zupy świetnie sprawdzą się wtedy,...

Podróżne menu – jak jeść zdrowo w trasie

Bilety kupione, walizka spakowana, lista miejsc, które warto zwiedzić - gotowa. Zanim wyruszysz w podróż nie zapomnij o małym co nieco na ząb. Czym kierować się przyrządzając zdrowy i lekkostrawny prowiant? Wiemy doskonale, że w przedwyjazdowej gorączce...

Przepisy na jesień – co zrobić z dyni i selera naciowego?

Przyszła jesień, a wraz z nią pierwsze chłody, przeziębienia i zmęczenie. Jak z nimi walczyć? Przede wszystkim za pomocą energetycznego, kolorowego menu, wykorzystującego sezonowe warzywa, takie jak dynia czy seler naciowy. Rozgrzewające zupy, łatwe w...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close