Surówka Colesław z selera naciowego i rzodkiewki

Jest to świeższe wydanie tradycyjnej surówki Colesław, a dzięki chrupiącemu selerowi i ostrej rzodkiewce zapewnia dodatkowe doznania kulinarne.

Porcje:

6

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

brak

Będziesz potrzebował:

  • 20 rzodkiewek
  • 1 duża marchewka
  • 6 szalotek
  • 4 pałeczki selera
  • 2 łyżeczki białego octu winnego
  • 100 ml majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego

Jak przyrządzić:

  1. Zetrzyj rzodkiewkę i marchew na grubych oczkach, a następnie drobno pokrój szalotkę i seler.
  2. Wymieszaj biały ocet winny, majonez i jogurt, a następnie przypraw.
  3. Dodaj warzywa i wszystko dobrze wymieszaj, by składniki się połączyły.

 

Uwagi:
Podawaj z daniem sałatkowym, w kanapce z zimnym mięsem lub jako dodatek do każdego posiłku.
Jeśli surówka została zrobiona wcześniej, przed podaniem dobrze wymieszaj, aby ponownie połączyć wszystkie składniki.

Zobacz więcej przepisów

Jak zachęcić dzieci do jedzenia selera naciowego i innych warzyw? Pomysły na ciekawe dania dla najmłodszych

Każdy z nas ma swoje smaki dzieciństwa, ulubione potrawy, produkty, połączenia. To właśnie w pierwszych latach życia uczymy się, co i jak jeść, w tym czasie kształtuje się nasz gust oraz kulinarne nawyki. Dlatego tak ważne jest, żeby już od małego...

Pasty, sosy, dipy z selerem naciowym i nie tylko

Pomaga dbać o linię, przyspiesza metabolizm, dodaje skórze blasku, zmniejsza stres, zapobiega osteoporozie, a na dodatek jest afrodyzjakiem! Nic dziwnego, że to jedno z ulubionych warzyw osób prowadzących zdrowy styl życia. Co jeszcze kryje w sobie seler...

Największa baza przepisów z selerem naciowym / blog Selerlove

Dlaczego seler naciowy? Seler naciowy, choć nie jest do końca znany, ma wiele zalet. W Polsce ilość fanów selera naciowego stale się zwiększa, między innymi poprzez jego całoroczną dostępność oraz specjalizację producentów krajowych. Mało kto zdaje sobie...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close