Surówka Colesław z selera naciowego i rzodkiewki

Jest to świeższe wydanie tradycyjnej surówki Colesław, a dzięki chrupiącemu selerowi i ostrej rzodkiewce zapewnia dodatkowe doznania kulinarne.

Porcje:

6

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

brak

Będziesz potrzebował:

  • 20 rzodkiewek
  • 1 duża marchewka
  • 6 szalotek
  • 4 pałeczki selera
  • 2 łyżeczki białego octu winnego
  • 100 ml majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego

Jak przyrządzić:

  1. Zetrzyj rzodkiewkę i marchew na grubych oczkach, a następnie drobno pokrój szalotkę i seler.
  2. Wymieszaj biały ocet winny, majonez i jogurt, a następnie przypraw.
  3. Dodaj warzywa i wszystko dobrze wymieszaj, by składniki się połączyły.

 

Uwagi:
Podawaj z daniem sałatkowym, w kanapce z zimnym mięsem lub jako dodatek do każdego posiłku.
Jeśli surówka została zrobiona wcześniej, przed podaniem dobrze wymieszaj, aby ponownie połączyć wszystkie składniki.

Zobacz więcej przepisów

Seler naciowy na wiosnę – dieta na przesilenie wiosenne

Po zimie często jesteśmy zmęczeni, osłabieni i podatni na infekcje. Czasem mamy suchą skórę, łamliwe paznokcie albo matowe włosy. Wszystko to wynika z zimowej diety, ubogiej w świeże warzywa i owoce. Na wiosnę warto więc oczyścić organizm, zregenerować się...

Kuchnie świata: potrawy jednogarnkowe z selerem naciowym. Pomysł na rozgrzewający obiad

Gęsty gulasz, pożywny ragoût, aromatyczny khoresh –  potrawy jednogarnkowe świetnie sprawdzą się na zdrowy, a przy tym bardzo sycący obiad. Możemy je przyrządzać na wiele różnych sposobów, z mięsem, warzywami, roślinami strączkowymi, w wersji łagodnej lub...

Wigilia z selerem naciowym, czyli jak zjeść pysznie i zdrowo w święta

Seler naciowy to warzywo o wszechstronnym zastosowaniu. Podczas wigilijnej wieczerzy również może odgrywać niezwykle istotną rolę. Dlaczego warto zadbać o jego obecność na świątecznym stole i jakie cenne składniki znajdziecie w tym zielonym warzywie? Już...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close