Zupa porowo-selerowa w stylu zero waste
Porcje: 4
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 10-15 minut
SKŁADNIKI:
2 zielone części pora
½ pęczka selera naciowego
2-3 średnie ziemniaki
2 łyżki masła klarowanego
2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
Sól/pieprz do smaku
2-3 łyżki śmietany 30%
2 szklanki bulionu
PRZYGOTOWANIE
Pora i seler kroimy w cienkie plasterki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
W garnku rozgrzewamy olej z masłem i podsmażamy na nim warzywa. Doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem.
Zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu pod przykrywką, aż ziemniaki będą miękkie.
Blendujemy i doprawiamy śmietaną.
Podajemy z grzankami lub chrupiącym boczkiem.