Gyros z selerowym sosem tzatzyki
gyros
SKŁADNIKI:
500 g mięsa z kurczaka
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki suszonego tymianku
½ łyżeczki suszonego oregano
½ łyżeczki mielonego kuminu
½ łyżeczki mielonej kolendry
½ łyżeczki granulowanego czosnku
¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku
¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
2-3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Z przypraw, soku z cytryny i oliwy utwórz pastę.
Mięso pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do przygotowanej marynaty.
Dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na kilka godzin.
Gotowe mięso grilluj aż będzie złote.
Podawaj w chlebku pita z sosem tzatzyki.
selerowy sos tzatzyki
SKŁADNIKI:
400 ml jogurtu greckiego
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 ogórek starty na tarce
1 łodyga selera naciowego starta na tarce
Sól/pieprz
Garść świeżego koperku
Sok z cytryny do smaku
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem do lodówki do schłodzenia.