Surówka Colesław z selera naciowego i rzodkiewki

Jest to świeższe wydanie tradycyjnej surówki Colesław, a dzięki chrupiącemu selerowi i ostrej rzodkiewce zapewnia dodatkowe doznania kulinarne.

Porcje:

6

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

brak

Będziesz potrzebował:

  • 20 rzodkiewek
  • 1 duża marchewka
  • 6 szalotek
  • 4 pałeczki selera
  • 2 łyżeczki białego octu winnego
  • 100 ml majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego

Jak przyrządzić:

  1. Zetrzyj rzodkiewkę i marchew na grubych oczkach, a następnie drobno pokrój szalotkę i seler.
  2. Wymieszaj biały ocet winny, majonez i jogurt, a następnie przypraw.
  3. Dodaj warzywa i wszystko dobrze wymieszaj, by składniki się połączyły.

 

Uwagi:
Podawaj z daniem sałatkowym, w kanapce z zimnym mięsem lub jako dodatek do każdego posiłku.
Jeśli surówka została zrobiona wcześniej, przed podaniem dobrze wymieszaj, aby ponownie połączyć wszystkie składniki.

Zobacz więcej przepisów

Bohaterowie drugiego planu – czyli zdrowe dodatki do dań z selerem naciowym

Garść nasion, łyżeczka pikantnej pasty, miarka wyrazistego sosu, dobrej jakości olej, nietypowy ocet albo szczypta zielonego proszku z alg – tyle wystarczy, żeby w prosty sposób odmienić oblicze każdej potrawy, urozmaicić jej smak i aromat, a przy tym naładować...

Zielony start z selerem naciowym – kilka słów od Pani Moniki Rzepki

Rozpoczynająca się za chwilę wiosna to świetny moment, by odświeżyć naszą codzienną dietę o więcej surówek, sałatek, soków warzywnych. Doskonałym to tego składnikiem będzie seler naciowy. Znasz? Używasz? Kiedyś za nic nie dałabym się namówić na surówkę ani...

Roślinne dania jednogarnkowe – pyszne i zdrowe przepisy z selerem naciowym

Szybko, łatwo, bez spiny – właśnie tak robimy dania jednogarnkowe. To najlepszy wybór na późnojesienny lub zimowy obiad, rozgrzewający, sycący, a do tego super zdrowy, bo w pełni roślinny. Przygotujcie duży garnek albo patelnię. Zaczynamy! KUCHNIA ROŚLINNA – DLA...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close