Letnia sałatka z buraków, rzodkiewki i selera naciowego z wędzonym pstrągiem
Rozpieść kubki smakowe tą pyszną sałatką, która najlepiej smakuje w połączeniu z chrupiącym selerem naciowym, ostrą rzodkiewką i łagodnym smakiem buraka.
Porcje:
4
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
brak
Będziesz potrzebował:
- Do kremowego dressingu chrzanowego:
- 3 łyżki śmietany 18%
- 3 łyżki greckiego jogurtu
- 1-2 łyżki chrzanu do smaku
- 1 łyżka białego octu winnego
- Drobno posikany pęczek szczypiorku
- Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- Na sałatkę:
- 3 obfite garście mixu liści sałaty
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 2 paczki gotowanych buraków, pokrojone w plasterki
- Drobno posikany pęczek rzodkiewki
- ½ główki selera, drobno pokrojonej
- Drobno posiekany mały pęczek cebulki dymki
- 4 filety wędzonego pstrąga
Jak przyrządzić:
- Przygotuj kremowy chranowy dressing, mieszając wszystko w małej misce. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Odłóż na bok.
- Skrop liście sałaty odrobiną oliwy z oliwek i rozdziel na cztery talerze. Rozrzuć buraki, rzodkiewki, seler i cebulkę.
- Na koniec ułóż filety z pstrąga i obficie polej dressingiem. Podawaj od razu po przyrządzeniu.
Zobacz więcej przepisów