Specjaliści są zgodni: zdrowa, zbilansowana dieta musi bazować na warzywach i owocach. Pozostaje jednak pytanie: w jakiej formie najlepiej włączać je do jadłospisu? Które można podawać na surowo, a które wymagają obróbki cieplnej? Czy gotowanie wpływa na wartość odżywczą posiłku? Przekonajmy się wspólnie – na przykładzie pysznych, prostych i zdrowych przepisów z selerem naciowym.

JAK JEŚĆ WARZYWA I OWOCE?

Minimum pięć porcji, w sumie około czterysta gram – tyle warzyw i owoców powinniśmy jeść w ciągu dnia. Przy czym w tym wypadku sprawdza się zasada: im więcej, tym lepiej. Każda „nadprogramowa” porcja to dodatkowy zastrzyk naturalnego zdrowia, witamin oraz minerałów. Badania dowodzą bowiem, że jadłospis bogaty w warzywa i owoce pozwala obniżyć ryzyko zachorowania na wiele chorób dietozależynych, czyli na przykład na choroby serca, miażdżycę, cukrzycę typu drugiego, a nawet niektóre rodzaje nowotworów. Na tym zresztą nie koniec. Warzywa i owoce regulują pracę układu pokarmowego, budują długotrwałą odporność, pozytywnie wpływają na pracę mózgu, koncentrację, nastrój, poprawiają wygląd skóry, włosów oraz paznokci.

Często mówi się, że najwięcej cennych składników odżywczych mają surowe warzywa i owoce. Na tym przekonaniu bazuje dieta witariańska, czyli tzw. raw food diet. W tym stylu odżywiania wyklucza się produkty wysoko przetworzone, rafinowane oraz poddane intensywnej obróbce termicznej. Witariańskie posiłki opierają na surowych warzywach i owocach, dozwolone są też produkty fermentowane, suszone, ewentualnie gotowane w temperaturze nie wyższej niż czterdzieści stopni Celsjusza. Wszystko po to, żeby zachować pełnię cennych składników odżywczych. Czy słusznie?

Rzeczywiście większość warzyw i owoców najlepiej zachowuje wartości odżywcze właśnie na surowo. Powtórzmy – większość, ale nie wszystkie. Sprawa jest więc o wiele bardziej skomplikowana. Z jednej strony obróbka cieplna może (choć nie musi!) prowadzić do straty witamin i aminokwasów, karmelizacji cukrów oraz powstawania akrylamidu, czyli związku chemicznego szkodliwego dla naszego zdrowia. Z drugiej – gotowanie rozluźnia strukturę tkankową warzyw, zmiękcza je, poprawia przyswajalność części ważnych składników, mikro- oraz makroelementów. W przypadku niektórych produktów jest wręcz niezbędne. Jakie więc warzywa trzeba najpierw poddać obróbce termicznej? Które można jeść na surowo? Jak mądrze włączyć je wszystkie do swojej diety? Już podpowiadamy!

SELER NACIOWY NA WIELE SPOSOBÓW

Na początek przyjrzyjmy się naszemu warzywu do zadań specjalnych. Seler naciowy jest bowiem świetnym źródłem wielu cennych składników odżywczych – zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Znajdziemy w nim między innymi witaminy A, C i E, witaminy z grupy B, przeciwutleniacze, magnez oraz potas. Dzięki temu ostatniemu seler naciowy przywraca równowagę wodno-mineralną organizmu i zapobiega obrzękom. Regularnie spożywany obniża ryzyko wystąpienia lub ciężkiego przebiegu wielu chorób cywilizacyjnych, wspomaga serce, uczestniczy w procesie krwiotworzenia, syntezy kwasów nukleinowych oraz regeneracji komórek. Ma też pozytywny wpływ na pracę układów nerwowego i pokarmowego. Jakby tego było mało – smakuje wprost wyśmienicie.

Surowy seler naciowy wystarczy umyć, pokroić w słupki i usunąć twarde włókna. W takiej wersji będzie idealny na przykład na pożywną przekąską w ciągu dnia, podawaną samodzielnie albo z domowej roboty dipem czosnkowym, ketchupem z truskawek i kremowym hummusem. Seler naciowy można też gotować, smażyć, zapiekać, marynować i kisić.

Tak się bowiem składa, że marynowane warzywa są doskonałym źródłem luteiny, flawanoli oraz kwasów organicznych. Po dłuższym okresie przechowywania zyskują też więcej witaminy C. Kiszone produkty są z kolei niskokaloryczne, łatwo przyswajalne, bogate w witaminy i bakterie probiotyczne, za sprawą których korzystnie wpływają na mikroflorę jelitową, wzmacniają barierę ochronną i pomagają w walce z infekcjami. Warto więc na stałe wprowadzić je do swojej diety.

SUROWE, CZYLI SUPER ZDROWE

Seler naciowy nie jest oczywiście jedynym warzywem, które możemy (a nawet powinniśmy, przynajmniej od czasu do czasu) jadać na surowo. Właśnie w takiej formie na nasze talerze często trafiają pomidory, ogórki, papryka, rzodkiewka, marchewka, różnego rodzaju świeże zioła i rośliny liściaste. Z powyższych składników skomponujecie na przykład pyszną zieloną surówkę z kapustą, chrupiącą sałatkę z rzodkiewką albo miks sałat z pomidorami. Dobrym pomysłem będzie posypanie każdej z tych sałatek ulubionymi orzechami albo nasionami – na surowo są świetnym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych, które chronią serce i pomagają obniżyć zły cholesterol. Po uprażeniu niestety tracą część swoich niesamowitych prozdrowotnych właściwości.

Do sałatki można też dodać między innymi surowy kalafior, brokuły, brukselkę, korzeń pietruszki, buraka oraz cukinię. Kalafiory i brokuły na surowo są jednymi z najlepszych źródeł sulfofranu, czyli naturalnego związku chemicznego chroniącego przed nowotworami. W brukselce czekają na nas witaminy z grupy B, przeciwutleniacze i całe mnóstwo smaku. Na surowo brukselka jest bowiem zaskakująco łagodna, orzechowa, przyjemnie świeża w zapachu. Pietruszka za to zachwyca słodyczą, aromatem i wyrazistością. Jest też bogata w witaminę C oraz kwas foliowy. Burak wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu krwionośnego, odżywia mięśnie, poprawia pamięć i koncentrację. Cukinia reguluje trawienie, odkwasza organizm, a także wzmacnia układ odpornościowy. Zrobimy z niej nie tylko pożywną sałatkę z ajwarem, ale też roślinny makaron, idealny na przykład do azjatyckiego sosu chow main.

Sposobów na jedzenie surowych warzyw jest zresztą o wiele więcej. Można je dodawać do tostów i rozpływających się w ustach, śniadaniowych croissantów w stylu francuskim. Można je zawinąć na wynos w papier ryżowy  lub tortillę. Można też zrobić z nich idealny na lato chłodnik albo orzeźwiające smoothie z owocami.

NIE TAKA ZŁA OBRÓBKA TERMICZNA

Wcześniej jednak wspomnieliśmy, że niektórych warzyw nie powinno się jeść na surowo. Do tej grupy zaliczamy przede wszystkim różnego rodzaju rośliny strączkowe: ciecierzycę, bób, fasolę, groch, soczewicę i soję. W wersji surowej zawierają sporo antyodżywczych, potencjalnie szkodliwych składników, takich jak na przykład saponiny, fityniany czy galaktocukry, które powodują trudności trawienne. Dlatego przed podaniem należy je namoczyć, a następnie ugotować w wodzie z dodatkiem majeranku, szałwii, mięty, tymianku albo oregano. Dzięki temu będą dużo zdrowsze, łatwiej przyswajalne, idealne na pożywny obiad. Na bazie soczewicy przygotujecie na przykład indyjską zupę dal, z bobu zrobicie pyszne zielone kotleciki, a z ciecierzycy i fasoli – aromatyczny wege gulasz.

Obróbki termicznej wymagają też ziemniaki. Surowe są twarde, gorzkie i ciężkostrawne ze względu na wysoką zawartość tzw. opornej skrobi. Mogą też wywoływać silne reakcje alergiczne.  Dla własnego bezpieczeństwa i zdrowia lepiej je ugotować – na parze lub w niewielkiej ilości wrzącej wody, obrane bardzo cienko, a jeszcze lepiej w mundurkach, czyli ze skórką. Ta bowiem zawiera najwięcej cennych składników odżywczych, w tym między innymi witaminę C, potas, magnez oraz wapń. Ziemniaki ze skórą świetnie sprawdzą się w lekkiej warzywnej sałatce albo talarkach z awokado. Możecie je też dowolnie nadziewać, na przykład papryką, selerem naciowym i ulubionym serem.

Jak więc widać na przykładzie roślin strączkowych i ziemniaków, obróbka termiczna nie zawsze jest najgorszym możliwym wyborem – wręcz przeciwnie! Czasami warto gotować również te warzywa, które zazwyczaj jemy na surowo. Szpinak na przykład ma po ugotowaniu trzy razy więcej wapnia. Po obróbce termicznej zwiększa się przyswajalność beta-karotenu z marchewki oraz dyni. Jarmuż jest łagodniejszy w smaku. Bakłażan traci swoją gorzkość. Szparagi mogą być szybciej i łatwiej strawione. Z kolei pomidory po przetworzeniu i obróbce cieplnej mają jeszcze więcej likopenu – naturalnego związku chemicznego o silnym działaniu antyoksydacyjnym oraz przeciwnowotworowym. Możemy więc z czystym sumieniem zajadać się włoskim spaghetti z sosem pomidorowym, bakłażanem po gruzińsku albo francuskim ratatouille z cukinią .

BAZA RÓŻNORODNYCH PRZEPISÓW Z SELEREM NACIOWYM

Na naszym Facebooku znajdziecie więcej przepisów z selerem naciowym (i nie tylko). W niektórych wykorzystujemy surowe warzywa, w innych gotowane, duszone, podsmażane albo pieczone. W efekcie powstają dania smaczne, ciekawe, czasami tradycyjne, czasami wychodzące poza utarte ramy, lubimy bowiem bawić się z kulinarnymi przyzwyczajeniami i schematami. Ponad wszystko zaś wierzymy, że najlepsza kuchnia to taka, która jest zdrowa i różnorodna jednocześnie.

Smacznego!

ŹRÓDŁA:

Właściwości odżywcze poszczególnych produktów (na surowo i po ugotowaniu) możecie sprawdzić m.in. na portalu Food Data Central: https://fdc.nal.usda.gov/.

  • Rodzaje wegetarianizmu, Dietetycy – specjalistyczny portal dla dietetyków, https://dietetycy.org.pl/rodzaje-wegetarianizmu/
  • Obróbka termiczna a jakość produktów, Dietetycy – specjalistyczny portal dla dietetyków, https://dietetycy.org.pl/obrobka-termiczna-a-dietetyka/
  • Co gotować, a co jeść na surowo, BioKurier, https://biokurier.pl/jedzenie/co-gotowac-a-co-jesc-na-surowo/
  • Seler naciowy – dlaczego warto po niego sięgać?, Dietetycy – specjalistyczny portal dla dietetyków, https://dietetycy.org.pl/seler-naciowy-dlaczego-warto-po-niego-siegac/
  • Seler – warzywo, które warto pokochać. Właściwości i wartości odżywcze, Dietetycy – specjalistyczny portal dla dietetyków, https://dietetycy.org.pl/seler/
  • Warzywa konserwowe i ich wartości odżywcze, Dietetycy – specjalistyczny portal dla dietetyków, https://dietetycy.org.pl/warzywa-konserwowe-i-ich-wartosci-odzywcze/
  • Kiszonki – jak wpływają na nasze zdrowie?, Dietetycy – specjalistyczny portal dla dietetyków, https://dietetycy.org.pl/kiszonki/
  • Nasiona roślin strączkowych, Dietetycy – specjalistyczny portal dla dietetyków, https://dietetycy.org.pl/nasiona-roslin-straczkowych/
  • Jak gotować strączki, erVegan – kuchnia roślinna dla każdego, https://ervegan.com/2014/12/jak-gotowac-straczki/
  • Likopen – źródła i właściwości prozdrowotne, Dietetycy – specjalistyczny portal dla dietetyków, https://dietetycy.org.pl/likopen/.
Rissotto z groszkiem i selerem naciowym

Rissotto z groszkiem i selerem naciowym

Curry z soczewicy z selerem naciowym

Curry z soczewicy z selerem naciowym

Zupa kukurydziana Locro

Zupa kukurydziana Locro

Comida por quilo

Comida por quilo

Krewetki po tajsku z selerem naciowym

Krewetki po tajsku z selerem naciowym

Zupa meksykańska

Zupa meksykańska

Kurczak z brzoskwinią i ryżem

Kurczak z brzoskwinią i ryżem

Placuszki fiskekaker

Placuszki fiskekaker

Kartoffelsalat

Kartoffelsalat

Roladki z tortilli z selerem naciowym

Roladki z tortilli z selerem naciowym

Shake owocowo-warzywny

Shake owocowo-warzywny

Makaron z sosem bolońskim – z selerem naciowym

Makaron z sosem bolońskim – z selerem naciowym

Szwedzkie klopsiki z selerem naciowym

Szwedzkie klopsiki z selerem naciowym

Sałatka grecka z grillowanym kurczakiem

Sałatka grecka z grillowanym kurczakiem

Naleśniki po bretońsku z selerem naciowym

Naleśniki po bretońsku z selerem naciowym

Grzanki z włoskim soffritto

Grzanki z włoskim soffritto

Warzywne placuszki

Warzywne placuszki

Surówka z młodej kapusty, marchewki i selera

Surówka z młodej kapusty, marchewki i selera

Pierogi z kaszą gryczną, twarogiem i selerem

Pierogi z kaszą gryczną, twarogiem i selerem

Halibut pieczony z porem i selerem naciowym

Halibut pieczony z porem i selerem naciowym

Wege gulasz z cieciorki, fasoli i selera naciowego

Wege gulasz z cieciorki, fasoli i selera naciowego

Kotlety ziemniaczane z selerem naciowym

Kotlety ziemniaczane z selerem naciowym

Schab w sosie własnym z selerem naciowym

Schab w sosie własnym z selerem naciowym

Tarta warzywna z serem mozzarella

Tarta warzywna z serem mozzarella

Fit sałatka z selera naciowego

Fit sałatka z selera naciowego

Canneloni z selerem naciowym

Canneloni z selerem naciowym

Sałatka z selera naciowego i tuńczyka

Sałatka z selera naciowego i tuńczyka

Roladki z ogórka z selerem naciowym (wege)

Roladki z ogórka z selerem naciowym (wege)

Polędwiczki z kurczaka w sosie warzywnym

Polędwiczki z kurczaka w sosie warzywnym

Pieczona biała kiełbasa z selerem naciowym

Pieczona biała kiełbasa z selerem naciowym

Jajka faszerowane z selerem naciowym

Jajka faszerowane z selerem naciowym

Pieczone klopsiki z indyka z selerem i szpinakiem

Pieczone klopsiki z indyka z selerem i szpinakiem

Omlet z brukselką, selerem, porem i serem pleśniowym

Omlet z brukselką, selerem, porem i serem pleśniowym

Zielony makaron ze śmietanowym sosem z brokułem i selerem

Zielony makaron ze śmietanowym sosem z brokułem i selerem

Pieczeń drobiowa z jajkiem i selerem naciowym

Pieczeń drobiowa z jajkiem i selerem naciowym

wegetariańskie gołąbki (nadziewane kaszą z selerem i kalafiorem)

wegetariańskie gołąbki (nadziewane kaszą z selerem i kalafiorem)

Sałatka z sałaty rzymskiej, selera, zielonych jabłek i pistacji z sosem miodowym

Sałatka z sałaty rzymskiej, selera, zielonych jabłek i pistacji z sosem miodowym

Zielona zupa krem z cukinii i selera naciowego

Zielona zupa krem z cukinii i selera naciowego

Pizza walentynkowa

Pizza walentynkowa

Sałatka z makaronem pełnoziarnistym

Sałatka z makaronem pełnoziarnistym

Tartaletki z karmelizowaną cebulą, boczkiem, serem i selerem naciowym

Tartaletki z karmelizowaną cebulą, boczkiem, serem i selerem naciowym

Risotto z owocami morza

Risotto z owocami morza

Muszle makaronowe nadziewane serami, szpinakiem i selerem naciowym

Muszle makaronowe nadziewane serami, szpinakiem i selerem naciowym

Shoarma z ciecierzycy z surówką z selera

Shoarma z ciecierzycy z surówką z selera

Dorsz po śródziemnomorsku

Dorsz po śródziemnomorsku

Zielona lasagne 4 sery w stylu zero waste

Zielona lasagne 4 sery w stylu zero waste

Bulion w stylu zero waste

Bulion w stylu zero waste

Sajgonki w stylu zero waste

Sajgonki w stylu zero waste

Zupa porowo-selerowa w stylu zero waste

Zupa porowo-selerowa w stylu zero waste

Stir-fry w stylu zero waste

Stir-fry w stylu zero waste

„Bałwanki” babeczki marchewkowo-selerowe z pozostałości po przygotowaniu soku

„Bałwanki” babeczki marchewkowo-selerowe z pozostałości po przygotowaniu soku

Karnawałowa sałatka z selerem naciowym i ananasem nawidelcu.pl

Karnawałowa sałatka z selerem naciowym i ananasem nawidelcu.pl

Dwuwarstwowe jogurtowo-warzywne shoty

Dwuwarstwowe jogurtowo-warzywne shoty

Domowy barszcz z uszkami

Domowy barszcz z uszkami

Dorsz zapiekany pod aromatyczną kruszonką

Dorsz zapiekany pod aromatyczną kruszonką

Warzywny pasztet z selera naciowego

Warzywny pasztet z selera naciowego

Burgerki Reniferki

Burgerki Reniferki

Fit selerowo-owocowe brownie

Fit selerowo-owocowe brownie

Frytki z batatów na bogato

Frytki z batatów na bogato

Jesienny wegański poke bowl z selerem naciowym

Jesienny wegański poke bowl z selerem naciowym

Jesienna wegańska sałatka z pieczonym jabłkiem i roślinnym serem

Jesienna wegańska sałatka z pieczonym jabłkiem i roślinnym serem

Wegańskie chilli z dyni i selera naciowego

Wegańskie chilli z dyni i selera naciowego

Owsiane placuszki z marchewką i selerem naciowym

Owsiane placuszki z marchewką i selerem naciowym

Halloweenowe przekąski z selerem naciowym

Halloweenowe przekąski z selerem naciowym

Gofrowe potworki z selerem naciowym

Gofrowe potworki z selerem naciowym

Kotleciki rybne z salsą z selera naciowego i rzodkiewki

Kotleciki rybne z salsą z selera naciowego i rzodkiewki

Frytki z batata na bogato

Frytki z batata na bogato

Croissant z łososiem i selerem naciowym

Croissant z łososiem i selerem naciowym

Croque madame z szynką, selerem naciowymi szpinakiem

Croque madame z szynką, selerem naciowymi szpinakiem

Wegańska musaka z selerem naciowym

Wegańska musaka z selerem naciowym

Sałatka z selerem naciowym i pomarańczą od @gotuje_bo_lubie_fit

Sałatka z selerem naciowym i pomarańczą od @gotuje_bo_lubie_fit

Wegańskie wytrawne mufffiny

Wegańskie wytrawne mufffiny

Zupa cebulowo-selerowa

Zupa cebulowo-selerowa

Makaron w kremowym sosie z buraków i selera

Makaron w kremowym sosie z buraków i selera

Grzybowo-selerowy Bourguignon

Grzybowo-selerowy Bourguignon

Delikatna zupa krem z selerem naciowym

Delikatna zupa krem z selerem naciowym

Jesienna sałatka z dynią, selerem i kozim serem

Jesienna sałatka z dynią, selerem i kozim serem

Sałatka Waldorf z selerem naciowym od Lifemenagerka.pl

Sałatka Waldorf z selerem naciowym od Lifemenagerka.pl

Bigos z jarmużu, selera naciowego i dyni

Bigos z jarmużu, selera naciowego i dyni

Dynia piżmowa nadziewana selerem naciowym

Dynia piżmowa nadziewana selerem naciowym

Zupa marchewkowo- selerowa

Zupa marchewkowo- selerowa

Makaron z sosem serowo- selerowym

Makaron z sosem serowo- selerowym

Smoothie bowl z selera naciowego na mleku migdałowym

Smoothie bowl z selera naciowego na mleku migdałowym

Leczo z selerem naciowym

Leczo z selerem naciowym

Gofry bez mąki z sałatką z selera naciowego i jajkiem w koszulce

Gofry bez mąki z sałatką z selera naciowego i jajkiem w koszulce

Tofu po koreańsku z kimchi z selera naciowego

Tofu po koreańsku z kimchi z selera naciowego

Smoothie kokosowo-selerowe

Smoothie kokosowo-selerowe

Fit wrapy z różowym hummusem z selera naciowego i buraków

Fit wrapy z różowym hummusem z selera naciowego i buraków

Sałatka śródziemnomorska z selerem naciowym

Sałatka śródziemnomorska z selerem naciowym

Zupa rybna z selerem naciowym

Zupa rybna z selerem naciowym

Buddha bowl z selerem naciowym

Buddha bowl z selerem naciowym

Rozgrzewająca zupa z selera naciowego i kalafiora z kurkumą i imbirem

Rozgrzewająca zupa z selera naciowego i kalafiora z kurkumą i imbirem

Kalafiorowe wege „skrzydełka” Buffalo

Kalafiorowe wege „skrzydełka” Buffalo

Tacos z szarpanym kurczakiem, guacamole + salsa z selera naciowego

Tacos z szarpanym kurczakiem, guacamole + salsa z selera naciowego

Zupa pomidorowa z selerem, soczewicą i brukselką

Zupa pomidorowa z selerem, soczewicą i brukselką

Zupa krem z selera naciowego i kapusty

Zupa krem z selera naciowego i kapusty

Zupa dyniowo-selerowa

Zupa dyniowo-selerowa

Makaron w kremowym sosie grzybowo- selerowym

Makaron w kremowym sosie grzybowo- selerowym

Kaszotto z selerem naciowym, jarmużem i burakiem

Kaszotto z selerem naciowym, jarmużem i burakiem

Tosty z selerem naciowym na 4 sposoby

Tosty z selerem naciowym na 4 sposoby

Kopytka z chorizo i selerem naciowym

Kopytka z chorizo i selerem naciowym

Zielone wrapy z selerem naciowym

Zielone wrapy z selerem naciowym

Selerowo-limonkowa granita

Selerowo-limonkowa granita

Zupa minestrone z selerem naciowym

Zupa minestrone z selerem naciowym

Smoothie krwawa Mary z selerem naciowym

Smoothie krwawa Mary z selerem naciowym

Meksykański koktajl krewetkowy z selerem naciowym

Meksykański koktajl krewetkowy z selerem naciowym

Chłodnik litewski z selerem naciowym

Chłodnik litewski z selerem naciowym

Chowder z kukurydzy i selera naciowego

Chowder z kukurydzy i selera naciowego

Kanapka z grillowanym kurczakiem, selerem naciowym, gruszką i niebieskim serem

Kanapka z grillowanym kurczakiem, selerem naciowym, gruszką i niebieskim serem

Falafele z bobu i selera naciowego

Falafele z bobu i selera naciowego

Sałatka z selera naciowego, fasolki szparagowej i młodych ziemniaków

Sałatka z selera naciowego, fasolki szparagowej i młodych ziemniaków

Surówka z selera naciowego i kalarepy

Surówka z selera naciowego i kalarepy

Zupa krem z selera naciowego

Zupa krem z selera naciowego

Krewetki z selerem naciowym

Krewetki z selerem naciowym

Pasta jajeczna z selerem naciowym

Pasta jajeczna z selerem naciowym

Selerowy koktajl detoksykujący

Selerowy koktajl detoksykujący

Faszerowana papryka z selerem naciowym

Faszerowana papryka z selerem naciowym

Hiszpańska tortilla z selerem naciowym (Tortilla de patatas)

Hiszpańska tortilla z selerem naciowym (Tortilla de patatas)

Sałatka sycylijska z selerem naciowym (Insalata di Arance)

Sałatka sycylijska z selerem naciowym (Insalata di Arance)

Ratatuj z selerem naciowym (Ratatouille)

Ratatuj z selerem naciowym (Ratatouille)

Paella z owocami morza i selerem naciowym

Paella z owocami morza i selerem naciowym

Mishkaki z kachumbari z selerem naciowym

Mishkaki z kachumbari z selerem naciowym

Odżdża z selerem naciowym

Odżdża z selerem naciowym

Zanzibarska pizza z selerem naciowym

Zanzibarska pizza z selerem naciowym

Harira z selerem naciowym

Harira z selerem naciowym

Gyros z selerowym sosem tzatzyki

Gyros z selerowym sosem tzatzyki

Bob czorba z selerem naciowym

Bob czorba z selerem naciowym

Klopsiki keftedes z selerem naciowym

Klopsiki keftedes z selerem naciowym

Ćevapčići i ajvar z selera naciowego

Ćevapčići i ajvar z selera naciowego

Pad Thai z krewetkami, tofu i selerem naciowym

Pad Thai z krewetkami, tofu i selerem naciowym

Sałatka wietnamska z selerem naciowym i makaronem

Sałatka wietnamska z selerem naciowym i makaronem

Wołowina po koreańsku z selerem naciowym i pak choi

Wołowina po koreańsku z selerem naciowym i pak choi

Zupa Pho Bo z selerem naciowym

Zupa Pho Bo z selerem naciowym

Tajskie czerwone curry z kurczakiem i selerem naciowym

Tajskie czerwone curry z kurczakiem i selerem naciowym

Amerykańska sałatka ziemniaczana z selerem naciowym

Amerykańska sałatka ziemniaczana z selerem naciowym

Hot-dogi z Chicago + salsa z selera naciowego

Hot-dogi z Chicago + salsa z selera naciowego

Poke bowl z łososiem i selerem naciowym

Poke bowl z łososiem i selerem naciowym

Ryba po tajsku z selerem naciowym

Ryba po tajsku z selerem naciowym

Kurczak w sosie pieprzowym z selerem naciowym

Kurczak w sosie pieprzowym z selerem naciowym

Naciowe Seler Lassi

Naciowe Seler Lassi

Klopsiki w kremowym sosie selerowym

Klopsiki w kremowym sosie selerowym

Pieczony seler naciowy nadziewany kozim serem

Pieczony seler naciowy nadziewany kozim serem

Chrupiąca sałatka z selerem naciowym i jabłkiem

Chrupiąca sałatka z selerem naciowym i jabłkiem

Włoska zupa z selerem naciowym i pulpecikami

Włoska zupa z selerem naciowym i pulpecikami

Burger z kurczaka z salsą z selera naciowego

Burger z kurczaka z salsą z selera naciowego

Spring rolls z selera naciowego + sos z masła orzechowego

Spring rolls z selera naciowego + sos z masła orzechowego

Sałatka tajska z selerem naciowym

Sałatka tajska z selerem naciowym

Fasolada – grecka zupa z fasoli i selera naciowego

Fasolada – grecka zupa z fasoli i selera naciowego

Sałatka z tuńczyka z selerem naciowym i ogórkiem

Sałatka z tuńczyka z selerem naciowym i ogórkiem

Smoothie z selerem naciowym „Różowa Pantera”

Smoothie z selerem naciowym „Różowa Pantera”

Zielona shakshuka z selerem naciowym

Zielona shakshuka z selerem naciowym

Wolnogotowane chow mein z selerem naciowym

Wolnogotowane chow mein z selerem naciowym

Chłodnik z selera naciowego

Chłodnik z selera naciowego

Mojito z selerem naciowym

Mojito z selerem naciowym

Seler naciowy nadziewany na trzy sposoby

Seler naciowy nadziewany na trzy sposoby

Stir Fry z selera naciowego i marchewki

Stir Fry z selera naciowego i marchewki

Surówka z selera naciowego i żurawiny z czarnuszką

Surówka z selera naciowego i żurawiny z czarnuszką

Cheeseeburgerowy chowder z selerem naciowym

Cheeseeburgerowy chowder z selerem naciowym

Seler naciowy i grzyby? Makaron w kremowym sosie grzybowo-selerowym

Seler naciowy i grzyby? Makaron w kremowym sosie grzybowo-selerowym

Choinka z pesto z selera naciowego

Choinka z pesto z selera naciowego

Łosoś pod kolorową pierzynką z selera naciowego

Łosoś pod kolorową pierzynką z selera naciowego

Bezglutenowe wege pierożki z selerem naciowym

Bezglutenowe wege pierożki z selerem naciowym

Wegańskie paszteciki z selerem naciowym i czarną soczewicą

Wegańskie paszteciki z selerem naciowym i czarną soczewicą

Selerowo-cynamonowe ciasteczka

Selerowo-cynamonowe ciasteczka

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close