Dwuwarstwowe jogurtowo-warzywne shoty
SKŁADNIKI:
✅ 4 średnie pomidory
✅ ½ czerwonej papryki
✅ Garść świeżej bazylii
✅ 2 łodygi selera naciowego
✅ Słodzidło do smaku
✅ 1 ząbek czosnku
✅ Sól/ pieprz do smaku
✅ 3 łyżki posiekanej dymki
✅ 1 dojrzałe awokado
✅ 1 łyżka soku z cytryny
✅ ¼ szklanki jogurtu naturalnego
PRZYGOTOWANIE
Do misy blendera włóż miąższ z awokado, dymkę, jogurt, sól, pieprz i cytrynę, zmiksuj na gładką masę.
Przelej do małych kieliszków do ok. połowy i odstaw do lodówki.
Pomidora pokrój w ćwiartki, paprykę i seler naciowy grubo posiekaj.
Do misy blendera włóż pomidory, paprykę, seler, bazylię, czosnek, słodzidło, sól i pieprz.
Zmiksuj na drobne puree i odłóż na bok. Wlej do kieliszków z awokado. Przyozdób świeżymi ziołami.
Zamiast świeżych pomidorów możesz użyć takich z puszki.
Jeśli lubisz ostre dania, do części pomidorowej możesz dodać kilka kropel tabasco lub ostre papryczki.