Gofry bez mąki z sałatką z selera naciowego i jajkiem w koszulce
PRZYGOTOWANIE:
Gofry:
1 jajko
2 łyżki masła orzechowego 100%
1 łyżka serka mascarpone lub jogurtu greckiego
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
Wszystkie składniki umieścić w misce i zblendować na gładką masę. Gofrownicę mocno rozgrzać i wlać ciasto. Piec aż gofry zrobią się złote. W gofrownicach poniżej 1000W najlepiej piec 2x dłużej niż wskazuje na to urządzenie. Ciasto można również zrobić jako placki na suchej patelni.
Sałatka z selera:
Garść posiekanych liści selera naciowego
Garść posiekanej natki kolendry
Garść posiekanego szczypiorku
Drobno posiekana papryczka chilli
Łyżeczka erytrolu lub ksylitolu
Łyżka octu ryżowego lub soku z limonki
½ łyżki sosu rybnego lub sól do smaku
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i zostawiamy na 10 minut aby smaki się przegryzły. Układamy na gofrze. Podajemy z jajkiem w koszulce lub jajkiem sadzonym.