Klasycznie, domowo, jak u babci, a przy tym lekko, zdrowo, odważnie, trochę inaczej niż zawsze. Dzisiaj mamy dla was nie lada gratkę – tradycyjne przepisy kuchni polskiej w nowym, odświeżonym wydaniu, z mnóstwem warzyw oraz selerem naciowym w roli głównej. Przygotujcie się na prawdziwą eksplozję smaków i aromatów!

CZY KUCHNIA POLSKA JEST ZDROWA?

Tradycyjna kuchnia polska najczęściej kojarzy się z dość kalorycznymi, tłustymi potrawami – takimi jak schabowy, mielony, karkówka, zrazy, golonka, zawiesiste sosy czy ciężkostrawne dania mączne. Ma nam jednak do zaoferowania o wiele więcej. Przede wszystkim – unikatowe połączenie różnorodnych tradycji kulinarnych. Z jednej strony składają się na nią smaki typowe dla Europy Zachodniej, z drugiej – silne inspiracje wschodem, zwłaszcza kuchniami rusińską, tatarską i turecką. Wszystko to razem tworzy niepowtarzalny charakter tradycyjnych potraw, dostosowanych do pór roku, cyklu natury, sezonowych warzyw i owoców. To właśnie dzięki nim kuchnia polska może być prawdziwie zdrowa i smaczna.

Dla przykładu: chętnie wykorzystywana w tradycyjnych przepisach marchew jest źródłem beta-karotenu, flawonoidów, mikro- oraz makroelementów. Za ich sprawą marchew reguluje pracę żołądka, poprawia metabolizm, utrzymuje w dobrym stanie wątrobę. Pełne pektyn buraki i botwina skutecznie obniżają poziom cholesterolu. Pomidor, papryka, bakłażan i inne warzywa psiankowate wymiatają z komórek wolne rodniki, spowalniają proces starzenia się organizmu, neutralizują szkodliwe produkty przemiany materii. Dyniowate chronią przed nowotworami, wzmacniają wzrok, wspomagają odchudzanie. Krzyżowe (czyli różnego rodzaju kapusty, kalafior, brokuł, brukselka) niwelują stres oksydacyjny. Z kolei nasiona roślin strączkowych (bób, soczewica, ciecierzyca, soja, fasola, groch) są bogate w białko, węglowodany i wielonienasycone kwasy tłuszczowe.

Jeszcze więcej prozdrowotnych właściwości ma seler naciowy. Zazwyczaj wiązany z kuchnią śródziemnomorską i cieplejszymi krajami, w rzeczywistości świetnie odnajduje się na polskim gruncie. Latem z powodzeniem uprawia się go lokalnie, w polskich gospodarstwach, skąd po zbiorach trafia na półki większości popularnych sklepów. Warto na stałe włączyć go do swojego jadłospisu, jest bowiem źródłem między innymi witamin A, C i E, witamin z grupy B, przeciwutleniaczy, żelaza, magnezu oraz potasu. Dzięki temu ostatniemu seler naciowy reguluje komórkowe pH, przywraca równowagę kwasowo-zasadową, wspiera funkcjonowanie układów nerwowego i mięśniowego. Ma też korzystny wpływ na serce – obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób naczyniowych, zawałów i udarów. Działa przeciwzakrzepowo, przeciwzapalnie, a nawet przeciwnowotworowo. Jego wyrazisty, lekko słony, odrobinę pieprzny smak doskonale komponuje się z tradycyjnymi potrawami kuchni polskiej – podkreśla ich charakter, odświeża, dodaje pikanterii. Nie musicie jednak wierzyć na słowo. Sprawdźcie nasze przepisy i zobaczcie, jak pyszna, a przy tym smaczna może być tradycyjna kuchnia polska.

(NIE TYLKO) TRADYCYJNE POLSKIE ZUPY

Jednym z najbardziej charakterystycznych, a przy tym najzdrowszych elementów tradycyjnej kuchni polskiej jest zupa – jedzona na śniadanie, pierwsze danie, obiad, a nawet kolację. Czasami przygotowuje się ją na mleku (na przykład z kluseczkami, makaronem, kaszą manną, na słodko albo słono), innym razem na bazie mięsa, grzybów, owoców albo warzywnego bulionu. Zatrzymajmy się na chwilę przy tej ostatniej opcji. Tak się bowiem składa, że mamy dla was prosty przepis na bulion w stylu zero waste. Wykorzystujemy w nim obierki warzyw korzeniowych, nać selera, końcówkę kapusty, innymi słowy to, co akurat zalega nam w lodówce. Chociaż równie dobrze sprawdzą się całe warzywa – pamiętajcie tylko, żeby gotować je powoli, na małym ogniu, do miękkości. W efekcie bulion będzie głęboki w smaku, esencjonalny, bardzo aromatyczny, idealny jako samodzielny posiłek albo podstawa dla jednej z typowych, tradycyjnych polskich zup.

Bulion przyda się wam na przykład do zupy kapuścianej. Poza nim będziecie potrzebować jeszcze trochę nowalijek, główkę młodej kapusty, marchewkę, seler naciowy, cebulę, a do podania – łyżkę kwaśnej śmietany i świeże zioła. W ten sposób powstanie danie wyraźnie nawiązujące do tradycyjnego kapuśniaka, a przy tym zupełnie inne, bardzo lekkie, wiosenne i zdrowe. W podobny sposób odświeżamy klasyczne przepisy na zupę marchewkową doprawioną we wschodnim stylu, kartoflankę, żurek oraz barszcz z uszkami.

Z kolei na nadchodzące upały szczególnie polecamy chłodnik z botwiny, czyli liści i gałązek na pewno dobrze wam znanego buraka ćwikłowego. Poza wspomnianymi wyżej pektynami, w burakach i botwinie znajdziecie również działającą przeciwzapalnie saponinę, wspomagający pracę układu nerwowego kwas alfa-linolenowy, wapń dla zdrowych kości, magnez na lepszą pamięć oraz dodający energii fosfor. Do tego wszystkiego botwina smakuje wyśmienicie, dużo łagodniej od buraków, odrobinę słodko, troszkę kwaskowato. W połączeniu z selerem naciowym tworzy zupę wprost idealną na tradycyjne pierwsze danie.

DRUGIE DANIE W NOWEJ WERSJI

Z kolei na drugie danie zaserwujemy wam prawdziwą polską klasykę: młode ziemniaczki z koperkiem, zestaw surówek i kotlety. Tyle że zamiast kalorycznego schabowego albo ciężkostrawnego mielonego będą to kotlety z bobu. Całkowicie roślinne, pożywne, pełne wysokowartościowego białka, błonnika, sodu, żelaza, magnezu, miedzi i folianów. Ich przyrządzenie jest bajecznie proste. Wystarczy zblendować ugotowany i obrany bób, dodać drobno posiekane zioła, liście selera naciowego, mąkę z ciecierzycy, przyprawić do smaku na przykład kminem, kolendrą oraz chilli. Z tak przygotowanej masy należy wyrobić niewielkie kotleciki i usmażyć je z dwóch stron na piękny, złoty kolor. Gotowe!

Równie szybko i łatwo przyrządzicie nasze super zdrowe wegetariańskie kotleciki z kaszy jęczmiennej oraz kotlety z sera żółtego z sosem tatarskim. Najlepiej smakować będą w towarzystwie świeżych surówek – na przykład z kalarepy, rzodkiewek i selera naciowego.

TRADYCYJNE POLSKIE POTRAWY – NA OBIAD I NIE TYLKO

Macie apetyt na więcej? Dobrze się składa, bo kuchnia polska to nie tylko różnego rodzaju kotlety, ale też całe mnóstwo innych fantastycznych potraw. Jedną z tych najpopularniejszych i najczęściej kojarzonych z Polską za granicą są pierogi. Gotowane na wodzie, podsmażone i pieczone, lepione z ciasta pszennego albo drożdżowego, czasami nadziewane na słodko, innym razem na słono, na przykład ziemniakami, kaszą, twarogiem, grzybami, mięsem, warzywami, po prostu tym, na co akurat macie ochotę. My na przykład przygotowaliśmy pierogi z młodym groszkiem cukrowym, selerem naciowym oraz cebulką szalotką. W ten sposób klasyczna, mączna, dość ciężkostrawna potrawa zyskała zupełnie nowy wymiar. Idąc dalej tym tropem, odświeżyliśmy i zazieleniliśmy również przepisy na naleśniki i wytrawne racuchy, wychodzimy bowiem z założenia, że im więcej warzyw, tym lepiej.

Dobrze widać to w naszym przepisie na roślinne gołąbki. Tradycyjne nadzienie ze smażonego, ciężkostrawnego mięsa wieprzowego zastąpiliśmy w nich aromatyczną, rozpływającą się w ustach ciecierzycą. Ta zaś jest doskonałym źródłem białka, węglowodanów złożonych oraz antyoksydantów. Jej delikatny, kremowy, lekko orzechowy smak świetnie komponuje się z chrupkością i intensywnością selera naciowego. Jesteśmy więc przekonani, że bezmięsne gołąbki przypadną do gustu nie tylko wegetarianom. Podobnie jak nasza wariacja na temat staropolskiego bigosu oraz roślinnego gulaszu z marchewek.

BAZA PRZEPISÓW Z SELEREM NACIOWYM

Więcej przepisów inspirowanych tradycją znajdziecie na naszym selerowym Facebooku – sprawdzą się na co dzień i od święta, na śniadanie, obiad, kolację, na dobre samopoczucie, więcej energii i całe mnóstwo zdrowia. Spróbujcie – i przekonajcie się sami.

ŹRÓDŁA:

  • Polska superżywność. Superściągawka – jak zastąpićegzotyczne produkty polskimi?, Dietetycy – specjalistyczny portal dla dietetyków, https://dietetycy.org.pl/polska-superzywnosc/
  • Warzywa sezonowe – wykorzystaj je dla zdrowia i klimatu, Dietetycy – specjalistyczny portal dla dietetyków, https://dietetycy.org.pl/warzywa-sezonowe/
  • Owoce i warzywa sezonowe: zalety ich spożywania, Dietetycy – specjalistyczny portal dla dietetyków, https://dietetycy.org.pl/owoce-i-warzywa-sezonowe-zalety-ich-spozywania/
  • Zupy w diecie – jak wkomponować je w menu?, Dietetycy – specjalistyczny portal dla dietetyków, https://dietetycy.org.pl/zupy-w-dietetyce-jak-wkomponowac-je-w-menu/
  • Seler naciowy – dlaczego warto po niego sięgać?, Dietetycy – specjalistyczny portal dla dietetyków, https://dietetycy.org.pl/seler-naciowy-dlaczego-warto-po-niego-siegac/.

Wartości odżywcze poszczególnych produktów:

  • Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw, pod red. prof. dr hab. H. Kunachowicz, Wydawnictwo Lekarskie PZWL
  • Dietetycy – specjalistyczny portal dla dietetyków, https://dietetycy.org.pl/
  • Serwis Food Data Central, https://fdc.nal.usda.gov/.
Polędwiczki z kurczaka w sosie warzywnym

Polędwiczki z kurczaka w sosie warzywnym

Fit sałatka z selera naciowego

Fit sałatka z selera naciowego

Canneloni z selerem naciowym

Canneloni z selerem naciowym

Zielona lasagne 4 sery w stylu zero waste

Zielona lasagne 4 sery w stylu zero waste

Bulion w stylu zero waste

Bulion w stylu zero waste

Sajgonki w stylu zero waste

Sajgonki w stylu zero waste

Zupa porowo-selerowa w stylu zero waste

Zupa porowo-selerowa w stylu zero waste

Stir-fry w stylu zero waste

Stir-fry w stylu zero waste

„Bałwanki” babeczki marchewkowo-selerowe z pozostałości po przygotowaniu soku

„Bałwanki” babeczki marchewkowo-selerowe z pozostałości po przygotowaniu soku

Karnawałowa sałatka z selerem naciowym i ananasem nawidelcu.pl

Karnawałowa sałatka z selerem naciowym i ananasem nawidelcu.pl

Dwuwarstwowe jogurtowo-warzywne shoty

Dwuwarstwowe jogurtowo-warzywne shoty

Domowy barszcz z uszkami

Domowy barszcz z uszkami

Dorsz zapiekany pod aromatyczną kruszonką

Dorsz zapiekany pod aromatyczną kruszonką

Warzywny pasztet z selera naciowego

Warzywny pasztet z selera naciowego

Burgerki Reniferki

Burgerki Reniferki

Fit selerowo-owocowe brownie

Fit selerowo-owocowe brownie

Frytki z batatów na bogato

Frytki z batatów na bogato

Jesienny wegański poke bowl z selerem naciowym

Jesienny wegański poke bowl z selerem naciowym

Jesienna wegańska sałatka z pieczonym jabłkiem i roślinnym serem

Jesienna wegańska sałatka z pieczonym jabłkiem i roślinnym serem

Wegańskie chilli z dyni i selera naciowego

Wegańskie chilli z dyni i selera naciowego

Owsiane placuszki z marchewką i selerem naciowym

Owsiane placuszki z marchewką i selerem naciowym

Halloweenowe przekąski z selerem naciowym

Halloweenowe przekąski z selerem naciowym

Gofrowe potworki z selerem naciowym

Gofrowe potworki z selerem naciowym

Kotleciki rybne z salsą z selera naciowego i rzodkiewki

Kotleciki rybne z salsą z selera naciowego i rzodkiewki

Frytki z batata na bogato

Frytki z batata na bogato

Croissant z łososiem i selerem naciowym

Croissant z łososiem i selerem naciowym

Croque madame z szynką, selerem naciowymi szpinakiem

Croque madame z szynką, selerem naciowymi szpinakiem

Wegańska musaka z selerem naciowym

Wegańska musaka z selerem naciowym

Sałatka z selerem naciowym i pomarańczą od @gotuje_bo_lubie_fit

Sałatka z selerem naciowym i pomarańczą od @gotuje_bo_lubie_fit

Wegańskie wytrawne mufffiny

Wegańskie wytrawne mufffiny

Zupa cebulowo-selerowa

Zupa cebulowo-selerowa

Makaron w kremowym sosie z buraków i selera

Makaron w kremowym sosie z buraków i selera

Grzybowo-selerowy Bourguignon

Grzybowo-selerowy Bourguignon

Delikatna zupa krem z selerem naciowym

Delikatna zupa krem z selerem naciowym

Jesienna sałatka z dynią, selerem i kozim serem

Jesienna sałatka z dynią, selerem i kozim serem

Sałatka Waldorf z selerem naciowym od Lifemenagerka.pl

Sałatka Waldorf z selerem naciowym od Lifemenagerka.pl

Bigos z jarmużu, selera naciowego i dyni

Bigos z jarmużu, selera naciowego i dyni

Dynia piżmowa nadziewana selerem naciowym

Dynia piżmowa nadziewana selerem naciowym

Zupa marchewkowo- selerowa

Zupa marchewkowo- selerowa

Makaron z sosem serowo- selerowym

Makaron z sosem serowo- selerowym

Smoothie bowl z selera naciowego na mleku migdałowym

Smoothie bowl z selera naciowego na mleku migdałowym

Leczo z selerem naciowym

Leczo z selerem naciowym

Gofry bez mąki z sałatką z selera naciowego i jajkiem w koszulce

Gofry bez mąki z sałatką z selera naciowego i jajkiem w koszulce

Tofu po koreańsku z kimchi z selera naciowego

Tofu po koreańsku z kimchi z selera naciowego

Smoothie kokosowo-selerowe

Smoothie kokosowo-selerowe

Fit wrapy z różowym hummusem z selera naciowego i buraków

Fit wrapy z różowym hummusem z selera naciowego i buraków

Sałatka śródziemnomorska z selerem naciowym

Sałatka śródziemnomorska z selerem naciowym

Zupa rybna z selerem naciowym

Zupa rybna z selerem naciowym

Buddha bowl z selerem naciowym

Buddha bowl z selerem naciowym

Rozgrzewająca zupa z selera naciowego i kalafiora z kurkumą i imbirem

Rozgrzewająca zupa z selera naciowego i kalafiora z kurkumą i imbirem

Kalafiorowe wege „skrzydełka” Buffalo

Kalafiorowe wege „skrzydełka” Buffalo

Tacos z szarpanym kurczakiem, guacamole + salsa z selera naciowego

Tacos z szarpanym kurczakiem, guacamole + salsa z selera naciowego

Zupa pomidorowa z selerem, soczewicą i brukselką

Zupa pomidorowa z selerem, soczewicą i brukselką

Zupa krem z selera naciowego i kapusty

Zupa krem z selera naciowego i kapusty

Zupa dyniowo-selerowa

Zupa dyniowo-selerowa

Makaron w kremowym sosie grzybowo- selerowym

Makaron w kremowym sosie grzybowo- selerowym

Kaszotto z selerem naciowym, jarmużem i burakiem

Kaszotto z selerem naciowym, jarmużem i burakiem

Tosty z selerem naciowym na 4 sposoby

Tosty z selerem naciowym na 4 sposoby

Kopytka z chorizo i selerem naciowym

Kopytka z chorizo i selerem naciowym

Zielone wrapy z selerem naciowym

Zielone wrapy z selerem naciowym

Selerowo-limonkowa granita

Selerowo-limonkowa granita

Zupa minestrone z selerem naciowym

Zupa minestrone z selerem naciowym

Smoothie krwawa Mary z selerem naciowym

Smoothie krwawa Mary z selerem naciowym

Meksykański koktajl krewetkowy z selerem naciowym

Meksykański koktajl krewetkowy z selerem naciowym

Chłodnik litewski z selerem naciowym

Chłodnik litewski z selerem naciowym

Chowder z kukurydzy i selera naciowego

Chowder z kukurydzy i selera naciowego

Kanapka z grillowanym kurczakiem, selerem naciowym, gruszką i niebieskim serem

Kanapka z grillowanym kurczakiem, selerem naciowym, gruszką i niebieskim serem

Falafele z bobu i selera naciowego

Falafele z bobu i selera naciowego

Sałatka z selera naciowego, fasolki szparagowej i młodych ziemniaków

Sałatka z selera naciowego, fasolki szparagowej i młodych ziemniaków

Surówka z selera naciowego i kalarepy

Surówka z selera naciowego i kalarepy

Zupa krem z selera naciowego

Zupa krem z selera naciowego

Krewetki z selerem naciowym

Krewetki z selerem naciowym

Pasta jajeczna z selerem naciowym

Pasta jajeczna z selerem naciowym

Selerowy koktajl detoksykujący

Selerowy koktajl detoksykujący

Faszerowana papryka z selerem naciowym

Faszerowana papryka z selerem naciowym

Hiszpańska tortilla z selerem naciowym (Tortilla de patatas)

Hiszpańska tortilla z selerem naciowym (Tortilla de patatas)

Sałatka sycylijska z selerem naciowym (Insalata di Arance)

Sałatka sycylijska z selerem naciowym (Insalata di Arance)

Ratatuj z selerem naciowym (Ratatouille)

Ratatuj z selerem naciowym (Ratatouille)

Paella z owocami morza i selerem naciowym

Paella z owocami morza i selerem naciowym

Mishkaki z kachumbari z selerem naciowym

Mishkaki z kachumbari z selerem naciowym

Odżdża z selerem naciowym

Odżdża z selerem naciowym

Zanzibarska pizza z selerem naciowym

Zanzibarska pizza z selerem naciowym

Harira z selerem naciowym

Harira z selerem naciowym

Gyros z selerowym sosem tzatzyki

Gyros z selerowym sosem tzatzyki

Bob czorba z selerem naciowym

Bob czorba z selerem naciowym

Klopsiki keftedes z selerem naciowym

Klopsiki keftedes z selerem naciowym

Ćevapčići i ajvar z selera naciowego

Ćevapčići i ajvar z selera naciowego

Pad Thai z krewetkami, tofu i selerem naciowym

Pad Thai z krewetkami, tofu i selerem naciowym

Sałatka wietnamska z selerem naciowym i makaronem

Sałatka wietnamska z selerem naciowym i makaronem

Wołowina po koreańsku z selerem naciowym i pak choi

Wołowina po koreańsku z selerem naciowym i pak choi

Zupa Pho Bo z selerem naciowym

Zupa Pho Bo z selerem naciowym

Tajskie czerwone curry z kurczakiem i selerem naciowym

Tajskie czerwone curry z kurczakiem i selerem naciowym

Amerykańska sałatka ziemniaczana z selerem naciowym

Amerykańska sałatka ziemniaczana z selerem naciowym

Hot-dogi z Chicago + salsa z selera naciowego

Hot-dogi z Chicago + salsa z selera naciowego

Poke bowl z łososiem i selerem naciowym

Poke bowl z łososiem i selerem naciowym

Ryba po tajsku z selerem naciowym

Ryba po tajsku z selerem naciowym

Kurczak w sosie pieprzowym z selerem naciowym

Kurczak w sosie pieprzowym z selerem naciowym

Naciowe Seler Lassi

Naciowe Seler Lassi

Klopsiki w kremowym sosie selerowym

Klopsiki w kremowym sosie selerowym

Pieczony seler naciowy nadziewany kozim serem

Pieczony seler naciowy nadziewany kozim serem

Chrupiąca sałatka z selerem naciowym i jabłkiem

Chrupiąca sałatka z selerem naciowym i jabłkiem

Włoska zupa z selerem naciowym i pulpecikami

Włoska zupa z selerem naciowym i pulpecikami

Burger z kurczaka z salsą z selera naciowego

Burger z kurczaka z salsą z selera naciowego

Spring rolls z selera naciowego + sos z masła orzechowego

Spring rolls z selera naciowego + sos z masła orzechowego

Sałatka tajska z selerem naciowym

Sałatka tajska z selerem naciowym

Fasolada – grecka zupa z fasoli i selera naciowego

Fasolada – grecka zupa z fasoli i selera naciowego

Sałatka z tuńczyka z selerem naciowym i ogórkiem

Sałatka z tuńczyka z selerem naciowym i ogórkiem

Smoothie z selerem naciowym „Różowa Pantera”

Smoothie z selerem naciowym „Różowa Pantera”

Zielona shakshuka z selerem naciowym

Zielona shakshuka z selerem naciowym

Wolnogotowane chow mein z selerem naciowym

Wolnogotowane chow mein z selerem naciowym

Chłodnik z selera naciowego

Chłodnik z selera naciowego

Mojito z selerem naciowym

Mojito z selerem naciowym

Seler naciowy nadziewany na trzy sposoby

Seler naciowy nadziewany na trzy sposoby

Stir Fry z selera naciowego i marchewki

Stir Fry z selera naciowego i marchewki

Surówka z selera naciowego i żurawiny z czarnuszką

Surówka z selera naciowego i żurawiny z czarnuszką

Cheeseeburgerowy chowder z selerem naciowym

Cheeseeburgerowy chowder z selerem naciowym

Seler naciowy i grzyby? Makaron w kremowym sosie grzybowo-selerowym

Seler naciowy i grzyby? Makaron w kremowym sosie grzybowo-selerowym

Choinka z pesto z selera naciowego

Choinka z pesto z selera naciowego

Łosoś pod kolorową pierzynką z selera naciowego

Łosoś pod kolorową pierzynką z selera naciowego

Bezglutenowe wege pierożki z selerem naciowym

Bezglutenowe wege pierożki z selerem naciowym

Wegańskie paszteciki z selerem naciowym i czarną soczewicą

Wegańskie paszteciki z selerem naciowym i czarną soczewicą

Selerowo-cynamonowe ciasteczka

Selerowo-cynamonowe ciasteczka

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close