Letnia sałatka z buraków, rzodkiewki i selera naciowego z wędzonym pstrągiem

Rozpieść kubki smakowe tą pyszną sałatką, która najlepiej smakuje w połączeniu z chrupiącym selerem naciowym, ostrą rzodkiewką i łagodnym smakiem buraka.

Porcje:

4

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

brak

Będziesz potrzebował:

  • Do kremowego dressingu chrzanowego:
    • 3 łyżki śmietany 18%
    • 3 łyżki greckiego jogurtu
    • 1-2 łyżki chrzanu do smaku
    • 1 łyżka białego octu winnego
    • Drobno posikany pęczek szczypiorku
    • Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • Na sałatkę:
    • 3 obfite garście mixu liści sałaty
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 2 paczki gotowanych buraków, pokrojone w plasterki
    • Drobno posikany pęczek rzodkiewki
    • ½ główki selera, drobno pokrojonej
    • Drobno posiekany mały pęczek cebulki dymki
    • 4 filety wędzonego pstrąga

Jak przyrządzić:

  1. Przygotuj kremowy chranowy dressing, mieszając wszystko w małej misce. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Odłóż na bok.
  2. Skrop liście sałaty odrobiną oliwy z oliwek i rozdziel na cztery talerze. Rozrzuć buraki, rzodkiewki, seler i cebulkę.
  3. Na koniec ułóż filety z pstrąga i obficie polej dressingiem. Podawaj od razu po przyrządzeniu.

Zobacz więcej przepisów

Seler naciowy właściwości i wartości odżywcze

Pomaga dbać o linię, przyspiesza metabolizm, dodaje skórze blasku, zmniejsza stres, zapobiega osteoporozie, a na dodatek jest afrodyzjakiem! Nic dziwnego, że to jedno z ulubionych warzyw osób prowadzących zdrowy styl życia. Co jeszcze kryje w sobie seler...

Seler naciowy na wiosnę – dieta na przesilenie wiosenne

Po zimie często jesteśmy zmęczeni, osłabieni i podatni na infekcje. Czasem mamy suchą skórę, łamliwe paznokcie albo matowe włosy. Wszystko to wynika z zimowej diety, ubogiej w świeże warzywa i owoce. Na wiosnę warto więc oczyścić organizm, zregenerować się...

Przepisy na jesień – co zrobić z dyni i selera naciowego?

Przyszła jesień, a wraz z nią pierwsze chłody, przeziębienia i zmęczenie. Jak z nimi walczyć? Przede wszystkim za pomocą energetycznego, kolorowego menu, wykorzystującego sezonowe warzywa, takie jak dynia czy seler naciowy. Rozgrzewające zupy, łatwe w...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close