Domowy barszcz z uszkami
SKŁADNIKI:
1 duża łyżka masła klarowanego
1 cebula pokrojona w drobną kostkę
4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
4 średnie buraki czerwone, obrane i pokrojone w kostkę ok 1 cm
2 marchewki pokrojone w kostkę
1 łodyga selera naciowego pokrojonego w kostkę
2 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy
2 octu jabłkowego
1 łyżeczka cukru
sól, świeżo zmielony pieprz
woda
Uszka:
2 szklanki mąki pszennej tortowej
Ok. 2/3 szklanki gorącej wody
2 łyżki oleju
1/3 płaskiej łyżeczki soli
200 g ugotowanych suszonych grzybów
1 średnia cebula
2 łodygi selera naciowego
3 łyżki oleju do smażenia
1 żółtko jajka
1 płaska łyżka bułki tartej
Sól/ pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
Makaron umieść w dużej misce, zalej go wrzątkiem, przykryj pokrywką i zostaw by zmiękł na ok. 4-5 minut.
Do małej miski wlej sos rybny, ocet ryżowy, cukier, czosnek i pokruszoną czerwoną paprykę i dobrze wymieszaj.
Makaron opłucz pod zimną wodą, odcedź i wrzuć do dużej miski. Polej przygotowanym sosem. Posyp posiekanymi ziołami i dymką.
Dodaj kiełki fasoli, drobno posiekanego ogórka, seler naciowy i marchewkę (najlepiej użyć do tego noża julienne) i paprykę.
Polej sokiem z limonki i dobrze wymieszaj (najprościej jest to zrobić dłońmi). Przed podaniem posyp dodatkową natką kolendry.
Sałatkę można przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce przez noc.