Letnia sałatka z buraków, rzodkiewki i selera naciowego z wędzonym pstrągiem

Rozpieść kubki smakowe tą pyszną sałatką, która najlepiej smakuje w połączeniu z chrupiącym selerem naciowym, ostrą rzodkiewką i łagodnym smakiem buraka.

Porcje:

4

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

brak

Będziesz potrzebował:

  • Do kremowego dressingu chrzanowego:
    • 3 łyżki śmietany 18%
    • 3 łyżki greckiego jogurtu
    • 1-2 łyżki chrzanu do smaku
    • 1 łyżka białego octu winnego
    • Drobno posikany pęczek szczypiorku
    • Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • Na sałatkę:
    • 3 obfite garście mixu liści sałaty
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 2 paczki gotowanych buraków, pokrojone w plasterki
    • Drobno posikany pęczek rzodkiewki
    • ½ główki selera, drobno pokrojonej
    • Drobno posiekany mały pęczek cebulki dymki
    • 4 filety wędzonego pstrąga

Jak przyrządzić:

  1. Przygotuj kremowy chranowy dressing, mieszając wszystko w małej misce. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Odłóż na bok.
  2. Skrop liście sałaty odrobiną oliwy z oliwek i rozdziel na cztery talerze. Rozrzuć buraki, rzodkiewki, seler i cebulkę.
  3. Na koniec ułóż filety z pstrąga i obficie polej dressingiem. Podawaj od razu po przyrządzeniu.

Zobacz więcej przepisów

Najlepsza domowa pizza z selerem naciowym

Jaką pizzę lubicie najbardziej? Włoską, na cieniutkim i chrupkim spodzie? Puszystą amerykańską? Z sosami czy oliwą? Możliwości jest wiele, każda równie smaczna i kusząca. Dzisiaj zdradzimy wam nasze pomysły na wspaniałą domową pizzę – z selerem naciowym i...

Kulinarne podróże – seler naciowy w kuchniach świata

Relaks w ciepłych krajach, zwiedzanie zabytków, podróż przez wydmy pustyni, zdobywanie szczytów gór albo szalona wycieczka dookoła świata – każdy z nas ma własny patent na udany odpoczynek. Jednak bez względu na to, czy właśnie sączysz drinka pod palemką,...

z cyklu wege: Grillowanie po wegeteriańsku: seler naciowy i inne warzywa na grilla

KOLOROWY GRILL Podstawą wegetariańskiego grilla są oczywiście warzywa. Dzięki nim nasze menu będzie nie tylko kolorowe, ale przede wszystkim znacznie zdrowsze oraz lżejsze. Zamiast kiełbasek i karkówki warto wrzucić na ruszt bakłażana pokrojonego na grube...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close