Wołowina po koreańsku z selerem naciowym i pak choi
SKŁADNIKI:
1 łyżka oleju
1 kilogram wołowiny
sól i świeżo zmielony pieprz
2 średnie cebule przekrojone na ćwiartki
6 dużych ząbków czosnku, grubo posiekanych
2 papryczki chilli
Łyżka świeżego imbiru
1/4 szklanki sosu sojowego plus odrobina do duszenia warzyw
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki octu ryżowego
1 litra bulionu wołowego
4 pok choi pokrojone na małe kawałki (można zastąpić kapustą pekińską lub sałatą rzymską)
1 pęczek selera naciowego
1 łyżka skrobi kukurydzianej
ryż brązowy gotowany na parze
prażony olej sezamowy do poznania
PRZYGOTOWANIE
Na dużej patelni rozgrzej olej. Mięso pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem i obsmaż kawałki na umiarkowanie dużym ogniu, aż całość się rumieni.
Przełóż mięso do wolnowaru, a na pozostałym tłuszczu podsmaż cebulę, czosnek, papryczkę i imbir, aż warzywa zmiękną. Dodaj sos sojowy, cukier, ocet i bulion- wymieszaj.
Doprowadź płyn do wrzenia i wlej do mięsa w wolnowarze. Gotuj na HIGH przez 6h. Kiedy mięso będzie miękkie, w 2 łyżkach wody rozpuść skrobię i dodaj do mięsa.
Dobrze wymieszaj i gotuj razem przez dalsze 30 min. Na dużej patelni rozgrzej tyle oleju roślinnego, aby pokrył dno patelni, a następnie dodaj seler i kapustę pak choi.
Podsmaż warzywa bardzo szybko, około 2 minut, aż będą intensywnie zielone, a następnie polej je odrobiną sosu sojowego.
Duś razem przez chwilę i dodaj do mięsa. Podawaj z ryżem ugotowanym na parze, pokropione olejem sezamowym.